Siirry pääsisältöön

Reijo Mäki - Pimeyden tango


Reijo Mäki
Pimeyden tango
Opike, 2015
Selkokirja

Yli kolmesataa sivuinen Pimeyden tango taittui hieman yli satasivuiseksi selkokielikirjaksi.

Turkulainen yksityisetsivä Jussi Vares saa
selvitettäväkseen kiperän tapauksen,
tangokuningas Harry Koivikon murhan.
Koivikko puukotettiin kuoliaaksi
kuusi vuotta sitten.
Tapaus jäi silloin ratkaisematta,
murhaaja on edelleen vapaana. 
Toimittaja Jaska Teikari tietää jotain murhaajasta,
mutta mies katoaa, ennen kuin hän ehtii kertoa tietonsa.
Jussi Varesta työllistää myös
insinööri Erkki Vehmanen,
joka haluaa tietää enemmän
vaimonsa puuhista.
Saamaan aikaan Jussi Vareksen
vanha vihollinen Veikko Hopea
pääsee lomalle vankilasta ja
päättää käydä tervehtimässä Varesta.
***
Reijo Mäki on Selkokeskuksen selkokirjakummi. Kirjakummi on tunnettu suomalainen kirjailija, jonka myöntää oikeuden mukauttaa yhden kirjoistaan selkokielelle. Kun selkoteos on valmis, kummi haastaa uuden selkokirjakummin. Pimeyden tango on ensimmäinen selkokielinen Jussi Vares -dekkari.


Pimeyden tango on ensimmäinen selkokirja jonka luin. Pimeyden tangossa selkomukautuksen on tehnyt Ari Sainio. Selkokielinen kirja on tarkoitettu pääasiassa ihmiselle jolla on vaikeuksia lukea ja/tai ymmärtää tekstiä. Kun selkokielelle tehdään kirja, siinä normaali teksti lyhennetään niin että sitä lyhennetään helposti ymmärrettäväksi. Se joka selkomukautuksen tekee on kuitekin pystyttävä pitämään tarina kasassa ja kerättävä kaikki oleellinen alkuperäisestä tarinasta niin ettei tarina muutu oleellisesti.

Yleensä kun selkokielelle tehdään romaani, kuten tämä Pimeyden tango, siitä karsitaan henkilöitä pois, yleensä ne ovat sivuhenkilöitä joilla ei tarinan kulun kanssa ole juurikaan isompaa merkitystä. Toinen tärkeä seikka on että mukana olevat henkilöt esitellään hyvin ja että lukija osaa hahmottaa testistä koska on kyse Jussi Vareksesta ja koska jostain toisesta henkilöstä.

Pimeyden Tango kirjan alussa on henkilöluettelo jossa on lueteltu kaikki mukana olevat henkilöt lyhyin kuvauksin. Toinen lukemista helpottava asia on niin sanottu ilmavampi taitto, ja tekstit ovat niin että samassa rivissä on vain muutama sana. 

Pääjuoni tässä kirjassa on tangolaulaja Koivikon tapaus ja sivujuonia on kaksi, toinen niistä on Veikko Hopean tapaus ja toinen Erkki Vehmasen tapaus, kirjan lopussa nämä yhdistyvät ja huipentuvat yhteen.

Olen itse suuri Reijo Mäki fani ja hyllystäni löytyykin kaikki Reijo Mäen kirjat, osasta jopa käännösversioita. Tämä Opiken kustantama Pimeyden tango ei häviä alkuperäiselle kirjalle yhtään. Yhtähyvin voisin alkaa lukemaan selkokielistä kirjaa, koska sen lukee nopeammin ja silti siitä saa kaiken saman irti kuin alkuperäisestä. Mutta silti, selkokielisestä kirjasta puutuu se kaikki Reijo Mäen viljelemä kuiva huumori jota hän viljelee kirjoissaan. Kaikki ylimääräinen jaarittelu ja paskanjauhanta on selkokielisestä kirjasta pois, se on hyvä juttu ja huono juttu mutta ymmärrän toki, että kun on kyse selkomukutuksesta siinä ei voi olla Reijo Mäelle tunnusomaisia vitsejä ja letkautuksia koska ne ei vain sovi selkokieliseen kirjaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…