Siirry pääsisältöön

Mikael Bergstrand - Sumua Darjeelingissa -ja teetä


Mikael Bergstrand
Sumua Darjeelingissa -ja teetä
Bazar, 2015

Mikael Bergstrandin riemastuttava ja lämminhenkinen Sumua Darjeelingissa – ja teetä vie lukijan elämää kuhisevaan Intiaan, jossa voi kuin voikin löytää itsensä. Olipa sitten ruotsalainen tai intialainen.


Olen kolmesataayhdeksänkymmentäviisiprosenttisen varma, että muistat Göran Borgin: eronneen, keski-ikäisen ruotsalaismiehen, joka koki elämänsä rakkauden kirjassa Delhin kauneimmat kädet ja palasi takaisin Ruotsiin tuomisinaan sydänsuruja. Ai et muista? Kuuntele kaikkein parhaimmilla korvillasi, niin kerron:

Göran Borg ei pysty keskittymään. Ajatukset ovat koko ajan muualla kuin copywriterin työssä, vaikka toisaalta onhan terveysoppaan tekstien kirjoittamisessa oma hohtonsa. Hieman humoristiseen sävyyn kirjoitettu tiedote siitä, miten tärkeää on tarkistuttaa eturauhanen, on tietysti aina, noh, kiehtovaa. Göranin terapeutti Karin väittää, ettei hän ole henkisesti läsnä mindfulness-istunnossa. Miten hän voisikaan olla, kun ajatukset ovat Intiassa. 

Yogi on nimittäin menossa naimisiin! Tosin häitä on jouduttu siirtämään ”horoskooppisten olosuhteiden vuoksi”. Tai oikeastaan ihan toisesta syystä, joka Göranille selviää, kun hän lähtee yllätysvierailulle Delhiin. Karkuun, voisi joku sanoa. Eronnut, keski-ikäinen, hieman masentunut mies, joka saattaa myös olla hieman homokammoinen…

Jotta tässä kirjassa pysyy kärryillä niin pitäisi ensin lukea kirjailijan edellinen kirja Delhin kauneimmat kädet. Toki ilman sitäkin pärjää, mutta esimerkiksi kirjassa esiintyvä Yogi jonka häihin päähenkilö Göran tavallaan pakenee jää ohueksi. Yogi oli minulle pitkän aikaa joku turha henkilö, henkilö jota en tuntenut niin kuin tunsin Göranin vaikka en edellistä kirjaa ole vielä lukenut.

Tarina on hieno ja humoristinen. Se kertoo ruotsalaisesta Göranista, jolla elämässä kaikki ei ole hyvin, hän käy terapeutilla "kertomassa" huoliaan tai suurimman osaa hän on hiljaa, omissa ajatuksissaan ja juurikin tässä Yogissa jonka hän tietää menevän naimisiin. Sekä Intia johon Göranin sydän on jäänyt.

Kirja tarjoaa heti alkuun hauskaa kerrontaa. Göran tapaa Svenin, jonka kanssa hän nopeati ystävystyy, mutta kun selviääkin, että Sven saattaakin olla homo ja iskeä Göranin joutuu Göran pakenemaan Intiaan ja selviytymään siellä ongelmiensa kanssa. Göran ei uskalla kohdata Sveniä, vaikka oli sovittu yhteinen jalkapalloreissu, ongelmana on esimerksi se, että Sven otti vain yhden huoneen, yhteisen, jotta säästyisi rahaa. Se oli viimeinen isku tälle ystävyydelle. Tätä salailua ja pakoilua olisi suonut olla kirjassa enemmänkin, kenties jos tämä kirjasarja vielä jatkuu tapaamme jälleen myös Svenin.

Seikkailu Intiassa on mielenkiintoista kerrontaa, luultavasti kirjailijan suosikkimaita, niin hyvin hän kuvaa maisemia, kulttuuria ja henkilöitä joita Intiassa asuu.

Kirja on teen täytteinen lukupaketti, jossa bidit palaa kokoajan. Eli jo olet erittäin herkkä tarttumaan tupakkaan niin älä saa vaikutteita tästä kirjasta, tai älä ainakaan ala polttamaan bidiä niin kuin kirjassa, koska ne ovat reilusti "vaarallisempi" kuin normaali tupakka vaikka niitä saisikin erimakuisena. Myös tupakointi on tyhmää, eli lopeta ja lue tämä kirja mutta älä polta bidiä tai tupakkaa.

Seuraavaksi etsinkin käteen Delhin kauneimmat kädet kirjan ja luen tämän sen jälkeen uudestaan, uusin silmin koska silloin Yogikin tulee minulle tutuksi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…