Siirry pääsisältöön

Dan McMillan - Polttouhrit - Holokaustin syyt


Dan McMillan
Polttouhrit - Holokaustin syyt
LIKE, 2015

"Natsien organisoimasta juutalaisten kansanmurhasta toisen maailmansodan aikana on kirjoitettu hyllykilometreittäin kirjoja. Kuitenkin vain harvoissa edes sivutaan syitä tähän ainutkertaiseen tapahtumaan. Nyt Dan McMillanin kirja kokoaa runsaista lähteistä kattavan mutta yleistajuisen selityksen sille, miksi ja kuinka polttouhrit syntyivät.
McMillan käy läpi mm. 1900-luvun alkupuoliskon Saksan yhteiskunnan ja lähimenneisyyden, Hitlerin persoonallisuuden ja kaunat, yleisen juutalaisvihan ja tieteen kaapuun pukeutuneet rotuteoriat. Näistä aineksista ja niiden keskinäisestä vaikutuksesta syntyi tapahtumaketju, joka päätyi kuuden miljoonan ihmisen joukkotuhoon. Ja moneen muuhun samanaikaiseen katastrofiin. Varsinainen teksti on tiivis ja helppolukuinen, runsaat loppuviitteet taas antavat lukuvihjeitä syvällisempään perehtymiseen.
Vakuuttava ja vangitseva Polttouhrit  selittää kuinka kolkkojen olojen, pahansuopien ajatusten ja vaurioituneiden persoonallisuuksien myrsky päästi valloilleen historian hirvittävimmän tuhotyön."

Noin vuosi sitten oli tehty tutkimus jossa ihmisiltä ympäri maailmaa kysyttiin mikä on holokausti. Tutkimuksen tuloksen mukaan se on erittäin hämmentävä käsite monelle. Moni kuitenkin tietää juutalaisten kohtalot historiassa mutta käsitteenä holokausti oli vieras. Tutkimus oikeastaan osoitti sen, että suurin osa ei usko sen olevan totta mitä juutalaisiin kohdistunut ylinviha oli. Moni ei uskonut historiallisia faktoja, että ne on oikeasti tapahtunut ja on totta.

Vaikka maailmassa on tapahtunut lukuisia kansanmurhia ja joukkosurmia niin tämä natsisaksassa tapahtunut järkyttävä teko on kuitenkin se joka pompahtaa aina esiin jos halutaan etsiä maailman suurinta kansanmurhaa, vaikka todellisuudessa maailmassa on historian aikana tapahtunut paljon surullisimpiakin tapahtumia.

Mikä sitten tekee holokaustista sen kuuluisimman? Liekö se Hitler, jonka jokainen tietää ainakin nimeltä. Kirja valottaa erittäin hyvin Hitlerin vihan juutalaisia vastaan. Hitlerin mielestä juutalaiset taisivat olla syypää kaikkeen epäonnistumiseen ja paras tapa onnistua on hävittää hiedät ankaralla kädellä pois maailmasta. Yllätävää on se ns. puhdistusta mutta niistä kaikista ei puhuttu eikä niistä ole kirjoitetu.

Järkyttäväksi kaiken tekee se, että ihmiset luulivat joutuvansa leirille, jonne saavuttuaan heidät ensin hyväuskoisina passitettiin suihkuun. Kun suuri määrä ihmisiä oli samassa, ahtaassa "suihkutilassa", väänsi joku hanat auki ja yllätys yllätys, se ei ollut ihan normaali suihku vaan hetkessä koko huoneellinen ihmisiä oli kuollut.

Suuri osa juutalaisista jotka joutuivat leireille katosivat. Heidät poltettiin ja heitä ei koskaan ole pystytty tunnistamaan. Raju kohtalo, jonka takana on vain yksi mies, Hitler.

Vaikkakaan kirja ei ole ihan kevyttä luettavaa, se lyö pöytään faktat juutalaisista, Hitleristä ja Holokaustista. Kirja on ehdottomasti yksi vuoden tärkeimmistä ja mielenkiintoisimmista tietokirjoista ja raottaa hyvin Holokaustin syitä niillekin jotka jo tiesivät jotain mutta eivät tienneet kaikkea.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Christian Rönnbacka - Tuonen korppi

Christian Rönnbacka Tuonen korppi Crime Time, 2017

Tuonen korppi on Christian Rönnbackan seitsemäs Hautalehto -sarjan kirja. Vuodesta  2012 lähtien Rönnbackalta on totuttu saamaan luettavaksi uusi dekkari. Itselleni Rönnbackan uuden kirjan ilmestyminen on aina kova juttu ja odotuksia täynnä.
Rönnbacka ei ole vielä onnistunut kirjoittaman hutilyöntiä vaan kirja kirjalta hän koventaa otetta ja on ollut ilo huomata, että kaksi viimeisintä Hautalehto -dekkaria on ollut varsin kovaa kamaa. Rönnbackan kielenkäyttö ei välttämättä saa kaikilta lukijoilta tyylipuhtaita pisteitä, mutta vittu jos kirjailijan tyyli kiinnosta niin jätä ihmeessä kirja väliin, mutta sitten se on oma häpeä nimittäin Rönnbacka on tämän hetken kuumin dekkarikirjailija.

Itse pidän hyvinkin paljon Rönnbackan tyylistä jossa juurikin tämä edelläkin mainittu sana on viljelty siellä täällä mutta ei liikaa. Liian moni on tosikko, joka ei suvaitse kirjassakaan kielenkäyttöä joka on halventavaa mutta nykynuoriso taitanee kuiten…

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…