Siirry pääsisältöön

Dan McMillan - Polttouhrit - Holokaustin syyt


Dan McMillan
Polttouhrit - Holokaustin syyt
LIKE, 2015

"Natsien organisoimasta juutalaisten kansanmurhasta toisen maailmansodan aikana on kirjoitettu hyllykilometreittäin kirjoja. Kuitenkin vain harvoissa edes sivutaan syitä tähän ainutkertaiseen tapahtumaan. Nyt Dan McMillanin kirja kokoaa runsaista lähteistä kattavan mutta yleistajuisen selityksen sille, miksi ja kuinka polttouhrit syntyivät.
McMillan käy läpi mm. 1900-luvun alkupuoliskon Saksan yhteiskunnan ja lähimenneisyyden, Hitlerin persoonallisuuden ja kaunat, yleisen juutalaisvihan ja tieteen kaapuun pukeutuneet rotuteoriat. Näistä aineksista ja niiden keskinäisestä vaikutuksesta syntyi tapahtumaketju, joka päätyi kuuden miljoonan ihmisen joukkotuhoon. Ja moneen muuhun samanaikaiseen katastrofiin. Varsinainen teksti on tiivis ja helppolukuinen, runsaat loppuviitteet taas antavat lukuvihjeitä syvällisempään perehtymiseen.
Vakuuttava ja vangitseva Polttouhrit  selittää kuinka kolkkojen olojen, pahansuopien ajatusten ja vaurioituneiden persoonallisuuksien myrsky päästi valloilleen historian hirvittävimmän tuhotyön."

Noin vuosi sitten oli tehty tutkimus jossa ihmisiltä ympäri maailmaa kysyttiin mikä on holokausti. Tutkimuksen tuloksen mukaan se on erittäin hämmentävä käsite monelle. Moni kuitenkin tietää juutalaisten kohtalot historiassa mutta käsitteenä holokausti oli vieras. Tutkimus oikeastaan osoitti sen, että suurin osa ei usko sen olevan totta mitä juutalaisiin kohdistunut ylinviha oli. Moni ei uskonut historiallisia faktoja, että ne on oikeasti tapahtunut ja on totta.

Vaikka maailmassa on tapahtunut lukuisia kansanmurhia ja joukkosurmia niin tämä natsisaksassa tapahtunut järkyttävä teko on kuitenkin se joka pompahtaa aina esiin jos halutaan etsiä maailman suurinta kansanmurhaa, vaikka todellisuudessa maailmassa on historian aikana tapahtunut paljon surullisimpiakin tapahtumia.

Mikä sitten tekee holokaustista sen kuuluisimman? Liekö se Hitler, jonka jokainen tietää ainakin nimeltä. Kirja valottaa erittäin hyvin Hitlerin vihan juutalaisia vastaan. Hitlerin mielestä juutalaiset taisivat olla syypää kaikkeen epäonnistumiseen ja paras tapa onnistua on hävittää hiedät ankaralla kädellä pois maailmasta. Yllätävää on se ns. puhdistusta mutta niistä kaikista ei puhuttu eikä niistä ole kirjoitetu.

Järkyttäväksi kaiken tekee se, että ihmiset luulivat joutuvansa leirille, jonne saavuttuaan heidät ensin hyväuskoisina passitettiin suihkuun. Kun suuri määrä ihmisiä oli samassa, ahtaassa "suihkutilassa", väänsi joku hanat auki ja yllätys yllätys, se ei ollut ihan normaali suihku vaan hetkessä koko huoneellinen ihmisiä oli kuollut.

Suuri osa juutalaisista jotka joutuivat leireille katosivat. Heidät poltettiin ja heitä ei koskaan ole pystytty tunnistamaan. Raju kohtalo, jonka takana on vain yksi mies, Hitler.

Vaikkakaan kirja ei ole ihan kevyttä luettavaa, se lyö pöytään faktat juutalaisista, Hitleristä ja Holokaustista. Kirja on ehdottomasti yksi vuoden tärkeimmistä ja mielenkiintoisimmista tietokirjoista ja raottaa hyvin Holokaustin syitä niillekin jotka jo tiesivät jotain mutta eivät tienneet kaikkea.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…