Siirry pääsisältöön

Mauri Karvonen - Aavetaloja ja ihmiskohtaloita



Mauri Karvonen
Aavetaloja ja ihmiskohtaloita
Nemo, 2016

Miksi Aleksanterin teatterin tyhjillä käytävillä kuuluu raskaita askelia? Kenen kasvot ilmestyvät Hovimäki-sarjasta tutun Brinkhallin kartanon lastenhuoneen ikkunaan? Miksi entisen Katajanokan vankilan kellarista yhä kantautuu avautuvan rautaportin kolinaa?

Kirjan on kirjoittanut Suomen historian asiantuntija (FM) Mauri Karvonen kertoo että hänen harrastuksenaan on ollut tutkia ja etsiä paikkoja, joissa väitetään kummittelevan. Karvonen kertoo tällaisten paikkojen, kuten puutarhojen, siellä eläneiden ihmisten ja heidän tarinansa kiehtoneen häntä aina.

Kirja sisältää kaksitoista kohdetta eripuolilta Suomea. Kun katsoo kohteita miten ne ovat sijoittuneet kartalla on ne jostain syystä lähes kaikki Etelä-Suomesta, Tampere pohjoisempana paikkana vaikka kirjaan sopivia paikkoja löytynee Suomesta kasapäittäin aina pohjoiseen asti. Siitä on annettava miinuspisteitä kirjan tekijälle koska uskon että tekijällä on ollut muitakin kohteita ja materiaalia niistä musta jostain syystä nämä on laitettu kirjaan.

Aaveet/henkiolennot ovat olleet suuressa suosiossa viime vuosien aikana. Kirjoja julkaistaan vuosittain useampi kappale, ja niissäkin on paljon tasoeroja. Aavetaloja ja ihmikohtaloita kirja on kuitenkin sisällöltään erittäin laadukas, siinä on paljon kuvamateriaalia ja mikä parasta tässä kirjassa on tuotu esille myös tarinat kohteiden takaa. On esitelyt ihmiset jotka ovat asuneet kirjassa esitellyissä kartanoissa ja linnoissa, ja useimmiten näistä tarinoista ja kohteen historiasta löytyy se perimmäinen syy miksi paikassa kummittelee. Moni kohteeseen hengeksi jäänyt siellä ennen asunut tai siellä jopa raa'asti tai tapaturmaisesti kuollut haluaa jäädä vanhaan asuinpaikkaansa kuolemansa jälkeen. He asuvat siellä välillä sulassa sovussa uusien omistajien kanssa, mutta välillä henget ilmoittavat olemassa olostaan kolistelemalla seiniä, avaamalla ovia ja jopa näyttäytymällä. 
Nykypäivänä nämä kirjassa esitellyt kohteet ovat poikkeuksellisesti kaikki joko museoita tai hotelleita ja niissä on näytillä paljon entisten asukkaiden omaisuutta, ehkä tämä on juuri yksi syy miksi joku haluaa jäädä hengeksi, hän haluaa olla lähellä tavaroita jotka olivat hänelle joskus tärkeitä.

Kirja on rakenteeltaan selkeästi jaoteltu. Ensin kerrotaan välillä pitkästikin paikan historiaa ja siellä asuneita ihmisiä ja miten paikan omistajuus on vuosien aikan muuttunut. Historiatietojen jälkeen tulee tositarinoita paikasta joita on kerätty haastattelemalla kohteessa työskenteleviltä ihmisiltä, sanomalehdistä ja mm. kohteiden omista kokoelmista.

Kirjan johdannossa Karvonen kertoo kiertäneensä satoja kohteita ja kirjaan valitut on valittu niiden monipuolisuuden ja että ne olisiva tarinoiltaan ja kulttuuriperinnöltään erilaisia. Kuitenkin pääkaupunki/Etelä-Suomi keskeisyys loistaa vahvasti läpi sillä mm. Etelä-Pohjanmaalla on lukuisia vastaavia kohteita ja varmaan ne olisivat myös kirjaan tarjonneet: erilaisia tarinoita, erilaista kulttuuriperintöä ja myös monipuolisuutta. Puolustuksena kirjoittajan kohteille voisi sanoa sen että jokainen varmaan valitsee mielellään niitä oman kotiseudun lähettyvillä olevia kohteita. Vaasassa toimiva Haamu-kustannus on julkaissut teoksen joka käsittelee juurikin näitä Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueen kohteita.


Kyytipojaksi kirjan kanssa voisi nauttia vaikka Pyynikin käsityöläispanimon Pikkuportterin, etiketin kuvaltakin sopiva olut juuri tähän kirjaan. Olut on mieto portteri, josta saattaa aistia myös kahvin ja suklaan.

Ja kun aaveet on saatu luettua voi tarttua hyvin mielin Reuna kustantamon kirjaan Milt, jonka tarinassa myös ovat henget liikkeellä, hyvätahtoisesti.

Kommentit

  1. Huikea kirja kaikin puolin, vasta vajaa puolet lukenut. Hienosti kuvitettu ja kerrottu historia, sekä tapahtumat. Seuraavaa odotellessa :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru