Kalle Päätalo
Vaaran vuodet
Gummerus, 2015
Suomi ajoi saksalaiset Lapista. Valvontakomissio otti vallan maassa. Ilmapiiri maailmalla jäähtyi – jäätyäkseen uudeksi kylmäksi sodaksi.
Rintamamies alkoi maatöihin, toinen rakentaa evakkoperheelle uutta maailmaa. Suomen tulevaisuus näytti vaaralliselta – ja oli sitä. Kalle Päätalon rintamaltapaluu oli tavallinen tarina: kotiin, sitten töihin. Ensin metsään ja sitten rakennuksille unelmien Tampereelle.
Tämä kirja kertaa Päätalo-klassikoiden tekstein tavallisen suomalaisen näkökulman: missä sodan jälkeen oltiin ja mihin jälleenrakennustyö vei tavallisia perheitä. Päätalo-tuntija, toimittaja Eero Marttinen valottaa ajan poliittista ilmapiiriä luoden kehykset Päätalon arvokkaalle arkikuvalle.
Teos jatkaa siitä mihin 2014 ilmestynyt, Suomen ja Päätalon sota-aikaa kuvannut kirja Semmonen savotta – talvi- ja jatkosota Kalle Päätalon silmin jäi.
Olen alkanut tutustumaan Kalle Päätalon kirjoihin vasta parin viimeisen vuoden aikana ja jos joku haluaa lukea Päätaloja hieman tiivistettyinä niin juurikin tällaiset kirjat kuten tämä Vaaran vuodet, johon on koottu otteita useammasta kirjasta ovat hyvä tapa aloittaa Päätalo harrastus.
Päätalon kirjoista lainattujen tekstien ohessa kirjassa on kerrottu saman ajan henkeen kuuluneita tapahtumia Suomessa. Päätalo kertoo ne omin sanoin ja tutkija Marttinen omin sanoin, takanaan vankka tutkimustyö.
Kuten kustantamon kirjaesittelyssäkin kerrotaan Päätalon tekstit ovat melko tavallista kertomaa, kuinka sodan jälkeen pärjättiin, ja miten sodan jälkeinen elämä alkoi ja miten se monella päättyi sotaan ja kotiin ei tullutkaan ketään. Ne jotka palasivat, aloitivat jälleenrakentamisen, menivät töihin, perustivat perheitä. Monella kuitenkin sota oli taustalla ja se vaikutti kaikkeen, mutta ylös oli nostava ja näytettävä että suomalaista miestä, ja suomalaista perhettä ei kaada mikään. Maa oli rakennettava uusiksi, oma perhe oli pidettävä leivässä ja käytävä töissä ja siinä samalla tehtävä oman itsenäisyyden eteen töitä.
Toivottavati näitä Päätalo kokoelmia tulee myös jatkossa, koska näistä oppii myös sitä Suomea mitä se oli sodan aikana ja miten siellä pärjättiin, Päätalo kuvaa normaalin miehen elämää kaikkine iloinen ja suruineen.
Kommentit
Lähetä kommentti