Siirry pääsisältöön

Sarah Lotz - Neljäs päivä


Sarah Lotz
Neljäs päivä
Karisto, 2015

Sarah Lotzin edellinen suomennettu kirja Kolme pudotti neljä matkustajakonetta. Neljäs päivä pysäyttää risteilyalus Beautiful Dreamerin keskelle Meksikonlahtea. Yliluonnolliset, pelottavat painajaiset ovat jälleen valmiina alkamaan.


Risteily on rauhallinen, ensimmäiset kolme päivää, mutta neljäntenä päivänä alkaa tapahtumaa ja se saakin risteilylle uuden käänteen, mikään ei ole enää turvassa, kukaan ei ole turvassa. Alukseen tulee tekninen vika ja se pysähtyy keskelle merta, syntyy pieniä paniikkeja, jokainen miettii kuinka aluksen käy ja miten sieltä pääsee pois.

Kirjan tarina on kerrottu useamman matkustajan silmin ja niitä seurataan vuoroperään, tarinat ovat samasta laivasta mutta hyvinkin erilaisia. Yksi seurattava ja ehä tarinan mielenkiintoisin persoona on laivallakin esiintyvä meedio Celine de Ray, joka saa sairauskohtauksen samaan aikan kun ongelmat laivalla alkavat. Celine de Ray toipuu, mutta toipuuko hän enää entiselleen, ei ainakaan hänen avustajansa mielestä joka huomaa ensimmäisenä muutokset.

Lotzin edellinen teos, Kolme, tarjosi oudon ja mielenkiintoisen tavan kertoa tarinaa, nimittäin erilaisten asiakirjojen, dokumenttien, sähköpostiviestien ja muiden papereiden kautta. Tässä kirjassa päästään tuohon samaan tatsiin vasta kirjan loppupuolella.

Neljäs päivä jää jotenkin kirjan Kolme varjoon ja pahasti. Se ei tarjoa niin paljoa sitä kauhua ja yliluonnollisuutta kuin olisi voinut odottaa, mutta silti kirja on ihan mukiinmenevä pläjäys Lotzita joka on eittämättä nousemassa kovalla vauhdilla yhdeksi varteenotettavaksi kauhukirjailijaksi naisista.
Toivottavasti myös Lotzin aiemmin ilmestyneitä kirjoja suomennetaisiin, tässä linkki Lotzin kirjoihin
Vaikka kirja ei nyt suoraan hypännyt suosikkeihin jää se varmaan kirjaksi johon tulen palaamaan jonkin ajan kuluttua, mielenkiintoinen tarina joka olisi kaivannut hieman lisää mausteita, kauhumaustetta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…