Siirry pääsisältöön

Iiro Küttner & Ville Tietäväinen - Puiden tarinoit: Merenkulkija


Iiro Küttner & Ville Tietäväinen
Puiden tarinoita: Merenkulkija
Books North, 2015


Merenkulkija on Puiden tarinoita -kirjasarjan kolmas osa. Ensimmäinen osa oli nimeltään Puuseppä ja toinen Ritari ja tämä kolmas Merenkulkija sopii mainiosti loistavien kirjojen sarjaan. Merenkulkija kirja on edellisiin osiin verrattuna tekstillisesti suuri määräisempi mutta edelleen kirja jonka lukee yhdeltä istumalta joka on mielestäni hyvä asia.

Kirjan juoni menee lyhykäisyydessä niin, että jossain kaukana sijaitsee pieni merenrantavaltio jonka vanha kuningas on tekemässä kuolemaa. Perijäksi on suunniteltu vanhinta prinsseistä jonka sydäntä lähellä on purjehtiminen ja taas nuorempi prinssi on enemmän koko kansaa ajatteleva ja haluaa käydä kauppaa niin, että oma kansa hyötyy. Tämä pieni valtio saa tulonsa myymällä suolaa, mutta valtion maaperässä on myös jotain paljon arvokkaampaa, nimittäin meripihka. Meripihka on kuitenkin aina jota kenelläkään ei ole lupa myydä.

Eräänä päivänä prinssi saa käsiinsä kolme viimeistä siementä jotka ovat mailmanpuun viimeiset siemenet ja ne kasvattamalla täysimittaisiksi puikisi prinssi saisi kauan haaveilevansa laivan. Prinssi istuttaa siemenet maahan ja alkaa kastelemaan niitä säännöllisesti ja viettääkin puiden kasvua seuraamalla monet vuode elämästään. Menee vuosia kun puut kasvavat ja kun ne viimein ovat mitassa että niistä saisi laivaan tarvittavat lankut on aika ryhtyä toimee. Prissi saa käsiinsä mestarin jolla on laivanrakennus taidot hyppysissä, ja viimein puut ovat valmiiksi kaadettavaksi.

Merenkulkija on kaikin puolin mukavaa luettavaa mutta pohjimmiltaan se on synkkä kertomus ahneudesta, ja siitä kehen ihmisen kannattaa luottaa. Hyvä tahtoinen prinssi osti kolme puun siementä mutta totuus niiden takana oli toisenlainen. Kauppias osoittautuu huijariksi joka havittelee vain kallist meripihkaa, mutta miten siemenistä saattoi kasvaa komeat puut ja miten prinssi lopulta sai itselleen upean laivan.

Puiden tarinoia on hieno kirjasarja aikuisille, ihan lapsille se ei kuitenkaan sovi koska tarinat ovat ajoittain hyvinkin julmia.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…