Siirry pääsisältöön

Russell Edwards & Jari Louhelainen - Viiltäjä Jack, kuinka paljastimme murhaajan


Russell Edwards & Jari Louhelainen
Viiltäjä Jack, kuinka paljastimme murhaajan
Gummerus, 2015

Lontoon savuisten katujen murhamysteereistä Viiltäjä-Jackin tapaus on eittämättä suurin. Joku murhasi Whitechapelissa naisia, eikä murhaaja koskaan paljastunut. 

Tässä kirjassa Russell Edwards väittää tapauksen selvinneen. Edwards, intohimoinen Jack the Ripper -harrastaja hankkii huutokaupalla todistusaineistoa ja pyytää DNA-tutkija Jari Louhelaisen avukseen. Kirja on matka paitsi Viiltäjä-Jack-tapauksen selvitystyöhön myös kuvaus nykyaikaisesta rikostutkimuksesta.

Teos aiheutti julkaistuksi tultuaan ristiriitaisia tunteita Britanniassa: Viiltäjä-Jack on viihdeteollisuutta, eivätkä kaikki pitäneet ajatuksesta, että murhaajan henkilöllisyys olisi selvitetty. Suomeksi julkaistavassa kirjassa Jari Louhelainen kertoo kokemuksistaan alkuteoksen julkaisun jälkeen ja päivittää tapauksen tiedot.

Kirja on niin hyvä, että ei tarvitse lukea muita Viiltäjä Jackistä kertovia kirjoja kuin tämän saadakseen selville kuka oli Viiltäjä Jack, keitä olivat Jackin uhrit ja millaisia tarinoita kaikesta näistä kerrotaan.

Kirjassa kerrotaan erittäin laajasti kaikkien Viiltäjä Jackin viiden "virallisten" uhrien tarinat. Tarinan päähenkilö on kuitenkin suomalainen tiedemies Jari Louhelainen jonka kärsivällinen tutkimus toisen päähenkilön Russell Edwarsin ostamasta saalista tuottaa lopulta sen monia vuosia askarruttaneen kysymyksen, kuka oli Viiltäjä Jack. Vaikka nimi on ollut poliiseilla tiedossa jo kauan, sitä ei ole pystytty varmentamaan ennenkuin nyt, kun tekniikat ovat parantuneet, mutta kun on kulunut 126 vuotta murhista tulee yksi suomalainen mies tekemään ehkä yhden maailmaa eniten kiinnostavimman tutkimustuloksen, hän paljastaa vihdoin kuka oli pelätty Viiltäjä Jack.

Vaikka saattaisi olettaa, että kirja on täynnä tieteellistä tutkimustulosta, sitä siellä ei ole juurikaan, toki pakolliset termit käydään läpi mutta nekin on selitetty niin että jokainen lukija ei jää miettimään mitä mikin tarkoitti.

Kirjan alussa käy hyvin selväksi kuinka tarkkaan varjeltua tutkimus on ollut ja mitä kaikkea se on vaatinut niin Louhelaiselta kuin saalin omistajalta Edwarsilta. Edes saalin hankkiminen ollut niin yksin kertaista, vaan pelkästään se tuotti ostajalle paljon mietittävää ja kyräilyä muiden kiinnostuneiden puoleen. Häntä jopa kehotettiin olla ostamatta saalia, ja antaa asiaa olla. Edwards onnistuu saamaan tiedemiehen suosittelujen kautta tutkimukselle, joka hänkin ensin esittää summan jolla tutkimus onnistuisi mutta sitten kuin taivaanlahjana hän saa samaiselta, suomalaiselta, tutkijalta tiedon, että hän tekisi tutkimuksen omalla ajalla, ja mikä parasta veloituksetta koska myös tutkijaa oli alkanut kiinnostamaan tämä arvoitus.

Kuten alussa kerroin, sinun ei tarvitse enää etsiä paljoa tietoa Viiltäjä Jackistä, vaan se kaikki oleellinen löytyy nyt yksien kansien välistä ja mikä parasta kirjoitetuna sellaiseen muotoon, että sitä on mukava lukea vaikka teksti on kuten arvata saattaa, kun puhutaan Viiltäjä Jackistä ja hänen teoistaan, paikoin karmaisevaa.


Kommentit

  1. Olen aivan samaa mieltä, tuntuu että tämän luettuaan ei tarvitse lukea muita Viiltäjä-Jackista kirjoitettuja kirjoja (vaikka toisaalta kirja herätti kiinnostuksen aiheeseen). Kattava, tarpeeksi yksinkertaisesti selitetyt tutkimukset (dna-osiot tieteellisemmin kirjoitettuna olisi takuulla puuduttanut tällaisen maallikkolukijan) ja vetävä kerronta, tykkäsin! Toivottavasati Louhelainen saa tehtyä tutkimuksensa loppuun ja saa julkaistua aiheesta tieteellisen artikkelin (kuten epilogissaan suunnitteli), jotta tutkiuksesta tulisi virallisempi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…

Vuosi 2018 parhaat kirjat

Vuoden parhaimmat kirjat top 10
Karl Ove Knausgård - Poissa päiväjärjestyksestä, Like
Ilkka Auer - Domowik, Haamu kustannus
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Katariina Vuori - Erään tapon tarina, Like
Hanna Velling - Kirjosieppo, Bazar
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Tapani Bagge - Miehet asialla, Aviador
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
JP Koskinen - Huhtikuun hiipuva rakkaus, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, AviadorParhaimmat dekkarit Top 5
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Marja Aarnipuro - Ikäneidon testamentti, Crime Time
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, Aviador


Parhain Scifi -kirja
Lars Wilderäng - Tähtikirkas, Jalava