Siirry pääsisältöön

Reijo Mäki - Pimeyden tango


Reijo Mäki
Pimeyden tango
Opike, 2015
Selkokirja

Yli kolmesataa sivuinen Pimeyden tango taittui hieman yli satasivuiseksi selkokielikirjaksi.

Turkulainen yksityisetsivä Jussi Vares saa
selvitettäväkseen kiperän tapauksen,
tangokuningas Harry Koivikon murhan.
Koivikko puukotettiin kuoliaaksi
kuusi vuotta sitten.
Tapaus jäi silloin ratkaisematta,
murhaaja on edelleen vapaana. 
Toimittaja Jaska Teikari tietää jotain murhaajasta,
mutta mies katoaa, ennen kuin hän ehtii kertoa tietonsa.
Jussi Varesta työllistää myös
insinööri Erkki Vehmanen,
joka haluaa tietää enemmän
vaimonsa puuhista.
Saamaan aikaan Jussi Vareksen
vanha vihollinen Veikko Hopea
pääsee lomalle vankilasta ja
päättää käydä tervehtimässä Varesta.
***
Reijo Mäki on Selkokeskuksen selkokirjakummi. Kirjakummi on tunnettu suomalainen kirjailija, jonka myöntää oikeuden mukauttaa yhden kirjoistaan selkokielelle. Kun selkoteos on valmis, kummi haastaa uuden selkokirjakummin. Pimeyden tango on ensimmäinen selkokielinen Jussi Vares -dekkari.


Pimeyden tango on ensimmäinen selkokirja jonka luin. Pimeyden tangossa selkomukautuksen on tehnyt Ari Sainio. Selkokielinen kirja on tarkoitettu pääasiassa ihmiselle jolla on vaikeuksia lukea ja/tai ymmärtää tekstiä. Kun selkokielelle tehdään kirja, siinä normaali teksti lyhennetään niin että sitä lyhennetään helposti ymmärrettäväksi. Se joka selkomukautuksen tekee on kuitekin pystyttävä pitämään tarina kasassa ja kerättävä kaikki oleellinen alkuperäisestä tarinasta niin ettei tarina muutu oleellisesti.

Yleensä kun selkokielelle tehdään romaani, kuten tämä Pimeyden tango, siitä karsitaan henkilöitä pois, yleensä ne ovat sivuhenkilöitä joilla ei tarinan kulun kanssa ole juurikaan isompaa merkitystä. Toinen tärkeä seikka on että mukana olevat henkilöt esitellään hyvin ja että lukija osaa hahmottaa testistä koska on kyse Jussi Vareksesta ja koska jostain toisesta henkilöstä.

Pimeyden Tango kirjan alussa on henkilöluettelo jossa on lueteltu kaikki mukana olevat henkilöt lyhyin kuvauksin. Toinen lukemista helpottava asia on niin sanottu ilmavampi taitto, ja tekstit ovat niin että samassa rivissä on vain muutama sana. 

Pääjuoni tässä kirjassa on tangolaulaja Koivikon tapaus ja sivujuonia on kaksi, toinen niistä on Veikko Hopean tapaus ja toinen Erkki Vehmasen tapaus, kirjan lopussa nämä yhdistyvät ja huipentuvat yhteen.

Olen itse suuri Reijo Mäki fani ja hyllystäni löytyykin kaikki Reijo Mäen kirjat, osasta jopa käännösversioita. Tämä Opiken kustantama Pimeyden tango ei häviä alkuperäiselle kirjalle yhtään. Yhtähyvin voisin alkaa lukemaan selkokielistä kirjaa, koska sen lukee nopeammin ja silti siitä saa kaiken saman irti kuin alkuperäisestä. Mutta silti, selkokielisestä kirjasta puutuu se kaikki Reijo Mäen viljelemä kuiva huumori jota hän viljelee kirjoissaan. Kaikki ylimääräinen jaarittelu ja paskanjauhanta on selkokielisestä kirjasta pois, se on hyvä juttu ja huono juttu mutta ymmärrän toki, että kun on kyse selkomukutuksesta siinä ei voi olla Reijo Mäelle tunnusomaisia vitsejä ja letkautuksia koska ne ei vain sovi selkokieliseen kirjaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…