Siirry pääsisältöön

Russell Edwards & Jari Louhelainen - Viiltäjä Jack, kuinka paljastimme murhaajan


Russell Edwards & Jari Louhelainen
Viiltäjä Jack, kuinka paljastimme murhaajan
Gummerus, 2015

Lontoon savuisten katujen murhamysteereistä Viiltäjä-Jackin tapaus on eittämättä suurin. Joku murhasi Whitechapelissa naisia, eikä murhaaja koskaan paljastunut. 

Tässä kirjassa Russell Edwards väittää tapauksen selvinneen. Edwards, intohimoinen Jack the Ripper -harrastaja hankkii huutokaupalla todistusaineistoa ja pyytää DNA-tutkija Jari Louhelaisen avukseen. Kirja on matka paitsi Viiltäjä-Jack-tapauksen selvitystyöhön myös kuvaus nykyaikaisesta rikostutkimuksesta.

Teos aiheutti julkaistuksi tultuaan ristiriitaisia tunteita Britanniassa: Viiltäjä-Jack on viihdeteollisuutta, eivätkä kaikki pitäneet ajatuksesta, että murhaajan henkilöllisyys olisi selvitetty. Suomeksi julkaistavassa kirjassa Jari Louhelainen kertoo kokemuksistaan alkuteoksen julkaisun jälkeen ja päivittää tapauksen tiedot.

Kirja on niin hyvä, että ei tarvitse lukea muita Viiltäjä Jackistä kertovia kirjoja kuin tämän saadakseen selville kuka oli Viiltäjä Jack, keitä olivat Jackin uhrit ja millaisia tarinoita kaikesta näistä kerrotaan.

Kirjassa kerrotaan erittäin laajasti kaikkien Viiltäjä Jackin viiden "virallisten" uhrien tarinat. Tarinan päähenkilö on kuitenkin suomalainen tiedemies Jari Louhelainen jonka kärsivällinen tutkimus toisen päähenkilön Russell Edwarsin ostamasta saalista tuottaa lopulta sen monia vuosia askarruttaneen kysymyksen, kuka oli Viiltäjä Jack. Vaikka nimi on ollut poliiseilla tiedossa jo kauan, sitä ei ole pystytty varmentamaan ennenkuin nyt, kun tekniikat ovat parantuneet, mutta kun on kulunut 126 vuotta murhista tulee yksi suomalainen mies tekemään ehkä yhden maailmaa eniten kiinnostavimman tutkimustuloksen, hän paljastaa vihdoin kuka oli pelätty Viiltäjä Jack.

Vaikka saattaisi olettaa, että kirja on täynnä tieteellistä tutkimustulosta, sitä siellä ei ole juurikaan, toki pakolliset termit käydään läpi mutta nekin on selitetty niin että jokainen lukija ei jää miettimään mitä mikin tarkoitti.

Kirjan alussa käy hyvin selväksi kuinka tarkkaan varjeltua tutkimus on ollut ja mitä kaikkea se on vaatinut niin Louhelaiselta kuin saalin omistajalta Edwarsilta. Edes saalin hankkiminen ollut niin yksin kertaista, vaan pelkästään se tuotti ostajalle paljon mietittävää ja kyräilyä muiden kiinnostuneiden puoleen. Häntä jopa kehotettiin olla ostamatta saalia, ja antaa asiaa olla. Edwards onnistuu saamaan tiedemiehen suosittelujen kautta tutkimukselle, joka hänkin ensin esittää summan jolla tutkimus onnistuisi mutta sitten kuin taivaanlahjana hän saa samaiselta, suomalaiselta, tutkijalta tiedon, että hän tekisi tutkimuksen omalla ajalla, ja mikä parasta veloituksetta koska myös tutkijaa oli alkanut kiinnostamaan tämä arvoitus.

Kuten alussa kerroin, sinun ei tarvitse enää etsiä paljoa tietoa Viiltäjä Jackistä, vaan se kaikki oleellinen löytyy nyt yksien kansien välistä ja mikä parasta kirjoitetuna sellaiseen muotoon, että sitä on mukava lukea vaikka teksti on kuten arvata saattaa, kun puhutaan Viiltäjä Jackistä ja hänen teoistaan, paikoin karmaisevaa.


Kommentit

  1. Olen aivan samaa mieltä, tuntuu että tämän luettuaan ei tarvitse lukea muita Viiltäjä-Jackista kirjoitettuja kirjoja (vaikka toisaalta kirja herätti kiinnostuksen aiheeseen). Kattava, tarpeeksi yksinkertaisesti selitetyt tutkimukset (dna-osiot tieteellisemmin kirjoitettuna olisi takuulla puuduttanut tällaisen maallikkolukijan) ja vetävä kerronta, tykkäsin! Toivottavasati Louhelainen saa tehtyä tutkimuksensa loppuun ja saa julkaistua aiheesta tieteellisen artikkelin (kuten epilogissaan suunnitteli), jotta tutkiuksesta tulisi virallisempi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…