Siirry pääsisältöön

Elaine N. Aron - Erityisherkkä lapsi


Elaine N. Aron
Erityisherkkä lapsi
Nemo, 2015


Erityisherkkä lapsi on Elaine N. Aronin kolmas kirja joka käsittelee erityisherkkyyttä. Ensimmäinen kirja Erityisherkkä ihminen (Nemo 2013) käsitteli yleisellä tasolla erityisherkkyyttä, toinen kirja Erityisherkkä ihminen ja parisuhde (Nemo 2013) käsitteli parisuhteessa elävien ja ennen kaikkea sitä kun toinen osapuoli on erityisherkkä ja nyt ilmestynyt sarjan kolmas osa Erityisherkkä lapsi, tarkastellaan erityisherkkyyttä kun perheessä on erityisherkkä lapsi tai kun epäillään, että lapsi on erityisherkkä.

HERKKYYS EI OLE HEIKKOUTTA

Ylläolevan lauseen luin jostain ja niinhän se on, erityisherkkyys ei ole heikkoutta vaan se on piirre ihmisessä, jota ei pidä salata tai jonka vuoksi ei pidä kiusata.

Erityisherkkyys ei ole mikään uusi juttu vaikka kirjan kirjoittaja Elaine N. Aron nimesi tämän piirten erityisherkkyydeksi vasta  1990 -luvun puolessa välisä. Erityisherkkiä ihmisiä on ollut olemassa niin kauan kuin on ollut olemassa ihmisiä.

Vaikka tämä on kirja sarjan kolmas kirja, se toimii mainiosti myös itsenäisenä teoksena luettuna koska kirjassa kerrotaan seikkaperäisesti mitä on erityisherkkyys, mutta jos asia kiinnostaa niin ilman muuta kannattaa ottaa pohjalukemiseksi tai taustatueksi aiemmat Elaine N. Aronin kirjat, ei niistä haittaakaan ole, vaan voit jopa huomata että ei se sinun lapsesi pelkästään ole erityisherkkä vaan erityisherkkyys on voinut periytyä joko sinulta tai lapsen toiselta vanhemmalta.

Kirja on täynnä asiaa ja niiden seassa kulkevat käsikädessä erilaiset luonnetestit joiden avulla pystyt "tarkastamaa" onko oma lapsesi erityisherkkä, saatat yllättyä kirjan luettuasi kuinka paljon tiedätkin ympärillä olevia ihmisiä jotka ovat erityisherkkiä. Kukaan ei ota asiaa koskaan esille, ja kukaan ei sitä kehtaa kysyä tai en tiedä onko se kehtaamisesta kyse vai siitä että ei uskalla mainita toiselle, että olet epäillyt hänen olevan erityisherkkä ihminen. Jos joku sinulle niin sanoo, niin ota se positiivisena asiana. Sinulla on aisteja jotka ovat useimmiten vahvempia kuin niillä ns. normaaleilla, ei erityisherkillä, ihmisillä.

Erityisherkistä lapsista kasvaa yhtä tasapainoisia ihmisiä kuin niistä joilla ei tätä piirrettä ole.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…