Siirry pääsisältöön

Karin Sturm - Michael Schumacher: Elämänkerta


"Kautta aikojen menestyneimmän Formula 1 -ajajan elämäkerta on ennennäkemättömän tarkkanäköinen kuvaus paitsi hänen loisteliaasta urastaan myös miehestä myytin takana.
Schumacherilla on enemmän maailmanmestaruuksia, peräkkäisiä mestaruuksia, GP-voittoja, paalupaikkoja, kilpailun nopeimpia kierroksia ja palkintopallisijoituksia kuin kenelläkään muulla F1 -ajajalla. Vuonna 1991 alkanut huikea Formula 1 -ura päättyi lopullisesti vasta 2012.
Kilparadoilla täydellisesti kaikkea kontrolloivana ajorobottina tunnettu mies on kotioloissaan rakastava ja omistautunut perheenisä, joka on määrätietoisesti pitänyt työnsä ja vapaa-aikansa tarkoin erillään ja varjellut yksityisyyttään julkisuudelta.
Karin Sturm on tuntenut Michael Schumacherin tämän uran alusta asti. Kirjaansa varten hän on haastatellut lukuisia Schumacherin lähipiiriin kuuluvia henkilöitä. Tuloksena on sekä ainutlaatuisen asiantunteva että intiimi henkilökuva maailman kuuluisimmasta autourheilijasta."

Michael Schumacherin ura alkoi pienellä onnettomuudella ja se päättyi isompaan onnettomuuteen, mutta tämä onnettomuus tapahtui kilparatojen ulkopuolella. Mies joka suurimman osan elämästään kilpaili autoilla ja ajoi jokaisessa kilpailussa lähellä vaarallisia tilanteita joutui kuitenkin onnettomuuteen joka käänsi hänen elämänsä päälaelleen. Onnettomuus tapahtui lähes vuosi sitten, hän vajosi nopeasti koomaan ja heräsi siitä vasta puolen vuoden päästä kesällä 2014. Kun lukee Schumacherin saavutuksia, niin ei voi todeta muuta kuin, että ne ovat hurjia.

1. Seitsemän maailman mestaruutta, joista viisi peräkkäistä
2. 91 GP -voittoa
3. 68 paalupaikkaa
4. 77 kilpailun nopeinta kierrosta
5. 155 palkintopallisijoitusta

Näiden lisäksi Schumacherin tilille tuli hänen uransa aikana paljon ennätyksiä, jotka odottavat vieläkin rikkojaansa.

Karin Sturmin kirja valottaa tämän lahjakkaan kuljettajan uraa sen alkujuurilta aina päiviin jolloin Michael Schumacher lopetti uransa ja niihin päiviin kun Schumacher oli ollut onnettomuudessa ja millaisen mediamyllytyksen se sai aikaiseksi.

Michael Schumacherista kertova elämänkerta on kiinnostava ja monipuolinen kirja. Itse olisin kaivannut hieman lisää kuvia kirjaan, jotka olisivat elävöittäneet kirjan tarinaa. Nyt kuvat jäivät minimaalisen vähäiseksi. Kirja on kuitenkin hyvä kuva nykypäivän formula maailmasta, se kertoo miten valitettavasti vasta onnettomuuksien kautta on päästy edistämään lajin turvallisuutta. Michael Sshumacher on yksi aktiivisimpia turvallisuuden puolesta puhujia lajissa ja olikin kehittämässä sen turvallisuutta nykytasolle, mutta tämäkin tapahtui vasta onnettomuuksien jälkeen.

Luulen, että tämä kirja löytyy tänä jouluna aika monen formula fanin paketista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…

Vuosi 2018 parhaat kirjat

Vuoden parhaimmat kirjat top 10
Karl Ove Knausgård - Poissa päiväjärjestyksestä, Like
Ilkka Auer - Domowik, Haamu kustannus
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Katariina Vuori - Erään tapon tarina, Like
Hanna Velling - Kirjosieppo, Bazar
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Tapani Bagge - Miehet asialla, Aviador
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
JP Koskinen - Huhtikuun hiipuva rakkaus, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, AviadorParhaimmat dekkarit Top 5
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Marja Aarnipuro - Ikäneidon testamentti, Crime Time
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, Aviador


Parhain Scifi -kirja
Lars Wilderäng - Tähtikirkas, Jalava