Siirry pääsisältöön

Seppo Uolama - Kahdesti alasammuttu - Lentomestari Pauli Lehtonen


"Pauli Lehtonen (1921–1996) aloitti lentämisen Suomen ilmapuolustusliiton kurssilla kesällä 1939. Lentosotakoulusta valmistuttuaan hänet komennettiin Lentolaivue 28:aan, jolla oli kalustonaan Morane-hävittäjät. Jatkosodan alussa ”Pali” joutui tiedustelukoneen suojauslennolla ilmatorjunnan alasampumaksi. Pakkolasku ja paluu jalkapatikassa vihollisen hallussa olevalta alueelta oli raskas ja vaarallinen koettelemus. Vuoden 1943 alussa kokeneita ohjaajia siirrettiin Lentorykmentti 4:ään, joka oli saamassa uutta kalustoa. Pali lensi Pommituslentolaivue 48:ssa Blenheim-, DB-3- ja Pe-2 -pommituskoneilla.
Kesän 1944 tiedustelulennot venäläisvalmisteisella Petljakov Pe-2:lla Karjalan kannaksella olivat raskaita ja vaarallisia. Lehtonen ammuttiin toistamiseen alas Talissa ja matalasta hyppykorkeudesta johtuen hän selvisi ainoana hengissä lievin palovammoin. Miehistön menetys oli Palille raskas taakka, ja tapaus painoi hänen mieltään koko elämän ajan.
Sodan jälkeen lentämisen kaipuu oli suuri ja Pauli Lehtonen hyväksyttiin vakinaiseen palvelukseen kesäkuussa 1947. Syksyllä 1949 hän siirtyi koelentäjäksi Lentovarikolle Tampereelle. Palilla oli merkittävä rooli muun muassa Vihuri- ja Tuuli III -koneiden koelennoissa. Hänen kokemukselleen oli myös käyttöä lennonopettajana niin Ilmavoimissa kuin siviilissäkin. Pali tunnettiin myös taitavana näytöslentäjänä.
Pauli Lehtosen pitkä ja monipuolinen ura lentäjänä sodan ja rauhan aikana ansaitsee tulla kerrotuksi.
Kirjan kuvituksena on 185 mustavalko- ja 16 sota-aikaista värivalokuvaa."

Pauli "Pali" Henrik Lehtonen syntyi 16.7.1921, hänen oli perheen toiseksi vanhin lapsi, isä Paavon ja äiti Annan perheessä. Pauli kävi kansakoulun Nokialla, jonka jälkeen hän valmistui Tampereelta metallilinjalta vuonna 1936, samoihin aikoihin hän kiinnostui lentämisestä ja lentäminen vei hänet mennessään.

Kesällä 1944 Lehtonen lensi Pe-2 konetta kun hänet ammuttiin alas, häne pelastui laskuvarjolla. Jatkosodan aikaa hänet ammuttiin myös alas, tällöin hän joutui maajoukkojen yllätetyksi, myös tällöin Lehtonen pelastui. Mutta alasampumiset jättivät leiman Lehtosen elämään ja hän ei koskaan selvinnyt täysin henkisesti hetkistä kun hänet ammuttiin alas taivaalta, fyysisesti hän selvisi vähällä.

Kirja sisältää monipuolisen tiedon yhdestä sota-ajan unohdetuista legendoista, mutta nyt Lehtosen lentoura on laitettu hienosti kansien väliin. Kirjassa on paljon upeita mustavalkokuvia, ja tietoa kirjaan on kerätty lukuisista asiakirjoista ja käytetty kirjallisuutta laaja-alaisesti.

Kun Lehtonen palasi siviilielämään odotti häntä uusi haaste, hän oli kouluttautunut mutta ei harjoittanut ammattiaan, mutta pakko oli töitä tehdä, koska Irja-vaimo ja tytär Aila ja koko perhe tarvitsi elannon. Perheeseen syntyi 1945 poika, Juhani ja lokakuussa 1946 Osmo, mutta vaikka perhe-elämä oli haluttua muutosta niin palava halu lentämiseen kyti edelleen Paulin sydämessä. 1947 Lehtonen palasi lentokoneen ohjaimin, aluksi toisen lentäjän kanssa. Uransa aikana Pauli lensi niin matkustajalentoja, lentonäytöksiä kuin myös sotakonetta

Seppo Uolamon kirja Kahdesti alasammuttu on yksi lisä Suomen sotahistoriaan, siitä ei ole liiemmin kerrottu näin yksityiskohtaisesti ja lentomestari Pauli Lehtonen on oman elämänkertansa suomalaisessa sotahistoriassa ansainnut. Onneksi on olemassa näitä pienempiä kustantamoita jotka ovat erikoistuneet tiettyyn kirjallisuuteen ja osaavat laittaa resurssinsa oikeaan kohtaan tuodakseen markkinoille kirjoja jotka ilman näitä kustantamoita olisi jäänyt julkaisematta.

Jouluhan on nyt yleensä ollut dekkareiden ja sotarkirjallisuuksien myyntiaikaa ja toivotaan että myös tämä kirja löytyy monen lahjasta. Ainakin tämä on hyvää materiaalia Suomen sotaharrastajille, ja muutenkin historiasta kiinnostuneille.


Kahdesti alasammuttu - Lentomestari Pauli Lehtonen
Kirjoittanut: Seppo Uolamo
Koala-kustannus, 2014
ISBN: 978 - 952 - 229 - 148 -6

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…

Vuosi 2018 parhaat kirjat

Vuoden parhaimmat kirjat top 10
Karl Ove Knausgård - Poissa päiväjärjestyksestä, Like
Ilkka Auer - Domowik, Haamu kustannus
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Katariina Vuori - Erään tapon tarina, Like
Hanna Velling - Kirjosieppo, Bazar
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Tapani Bagge - Miehet asialla, Aviador
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
JP Koskinen - Huhtikuun hiipuva rakkaus, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, AviadorParhaimmat dekkarit Top 5
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Marja Aarnipuro - Ikäneidon testamentti, Crime Time
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, Aviador


Parhain Scifi -kirja
Lars Wilderäng - Tähtikirkas, Jalava