Siirry pääsisältöön

Dan McMillan - Polttouhrit - Holokaustin syyt


Dan McMillan
Polttouhrit - Holokaustin syyt
LIKE, 2015

"Natsien organisoimasta juutalaisten kansanmurhasta toisen maailmansodan aikana on kirjoitettu hyllykilometreittäin kirjoja. Kuitenkin vain harvoissa edes sivutaan syitä tähän ainutkertaiseen tapahtumaan. Nyt Dan McMillanin kirja kokoaa runsaista lähteistä kattavan mutta yleistajuisen selityksen sille, miksi ja kuinka polttouhrit syntyivät.
McMillan käy läpi mm. 1900-luvun alkupuoliskon Saksan yhteiskunnan ja lähimenneisyyden, Hitlerin persoonallisuuden ja kaunat, yleisen juutalaisvihan ja tieteen kaapuun pukeutuneet rotuteoriat. Näistä aineksista ja niiden keskinäisestä vaikutuksesta syntyi tapahtumaketju, joka päätyi kuuden miljoonan ihmisen joukkotuhoon. Ja moneen muuhun samanaikaiseen katastrofiin. Varsinainen teksti on tiivis ja helppolukuinen, runsaat loppuviitteet taas antavat lukuvihjeitä syvällisempään perehtymiseen.
Vakuuttava ja vangitseva Polttouhrit  selittää kuinka kolkkojen olojen, pahansuopien ajatusten ja vaurioituneiden persoonallisuuksien myrsky päästi valloilleen historian hirvittävimmän tuhotyön."

Noin vuosi sitten oli tehty tutkimus jossa ihmisiltä ympäri maailmaa kysyttiin mikä on holokausti. Tutkimuksen tuloksen mukaan se on erittäin hämmentävä käsite monelle. Moni kuitenkin tietää juutalaisten kohtalot historiassa mutta käsitteenä holokausti oli vieras. Tutkimus oikeastaan osoitti sen, että suurin osa ei usko sen olevan totta mitä juutalaisiin kohdistunut ylinviha oli. Moni ei uskonut historiallisia faktoja, että ne on oikeasti tapahtunut ja on totta.

Vaikka maailmassa on tapahtunut lukuisia kansanmurhia ja joukkosurmia niin tämä natsisaksassa tapahtunut järkyttävä teko on kuitenkin se joka pompahtaa aina esiin jos halutaan etsiä maailman suurinta kansanmurhaa, vaikka todellisuudessa maailmassa on historian aikana tapahtunut paljon surullisimpiakin tapahtumia.

Mikä sitten tekee holokaustista sen kuuluisimman? Liekö se Hitler, jonka jokainen tietää ainakin nimeltä. Kirja valottaa erittäin hyvin Hitlerin vihan juutalaisia vastaan. Hitlerin mielestä juutalaiset taisivat olla syypää kaikkeen epäonnistumiseen ja paras tapa onnistua on hävittää hiedät ankaralla kädellä pois maailmasta. Yllätävää on se ns. puhdistusta mutta niistä kaikista ei puhuttu eikä niistä ole kirjoitetu.

Järkyttäväksi kaiken tekee se, että ihmiset luulivat joutuvansa leirille, jonne saavuttuaan heidät ensin hyväuskoisina passitettiin suihkuun. Kun suuri määrä ihmisiä oli samassa, ahtaassa "suihkutilassa", väänsi joku hanat auki ja yllätys yllätys, se ei ollut ihan normaali suihku vaan hetkessä koko huoneellinen ihmisiä oli kuollut.

Suuri osa juutalaisista jotka joutuivat leireille katosivat. Heidät poltettiin ja heitä ei koskaan ole pystytty tunnistamaan. Raju kohtalo, jonka takana on vain yksi mies, Hitler.

Vaikkakaan kirja ei ole ihan kevyttä luettavaa, se lyö pöytään faktat juutalaisista, Hitleristä ja Holokaustista. Kirja on ehdottomasti yksi vuoden tärkeimmistä ja mielenkiintoisimmista tietokirjoista ja raottaa hyvin Holokaustin syitä niillekin jotka jo tiesivät jotain mutta eivät tienneet kaikkea.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…

Vuosi 2018 parhaat kirjat

Vuoden parhaimmat kirjat top 10
Karl Ove Knausgård - Poissa päiväjärjestyksestä, Like
Ilkka Auer - Domowik, Haamu kustannus
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Katariina Vuori - Erään tapon tarina, Like
Hanna Velling - Kirjosieppo, Bazar
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Tapani Bagge - Miehet asialla, Aviador
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
JP Koskinen - Huhtikuun hiipuva rakkaus, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, AviadorParhaimmat dekkarit Top 5
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Marja Aarnipuro - Ikäneidon testamentti, Crime Time
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, Aviador


Parhain Scifi -kirja
Lars Wilderäng - Tähtikirkas, Jalava