Siirry pääsisältöön

Dan McMillan - Polttouhrit - Holokaustin syyt


Dan McMillan
Polttouhrit - Holokaustin syyt
LIKE, 2015

"Natsien organisoimasta juutalaisten kansanmurhasta toisen maailmansodan aikana on kirjoitettu hyllykilometreittäin kirjoja. Kuitenkin vain harvoissa edes sivutaan syitä tähän ainutkertaiseen tapahtumaan. Nyt Dan McMillanin kirja kokoaa runsaista lähteistä kattavan mutta yleistajuisen selityksen sille, miksi ja kuinka polttouhrit syntyivät.
McMillan käy läpi mm. 1900-luvun alkupuoliskon Saksan yhteiskunnan ja lähimenneisyyden, Hitlerin persoonallisuuden ja kaunat, yleisen juutalaisvihan ja tieteen kaapuun pukeutuneet rotuteoriat. Näistä aineksista ja niiden keskinäisestä vaikutuksesta syntyi tapahtumaketju, joka päätyi kuuden miljoonan ihmisen joukkotuhoon. Ja moneen muuhun samanaikaiseen katastrofiin. Varsinainen teksti on tiivis ja helppolukuinen, runsaat loppuviitteet taas antavat lukuvihjeitä syvällisempään perehtymiseen.
Vakuuttava ja vangitseva Polttouhrit  selittää kuinka kolkkojen olojen, pahansuopien ajatusten ja vaurioituneiden persoonallisuuksien myrsky päästi valloilleen historian hirvittävimmän tuhotyön."

Noin vuosi sitten oli tehty tutkimus jossa ihmisiltä ympäri maailmaa kysyttiin mikä on holokausti. Tutkimuksen tuloksen mukaan se on erittäin hämmentävä käsite monelle. Moni kuitenkin tietää juutalaisten kohtalot historiassa mutta käsitteenä holokausti oli vieras. Tutkimus oikeastaan osoitti sen, että suurin osa ei usko sen olevan totta mitä juutalaisiin kohdistunut ylinviha oli. Moni ei uskonut historiallisia faktoja, että ne on oikeasti tapahtunut ja on totta.

Vaikka maailmassa on tapahtunut lukuisia kansanmurhia ja joukkosurmia niin tämä natsisaksassa tapahtunut järkyttävä teko on kuitenkin se joka pompahtaa aina esiin jos halutaan etsiä maailman suurinta kansanmurhaa, vaikka todellisuudessa maailmassa on historian aikana tapahtunut paljon surullisimpiakin tapahtumia.

Mikä sitten tekee holokaustista sen kuuluisimman? Liekö se Hitler, jonka jokainen tietää ainakin nimeltä. Kirja valottaa erittäin hyvin Hitlerin vihan juutalaisia vastaan. Hitlerin mielestä juutalaiset taisivat olla syypää kaikkeen epäonnistumiseen ja paras tapa onnistua on hävittää hiedät ankaralla kädellä pois maailmasta. Yllätävää on se ns. puhdistusta mutta niistä kaikista ei puhuttu eikä niistä ole kirjoitetu.

Järkyttäväksi kaiken tekee se, että ihmiset luulivat joutuvansa leirille, jonne saavuttuaan heidät ensin hyväuskoisina passitettiin suihkuun. Kun suuri määrä ihmisiä oli samassa, ahtaassa "suihkutilassa", väänsi joku hanat auki ja yllätys yllätys, se ei ollut ihan normaali suihku vaan hetkessä koko huoneellinen ihmisiä oli kuollut.

Suuri osa juutalaisista jotka joutuivat leireille katosivat. Heidät poltettiin ja heitä ei koskaan ole pystytty tunnistamaan. Raju kohtalo, jonka takana on vain yksi mies, Hitler.

Vaikkakaan kirja ei ole ihan kevyttä luettavaa, se lyö pöytään faktat juutalaisista, Hitleristä ja Holokaustista. Kirja on ehdottomasti yksi vuoden tärkeimmistä ja mielenkiintoisimmista tietokirjoista ja raottaa hyvin Holokaustin syitä niillekin jotka jo tiesivät jotain mutta eivät tienneet kaikkea.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Rottasankari

Seppo Jokinen Rottasankari Crime Time 2019

Yksi kesän lähestymisen merkki ja varma kevään saapumisen merkki on Seppo Jokisen uuden dekkarin ilmestyminen. Rottasankari on komisario Koskisesta kertovan kirjasarjan kahdeskymmenesneljäs osa. Tuttuun tapaan Seppo Jokinen on yhdistänyt laadukkaan jännityskertomuksen sekä suhteellisen leppoisan perhe-elämäkuvauksen kansien väliin. Vaikka Jokisen kirjojen tyyli on kautta-aikain ollut miltein samanlainen kirjasta kirjaan jaksaa se viihdyttää lukijaa. Jokinen ei mässäile kirjoissaan turhalla väkivallalla vaan tuo jännitteen kuvaamisen lähelle lukijaa tarkalla ja osaavalla kerronnalla, jossa myös lukijalle jätetään miettimistä.
Tampereella tapahtuu jälleen, tällä kerta osakseen luoteja saa myös poliisit ja vain tunteja tästä tulee pommiuhkaus. Lisäksi Koskisen päätä vaivaa se, kuka oli se salaperäinen elvyttäjä joka pelasti murhayrityksen kohteeksi joutuneen henkilön hengen. Ja kun sivu sivulta maltaa jännitykseltään odottaa loppua, loksahtavat…

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…