Siirry pääsisältöön

Mikael Bergstrand - Sumua Darjeelingissa -ja teetä


Mikael Bergstrand
Sumua Darjeelingissa -ja teetä
Bazar, 2015

Mikael Bergstrandin riemastuttava ja lämminhenkinen Sumua Darjeelingissa – ja teetä vie lukijan elämää kuhisevaan Intiaan, jossa voi kuin voikin löytää itsensä. Olipa sitten ruotsalainen tai intialainen.


Olen kolmesataayhdeksänkymmentäviisiprosenttisen varma, että muistat Göran Borgin: eronneen, keski-ikäisen ruotsalaismiehen, joka koki elämänsä rakkauden kirjassa Delhin kauneimmat kädet ja palasi takaisin Ruotsiin tuomisinaan sydänsuruja. Ai et muista? Kuuntele kaikkein parhaimmilla korvillasi, niin kerron:

Göran Borg ei pysty keskittymään. Ajatukset ovat koko ajan muualla kuin copywriterin työssä, vaikka toisaalta onhan terveysoppaan tekstien kirjoittamisessa oma hohtonsa. Hieman humoristiseen sävyyn kirjoitettu tiedote siitä, miten tärkeää on tarkistuttaa eturauhanen, on tietysti aina, noh, kiehtovaa. Göranin terapeutti Karin väittää, ettei hän ole henkisesti läsnä mindfulness-istunnossa. Miten hän voisikaan olla, kun ajatukset ovat Intiassa. 

Yogi on nimittäin menossa naimisiin! Tosin häitä on jouduttu siirtämään ”horoskooppisten olosuhteiden vuoksi”. Tai oikeastaan ihan toisesta syystä, joka Göranille selviää, kun hän lähtee yllätysvierailulle Delhiin. Karkuun, voisi joku sanoa. Eronnut, keski-ikäinen, hieman masentunut mies, joka saattaa myös olla hieman homokammoinen…

Jotta tässä kirjassa pysyy kärryillä niin pitäisi ensin lukea kirjailijan edellinen kirja Delhin kauneimmat kädet. Toki ilman sitäkin pärjää, mutta esimerkiksi kirjassa esiintyvä Yogi jonka häihin päähenkilö Göran tavallaan pakenee jää ohueksi. Yogi oli minulle pitkän aikaa joku turha henkilö, henkilö jota en tuntenut niin kuin tunsin Göranin vaikka en edellistä kirjaa ole vielä lukenut.

Tarina on hieno ja humoristinen. Se kertoo ruotsalaisesta Göranista, jolla elämässä kaikki ei ole hyvin, hän käy terapeutilla "kertomassa" huoliaan tai suurimman osaa hän on hiljaa, omissa ajatuksissaan ja juurikin tässä Yogissa jonka hän tietää menevän naimisiin. Sekä Intia johon Göranin sydän on jäänyt.

Kirja tarjoaa heti alkuun hauskaa kerrontaa. Göran tapaa Svenin, jonka kanssa hän nopeati ystävystyy, mutta kun selviääkin, että Sven saattaakin olla homo ja iskeä Göranin joutuu Göran pakenemaan Intiaan ja selviytymään siellä ongelmiensa kanssa. Göran ei uskalla kohdata Sveniä, vaikka oli sovittu yhteinen jalkapalloreissu, ongelmana on esimerksi se, että Sven otti vain yhden huoneen, yhteisen, jotta säästyisi rahaa. Se oli viimeinen isku tälle ystävyydelle. Tätä salailua ja pakoilua olisi suonut olla kirjassa enemmänkin, kenties jos tämä kirjasarja vielä jatkuu tapaamme jälleen myös Svenin.

Seikkailu Intiassa on mielenkiintoista kerrontaa, luultavasti kirjailijan suosikkimaita, niin hyvin hän kuvaa maisemia, kulttuuria ja henkilöitä joita Intiassa asuu.

Kirja on teen täytteinen lukupaketti, jossa bidit palaa kokoajan. Eli jo olet erittäin herkkä tarttumaan tupakkaan niin älä saa vaikutteita tästä kirjasta, tai älä ainakaan ala polttamaan bidiä niin kuin kirjassa, koska ne ovat reilusti "vaarallisempi" kuin normaali tupakka vaikka niitä saisikin erimakuisena. Myös tupakointi on tyhmää, eli lopeta ja lue tämä kirja mutta älä polta bidiä tai tupakkaa.

Seuraavaksi etsinkin käteen Delhin kauneimmat kädet kirjan ja luen tämän sen jälkeen uudestaan, uusin silmin koska silloin Yogikin tulee minulle tutuksi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Seppo Jokinen - Rottasankari

Seppo Jokinen Rottasankari Crime Time 2019

Yksi kesän lähestymisen merkki ja varma kevään saapumisen merkki on Seppo Jokisen uuden dekkarin ilmestyminen. Rottasankari on komisario Koskisesta kertovan kirjasarjan kahdeskymmenesneljäs osa. Tuttuun tapaan Seppo Jokinen on yhdistänyt laadukkaan jännityskertomuksen sekä suhteellisen leppoisan perhe-elämäkuvauksen kansien väliin. Vaikka Jokisen kirjojen tyyli on kautta-aikain ollut miltein samanlainen kirjasta kirjaan jaksaa se viihdyttää lukijaa. Jokinen ei mässäile kirjoissaan turhalla väkivallalla vaan tuo jännitteen kuvaamisen lähelle lukijaa tarkalla ja osaavalla kerronnalla, jossa myös lukijalle jätetään miettimistä.
Tampereella tapahtuu jälleen, tällä kerta osakseen luoteja saa myös poliisit ja vain tunteja tästä tulee pommiuhkaus. Lisäksi Koskisen päätä vaivaa se, kuka oli se salaperäinen elvyttäjä joka pelasti murhayrityksen kohteeksi joutuneen henkilön hengen. Ja kun sivu sivulta maltaa jännitykseltään odottaa loppua, loksahtavat…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…