Siirry pääsisältöön

Seppo Uolama - Kahdesti alasammuttu - Lentomestari Pauli Lehtonen


"Pauli Lehtonen (1921–1996) aloitti lentämisen Suomen ilmapuolustusliiton kurssilla kesällä 1939. Lentosotakoulusta valmistuttuaan hänet komennettiin Lentolaivue 28:aan, jolla oli kalustonaan Morane-hävittäjät. Jatkosodan alussa ”Pali” joutui tiedustelukoneen suojauslennolla ilmatorjunnan alasampumaksi. Pakkolasku ja paluu jalkapatikassa vihollisen hallussa olevalta alueelta oli raskas ja vaarallinen koettelemus. Vuoden 1943 alussa kokeneita ohjaajia siirrettiin Lentorykmentti 4:ään, joka oli saamassa uutta kalustoa. Pali lensi Pommituslentolaivue 48:ssa Blenheim-, DB-3- ja Pe-2 -pommituskoneilla.
Kesän 1944 tiedustelulennot venäläisvalmisteisella Petljakov Pe-2:lla Karjalan kannaksella olivat raskaita ja vaarallisia. Lehtonen ammuttiin toistamiseen alas Talissa ja matalasta hyppykorkeudesta johtuen hän selvisi ainoana hengissä lievin palovammoin. Miehistön menetys oli Palille raskas taakka, ja tapaus painoi hänen mieltään koko elämän ajan.
Sodan jälkeen lentämisen kaipuu oli suuri ja Pauli Lehtonen hyväksyttiin vakinaiseen palvelukseen kesäkuussa 1947. Syksyllä 1949 hän siirtyi koelentäjäksi Lentovarikolle Tampereelle. Palilla oli merkittävä rooli muun muassa Vihuri- ja Tuuli III -koneiden koelennoissa. Hänen kokemukselleen oli myös käyttöä lennonopettajana niin Ilmavoimissa kuin siviilissäkin. Pali tunnettiin myös taitavana näytöslentäjänä.
Pauli Lehtosen pitkä ja monipuolinen ura lentäjänä sodan ja rauhan aikana ansaitsee tulla kerrotuksi.
Kirjan kuvituksena on 185 mustavalko- ja 16 sota-aikaista värivalokuvaa."

Pauli "Pali" Henrik Lehtonen syntyi 16.7.1921, hänen oli perheen toiseksi vanhin lapsi, isä Paavon ja äiti Annan perheessä. Pauli kävi kansakoulun Nokialla, jonka jälkeen hän valmistui Tampereelta metallilinjalta vuonna 1936, samoihin aikoihin hän kiinnostui lentämisestä ja lentäminen vei hänet mennessään.

Kesällä 1944 Lehtonen lensi Pe-2 konetta kun hänet ammuttiin alas, häne pelastui laskuvarjolla. Jatkosodan aikaa hänet ammuttiin myös alas, tällöin hän joutui maajoukkojen yllätetyksi, myös tällöin Lehtonen pelastui. Mutta alasampumiset jättivät leiman Lehtosen elämään ja hän ei koskaan selvinnyt täysin henkisesti hetkistä kun hänet ammuttiin alas taivaalta, fyysisesti hän selvisi vähällä.

Kirja sisältää monipuolisen tiedon yhdestä sota-ajan unohdetuista legendoista, mutta nyt Lehtosen lentoura on laitettu hienosti kansien väliin. Kirjassa on paljon upeita mustavalkokuvia, ja tietoa kirjaan on kerätty lukuisista asiakirjoista ja käytetty kirjallisuutta laaja-alaisesti.

Kun Lehtonen palasi siviilielämään odotti häntä uusi haaste, hän oli kouluttautunut mutta ei harjoittanut ammattiaan, mutta pakko oli töitä tehdä, koska Irja-vaimo ja tytär Aila ja koko perhe tarvitsi elannon. Perheeseen syntyi 1945 poika, Juhani ja lokakuussa 1946 Osmo, mutta vaikka perhe-elämä oli haluttua muutosta niin palava halu lentämiseen kyti edelleen Paulin sydämessä. 1947 Lehtonen palasi lentokoneen ohjaimin, aluksi toisen lentäjän kanssa. Uransa aikana Pauli lensi niin matkustajalentoja, lentonäytöksiä kuin myös sotakonetta

Seppo Uolamon kirja Kahdesti alasammuttu on yksi lisä Suomen sotahistoriaan, siitä ei ole liiemmin kerrottu näin yksityiskohtaisesti ja lentomestari Pauli Lehtonen on oman elämänkertansa suomalaisessa sotahistoriassa ansainnut. Onneksi on olemassa näitä pienempiä kustantamoita jotka ovat erikoistuneet tiettyyn kirjallisuuteen ja osaavat laittaa resurssinsa oikeaan kohtaan tuodakseen markkinoille kirjoja jotka ilman näitä kustantamoita olisi jäänyt julkaisematta.

Jouluhan on nyt yleensä ollut dekkareiden ja sotarkirjallisuuksien myyntiaikaa ja toivotaan että myös tämä kirja löytyy monen lahjasta. Ainakin tämä on hyvää materiaalia Suomen sotaharrastajille, ja muutenkin historiasta kiinnostuneille.


Kahdesti alasammuttu - Lentomestari Pauli Lehtonen
Kirjoittanut: Seppo Uolamo
Koala-kustannus, 2014
ISBN: 978 - 952 - 229 - 148 -6

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Christian Rönnbacka - Tuonen korppi

Christian Rönnbacka Tuonen korppi Crime Time, 2017

Tuonen korppi on Christian Rönnbackan seitsemäs Hautalehto -sarjan kirja. Vuodesta  2012 lähtien Rönnbackalta on totuttu saamaan luettavaksi uusi dekkari. Itselleni Rönnbackan uuden kirjan ilmestyminen on aina kova juttu ja odotuksia täynnä.
Rönnbacka ei ole vielä onnistunut kirjoittaman hutilyöntiä vaan kirja kirjalta hän koventaa otetta ja on ollut ilo huomata, että kaksi viimeisintä Hautalehto -dekkaria on ollut varsin kovaa kamaa. Rönnbackan kielenkäyttö ei välttämättä saa kaikilta lukijoilta tyylipuhtaita pisteitä, mutta vittu jos kirjailijan tyyli kiinnosta niin jätä ihmeessä kirja väliin, mutta sitten se on oma häpeä nimittäin Rönnbacka on tämän hetken kuumin dekkarikirjailija.

Itse pidän hyvinkin paljon Rönnbackan tyylistä jossa juurikin tämä edelläkin mainittu sana on viljelty siellä täällä mutta ei liikaa. Liian moni on tosikko, joka ei suvaitse kirjassakaan kielenkäyttöä joka on halventavaa mutta nykynuoriso taitanee kuiten…

Marja Aarnipuro - Maakellarin salaisuus

Marja Aarnipuro Maakellarin salaisuus Crime Time, 2017

Marja Aarnipuro on helsinkiläinen toimittaja, Apu-lehden päätoimittaja. Tietojen mukaan hän on myös avovaimo, aikuisten lasten äiti ja Osku-koian emäntä. Hän tykkää rentoutua maalaismaisemissa, juoksee, nyrkkeilee ja vietää liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa. Aiemmin Aarnipuro on kirjoittanut kiiteltyjä teoksia, jotka käsittelevät rintasyöpää, mutta nyt Aarnipuro tekee loikkauksen dekkarimaailmaan ja toivottavasti hän pysyy siellä kauan, unohtamatta kuitenkaan kirjoittaa kirjoja asioista jotka koskettavat montaa suomalaista naista.
Aarnipuro aloittaa Maakellarin salaisuus kirjallaan dekkarisarjan Kaarina Riikonen ratkaisee. Ja aloitaakin sen täydellisesti. Aarnipuro marssittaa dekkarigenreen uuden hahmon, Kaarinan, joka kirjailijan tapaan toimii toimittajana. Eräänä päivänä Viikko-lehden toimittaja Kaarina löytää oman kesäpaikkansa maakellarista surmatun miehen. Mikä voisikaan olla toimittajalle parempi jutun paikka kun ruumis j…