Siirry pääsisältöön

Mikael Bergstrand - Sumua Darjeelingissa -ja teetä


Mikael Bergstrand
Sumua Darjeelingissa -ja teetä
Bazar, 2015

Mikael Bergstrandin riemastuttava ja lämminhenkinen Sumua Darjeelingissa – ja teetä vie lukijan elämää kuhisevaan Intiaan, jossa voi kuin voikin löytää itsensä. Olipa sitten ruotsalainen tai intialainen.


Olen kolmesataayhdeksänkymmentäviisiprosenttisen varma, että muistat Göran Borgin: eronneen, keski-ikäisen ruotsalaismiehen, joka koki elämänsä rakkauden kirjassa Delhin kauneimmat kädet ja palasi takaisin Ruotsiin tuomisinaan sydänsuruja. Ai et muista? Kuuntele kaikkein parhaimmilla korvillasi, niin kerron:

Göran Borg ei pysty keskittymään. Ajatukset ovat koko ajan muualla kuin copywriterin työssä, vaikka toisaalta onhan terveysoppaan tekstien kirjoittamisessa oma hohtonsa. Hieman humoristiseen sävyyn kirjoitettu tiedote siitä, miten tärkeää on tarkistuttaa eturauhanen, on tietysti aina, noh, kiehtovaa. Göranin terapeutti Karin väittää, ettei hän ole henkisesti läsnä mindfulness-istunnossa. Miten hän voisikaan olla, kun ajatukset ovat Intiassa. 

Yogi on nimittäin menossa naimisiin! Tosin häitä on jouduttu siirtämään ”horoskooppisten olosuhteiden vuoksi”. Tai oikeastaan ihan toisesta syystä, joka Göranille selviää, kun hän lähtee yllätysvierailulle Delhiin. Karkuun, voisi joku sanoa. Eronnut, keski-ikäinen, hieman masentunut mies, joka saattaa myös olla hieman homokammoinen…

Jotta tässä kirjassa pysyy kärryillä niin pitäisi ensin lukea kirjailijan edellinen kirja Delhin kauneimmat kädet. Toki ilman sitäkin pärjää, mutta esimerkiksi kirjassa esiintyvä Yogi jonka häihin päähenkilö Göran tavallaan pakenee jää ohueksi. Yogi oli minulle pitkän aikaa joku turha henkilö, henkilö jota en tuntenut niin kuin tunsin Göranin vaikka en edellistä kirjaa ole vielä lukenut.

Tarina on hieno ja humoristinen. Se kertoo ruotsalaisesta Göranista, jolla elämässä kaikki ei ole hyvin, hän käy terapeutilla "kertomassa" huoliaan tai suurimman osaa hän on hiljaa, omissa ajatuksissaan ja juurikin tässä Yogissa jonka hän tietää menevän naimisiin. Sekä Intia johon Göranin sydän on jäänyt.

Kirja tarjoaa heti alkuun hauskaa kerrontaa. Göran tapaa Svenin, jonka kanssa hän nopeati ystävystyy, mutta kun selviääkin, että Sven saattaakin olla homo ja iskeä Göranin joutuu Göran pakenemaan Intiaan ja selviytymään siellä ongelmiensa kanssa. Göran ei uskalla kohdata Sveniä, vaikka oli sovittu yhteinen jalkapalloreissu, ongelmana on esimerksi se, että Sven otti vain yhden huoneen, yhteisen, jotta säästyisi rahaa. Se oli viimeinen isku tälle ystävyydelle. Tätä salailua ja pakoilua olisi suonut olla kirjassa enemmänkin, kenties jos tämä kirjasarja vielä jatkuu tapaamme jälleen myös Svenin.

Seikkailu Intiassa on mielenkiintoista kerrontaa, luultavasti kirjailijan suosikkimaita, niin hyvin hän kuvaa maisemia, kulttuuria ja henkilöitä joita Intiassa asuu.

Kirja on teen täytteinen lukupaketti, jossa bidit palaa kokoajan. Eli jo olet erittäin herkkä tarttumaan tupakkaan niin älä saa vaikutteita tästä kirjasta, tai älä ainakaan ala polttamaan bidiä niin kuin kirjassa, koska ne ovat reilusti "vaarallisempi" kuin normaali tupakka vaikka niitä saisikin erimakuisena. Myös tupakointi on tyhmää, eli lopeta ja lue tämä kirja mutta älä polta bidiä tai tupakkaa.

Seuraavaksi etsinkin käteen Delhin kauneimmat kädet kirjan ja luen tämän sen jälkeen uudestaan, uusin silmin koska silloin Yogikin tulee minulle tutuksi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…

Vuosi 2018 parhaat kirjat

Vuoden parhaimmat kirjat top 10
Karl Ove Knausgård - Poissa päiväjärjestyksestä, Like
Ilkka Auer - Domowik, Haamu kustannus
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Katariina Vuori - Erään tapon tarina, Like
Hanna Velling - Kirjosieppo, Bazar
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Tapani Bagge - Miehet asialla, Aviador
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
JP Koskinen - Huhtikuun hiipuva rakkaus, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, AviadorParhaimmat dekkarit Top 5
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Marja Aarnipuro - Ikäneidon testamentti, Crime Time
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, Aviador


Parhain Scifi -kirja
Lars Wilderäng - Tähtikirkas, Jalava