Siirry pääsisältöön

Reijo Mäki - Pimeyden tango


Reijo Mäki
Pimeyden tango
Opike, 2015
Selkokirja

Yli kolmesataa sivuinen Pimeyden tango taittui hieman yli satasivuiseksi selkokielikirjaksi.

Turkulainen yksityisetsivä Jussi Vares saa
selvitettäväkseen kiperän tapauksen,
tangokuningas Harry Koivikon murhan.
Koivikko puukotettiin kuoliaaksi
kuusi vuotta sitten.
Tapaus jäi silloin ratkaisematta,
murhaaja on edelleen vapaana. 
Toimittaja Jaska Teikari tietää jotain murhaajasta,
mutta mies katoaa, ennen kuin hän ehtii kertoa tietonsa.
Jussi Varesta työllistää myös
insinööri Erkki Vehmanen,
joka haluaa tietää enemmän
vaimonsa puuhista.
Saamaan aikaan Jussi Vareksen
vanha vihollinen Veikko Hopea
pääsee lomalle vankilasta ja
päättää käydä tervehtimässä Varesta.
***
Reijo Mäki on Selkokeskuksen selkokirjakummi. Kirjakummi on tunnettu suomalainen kirjailija, jonka myöntää oikeuden mukauttaa yhden kirjoistaan selkokielelle. Kun selkoteos on valmis, kummi haastaa uuden selkokirjakummin. Pimeyden tango on ensimmäinen selkokielinen Jussi Vares -dekkari.


Pimeyden tango on ensimmäinen selkokirja jonka luin. Pimeyden tangossa selkomukautuksen on tehnyt Ari Sainio. Selkokielinen kirja on tarkoitettu pääasiassa ihmiselle jolla on vaikeuksia lukea ja/tai ymmärtää tekstiä. Kun selkokielelle tehdään kirja, siinä normaali teksti lyhennetään niin että sitä lyhennetään helposti ymmärrettäväksi. Se joka selkomukautuksen tekee on kuitekin pystyttävä pitämään tarina kasassa ja kerättävä kaikki oleellinen alkuperäisestä tarinasta niin ettei tarina muutu oleellisesti.

Yleensä kun selkokielelle tehdään romaani, kuten tämä Pimeyden tango, siitä karsitaan henkilöitä pois, yleensä ne ovat sivuhenkilöitä joilla ei tarinan kulun kanssa ole juurikaan isompaa merkitystä. Toinen tärkeä seikka on että mukana olevat henkilöt esitellään hyvin ja että lukija osaa hahmottaa testistä koska on kyse Jussi Vareksesta ja koska jostain toisesta henkilöstä.

Pimeyden Tango kirjan alussa on henkilöluettelo jossa on lueteltu kaikki mukana olevat henkilöt lyhyin kuvauksin. Toinen lukemista helpottava asia on niin sanottu ilmavampi taitto, ja tekstit ovat niin että samassa rivissä on vain muutama sana. 

Pääjuoni tässä kirjassa on tangolaulaja Koivikon tapaus ja sivujuonia on kaksi, toinen niistä on Veikko Hopean tapaus ja toinen Erkki Vehmasen tapaus, kirjan lopussa nämä yhdistyvät ja huipentuvat yhteen.

Olen itse suuri Reijo Mäki fani ja hyllystäni löytyykin kaikki Reijo Mäen kirjat, osasta jopa käännösversioita. Tämä Opiken kustantama Pimeyden tango ei häviä alkuperäiselle kirjalle yhtään. Yhtähyvin voisin alkaa lukemaan selkokielistä kirjaa, koska sen lukee nopeammin ja silti siitä saa kaiken saman irti kuin alkuperäisestä. Mutta silti, selkokielisestä kirjasta puutuu se kaikki Reijo Mäen viljelemä kuiva huumori jota hän viljelee kirjoissaan. Kaikki ylimääräinen jaarittelu ja paskanjauhanta on selkokielisestä kirjasta pois, se on hyvä juttu ja huono juttu mutta ymmärrän toki, että kun on kyse selkomukutuksesta siinä ei voi olla Reijo Mäelle tunnusomaisia vitsejä ja letkautuksia koska ne ei vain sovi selkokieliseen kirjaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Christian Rönnbacka - Tuonen korppi

Christian Rönnbacka Tuonen korppi Crime Time, 2017

Tuonen korppi on Christian Rönnbackan seitsemäs Hautalehto -sarjan kirja. Vuodesta  2012 lähtien Rönnbackalta on totuttu saamaan luettavaksi uusi dekkari. Itselleni Rönnbackan uuden kirjan ilmestyminen on aina kova juttu ja odotuksia täynnä.
Rönnbacka ei ole vielä onnistunut kirjoittaman hutilyöntiä vaan kirja kirjalta hän koventaa otetta ja on ollut ilo huomata, että kaksi viimeisintä Hautalehto -dekkaria on ollut varsin kovaa kamaa. Rönnbackan kielenkäyttö ei välttämättä saa kaikilta lukijoilta tyylipuhtaita pisteitä, mutta vittu jos kirjailijan tyyli kiinnosta niin jätä ihmeessä kirja väliin, mutta sitten se on oma häpeä nimittäin Rönnbacka on tämän hetken kuumin dekkarikirjailija.

Itse pidän hyvinkin paljon Rönnbackan tyylistä jossa juurikin tämä edelläkin mainittu sana on viljelty siellä täällä mutta ei liikaa. Liian moni on tosikko, joka ei suvaitse kirjassakaan kielenkäyttöä joka on halventavaa mutta nykynuoriso taitanee kuiten…

Marja Aarnipuro - Maakellarin salaisuus

Marja Aarnipuro Maakellarin salaisuus Crime Time, 2017

Marja Aarnipuro on helsinkiläinen toimittaja, Apu-lehden päätoimittaja. Tietojen mukaan hän on myös avovaimo, aikuisten lasten äiti ja Osku-koian emäntä. Hän tykkää rentoutua maalaismaisemissa, juoksee, nyrkkeilee ja vietää liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa. Aiemmin Aarnipuro on kirjoittanut kiiteltyjä teoksia, jotka käsittelevät rintasyöpää, mutta nyt Aarnipuro tekee loikkauksen dekkarimaailmaan ja toivottavasti hän pysyy siellä kauan, unohtamatta kuitenkaan kirjoittaa kirjoja asioista jotka koskettavat montaa suomalaista naista.
Aarnipuro aloittaa Maakellarin salaisuus kirjallaan dekkarisarjan Kaarina Riikonen ratkaisee. Ja aloitaakin sen täydellisesti. Aarnipuro marssittaa dekkarigenreen uuden hahmon, Kaarinan, joka kirjailijan tapaan toimii toimittajana. Eräänä päivänä Viikko-lehden toimittaja Kaarina löytää oman kesäpaikkansa maakellarista surmatun miehen. Mikä voisikaan olla toimittajalle parempi jutun paikka kun ruumis j…