Siirry pääsisältöön

Karin Sturm - Michael Schumacher: Elämänkerta


"Kautta aikojen menestyneimmän Formula 1 -ajajan elämäkerta on ennennäkemättömän tarkkanäköinen kuvaus paitsi hänen loisteliaasta urastaan myös miehestä myytin takana.
Schumacherilla on enemmän maailmanmestaruuksia, peräkkäisiä mestaruuksia, GP-voittoja, paalupaikkoja, kilpailun nopeimpia kierroksia ja palkintopallisijoituksia kuin kenelläkään muulla F1 -ajajalla. Vuonna 1991 alkanut huikea Formula 1 -ura päättyi lopullisesti vasta 2012.
Kilparadoilla täydellisesti kaikkea kontrolloivana ajorobottina tunnettu mies on kotioloissaan rakastava ja omistautunut perheenisä, joka on määrätietoisesti pitänyt työnsä ja vapaa-aikansa tarkoin erillään ja varjellut yksityisyyttään julkisuudelta.
Karin Sturm on tuntenut Michael Schumacherin tämän uran alusta asti. Kirjaansa varten hän on haastatellut lukuisia Schumacherin lähipiiriin kuuluvia henkilöitä. Tuloksena on sekä ainutlaatuisen asiantunteva että intiimi henkilökuva maailman kuuluisimmasta autourheilijasta."

Michael Schumacherin ura alkoi pienellä onnettomuudella ja se päättyi isompaan onnettomuuteen, mutta tämä onnettomuus tapahtui kilparatojen ulkopuolella. Mies joka suurimman osan elämästään kilpaili autoilla ja ajoi jokaisessa kilpailussa lähellä vaarallisia tilanteita joutui kuitenkin onnettomuuteen joka käänsi hänen elämänsä päälaelleen. Onnettomuus tapahtui lähes vuosi sitten, hän vajosi nopeasti koomaan ja heräsi siitä vasta puolen vuoden päästä kesällä 2014. Kun lukee Schumacherin saavutuksia, niin ei voi todeta muuta kuin, että ne ovat hurjia.

1. Seitsemän maailman mestaruutta, joista viisi peräkkäistä
2. 91 GP -voittoa
3. 68 paalupaikkaa
4. 77 kilpailun nopeinta kierrosta
5. 155 palkintopallisijoitusta

Näiden lisäksi Schumacherin tilille tuli hänen uransa aikana paljon ennätyksiä, jotka odottavat vieläkin rikkojaansa.

Karin Sturmin kirja valottaa tämän lahjakkaan kuljettajan uraa sen alkujuurilta aina päiviin jolloin Michael Schumacher lopetti uransa ja niihin päiviin kun Schumacher oli ollut onnettomuudessa ja millaisen mediamyllytyksen se sai aikaiseksi.

Michael Schumacherista kertova elämänkerta on kiinnostava ja monipuolinen kirja. Itse olisin kaivannut hieman lisää kuvia kirjaan, jotka olisivat elävöittäneet kirjan tarinaa. Nyt kuvat jäivät minimaalisen vähäiseksi. Kirja on kuitenkin hyvä kuva nykypäivän formula maailmasta, se kertoo miten valitettavasti vasta onnettomuuksien kautta on päästy edistämään lajin turvallisuutta. Michael Sshumacher on yksi aktiivisimpia turvallisuuden puolesta puhujia lajissa ja olikin kehittämässä sen turvallisuutta nykytasolle, mutta tämäkin tapahtui vasta onnettomuuksien jälkeen.

Luulen, että tämä kirja löytyy tänä jouluna aika monen formula fanin paketista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…

Seppo Jokinen - Rottasankari

Seppo Jokinen Rottasankari Crime Time 2019

Yksi kesän lähestymisen merkki ja varma kevään saapumisen merkki on Seppo Jokisen uuden dekkarin ilmestyminen. Rottasankari on komisario Koskisesta kertovan kirjasarjan kahdeskymmenesneljäs osa. Tuttuun tapaan Seppo Jokinen on yhdistänyt laadukkaan jännityskertomuksen sekä suhteellisen leppoisan perhe-elämäkuvauksen kansien väliin. Vaikka Jokisen kirjojen tyyli on kautta-aikain ollut miltein samanlainen kirjasta kirjaan jaksaa se viihdyttää lukijaa. Jokinen ei mässäile kirjoissaan turhalla väkivallalla vaan tuo jännitteen kuvaamisen lähelle lukijaa tarkalla ja osaavalla kerronnalla, jossa myös lukijalle jätetään miettimistä.
Tampereella tapahtuu jälleen, tällä kerta osakseen luoteja saa myös poliisit ja vain tunteja tästä tulee pommiuhkaus. Lisäksi Koskisen päätä vaivaa se, kuka oli se salaperäinen elvyttäjä joka pelasti murhayrityksen kohteeksi joutuneen henkilön hengen. Ja kun sivu sivulta maltaa jännitykseltään odottaa loppua, loksahtavat…