Siirry pääsisältöön

Jarkko Sipilä - Valheen kasvot


Jarkko Sipilä
Valheen kasvot
Crime Time, 2016

Valheen kasvot on kuudestoista osa suosittuun Takamäki -sarjaan. Sarjan aloitti vuonna 2001 kirja Kosketuslaukaus, tämän jälkeen Sipilältä on ilmestynyt vähintään yksi dekkari joka vuosi.

Hänen kirjojaan on käännetty englanniksi otsakkeen Helsinki Homicide alla, näitä kirjoja on ilmestynyt tähän mennessä kuusi ja saksaksi on käännetty kaksi kirjaa. Käännösten lisäksi ja omien kirjojen ohella Sipilä on ollut toimittajana mm. huippusuositussa Elämäni gangsterina kirjassa.

"Jarkko Sipilän luottopoliisit Suhonen ja Takamäki vedetään entistä syvemmälle poliisiorganisaatioiden väliseen sotaan, kun Krp:n kaiken kokenut ja nähnyt peitetoimintamies löydetään raa`asti tapettuna."


Takamäki kumppaneineen saa eteensä jutun jossa yhtenä ammuttuna uhrina on keskusrikospoliisin peitepoliisi. Myös eräs prostituoitu saa puukosta ja alkuasetelmat on Sipilän uudelle hyvinkin vauhdikkalle ja jännittävälle dekkari valmiit. Sipilän kirjoissa on aina ollut huomattavissa niiden ajankohtaisuus, ei ehkä niin että juurikin vastaavanlainen tapaus olisi hiljattain tapahtunut ja Sipilä olisi itse siitä toimittajaroolissa kertonut medioissa vaan kaikki voivat hyvin tapahtua, myös Suomessa. Sipilän eduksi dekkaripiireissä voi juurikin lukea vahvan taustan rikostoimittajana, se tuo hänen teksteihin uskottavuutta ja paljon syvällistä tietoutta, asioita ei raapaista vain päälisin puolin vaan ne katsotaan valossa jossa tulee näkyviin pienimmätkin yksityiskohdat, kuitenkaan Sipilän kirja ei ole liian tarkkaa kerrontaa.

Takamäki dekkari-sarja on kestänyt jo kuusitoista osaa ja uskoakseni loppu ei ole vielä häämöttämässä, mutta voisiko Sipilä irroittautua hetkeksi tästä tutusta hahmosta ja luoda rinnalle vaikka toisenlaisen hahmon, aivan kuten Reijo Mäen Jussi Vares ja Sakari Roivas. Jossain vaiheessa kirjailijaa halunnee itsekin irtioton sitä tutusta kaavasta ja hahmosta, mutta Sipilän kohdalla on se ettu hänen tarinansa kirjoissa ovat erilaisia, jokainen. Hän tuo niihin juurikin sitä ajankohtaista hehkutusta ja toimittajan tuomaa rutiinia kirjoittamiseen. Ideoita tuskin tulee puuttumaan Sipilän dekkaristin uralta, koska saamme lukea tarinan jossa on yhteneväisyyksiä esim. Anneli Aurin tai Jari Aarnion tapauksiin.

Vuosi 2016 tullee jäämään ainakin omassa blogissani ja kirjahyllyssäni erittäin antoisaksi dekkarivuodeksi, vaikka vuotta on vasta puolet kulunut niin laadukkaita dekkareita on tullut jo pelkästään kuukauden sisällä useita, ja Jarkko Sipilä kiilaa kotimaisissa dekkareissa ihan kärkeen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru