Siirry pääsisältöön

Seppo Uolama - Kahdesti alasammuttu - Lentomestari Pauli Lehtonen


"Pauli Lehtonen (1921–1996) aloitti lentämisen Suomen ilmapuolustusliiton kurssilla kesällä 1939. Lentosotakoulusta valmistuttuaan hänet komennettiin Lentolaivue 28:aan, jolla oli kalustonaan Morane-hävittäjät. Jatkosodan alussa ”Pali” joutui tiedustelukoneen suojauslennolla ilmatorjunnan alasampumaksi. Pakkolasku ja paluu jalkapatikassa vihollisen hallussa olevalta alueelta oli raskas ja vaarallinen koettelemus. Vuoden 1943 alussa kokeneita ohjaajia siirrettiin Lentorykmentti 4:ään, joka oli saamassa uutta kalustoa. Pali lensi Pommituslentolaivue 48:ssa Blenheim-, DB-3- ja Pe-2 -pommituskoneilla.
Kesän 1944 tiedustelulennot venäläisvalmisteisella Petljakov Pe-2:lla Karjalan kannaksella olivat raskaita ja vaarallisia. Lehtonen ammuttiin toistamiseen alas Talissa ja matalasta hyppykorkeudesta johtuen hän selvisi ainoana hengissä lievin palovammoin. Miehistön menetys oli Palille raskas taakka, ja tapaus painoi hänen mieltään koko elämän ajan.
Sodan jälkeen lentämisen kaipuu oli suuri ja Pauli Lehtonen hyväksyttiin vakinaiseen palvelukseen kesäkuussa 1947. Syksyllä 1949 hän siirtyi koelentäjäksi Lentovarikolle Tampereelle. Palilla oli merkittävä rooli muun muassa Vihuri- ja Tuuli III -koneiden koelennoissa. Hänen kokemukselleen oli myös käyttöä lennonopettajana niin Ilmavoimissa kuin siviilissäkin. Pali tunnettiin myös taitavana näytöslentäjänä.
Pauli Lehtosen pitkä ja monipuolinen ura lentäjänä sodan ja rauhan aikana ansaitsee tulla kerrotuksi.
Kirjan kuvituksena on 185 mustavalko- ja 16 sota-aikaista värivalokuvaa."

Pauli "Pali" Henrik Lehtonen syntyi 16.7.1921, hänen oli perheen toiseksi vanhin lapsi, isä Paavon ja äiti Annan perheessä. Pauli kävi kansakoulun Nokialla, jonka jälkeen hän valmistui Tampereelta metallilinjalta vuonna 1936, samoihin aikoihin hän kiinnostui lentämisestä ja lentäminen vei hänet mennessään.

Kesällä 1944 Lehtonen lensi Pe-2 konetta kun hänet ammuttiin alas, häne pelastui laskuvarjolla. Jatkosodan aikaa hänet ammuttiin myös alas, tällöin hän joutui maajoukkojen yllätetyksi, myös tällöin Lehtonen pelastui. Mutta alasampumiset jättivät leiman Lehtosen elämään ja hän ei koskaan selvinnyt täysin henkisesti hetkistä kun hänet ammuttiin alas taivaalta, fyysisesti hän selvisi vähällä.

Kirja sisältää monipuolisen tiedon yhdestä sota-ajan unohdetuista legendoista, mutta nyt Lehtosen lentoura on laitettu hienosti kansien väliin. Kirjassa on paljon upeita mustavalkokuvia, ja tietoa kirjaan on kerätty lukuisista asiakirjoista ja käytetty kirjallisuutta laaja-alaisesti.

Kun Lehtonen palasi siviilielämään odotti häntä uusi haaste, hän oli kouluttautunut mutta ei harjoittanut ammattiaan, mutta pakko oli töitä tehdä, koska Irja-vaimo ja tytär Aila ja koko perhe tarvitsi elannon. Perheeseen syntyi 1945 poika, Juhani ja lokakuussa 1946 Osmo, mutta vaikka perhe-elämä oli haluttua muutosta niin palava halu lentämiseen kyti edelleen Paulin sydämessä. 1947 Lehtonen palasi lentokoneen ohjaimin, aluksi toisen lentäjän kanssa. Uransa aikana Pauli lensi niin matkustajalentoja, lentonäytöksiä kuin myös sotakonetta

Seppo Uolamon kirja Kahdesti alasammuttu on yksi lisä Suomen sotahistoriaan, siitä ei ole liiemmin kerrottu näin yksityiskohtaisesti ja lentomestari Pauli Lehtonen on oman elämänkertansa suomalaisessa sotahistoriassa ansainnut. Onneksi on olemassa näitä pienempiä kustantamoita jotka ovat erikoistuneet tiettyyn kirjallisuuteen ja osaavat laittaa resurssinsa oikeaan kohtaan tuodakseen markkinoille kirjoja jotka ilman näitä kustantamoita olisi jäänyt julkaisematta.

Jouluhan on nyt yleensä ollut dekkareiden ja sotarkirjallisuuksien myyntiaikaa ja toivotaan että myös tämä kirja löytyy monen lahjasta. Ainakin tämä on hyvää materiaalia Suomen sotaharrastajille, ja muutenkin historiasta kiinnostuneille.


Kahdesti alasammuttu - Lentomestari Pauli Lehtonen
Kirjoittanut: Seppo Uolamo
Koala-kustannus, 2014
ISBN: 978 - 952 - 229 - 148 -6

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Rottasankari

Seppo Jokinen Rottasankari Crime Time 2019

Yksi kesän lähestymisen merkki ja varma kevään saapumisen merkki on Seppo Jokisen uuden dekkarin ilmestyminen. Rottasankari on komisario Koskisesta kertovan kirjasarjan kahdeskymmenesneljäs osa. Tuttuun tapaan Seppo Jokinen on yhdistänyt laadukkaan jännityskertomuksen sekä suhteellisen leppoisan perhe-elämäkuvauksen kansien väliin. Vaikka Jokisen kirjojen tyyli on kautta-aikain ollut miltein samanlainen kirjasta kirjaan jaksaa se viihdyttää lukijaa. Jokinen ei mässäile kirjoissaan turhalla väkivallalla vaan tuo jännitteen kuvaamisen lähelle lukijaa tarkalla ja osaavalla kerronnalla, jossa myös lukijalle jätetään miettimistä.
Tampereella tapahtuu jälleen, tällä kerta osakseen luoteja saa myös poliisit ja vain tunteja tästä tulee pommiuhkaus. Lisäksi Koskisen päätä vaivaa se, kuka oli se salaperäinen elvyttäjä joka pelasti murhayrityksen kohteeksi joutuneen henkilön hengen. Ja kun sivu sivulta maltaa jännitykseltään odottaa loppua, loksahtavat…

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…