Siirry pääsisältöön

Iiro Küttner & Ville Tietäväinen - Puiden tarinoit: Merenkulkija


Iiro Küttner & Ville Tietäväinen
Puiden tarinoita: Merenkulkija
Books North, 2015


Merenkulkija on Puiden tarinoita -kirjasarjan kolmas osa. Ensimmäinen osa oli nimeltään Puuseppä ja toinen Ritari ja tämä kolmas Merenkulkija sopii mainiosti loistavien kirjojen sarjaan. Merenkulkija kirja on edellisiin osiin verrattuna tekstillisesti suuri määräisempi mutta edelleen kirja jonka lukee yhdeltä istumalta joka on mielestäni hyvä asia.

Kirjan juoni menee lyhykäisyydessä niin, että jossain kaukana sijaitsee pieni merenrantavaltio jonka vanha kuningas on tekemässä kuolemaa. Perijäksi on suunniteltu vanhinta prinsseistä jonka sydäntä lähellä on purjehtiminen ja taas nuorempi prinssi on enemmän koko kansaa ajatteleva ja haluaa käydä kauppaa niin, että oma kansa hyötyy. Tämä pieni valtio saa tulonsa myymällä suolaa, mutta valtion maaperässä on myös jotain paljon arvokkaampaa, nimittäin meripihka. Meripihka on kuitenkin aina jota kenelläkään ei ole lupa myydä.

Eräänä päivänä prinssi saa käsiinsä kolme viimeistä siementä jotka ovat mailmanpuun viimeiset siemenet ja ne kasvattamalla täysimittaisiksi puikisi prinssi saisi kauan haaveilevansa laivan. Prinssi istuttaa siemenet maahan ja alkaa kastelemaan niitä säännöllisesti ja viettääkin puiden kasvua seuraamalla monet vuode elämästään. Menee vuosia kun puut kasvavat ja kun ne viimein ovat mitassa että niistä saisi laivaan tarvittavat lankut on aika ryhtyä toimee. Prissi saa käsiinsä mestarin jolla on laivanrakennus taidot hyppysissä, ja viimein puut ovat valmiiksi kaadettavaksi.

Merenkulkija on kaikin puolin mukavaa luettavaa mutta pohjimmiltaan se on synkkä kertomus ahneudesta, ja siitä kehen ihmisen kannattaa luottaa. Hyvä tahtoinen prinssi osti kolme puun siementä mutta totuus niiden takana oli toisenlainen. Kauppias osoittautuu huijariksi joka havittelee vain kallist meripihkaa, mutta miten siemenistä saattoi kasvaa komeat puut ja miten prinssi lopulta sai itselleen upean laivan.

Puiden tarinoia on hieno kirjasarja aikuisille, ihan lapsille se ei kuitenkaan sovi koska tarinat ovat ajoittain hyvinkin julmia.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…

Ilkka Auer - Domowik

Ilkka Auer Domowik Haamu kustannus, 2018

Kun loppuvuodesta taas pähkäilen mikä olikaan vuoden 2018 parhain kirja on ehdottomasti Ilkka Auerin uutuus Domowik taistelemassa tästä tittelistä. 2018 on tarjonnut kirjojen suurkuluttajalle paljon nautintoja draaman, romantiikan, jännityksen, scifin ja fantasian muodoissa. Tätä kaikkea on myös Domowik, se on lumoava tarina, se on satu, se on jännittävä mysteeri.
Kirjan päähenkilö on nuori tyttö Wilhelmiina, joka yhdessä vanhempiensa kanssa saa perinnäksi Raaseporin linnan lähettyvillä sijaitsevan "pelottavan" kartanon, Hästebäckin kartanon. Se ei ole tuikitavallinen kartano, vaan se kätkee sisäänsä mysteerejä jotka lankeaa Wilhelmiinan selvitettäväksi, aivan kuten testamentissa määriteltiin. Isosedän jättämät vihjeet johdattavat nuoren tytön nopeasti kohtaamaan kartanon todelliset asukkaat ja vähitellen koko suuri mysteeri ratkeaa. Wilhelmiinan tukena on Domowik joka on ystävällinen kotihenki, jonka avuliaisuudella myös ylimääräise…

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…