Siirry pääsisältöön

Fredrik Backman - Britt-Marie kävi täällä


Fredrik Backman
Britt-Marie kävi täällä
Otava, 2015

Kirjan päähenkilö Britt-Marie on hieman liiankin järjestelmällinen ihminen. Hän rakastaa listoja, ja erityisestihän pitää siitä että ihmiset saavat hänestä oiken, juurikin tietynlaisen kuvan. Jos häneltä kysyy juoko hän viiniä, hän ei voi vastata juovansa koska silloin Britt-Marie olettaa, että ihmiset pitävät häntä alkoholistina.

Britt-Marie on pienen kaupungin eläkeikää lähestyvä rouva, jonka suhde on kariutumassa hänen miehensä, Kentin, tehdessä syrjähypyn. Britt-Marie saa työpaikan monien vaiheiden kautta jo purkutuomion saaneesta nuorisotalosta jonka asiat hän parhaansa mukaan laittaa/koittaa laittaa kutoon. Kaupungissa on myös jalkapallojoukkue jolla ei ole valmentajaa ja kukas muukaan kuin Britt-Marie joutuu alkamaan valmentamaan joukkuetta hieman vasten tahtoaan koska hän ei ymmärrä jalkapallosta tuontaivaallista.

Britt-Marie on henkilönä kirjassa sellainen, jonka soisi käyvän kirjoissa vielä useammin. Hän on tarpeksi tätimäinen mutta silti ymmärtää nuortakin sukupolvea, tai ainakin yrittään.

Kirjan ensimmäiset sivut jo tarjoavat lukijalle useamman ihmetyksen aiheen, että voiko tällaista ihmistä olla olemassa, oikeasti? Britt-Marie menee työvoimatoimistoo ja siellä häntä palvelee nuori tyttö joka yrittää myös ymmärtää asiakasta jolle ei ehjä löydykään töitä. Britt-Marie on kuitenkin perikisiantamaton ja haluaa työn, edes jonkinlaiset. Usemapi vieraily työkkärissä johtaa kaiken epäselvyyden vuoksi mm. siihen, että Britt-Marie valmistaa työkkärin tytölle päivällisen työkkärin keittiössä.

Keskustelu Britt-Marien kanssa saattaa pikkukaupungin asukkaista tuntua "tylsältä" mutta mielenkiintoiselta. Britt-Marie tykkää viljellä sanaa HAA kun hän on kuunnellut juttu toveriaan ja ei välttämättä ole aina samaa mieltä. Samoin työvoimatoimiston TÄ kun hän ei ymmärrä mitä Britt-Marie tarkoittaa. Päähenkilöiden tokaisut tuovat tekstiin lisäpontta ja näyttävät miten erimaailmoissa kaksi ihmistä voi kulkea vaikka keskustelun aihe on sama, molemminpuolista ymmärrystä ei aina löydy.

Kirjassa sukupolvet kohtaavat ja yhdistyvät humoristiseksi romaaniksi, jossa seurataa pienen rapistuvat kaupungin mielenkiintoista elämää, kaupungin jonka lähes kaikki palvelut löytyvät saman katonalta.

Kirjaa on mainostettu naispuolisesksi mielensäpahoittajaksi, onko se sitten sitä? Ei välttämättä, mutta hauska kirja on ja jos oikein haluaa etsiä niin samankaltaisuuksia kyllä löytyy mielensäpahoittajaan.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Christian Rönnbacka - Tuonen korppi

Christian Rönnbacka Tuonen korppi Crime Time, 2017

Tuonen korppi on Christian Rönnbackan seitsemäs Hautalehto -sarjan kirja. Vuodesta  2012 lähtien Rönnbackalta on totuttu saamaan luettavaksi uusi dekkari. Itselleni Rönnbackan uuden kirjan ilmestyminen on aina kova juttu ja odotuksia täynnä.
Rönnbacka ei ole vielä onnistunut kirjoittaman hutilyöntiä vaan kirja kirjalta hän koventaa otetta ja on ollut ilo huomata, että kaksi viimeisintä Hautalehto -dekkaria on ollut varsin kovaa kamaa. Rönnbackan kielenkäyttö ei välttämättä saa kaikilta lukijoilta tyylipuhtaita pisteitä, mutta vittu jos kirjailijan tyyli kiinnosta niin jätä ihmeessä kirja väliin, mutta sitten se on oma häpeä nimittäin Rönnbacka on tämän hetken kuumin dekkarikirjailija.

Itse pidän hyvinkin paljon Rönnbackan tyylistä jossa juurikin tämä edelläkin mainittu sana on viljelty siellä täällä mutta ei liikaa. Liian moni on tosikko, joka ei suvaitse kirjassakaan kielenkäyttöä joka on halventavaa mutta nykynuoriso taitanee kuiten…

Marja Aarnipuro - Maakellarin salaisuus

Marja Aarnipuro Maakellarin salaisuus Crime Time, 2017

Marja Aarnipuro on helsinkiläinen toimittaja, Apu-lehden päätoimittaja. Tietojen mukaan hän on myös avovaimo, aikuisten lasten äiti ja Osku-koian emäntä. Hän tykkää rentoutua maalaismaisemissa, juoksee, nyrkkeilee ja vietää liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa. Aiemmin Aarnipuro on kirjoittanut kiiteltyjä teoksia, jotka käsittelevät rintasyöpää, mutta nyt Aarnipuro tekee loikkauksen dekkarimaailmaan ja toivottavasti hän pysyy siellä kauan, unohtamatta kuitenkaan kirjoittaa kirjoja asioista jotka koskettavat montaa suomalaista naista.
Aarnipuro aloittaa Maakellarin salaisuus kirjallaan dekkarisarjan Kaarina Riikonen ratkaisee. Ja aloitaakin sen täydellisesti. Aarnipuro marssittaa dekkarigenreen uuden hahmon, Kaarinan, joka kirjailijan tapaan toimii toimittajana. Eräänä päivänä Viikko-lehden toimittaja Kaarina löytää oman kesäpaikkansa maakellarista surmatun miehen. Mikä voisikaan olla toimittajalle parempi jutun paikka kun ruumis j…