Siirry pääsisältöön

Russell Edwards & Jari Louhelainen - Viiltäjä Jack, kuinka paljastimme murhaajan


Russell Edwards & Jari Louhelainen
Viiltäjä Jack, kuinka paljastimme murhaajan
Gummerus, 2015

Lontoon savuisten katujen murhamysteereistä Viiltäjä-Jackin tapaus on eittämättä suurin. Joku murhasi Whitechapelissa naisia, eikä murhaaja koskaan paljastunut. 

Tässä kirjassa Russell Edwards väittää tapauksen selvinneen. Edwards, intohimoinen Jack the Ripper -harrastaja hankkii huutokaupalla todistusaineistoa ja pyytää DNA-tutkija Jari Louhelaisen avukseen. Kirja on matka paitsi Viiltäjä-Jack-tapauksen selvitystyöhön myös kuvaus nykyaikaisesta rikostutkimuksesta.

Teos aiheutti julkaistuksi tultuaan ristiriitaisia tunteita Britanniassa: Viiltäjä-Jack on viihdeteollisuutta, eivätkä kaikki pitäneet ajatuksesta, että murhaajan henkilöllisyys olisi selvitetty. Suomeksi julkaistavassa kirjassa Jari Louhelainen kertoo kokemuksistaan alkuteoksen julkaisun jälkeen ja päivittää tapauksen tiedot.

Kirja on niin hyvä, että ei tarvitse lukea muita Viiltäjä Jackistä kertovia kirjoja kuin tämän saadakseen selville kuka oli Viiltäjä Jack, keitä olivat Jackin uhrit ja millaisia tarinoita kaikesta näistä kerrotaan.

Kirjassa kerrotaan erittäin laajasti kaikkien Viiltäjä Jackin viiden "virallisten" uhrien tarinat. Tarinan päähenkilö on kuitenkin suomalainen tiedemies Jari Louhelainen jonka kärsivällinen tutkimus toisen päähenkilön Russell Edwarsin ostamasta saalista tuottaa lopulta sen monia vuosia askarruttaneen kysymyksen, kuka oli Viiltäjä Jack. Vaikka nimi on ollut poliiseilla tiedossa jo kauan, sitä ei ole pystytty varmentamaan ennenkuin nyt, kun tekniikat ovat parantuneet, mutta kun on kulunut 126 vuotta murhista tulee yksi suomalainen mies tekemään ehkä yhden maailmaa eniten kiinnostavimman tutkimustuloksen, hän paljastaa vihdoin kuka oli pelätty Viiltäjä Jack.

Vaikka saattaisi olettaa, että kirja on täynnä tieteellistä tutkimustulosta, sitä siellä ei ole juurikaan, toki pakolliset termit käydään läpi mutta nekin on selitetty niin että jokainen lukija ei jää miettimään mitä mikin tarkoitti.

Kirjan alussa käy hyvin selväksi kuinka tarkkaan varjeltua tutkimus on ollut ja mitä kaikkea se on vaatinut niin Louhelaiselta kuin saalin omistajalta Edwarsilta. Edes saalin hankkiminen ollut niin yksin kertaista, vaan pelkästään se tuotti ostajalle paljon mietittävää ja kyräilyä muiden kiinnostuneiden puoleen. Häntä jopa kehotettiin olla ostamatta saalia, ja antaa asiaa olla. Edwards onnistuu saamaan tiedemiehen suosittelujen kautta tutkimukselle, joka hänkin ensin esittää summan jolla tutkimus onnistuisi mutta sitten kuin taivaanlahjana hän saa samaiselta, suomalaiselta, tutkijalta tiedon, että hän tekisi tutkimuksen omalla ajalla, ja mikä parasta veloituksetta koska myös tutkijaa oli alkanut kiinnostamaan tämä arvoitus.

Kuten alussa kerroin, sinun ei tarvitse enää etsiä paljoa tietoa Viiltäjä Jackistä, vaan se kaikki oleellinen löytyy nyt yksien kansien välistä ja mikä parasta kirjoitetuna sellaiseen muotoon, että sitä on mukava lukea vaikka teksti on kuten arvata saattaa, kun puhutaan Viiltäjä Jackistä ja hänen teoistaan, paikoin karmaisevaa.


Kommentit

  1. Olen aivan samaa mieltä, tuntuu että tämän luettuaan ei tarvitse lukea muita Viiltäjä-Jackista kirjoitettuja kirjoja (vaikka toisaalta kirja herätti kiinnostuksen aiheeseen). Kattava, tarpeeksi yksinkertaisesti selitetyt tutkimukset (dna-osiot tieteellisemmin kirjoitettuna olisi takuulla puuduttanut tällaisen maallikkolukijan) ja vetävä kerronta, tykkäsin! Toivottavasati Louhelainen saa tehtyä tutkimuksensa loppuun ja saa julkaistua aiheesta tieteellisen artikkelin (kuten epilogissaan suunnitteli), jotta tutkiuksesta tulisi virallisempi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Lars Wilderäng - Tähtikirkas

Lars Wilderäng Tähtikirkas Jalava, 2017

TÄMÄ KIRJA POMPPAA YHDEKSI VUODEN 2018 PARHAIMMAKSI KIRJAKSI, TÄHTIKIRKKAASTI!

Lars Wilderängin Tähtikirkas oli mahtava yllätys. Tartuin kirjaan sattumalta, ja nyt odotellaan innolla koska trilogian seuraavat osat ilmestyvät. Kirjahan kertoo sen mikä meidän aika monen päässä varmaan pyörii: Mitä jos kaikki sähkölaitteet lakkaisi toimimasta, ei olisi sähköä.


Kirjan tarina tarjoaa kaaosta kaaoksen perään. Wilderäng tarjoaa lukijalle lähes viisisataa sivua jännittävää luettavaa. Tarinaa seurataan useamman henkilön näkökulmasta ja se luo tarinalle uskottavan, mahtavan tunnelman. Wilderäng ei myöskään pelkää kertoa niitä kovinpia hetkiä joita tällainen katastrofi voi aiheuttaa perheessä.

Kirjan tarina sijoittuu mielenkiintoisesti Ruotsiin, eikä Amerikkaan josta on totuttu saamaan useampiakin tämänkaltaisia maailmanlopputarinoita, mutta ruotsalainen kirjailija vetää pitemmän korren ja tekee kirjasta tyylikkään kokonaisuuden.

Kirja on jaettu neljään osaan.…

Christian Rönnbacka - Tuonen korppi

Christian Rönnbacka Tuonen korppi Crime Time, 2017

Tuonen korppi on Christian Rönnbackan seitsemäs Hautalehto -sarjan kirja. Vuodesta  2012 lähtien Rönnbackalta on totuttu saamaan luettavaksi uusi dekkari. Itselleni Rönnbackan uuden kirjan ilmestyminen on aina kova juttu ja odotuksia täynnä.
Rönnbacka ei ole vielä onnistunut kirjoittaman hutilyöntiä vaan kirja kirjalta hän koventaa otetta ja on ollut ilo huomata, että kaksi viimeisintä Hautalehto -dekkaria on ollut varsin kovaa kamaa. Rönnbackan kielenkäyttö ei välttämättä saa kaikilta lukijoilta tyylipuhtaita pisteitä, mutta vittu jos kirjailijan tyyli kiinnosta niin jätä ihmeessä kirja väliin, mutta sitten se on oma häpeä nimittäin Rönnbacka on tämän hetken kuumin dekkarikirjailija.

Itse pidän hyvinkin paljon Rönnbackan tyylistä jossa juurikin tämä edelläkin mainittu sana on viljelty siellä täällä mutta ei liikaa. Liian moni on tosikko, joka ei suvaitse kirjassakaan kielenkäyttöä joka on halventavaa mutta nykynuoriso taitanee kuiten…