Siirry pääsisältöön

Seppo Uolama - Kahdesti alasammuttu - Lentomestari Pauli Lehtonen


"Pauli Lehtonen (1921–1996) aloitti lentämisen Suomen ilmapuolustusliiton kurssilla kesällä 1939. Lentosotakoulusta valmistuttuaan hänet komennettiin Lentolaivue 28:aan, jolla oli kalustonaan Morane-hävittäjät. Jatkosodan alussa ”Pali” joutui tiedustelukoneen suojauslennolla ilmatorjunnan alasampumaksi. Pakkolasku ja paluu jalkapatikassa vihollisen hallussa olevalta alueelta oli raskas ja vaarallinen koettelemus. Vuoden 1943 alussa kokeneita ohjaajia siirrettiin Lentorykmentti 4:ään, joka oli saamassa uutta kalustoa. Pali lensi Pommituslentolaivue 48:ssa Blenheim-, DB-3- ja Pe-2 -pommituskoneilla.
Kesän 1944 tiedustelulennot venäläisvalmisteisella Petljakov Pe-2:lla Karjalan kannaksella olivat raskaita ja vaarallisia. Lehtonen ammuttiin toistamiseen alas Talissa ja matalasta hyppykorkeudesta johtuen hän selvisi ainoana hengissä lievin palovammoin. Miehistön menetys oli Palille raskas taakka, ja tapaus painoi hänen mieltään koko elämän ajan.
Sodan jälkeen lentämisen kaipuu oli suuri ja Pauli Lehtonen hyväksyttiin vakinaiseen palvelukseen kesäkuussa 1947. Syksyllä 1949 hän siirtyi koelentäjäksi Lentovarikolle Tampereelle. Palilla oli merkittävä rooli muun muassa Vihuri- ja Tuuli III -koneiden koelennoissa. Hänen kokemukselleen oli myös käyttöä lennonopettajana niin Ilmavoimissa kuin siviilissäkin. Pali tunnettiin myös taitavana näytöslentäjänä.
Pauli Lehtosen pitkä ja monipuolinen ura lentäjänä sodan ja rauhan aikana ansaitsee tulla kerrotuksi.
Kirjan kuvituksena on 185 mustavalko- ja 16 sota-aikaista värivalokuvaa."

Pauli "Pali" Henrik Lehtonen syntyi 16.7.1921, hänen oli perheen toiseksi vanhin lapsi, isä Paavon ja äiti Annan perheessä. Pauli kävi kansakoulun Nokialla, jonka jälkeen hän valmistui Tampereelta metallilinjalta vuonna 1936, samoihin aikoihin hän kiinnostui lentämisestä ja lentäminen vei hänet mennessään.

Kesällä 1944 Lehtonen lensi Pe-2 konetta kun hänet ammuttiin alas, häne pelastui laskuvarjolla. Jatkosodan aikaa hänet ammuttiin myös alas, tällöin hän joutui maajoukkojen yllätetyksi, myös tällöin Lehtonen pelastui. Mutta alasampumiset jättivät leiman Lehtosen elämään ja hän ei koskaan selvinnyt täysin henkisesti hetkistä kun hänet ammuttiin alas taivaalta, fyysisesti hän selvisi vähällä.

Kirja sisältää monipuolisen tiedon yhdestä sota-ajan unohdetuista legendoista, mutta nyt Lehtosen lentoura on laitettu hienosti kansien väliin. Kirjassa on paljon upeita mustavalkokuvia, ja tietoa kirjaan on kerätty lukuisista asiakirjoista ja käytetty kirjallisuutta laaja-alaisesti.

Kun Lehtonen palasi siviilielämään odotti häntä uusi haaste, hän oli kouluttautunut mutta ei harjoittanut ammattiaan, mutta pakko oli töitä tehdä, koska Irja-vaimo ja tytär Aila ja koko perhe tarvitsi elannon. Perheeseen syntyi 1945 poika, Juhani ja lokakuussa 1946 Osmo, mutta vaikka perhe-elämä oli haluttua muutosta niin palava halu lentämiseen kyti edelleen Paulin sydämessä. 1947 Lehtonen palasi lentokoneen ohjaimin, aluksi toisen lentäjän kanssa. Uransa aikana Pauli lensi niin matkustajalentoja, lentonäytöksiä kuin myös sotakonetta

Seppo Uolamon kirja Kahdesti alasammuttu on yksi lisä Suomen sotahistoriaan, siitä ei ole liiemmin kerrottu näin yksityiskohtaisesti ja lentomestari Pauli Lehtonen on oman elämänkertansa suomalaisessa sotahistoriassa ansainnut. Onneksi on olemassa näitä pienempiä kustantamoita jotka ovat erikoistuneet tiettyyn kirjallisuuteen ja osaavat laittaa resurssinsa oikeaan kohtaan tuodakseen markkinoille kirjoja jotka ilman näitä kustantamoita olisi jäänyt julkaisematta.

Jouluhan on nyt yleensä ollut dekkareiden ja sotarkirjallisuuksien myyntiaikaa ja toivotaan että myös tämä kirja löytyy monen lahjasta. Ainakin tämä on hyvää materiaalia Suomen sotaharrastajille, ja muutenkin historiasta kiinnostuneille.


Kahdesti alasammuttu - Lentomestari Pauli Lehtonen
Kirjoittanut: Seppo Uolamo
Koala-kustannus, 2014
ISBN: 978 - 952 - 229 - 148 -6

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…