Siirry pääsisältöön

Eva Weaver - Jacobin takki


Eva Weaver
Jacobin takki
WSOY, 2015Kirjan Jacobin takki kirjoittanut kirjailija Eva Weaver on syntynyt 1965 Saksassa. Hän on ammatiltaan taideterapeutti, valmentaja ja performanssitaiteilija. Toisen maailmansodan tapahtumat sai hänet kirjoittamaan tämän huikean hienon kirjan.

Kirja kertoo puolalaisesta pojasta Mikasta joka asuu Varsovan ghettossa. Yllättäen hänen yksi ystävistään löytyy muurien "pahalta" puolelta, saksalaissotilas Max. Kirjassa seurataan välillä hyvinkin intensiiviseti näiden kahden niin erilaisen henkilön kemioita ja tarinaa.

Mikan isoisällä Jacobilla on päällään suurikokoinen päällystakki jossa on kymmeniä pieniä piilotaskuja, ja nämä taskut kätkevät sisäänsä kaikenlaisia tärkeitä muistoja ajasta ennen natsivaltaa, ei entisestä elämästä. Eräänä päivänä Jacob suojelee kadulla pientä juutalaistyttöä jota natsit kehottavat riisuutumaan. Jacobin yrittää auttaa tätä tyttöä mutta tulee itse ammutuksi keskelle katua. Mika saa käsiinsä tämän maagisen takin. Takin lisäksi isoisästä jää jälkeen käsinukkekokoelma joiden avulla Mika alkaa viihdyttää ghetossa ja saakin suuren suosion, hän tuo jonkinlaista lohtua kaikkeen suruun ja tuskaan.

Ei mene kauaa siihen kun natsit saavat kuulla ghetossa asuvasta pojasta joka tekee nukketeatteria. Mika kiskotaan väkiste natsien puolelle ja pakotetaan esiintymään niin sotilaille kuin ylempiarvoisille miehillä. Mikan on saatava yleisönsä viihtymään ja nauramaan tai pääsy takaisin kotiin olisi mahdottomuus. Mikan onneksi hän onnistuu ja saa/joutuu sen jälkeen esiintyä natseille useamman kerran.

Tulee päivä kun se pahin on edessä, koko ghetto siivotaan juutalaisista ja siirretään karjavaunuilla paikkaan josta kovinkaan moni ei palannut. Mika onnistuu pakenemaan serkkunsa kanssa ja osallistuvat vastarintaan jonka seurauksena kaikki hankaloituu ja pako parempiin oloihin on suunnitelma täydellä teholla. Lopulta kuitenkin onni kääntyy ja kohta vastapuoli on pulassa.

Jacobin takki on hieno kuvaus nuoren Mikan elämästä ghetossa ja ennenkaikkea hieno kuvaus hänen työstään auttaa muurien toisella puolella olevia. Jacobin takki toimii Mikan päällä niin käsinukkevarastona, muistolokeroina kuin salakuljetustarkoituksena. Kirjassa jännittävimmät paikat tarjoaa kuvaukset siitä kuinka Mika salakuljettaa gheton puolelta lapsia parempiin oloihin natsien valtaamalle alueelle.

Kirja on yksi vaikuttavaimmista kuvauksista holokaustin ajasta, se tuo Mikan tarinan niin lähelle ihoa että voisi kuvitella itsensä seuraamassa Mikan tarinaa todella läheltä.

Kommentit

  1. Weaver on tehnyt perusteellista työtä, ja tapahtumiin pääsee todella kuin itse mukaan.

    VastaaPoista
  2. Tämä oli huippukirja ja juurikin nuo kaikki kuvaukset ja tarinan kertominen kantoi tarinaa eteenpäin ja teki siitä hyvinkin uskottavan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Lars Wilderäng - Tähtikirkas

Lars Wilderäng Tähtikirkas Jalava, 2017

TÄMÄ KIRJA POMPPAA YHDEKSI VUODEN 2018 PARHAIMMAKSI KIRJAKSI, TÄHTIKIRKKAASTI!

Lars Wilderängin Tähtikirkas oli mahtava yllätys. Tartuin kirjaan sattumalta, ja nyt odotellaan innolla koska trilogian seuraavat osat ilmestyvät. Kirjahan kertoo sen mikä meidän aika monen päässä varmaan pyörii: Mitä jos kaikki sähkölaitteet lakkaisi toimimasta, ei olisi sähköä.


Kirjan tarina tarjoaa kaaosta kaaoksen perään. Wilderäng tarjoaa lukijalle lähes viisisataa sivua jännittävää luettavaa. Tarinaa seurataan useamman henkilön näkökulmasta ja se luo tarinalle uskottavan, mahtavan tunnelman. Wilderäng ei myöskään pelkää kertoa niitä kovinpia hetkiä joita tällainen katastrofi voi aiheuttaa perheessä.

Kirjan tarina sijoittuu mielenkiintoisesti Ruotsiin, eikä Amerikkaan josta on totuttu saamaan useampiakin tämänkaltaisia maailmanlopputarinoita, mutta ruotsalainen kirjailija vetää pitemmän korren ja tekee kirjasta tyylikkään kokonaisuuden.

Kirja on jaettu neljään osaan.…

Christian Rönnbacka - Tuonen korppi

Christian Rönnbacka Tuonen korppi Crime Time, 2017

Tuonen korppi on Christian Rönnbackan seitsemäs Hautalehto -sarjan kirja. Vuodesta  2012 lähtien Rönnbackalta on totuttu saamaan luettavaksi uusi dekkari. Itselleni Rönnbackan uuden kirjan ilmestyminen on aina kova juttu ja odotuksia täynnä.
Rönnbacka ei ole vielä onnistunut kirjoittaman hutilyöntiä vaan kirja kirjalta hän koventaa otetta ja on ollut ilo huomata, että kaksi viimeisintä Hautalehto -dekkaria on ollut varsin kovaa kamaa. Rönnbackan kielenkäyttö ei välttämättä saa kaikilta lukijoilta tyylipuhtaita pisteitä, mutta vittu jos kirjailijan tyyli kiinnosta niin jätä ihmeessä kirja väliin, mutta sitten se on oma häpeä nimittäin Rönnbacka on tämän hetken kuumin dekkarikirjailija.

Itse pidän hyvinkin paljon Rönnbackan tyylistä jossa juurikin tämä edelläkin mainittu sana on viljelty siellä täällä mutta ei liikaa. Liian moni on tosikko, joka ei suvaitse kirjassakaan kielenkäyttöä joka on halventavaa mutta nykynuoriso taitanee kuiten…