Siirry pääsisältöön

Seppo Jokinen - Kuolevaksi julistettu


Seppo Jokinen
Kuolevaksi julistettu
Crime Time, 2015

20. Koskis kirja tykittää varmalla otteella

"Mies juoksee henkensä hädässä läpi Tampereen keskustan. Silti hän ei suostu paljastamaan poliisille vainoajansa nimeä. Kohta mies joutuu tahallisen päälleajon uhriksi, mutta pakenee paikalta pahasti loukkaantuneena. Se saa komisario Koskisen ymmälleen. Miksi mies vaikenee, vaikka tietää olevansa kuolemanvaarassa?
Samaan aikaan Tampereen poliisia työllistää ravintolassa naisia vaaniva mies, jonka saaliiksi joutuneet uhrit heräävät seuraavana aamuna oudoista paikoista eri puolilta kaupunkia. He eivät ole kuitenkaan joutuneet ruumiillisen väkivallan kohteeksi, ja se herättää poliisissa pelon, onko muutaman vuoden piilossa pysynyt pihkahiippari palannut kuvioihin.
Eikä Sakari Koskisen työtaakkaa helpota yhtään läheisen työtoverin kadonneen tyttären yhä epätoivoisemmiksi käyneet etsinnät."
Seppo Jokinen on kirjoittanut jälleen yhden vuoden mielenkiintoisimmista ja parhaimmista dekkareista. Jokinen osoittaa jälleen, että kotimainen dekkari ei tarvitse olla kauheaa verenvuodatusta tai liiallista räminää vaan rauhallisella harkitulla meiningillä saadaan aikaan yli 300 sivua vankkaa kerrontaa.
Koskinen on tuiki tavallinen suomalainen poliisi, juuri sellainen jollaiseksi hänet voikin olettaa kun on kyse dekkarista. Hänellä on omat pienet ongelmansa yksityiselämässä, mutta silti hän yrittää selvitä jokaisesta päivästä kuin kuka tahansa normaali mies. Koskisen suhdekiemurat tulevat kirja kirjalta tutuimmiksi ja yleensä niihin ilmestyy jokin uusi solmu, ja yleensä sen solmun aiheuttaja on oma rakas ex-vaimo joka tuntuu roikkuvan välillä Koskisen niskassa liiankin tiukasti.

Tarina alkaa kun Hanu juoksee henkihädässä karkuun jotan. Poliiseille Hanu ei halua kertoa mitään vaan toteaa ettei mitään takaa-ajajia ole, eikä hän ole edes vaarassa vaikka hetkeä myöhemmin Hanu jää auton alle. Kirjan toinen tutkintalinja on mies joka vaanii tampereleisissa ravintoloissa naisia. Kun nainen joutuu miehen "saaliksi" he heräävät useimmiten aivan oudoista paikoista ympäri kaupunkia. Tämäkään ei vielä riitä kirjan tarinaan vaan yhden mielenkiintoisen lisän tuo Koskisen työkaverin Lundenin tyttären Lotan katoaminen. Lotta on ollut kateissa jo pitkän aikaa ja kaikki pelkäävät pahinta, että Lotta on kuollut.
Jääräpäisenä miehenä Koskinen ja kumppanit jatkavat Lotan etsimistä ja välillä edes Koskisen alaiset eivät kerro Koskiselle kaikkea ja aihettavat Koskiselle kuin myös Koskisen esimiehille harmaita hiuksia ja Koskisen oma ura on vaarassa.
Kaikki kuitenkin selviää aikanaan niin Hanun kohtalo, kuin öinen hiippailija, sekä selviää mitä tapahtui Ulla Lundelinin tyttärelle.

...mutta antaako Seppo Jokinen jo joitain merkkejä siitä, että Koskisen taru on ohitse? Koskinen nimittäin pohtii eläkkeelle siirtymistä...voisiko Koskinen jatkaa yksityisetsivänä, toivon mukaan kirjailija ei tee niin radikaalia päätöstä, että päättää näin hienon kirjasarjan, vaan jatkaa sitä kaikkien meidän Koskis -fanien iloksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…