Siirry pääsisältöön

Fredrik Backman - Britt-Marie kävi täällä


Fredrik Backman
Britt-Marie kävi täällä
Otava, 2015

Kirjan päähenkilö Britt-Marie on hieman liiankin järjestelmällinen ihminen. Hän rakastaa listoja, ja erityisestihän pitää siitä että ihmiset saavat hänestä oiken, juurikin tietynlaisen kuvan. Jos häneltä kysyy juoko hän viiniä, hän ei voi vastata juovansa koska silloin Britt-Marie olettaa, että ihmiset pitävät häntä alkoholistina.

Britt-Marie on pienen kaupungin eläkeikää lähestyvä rouva, jonka suhde on kariutumassa hänen miehensä, Kentin, tehdessä syrjähypyn. Britt-Marie saa työpaikan monien vaiheiden kautta jo purkutuomion saaneesta nuorisotalosta jonka asiat hän parhaansa mukaan laittaa/koittaa laittaa kutoon. Kaupungissa on myös jalkapallojoukkue jolla ei ole valmentajaa ja kukas muukaan kuin Britt-Marie joutuu alkamaan valmentamaan joukkuetta hieman vasten tahtoaan koska hän ei ymmärrä jalkapallosta tuontaivaallista.

Britt-Marie on henkilönä kirjassa sellainen, jonka soisi käyvän kirjoissa vielä useammin. Hän on tarpeksi tätimäinen mutta silti ymmärtää nuortakin sukupolvea, tai ainakin yrittään.

Kirjan ensimmäiset sivut jo tarjoavat lukijalle useamman ihmetyksen aiheen, että voiko tällaista ihmistä olla olemassa, oikeasti? Britt-Marie menee työvoimatoimistoo ja siellä häntä palvelee nuori tyttö joka yrittää myös ymmärtää asiakasta jolle ei ehjä löydykään töitä. Britt-Marie on kuitenkin perikisiantamaton ja haluaa työn, edes jonkinlaiset. Usemapi vieraily työkkärissä johtaa kaiken epäselvyyden vuoksi mm. siihen, että Britt-Marie valmistaa työkkärin tytölle päivällisen työkkärin keittiössä.

Keskustelu Britt-Marien kanssa saattaa pikkukaupungin asukkaista tuntua "tylsältä" mutta mielenkiintoiselta. Britt-Marie tykkää viljellä sanaa HAA kun hän on kuunnellut juttu toveriaan ja ei välttämättä ole aina samaa mieltä. Samoin työvoimatoimiston TÄ kun hän ei ymmärrä mitä Britt-Marie tarkoittaa. Päähenkilöiden tokaisut tuovat tekstiin lisäpontta ja näyttävät miten erimaailmoissa kaksi ihmistä voi kulkea vaikka keskustelun aihe on sama, molemminpuolista ymmärrystä ei aina löydy.

Kirjassa sukupolvet kohtaavat ja yhdistyvät humoristiseksi romaaniksi, jossa seurataa pienen rapistuvat kaupungin mielenkiintoista elämää, kaupungin jonka lähes kaikki palvelut löytyvät saman katonalta.

Kirjaa on mainostettu naispuolisesksi mielensäpahoittajaksi, onko se sitten sitä? Ei välttämättä, mutta hauska kirja on ja jos oikein haluaa etsiä niin samankaltaisuuksia kyllä löytyy mielensäpahoittajaan.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…