Siirry pääsisältöön

Eva Weaver - Jacobin takki


Eva Weaver
Jacobin takki
WSOY, 2015Kirjan Jacobin takki kirjoittanut kirjailija Eva Weaver on syntynyt 1965 Saksassa. Hän on ammatiltaan taideterapeutti, valmentaja ja performanssitaiteilija. Toisen maailmansodan tapahtumat sai hänet kirjoittamaan tämän huikean hienon kirjan.

Kirja kertoo puolalaisesta pojasta Mikasta joka asuu Varsovan ghettossa. Yllättäen hänen yksi ystävistään löytyy muurien "pahalta" puolelta, saksalaissotilas Max. Kirjassa seurataan välillä hyvinkin intensiiviseti näiden kahden niin erilaisen henkilön kemioita ja tarinaa.

Mikan isoisällä Jacobilla on päällään suurikokoinen päällystakki jossa on kymmeniä pieniä piilotaskuja, ja nämä taskut kätkevät sisäänsä kaikenlaisia tärkeitä muistoja ajasta ennen natsivaltaa, ei entisestä elämästä. Eräänä päivänä Jacob suojelee kadulla pientä juutalaistyttöä jota natsit kehottavat riisuutumaan. Jacobin yrittää auttaa tätä tyttöä mutta tulee itse ammutuksi keskelle katua. Mika saa käsiinsä tämän maagisen takin. Takin lisäksi isoisästä jää jälkeen käsinukkekokoelma joiden avulla Mika alkaa viihdyttää ghetossa ja saakin suuren suosion, hän tuo jonkinlaista lohtua kaikkeen suruun ja tuskaan.

Ei mene kauaa siihen kun natsit saavat kuulla ghetossa asuvasta pojasta joka tekee nukketeatteria. Mika kiskotaan väkiste natsien puolelle ja pakotetaan esiintymään niin sotilaille kuin ylempiarvoisille miehillä. Mikan on saatava yleisönsä viihtymään ja nauramaan tai pääsy takaisin kotiin olisi mahdottomuus. Mikan onneksi hän onnistuu ja saa/joutuu sen jälkeen esiintyä natseille useamman kerran.

Tulee päivä kun se pahin on edessä, koko ghetto siivotaan juutalaisista ja siirretään karjavaunuilla paikkaan josta kovinkaan moni ei palannut. Mika onnistuu pakenemaan serkkunsa kanssa ja osallistuvat vastarintaan jonka seurauksena kaikki hankaloituu ja pako parempiin oloihin on suunnitelma täydellä teholla. Lopulta kuitenkin onni kääntyy ja kohta vastapuoli on pulassa.

Jacobin takki on hieno kuvaus nuoren Mikan elämästä ghetossa ja ennenkaikkea hieno kuvaus hänen työstään auttaa muurien toisella puolella olevia. Jacobin takki toimii Mikan päällä niin käsinukkevarastona, muistolokeroina kuin salakuljetustarkoituksena. Kirjassa jännittävimmät paikat tarjoaa kuvaukset siitä kuinka Mika salakuljettaa gheton puolelta lapsia parempiin oloihin natsien valtaamalle alueelle.

Kirja on yksi vaikuttavaimmista kuvauksista holokaustin ajasta, se tuo Mikan tarinan niin lähelle ihoa että voisi kuvitella itsensä seuraamassa Mikan tarinaa todella läheltä.

Kommentit

  1. Weaver on tehnyt perusteellista työtä, ja tapahtumiin pääsee todella kuin itse mukaan.

    VastaaPoista
  2. Tämä oli huippukirja ja juurikin nuo kaikki kuvaukset ja tarinan kertominen kantoi tarinaa eteenpäin ja teki siitä hyvinkin uskottavan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…

Vuosi 2018 parhaat kirjat

Vuoden parhaimmat kirjat top 10
Karl Ove Knausgård - Poissa päiväjärjestyksestä, Like
Ilkka Auer - Domowik, Haamu kustannus
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Katariina Vuori - Erään tapon tarina, Like
Hanna Velling - Kirjosieppo, Bazar
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Tapani Bagge - Miehet asialla, Aviador
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
JP Koskinen - Huhtikuun hiipuva rakkaus, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, AviadorParhaimmat dekkarit Top 5
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Marja Aarnipuro - Ikäneidon testamentti, Crime Time
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, Aviador


Parhain Scifi -kirja
Lars Wilderäng - Tähtikirkas, Jalava