Siirry pääsisältöön

Iiro Küttner & Ville Tietäväinen - Puiden tarinoit: Merenkulkija


Iiro Küttner & Ville Tietäväinen
Puiden tarinoita: Merenkulkija
Books North, 2015


Merenkulkija on Puiden tarinoita -kirjasarjan kolmas osa. Ensimmäinen osa oli nimeltään Puuseppä ja toinen Ritari ja tämä kolmas Merenkulkija sopii mainiosti loistavien kirjojen sarjaan. Merenkulkija kirja on edellisiin osiin verrattuna tekstillisesti suuri määräisempi mutta edelleen kirja jonka lukee yhdeltä istumalta joka on mielestäni hyvä asia.

Kirjan juoni menee lyhykäisyydessä niin, että jossain kaukana sijaitsee pieni merenrantavaltio jonka vanha kuningas on tekemässä kuolemaa. Perijäksi on suunniteltu vanhinta prinsseistä jonka sydäntä lähellä on purjehtiminen ja taas nuorempi prinssi on enemmän koko kansaa ajatteleva ja haluaa käydä kauppaa niin, että oma kansa hyötyy. Tämä pieni valtio saa tulonsa myymällä suolaa, mutta valtion maaperässä on myös jotain paljon arvokkaampaa, nimittäin meripihka. Meripihka on kuitenkin aina jota kenelläkään ei ole lupa myydä.

Eräänä päivänä prinssi saa käsiinsä kolme viimeistä siementä jotka ovat mailmanpuun viimeiset siemenet ja ne kasvattamalla täysimittaisiksi puikisi prinssi saisi kauan haaveilevansa laivan. Prinssi istuttaa siemenet maahan ja alkaa kastelemaan niitä säännöllisesti ja viettääkin puiden kasvua seuraamalla monet vuode elämästään. Menee vuosia kun puut kasvavat ja kun ne viimein ovat mitassa että niistä saisi laivaan tarvittavat lankut on aika ryhtyä toimee. Prissi saa käsiinsä mestarin jolla on laivanrakennus taidot hyppysissä, ja viimein puut ovat valmiiksi kaadettavaksi.

Merenkulkija on kaikin puolin mukavaa luettavaa mutta pohjimmiltaan se on synkkä kertomus ahneudesta, ja siitä kehen ihmisen kannattaa luottaa. Hyvä tahtoinen prinssi osti kolme puun siementä mutta totuus niiden takana oli toisenlainen. Kauppias osoittautuu huijariksi joka havittelee vain kallist meripihkaa, mutta miten siemenistä saattoi kasvaa komeat puut ja miten prinssi lopulta sai itselleen upean laivan.

Puiden tarinoia on hieno kirjasarja aikuisille, ihan lapsille se ei kuitenkaan sovi koska tarinat ovat ajoittain hyvinkin julmia.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Christian Rönnbacka - Tuonen korppi

Christian Rönnbacka Tuonen korppi Crime Time, 2017

Tuonen korppi on Christian Rönnbackan seitsemäs Hautalehto -sarjan kirja. Vuodesta  2012 lähtien Rönnbackalta on totuttu saamaan luettavaksi uusi dekkari. Itselleni Rönnbackan uuden kirjan ilmestyminen on aina kova juttu ja odotuksia täynnä.
Rönnbacka ei ole vielä onnistunut kirjoittaman hutilyöntiä vaan kirja kirjalta hän koventaa otetta ja on ollut ilo huomata, että kaksi viimeisintä Hautalehto -dekkaria on ollut varsin kovaa kamaa. Rönnbackan kielenkäyttö ei välttämättä saa kaikilta lukijoilta tyylipuhtaita pisteitä, mutta vittu jos kirjailijan tyyli kiinnosta niin jätä ihmeessä kirja väliin, mutta sitten se on oma häpeä nimittäin Rönnbacka on tämän hetken kuumin dekkarikirjailija.

Itse pidän hyvinkin paljon Rönnbackan tyylistä jossa juurikin tämä edelläkin mainittu sana on viljelty siellä täällä mutta ei liikaa. Liian moni on tosikko, joka ei suvaitse kirjassakaan kielenkäyttöä joka on halventavaa mutta nykynuoriso taitanee kuiten…

Marja Aarnipuro - Maakellarin salaisuus

Marja Aarnipuro Maakellarin salaisuus Crime Time, 2017

Marja Aarnipuro on helsinkiläinen toimittaja, Apu-lehden päätoimittaja. Tietojen mukaan hän on myös avovaimo, aikuisten lasten äiti ja Osku-koian emäntä. Hän tykkää rentoutua maalaismaisemissa, juoksee, nyrkkeilee ja vietää liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa. Aiemmin Aarnipuro on kirjoittanut kiiteltyjä teoksia, jotka käsittelevät rintasyöpää, mutta nyt Aarnipuro tekee loikkauksen dekkarimaailmaan ja toivottavasti hän pysyy siellä kauan, unohtamatta kuitenkaan kirjoittaa kirjoja asioista jotka koskettavat montaa suomalaista naista.
Aarnipuro aloittaa Maakellarin salaisuus kirjallaan dekkarisarjan Kaarina Riikonen ratkaisee. Ja aloitaakin sen täydellisesti. Aarnipuro marssittaa dekkarigenreen uuden hahmon, Kaarinan, joka kirjailijan tapaan toimii toimittajana. Eräänä päivänä Viikko-lehden toimittaja Kaarina löytää oman kesäpaikkansa maakellarista surmatun miehen. Mikä voisikaan olla toimittajalle parempi jutun paikka kun ruumis j…