Siirry pääsisältöön

Ari Uino - Sotiemme veteraanit - Rintamalta rakentamaan


Ari Uino
Sotiemme veteraanit - Rintamalta rakentemaan
2014


Sotiemme veteraanit on kirja suomalaisista sodassa ja seuraa heidän vaiheitaan tähän päivään asti. Se kertoo miten Suomi taisteli itsenäisyydestään ja elämästään juoksuhaudoissa ja korsujen kätköissä, yhtenä rintamana ja yksissä tuumin. Se kuvaa sodan väsyttämien ihmisten arkista kamppailua parempien elämänolojen luomiseksi jälleenrakennuskauden Suomessa, samoin veteraanien järjestäytymistä omiksi liitoikseen etujensa turvaamiseksi. 

Sotien jälkeen niukoissa oloissa moni rintamamies, veteraani, sotainvalidi ja lotta ehti väistyä ennen kuin kaikille voitiin turvata edes kohtuullinen toimeentulo ja kuntoutuspalvelut. Suurvallan varjossa elävä kansakunta vaikeni pitkään sodasta ja jopa kielsi sodan käyneen sukupolven merkityksen maan itsenäisyyden turvaamiseksi. Kunnianpalautusta jouduttiin odottamaan 1990-luvulle asti. Arvostus ei tavoittanut enää kaikkia, mutta oli veteraanipolvelle sitäkin tärkeämpää.

Tänään 700 000 sotaveteraanista on jäljellä enää 30 000, mutta veteraanien tarinat eivät vanhene. Tämä kirja antaa äänen sodan käyneille miehille ja naisille.

Kun sain käteeni tämän Ari Uinon kirjan Sotiemme veteraanit, se oli järkälemäinen teos, tiivistä tekstiä kannesta kanteen. Kirja kertoo perinpohjaisesti suomalaisen sotaveteraanihistorian. Kirja on saanut alkunsa 2007 vuonna jolloin käynnistettiin historiahanke ja tämä kirja on mahtava osoitus sen onnistumisesta. Seitsemän vuoden ajan kirjaprojektia varten kerättiin lähes kaikki saatavilla oleva materiaali suomalaisesta veteraanihistoriasta.

Uskon, että lähes kaikillakaan ei ole käsitystä siitä millaista suomalainen veteraani historia on ollut vuosien varrella, alkaen sotavuosista nykypäivään. Nykyään käydään paljon keskustelua sotaveteraanien asemasta, niin se on ollut kokoajan kun sotaveteraaneja on ollut maassamme. Välillä heille annetaan enemmän arvostusta, mutta useimmiten heidän tekemä työ unohdetaan. Tämän kirjan avulla jokainen lukija voi henkilökohtaisesti miettiä millainen vaikutus näillä miehillä ja naisilla on ollut meidän elämämme luomisessa, ja miksi he ansaitsevat vielä suuremman arvostuksen joka heillä nyt on. Kirja antaa kasvot ja äänen sodan käynneille miehille ja naisille.

Kirjan pääosassa on tarinat, joita kertovat He jotka ovat sodan nähneet ja käyneet, hyvinkin läheltä. He jotka ovat antaneet itsestään kaiken, jotta tämä maa olisi itsenäinen, jotta me voisimme elää täällä rauhassa. Kirja kuvaa kuinka pikkuhiljaa veteraanit rakensivat sodanaikaisen ja -jälkeisen elämän. Kuinka vaikeaa heidän taistelunsa oli vielä sotien jälkeen. Moni joutui antamaan periksi ennenkuin sai arvostuksen, toimeentulon tai edes kuntoutuksen jolla mahdollistettiin edes jonkinlainen hyvä elämä kaiken sen rinnalle mitä he olivat joutuneet niin fyysisesti kuin henkisesti kokemaan.

Kun kouluissa vähennetään kokoajan kaikkien oppiaineiden opetusta, niin tässä on kirja joka sopisi erittäin hyvin tietynlaiseksi oppikirjaksi Suomen sotahistoriasta. Vaikkakin kirja välillä tuntui puuduttavalta, oli se opettavainen ja antoi paljon uutta tietoa. Se sisältää aitoja kuvia taistelurintamalta, mitään peittelemättä, se kuvaa sen rajun toiminnan jonka sota toi miesten ja naisten elämään.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru