Siirry pääsisältöön

Perttu Häkkinen & Vesa Iitti - Valonkantajat, välähdyksiä suomalaisesta salatieteestä


Perttu Häkkinen & Vesa Iitti
Valon kantajat, välähdyksiä suomalaisesta salatieteestä
LIKE, 2015

Syväsukellus suomalaiseen okkultismiin
Keittikö valtakunnanjohtaja kissan saatanallisessa rituaalissa? Kanavoitiinko ”Jäähyväiset aseille” -kappaleen sanat avaruusolioilta? Onko Vesa-Matti Loiri selvänäkijä?
Suomen itsenäisyyden ajan historiasta on kirjoitettu kasapäin opuksia, mutta tuskin yhtäkään näin outoa.Valonkantajat on hämmästyttävä, ja lajissaan ensimmäinen, populaarihistoriallinen syväsukellus maamme rikkaaseen esoteeriseen hengenelämään. Lönnrotmaisin vedoin se maalaa elävän kuvan suomalaisen tajunnan mystisestä yöpuolesta, jonka ylisillä seikkailevat niin ruumiinsilpojat, natsit, teosofit ja joogit kuin meediot, ufokontaktihenkilöt ja perkeleenpalvojatkin.
Luettuasi tämän teoksen kotimaasi näyttäytyy sinulle täysin uudessa valossa.Tutustuin kirjaan erittäin varauksella, koska en osannut paljoa odottaa mitä kirja piti sisällään, se kuitenkin yllätti minut erittäin positiivisesti ja sitä onkin ensimmäisen lukukerran jälkeen selailtu usesti ja etsitty tietoa. Kirja sisältää kymmenittäin mielenkiintoisia henkilöitä. 

Itselleni eniten kolahti Oliver Hawk, joka on myös itselleni sukua, en tiennyt hänen olevan tässä kirjassa ja kun luin hänestä tästä kirjasta yllätyin millainen mies hän oikeasti olikaan. En ollut koskaan kuullut tarinoita hänestä, en ainakaan sellaisia joita kirjassa oli. Tiesin hänen olleen mestarillinen hypnotisoija, joka esiintyi myös ulkomailla paljon. Kuitenkin hänen "saatanallinen" puolensa oli yllätys ja ehkäpä se kiinnostavin koko kirjassa.

Muita kirjan tuttuja henkilöitä, tai ainakin nimiä joista moni on kuullut on mm. Pekka Ervast, Aino Kassinen, Pekka Siitoin joka lieneen tunnetuin suomalainen "hörhö", jos näin voi sanoa. Kaikki kirjan henkilöt ovat jollain tapaa toisinajattelijoita, erakoita, oman tiensä kulkijoita joilla on ollut koko elämän ajan pyrkimys oppia uutta ja luoda jotain omaa maailmalle.

Yksi silmiinpistävä ominaisuus kaikella kuitenkin on, niihin liittyy seksuaalisuutta ja jollain tapaa "pahan" palvontaa, saatanallisuutta (sen vuoksi tämän esittelyn fonttikin on Helvetica).

Kuinka sitten suhtautua tähän kirjaan? Kuinka paljon siitä on totta ja kuinka paljon keksittyä. Luulen, että aika moni kirjassa esiintyvä henkilö on jossain vaiheessa keksinyt itselleen mitä mielenkiintoisempia ja epäuskottavampia tarinoita, jotta he jollain tavalla pystyvät luomaan itselleen sen mystisyyden ilmapiirin jota hakevat.

Kirjan tekijät on tehneet uskomattoman kokoomistyön, jotta tällainen kirja on saatu valmiiksi. Moni aineisto joita kirjassa esitellään on ollut hankalasti saatavissa ja jos menet henkilöiden sukulaisilta tai tutuilta kysymään asioista he voivat vain sanoa että eivät tiedä, vaikka totuus on että eivät kehtaa. Kirja on varmaan yksi tämän vuoden parhaimmista tietokirjoista ja saa monen lukijan tutustumaan entistä syvemmälle salatieteeseen, erityisesti kotimaiseen.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…

Vuosi 2018 parhaat kirjat

Vuoden parhaimmat kirjat top 10
Karl Ove Knausgård - Poissa päiväjärjestyksestä, Like
Ilkka Auer - Domowik, Haamu kustannus
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Katariina Vuori - Erään tapon tarina, Like
Hanna Velling - Kirjosieppo, Bazar
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Tapani Bagge - Miehet asialla, Aviador
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
JP Koskinen - Huhtikuun hiipuva rakkaus, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, AviadorParhaimmat dekkarit Top 5
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Marja Aarnipuro - Ikäneidon testamentti, Crime Time
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, Aviador


Parhain Scifi -kirja
Lars Wilderäng - Tähtikirkas, Jalava