Siirry pääsisältöön

Dinty W. Moore - Mindfulness ja kirjoittamisen taito


Dinty M. Moore
Mindfulness ja kirjoittamisen taito
Basam Books, 2015


"Kirjan luettuasi huomaat kuinka tärkeitä sanat joita paperille laitat saattavat olla ja kuinka jokainen sana löytää paikan kun sitä mietit ja annat sanan/lauseen hautua hetken."

Mindfulness tarkoittaa suomeksi tietoisuustaitoa eli hyväksyvää tietoista läsnäoloa, eli oman olon kuuntelemista.

Kirjoittamiseen mindfulness on juurikin sopiva tapa yrittää päästä ylitse siitä ongelmasta joka lähes jokaista kirjoittajaa kohtaa jossain vaiheessa, mitä jo tämä tarina ei kannakkaan tai mitä kirjoitan seuraavaksi. Kun tulee kiire kirjoittaa tulee huolimattomasti kirjoitettuja lauseita jotka olisi voinut ilmaista toisellakin tavalla.

Mindfullness ja kirjoittamisen taito kirja on täynnä tunnettujen kirjailijoiden ja esiintymisalalla työskentelevien ihmisten mietteitä, tai oikeastaan heidän lauseitaan siitä ongelmasta joita he ovat itse kohdanneet tuottaessaan tekstiä. Ongelmia on monia joita voi kirjoitusprosessin edetessä tulla vastaan. Jos teet tutkimustyötä etkä löydä mistään materiaalia on sinun rauhoituttava ja mietittävä jokin uusi keino lähestytä päämäärää, kyllä ne aineistot yleensä jotain kautta löytyy mutta sen eteen on tehtävä työtä.

Kirjoittamisessa maltti on valttia, jos sinulla on pyrkimys saada julkaistua joka vuosi kirja on se tehtävä maltilla. Jos hosut saatat menettää viimeisetkin lukijat jotka haluaa lukea jokaisen tuotoksesi. Lukijalle ei pidä antaa sikaa säkissä, vaan se säkki jossa sika on, on avattava kunnolla jotta sika pääsee pois säkistä ja saat aikaiseksi tekstiä joka on ensinkin painokelpoista ja toiseksi että voi seistä jokaisen sanan takana jonka olet huolellisesti miettinyt tekstiisi

Kirjoittamisella voit luoda oman maailman. Eräs kirjassa sanoi, että kirjoittamiseen ei tarvise kuin musiikkia jonka ympärille luomme maailman. Maailma jonka luot voi olla kuvitteellinen tai jos se on olemassa oleva, tee työtä sen eteen että luot siitä juuri sellaisen millaisena ihmiset sen näkevät, he jotka asuvat siellä.


Tämän kirjan idea on yksinkertaisuudessaan loistava. Dinty M. Moore on kerännyt yksiin kansiin ajatuksia kollegoiltaan, mitä mieltä he ovat kirjoittamisesta ja luonut niiden pohjalta ajatuksia, kirjoittanut auki sen mitä on tiivistetty muutamaan lauseeseen.

Vaikka tämä kirja ei välttämättä tee sinusta parempaa kirjoittajaa, pääset sisälle siihen ajatusmaailmaan joka kirjailijan päässä liikkuu jatkuvasti kun hän kirjoittaa. Kirjoittaminen ei ole helppoa, mutta mindfulness tekniikka saattaa tuoda siihen helpotusta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Marja Aarnipuro - Maakellarin salaisuus

Marja Aarnipuro Maakellarin salaisuus Crime Time, 2017

Marja Aarnipuro on helsinkiläinen toimittaja, Apu-lehden päätoimittaja. Tietojen mukaan hän on myös avovaimo, aikuisten lasten äiti ja Osku-koian emäntä. Hän tykkää rentoutua maalaismaisemissa, juoksee, nyrkkeilee ja vietää liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa. Aiemmin Aarnipuro on kirjoittanut kiiteltyjä teoksia, jotka käsittelevät rintasyöpää, mutta nyt Aarnipuro tekee loikkauksen dekkarimaailmaan ja toivottavasti hän pysyy siellä kauan, unohtamatta kuitenkaan kirjoittaa kirjoja asioista jotka koskettavat montaa suomalaista naista.
Aarnipuro aloittaa Maakellarin salaisuus kirjallaan dekkarisarjan Kaarina Riikonen ratkaisee. Ja aloitaakin sen täydellisesti. Aarnipuro marssittaa dekkarigenreen uuden hahmon, Kaarinan, joka kirjailijan tapaan toimii toimittajana. Eräänä päivänä Viikko-lehden toimittaja Kaarina löytää oman kesäpaikkansa maakellarista surmatun miehen. Mikä voisikaan olla toimittajalle parempi jutun paikka kun ruumis j…