Siirry pääsisältöön

Lauren Beukes - Zoo City


Lauren Beukes
Zoo City
Aula & Co.



"Zinzillä on selässään laiskiainen, taito kirjoittaa toimivia nigerialaiskirjeitä ja maaginen kyky löytää kadonneita esineitä. Kun hänen viimeisin asiakkaansa, vanha nainen, kuolee ja poliisi takavarikoi hänen palkkionsa, Zinzin on suostuttava tehtävään jota hän inhoaa: etsimään kadonnutta henkilöä.Salamyhkäinen musiikkituottaja Odi Huron palkkaa hänet etsimään kadonnutta teinitähteä ja keikka saattaa olla Zinzin tie vapauteen, pois Zoo Cityn saastaisesta slummista jossa rikolliset eläinkumppaneineen elävät helvetillisen pohjavirran pelossa.Sen sijaan tehtävä sinkoaa Zinzin yhä syvemmälle rikosten ja taikuuden vääristämän kaupungin ytimeen, jossa hänen on kohdattava elettyjen elämien synkät salaisuudet – myös omansa.ZOO CITY on hyytävän terävä ja oivaltavan kepeä sekoitus urbaania fantasiaa, koukuttavaa trilleriä ja Etelä-Afrikan nykytodellisuutta. Teos on palkittu Arthur C. Clarke -palkinnolla vuoden parhaana scifi- ja fantasiakirjana.Lauren Beukes on eteläafrikkalainen kirjailija, dokumentaristi, tv- ja sarjakuvakäsikirjoittaja ja satunnaisesti myös toimittaja."

Zoo City oli mielenkiintoinen kirja. En paljoa lue tällaisia kirjoja mutta kirja tarjosi hyvän lähtökohdan sille, että omaa repertuaaria voi hyvin mielin laajentaa jos vain jatkossakin löytyy yhtä mielenkiintoisia kirjoja kuin Lauren Beukesin Zoo City. Kirjassa on tärkeä rooli eläimillä ne nimittäin ovat rikollisten riippakivinä kulkevat mukana mihin rikollinen milloinkin menee. Ovatko ne sitten niitä riippakiviä vai voivatko ne myös auttaa jossain määrin rikollista jonka vierellä tai selässä eläihahmo kulkee. Nämä ihmiset ovat kuitenkin ihmisiä joiden päälle ei katsota vaan he ovat omaa sakkia aivan kuin oikeassakin maailmassa. Jos tiedät jonkun olevan rikollinen niin voin olla satavarma, että katsot häntä hieman erilailla, eli Zoo City ei tältä osin erotu oikeasta maailmasta vaikka se onkin kirjailijan mielikuvituksen tuotetta.

Kirjan päähenkilö on nimeltään Zinzi, hänellä on kyky löytää kadonneita, mutta pääasiassa kadonneita esineitä ja hän ihnoaa etsiä kadonneita ihmisiä mutta hän saa sellaisen, vastenmielisen, keikan ja päätyy laiskiaisen kanssa kadonneen jäljille. Kirjassa tapahtuu murha ja katoaminen ja näiden tutkimisessa kuluu aikaa ja juurikin nämä asiat monine käännöksineen tarjoavat mielenkiintoisia hetkiä Zoo City kirjan parissa.

Beukes on rakentanut mielenkiintoisen utopistisen tarinan toisenlaisesta maailmasta. Maailmasta jossa elää mielenkiintoisia henkilöitä kuten Zinzi ja laiskiainen, sekä Benoît ja hänen mangustinsa, heidän suhteensa ja kuitenkin jokseenkin outo rakkaustarinansa. Kirjan esittelyssä kerrotaan myös ns, nigerialaiskirjeista joita Zinzi osaa loistavasti kirjoittaa
Nigerialaiskirjeet, joka tunnetaan myös nigerialaishuijauksena (tai 419-huijauksena tätä huijausta käsittelevän Nigerian rikoslain luvun mukaan) on petos, jolla pyritään keräämään rahaa useimmiten länsimaissa asuvilta ihmisiltä. Vaikka petos on lähtöisin Nigeriasta, siitä on tullut maailmanlaajuinen ongelma, jonka arvioidaan tuottavan tekijöilleen vuosittain miljardeja dollareita. Alkujaan viestit tulivat kirjeitse tai faksin avulla, nyttemmin suurin osa tulee sähköpostina tai yhteydenottona sosiaalisen median kautta.
Tyypillisissä petoksissa pahaa-aavistamatonta uhria pyydetään auttamaan rahansiirrossa, hänen kerrotaan voittaneen merkittävän summan rahaa, hänelle tarjotaan uskomattoman hyvältä kuulostavaa liiketoimintaa tai romanttisessa mielessä solmittu kontakti pyytää uhrilta avustusta sairaala- tai matkustuskuluihin.
Nigerialaiskirjeiden määrä ja niillä tienattavat summat ovat jatkuvassa kasvussa. Maailmanlaajuisesti huijausviesteillä huijarit ovat tienanneet yli 82 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Viimeisin tilasto vuodelta 2013 osoittaa huijauksien tuottaneen vuodessa 12,7 miljardin dollaria. Vuosi vuodelta summat siis vain suurenevat.

Zinzi on siis huijari, narkkari ja toisaalta etsivä joka haluaa pois tästä elämästä, kohti parempaa. Yksi onni on Zinzillä matkassa, eli laiskiainen. Jos Zinzi sortuu huumeisiin, niin siitä kärsii myös laiskiainen joten sen työ on pitää myös Zinzi poist huumeiden koukutuksesta. Kirjassa on magiikkaa jota rikollisten eläimet tuo. Tarina on monipuolinen ja aluksi jopa vaikeasti ymmärrettävä kaikkine erilaisine eläimineen rikollisten rinnalla mutta hyvin pian juoni aukeaa ja voi alkaa nauttimaan täysin rinnoin huimasta seikkailusta.

Kirja on oiva käännös ja kustannus Aula & Co. kustantamolta.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru