Kieltolaki, kielletyn viinan historia Suomessa
Jonna Pulkkinen
Minerva, 2015
543210
Ylläoleva numerosarja on yleinen tietokilpailukysymys. Mitä tuo lukusarja tarkoittaa? Oikea vataus on, että viidepäivä huhtikuuta, vuonna 1932, kello 10 aukesi Alkojen ovet. Kieltolaki oli päättynyt.
Jonna Pulkkinen on koonnut lukuisista lähteistä kirjan suomalaisen viinan historiasta. Kirja esittelee päällisin puolin Suomessa olleita erilaisia- ja asteisia alkoholirajoituksia, mutta kirja keskittyy vuosii 1919-1932, eli Kieltolain aikaan ja sen seuraksiin jotka eivät olleen janoisten ihmisten vaatiessa viinaa mitenkän helppoja vuosia. Niihin kätkeytyi paljon tapahtumia, jotka ovat historiaa tänäpäivänä ja usein olenkin miettinyt, että mitä jos Kieltolaki olisi nyt, millaista olisi Suomessa elää. Tavat salakuljettaa olisivat varmaan erilaisia, toisaalta vaikeampaa tarkemman vartioinnin vuoksi mutta olisiko valvonta millaista?
1.9.1919 tuli voimaan Kieltolaki joka määräsi, että alkoholipitoisten aineiden valmistus, myynti, kuljetus, maahantuonti ja varatointi sallitaan vain lääkinnällisiin, teknisiin ja tieteellisiin tarkoituksiin. Vain Suomen valtiolla oli yksinoikeus valmistaa ja myydä alkoholia, myös maahantuonti oli sallittua vain valtiolla. Tämähän tarkoitti sitä, että rikokset jotka koskivat Kieltolain noudattamista rähähtivät käsiin ja samoin juopumusrikkomukset lisääntyivä, vaikka viinaa ei pitäisi mistään saada. Kieltolaki aiheutti kuitenkin mittavat hyvin organisoidut maahantuonnit ja itsevalmistamisen. Kansa tuli kuitekin äänestyksen myötä järkinsä ja Kieltolaki äänestettiin päättyväksi.
Kirja on hieno ja opettavainenkin läpileikkaus yhdestä Suomen mielenkiintoisimmast historiasta. Kirjan takana on laaja lähdeluettelo josta voi ammentaa lisäätietoa tästä merkittävästä vaiheesta suomalaisessa alkoholihistoriassa.
Kirja on myös yksi tämän vuoden mielenkiintoisimmista tietokirjoista, jolle voisi povata menestystä myös suurimmissa palkintotilaisuuksissa.
Kannattaa tutustua myös kirjailijan aiempiin teoksiin, jotka niinikään käsittelevät alkoholia.
Kommentit
Lähetä kommentti