Siirry pääsisältöön

Eva Weaver - Jacobin takki


Eva Weaver
Jacobin takki
WSOY, 2015Kirjan Jacobin takki kirjoittanut kirjailija Eva Weaver on syntynyt 1965 Saksassa. Hän on ammatiltaan taideterapeutti, valmentaja ja performanssitaiteilija. Toisen maailmansodan tapahtumat sai hänet kirjoittamaan tämän huikean hienon kirjan.

Kirja kertoo puolalaisesta pojasta Mikasta joka asuu Varsovan ghettossa. Yllättäen hänen yksi ystävistään löytyy muurien "pahalta" puolelta, saksalaissotilas Max. Kirjassa seurataan välillä hyvinkin intensiiviseti näiden kahden niin erilaisen henkilön kemioita ja tarinaa.

Mikan isoisällä Jacobilla on päällään suurikokoinen päällystakki jossa on kymmeniä pieniä piilotaskuja, ja nämä taskut kätkevät sisäänsä kaikenlaisia tärkeitä muistoja ajasta ennen natsivaltaa, ei entisestä elämästä. Eräänä päivänä Jacob suojelee kadulla pientä juutalaistyttöä jota natsit kehottavat riisuutumaan. Jacobin yrittää auttaa tätä tyttöä mutta tulee itse ammutuksi keskelle katua. Mika saa käsiinsä tämän maagisen takin. Takin lisäksi isoisästä jää jälkeen käsinukkekokoelma joiden avulla Mika alkaa viihdyttää ghetossa ja saakin suuren suosion, hän tuo jonkinlaista lohtua kaikkeen suruun ja tuskaan.

Ei mene kauaa siihen kun natsit saavat kuulla ghetossa asuvasta pojasta joka tekee nukketeatteria. Mika kiskotaan väkiste natsien puolelle ja pakotetaan esiintymään niin sotilaille kuin ylempiarvoisille miehillä. Mikan on saatava yleisönsä viihtymään ja nauramaan tai pääsy takaisin kotiin olisi mahdottomuus. Mikan onneksi hän onnistuu ja saa/joutuu sen jälkeen esiintyä natseille useamman kerran.

Tulee päivä kun se pahin on edessä, koko ghetto siivotaan juutalaisista ja siirretään karjavaunuilla paikkaan josta kovinkaan moni ei palannut. Mika onnistuu pakenemaan serkkunsa kanssa ja osallistuvat vastarintaan jonka seurauksena kaikki hankaloituu ja pako parempiin oloihin on suunnitelma täydellä teholla. Lopulta kuitenkin onni kääntyy ja kohta vastapuoli on pulassa.

Jacobin takki on hieno kuvaus nuoren Mikan elämästä ghetossa ja ennenkaikkea hieno kuvaus hänen työstään auttaa muurien toisella puolella olevia. Jacobin takki toimii Mikan päällä niin käsinukkevarastona, muistolokeroina kuin salakuljetustarkoituksena. Kirjassa jännittävimmät paikat tarjoaa kuvaukset siitä kuinka Mika salakuljettaa gheton puolelta lapsia parempiin oloihin natsien valtaamalle alueelle.

Kirja on yksi vaikuttavaimmista kuvauksista holokaustin ajasta, se tuo Mikan tarinan niin lähelle ihoa että voisi kuvitella itsensä seuraamassa Mikan tarinaa todella läheltä.

Kommentit

  1. Weaver on tehnyt perusteellista työtä, ja tapahtumiin pääsee todella kuin itse mukaan.

    VastaaPoista
  2. Tämä oli huippukirja ja juurikin nuo kaikki kuvaukset ja tarinan kertominen kantoi tarinaa eteenpäin ja teki siitä hyvinkin uskottavan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…