Siirry pääsisältöön

Anssi Mononen - 12 tuumaa - tarinoita suomalaisista levykaupoista


Anssi Mononen (toim.)
12 tuumaa - tarinoita suomalaisista levykaupoista
Oy Multiwheels ltd12 tuumaa on kokoelma teos suomalaisista levykaupoista, tai oikeastaan vain pieni murto-osa niistä joita Suomessa on ollut tai on yhä olemassa. Ennenkuin tämä 12 tuumaa kirja ilmestyi oli suomalaisista levykaupoita tehdy dokumentaarisia julkaisuja hyvi vähän ja jos oli tehty niin ne keskittyivät lähinnä alan merkittävimpiin liikkeisiin kuten Epes'siin tai Digeliukseen.

Ennen varmaan lähes jokaisessa suomalaisessa kaupungissa tai kunnassa oli oma levykauppansa, yksi tai useampi. Digitalisoituminen tappoi niide kukoistuksen ja varmaan lähes vuosittain kaatuu jossain päin härmää levykauppa joka ennen porskutti hyvillä myynneillä mutta nykyään kun kaikki ostetaan tai ladataan netistä ei kivijalkakauppoja juurikaan kannata pitää tai sitten niiden pitää erikoistua hyvinkin erikoisesti ja saada näin vankkumaton kävijäkunta.

Tarinat kirjassa ovat aitoja ja jos esimerkiksi haluaa perustaa levykaupan on tämä kirja myös hyvä materiaali siihen. Kirjassa on paljon tarinoita siitä mitä ei olisi kannattanut tehdä ja ilman näitä "virhe" päätöksiä liike saattaisi vielä olla pystyssä. Osa lähti mukaan leikkiin ja laajensivat hurjalla tahdilla ja perustivat ns. sivuliikkeitä, mutta useimmiten se osoittautui virheeksi koska ihminen haluaa ostaa levynsä tutusta paikasta eikä monesta paikasta ympäri kaupunkia.

Levykauppabisnes on nykyään niin hurjaa, että jos siihen haluaa ryhtyä on oltava ensin rahaa ja toiseksi kylmät hermot, koska voi olla edessä päiviä että kukaan ei astu liikkeeseen tai sitten jos joku tulee he tulevat katsomaan jotain levyä, ottavat käteensä kännykän ja etsivät vastaavan netistä ja vertailevat hintoja.

12 tuumaa on erittäin upea kirja suomalaisista levykaupoista, tälle kirjalle voisi jopa suoda erilaisia kirjallisuus palkintoja. Se on tyylikäs yksinkertaista kanttaan myöten sekä sisältö on jotain sellaista mitä on odottanut lukevansa siitä lähtien kun kuuli tällaisesta kirjasta.

Kirja on toteutettu mesenaatti yhteisörahoituksen kautta, toivon silti että kirja saa hyvän levikin ja sitä olisi saatavilla myös kivijalkakaupoista koska tämä kirja ansaitsee hyllytilaa. Nykyään myös kirjabisnes on raakaa ja kun isot omistaa kirjakauppaketjut, niin pienen on sinne vaikea päästä mutta uskon että 12 tuumaa kirja on kuitenkin niin paljon erilainen kuin muut, että se hyllyihin löytää ja sieltä koteihin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…

Seppo Jokinen - Rottasankari

Seppo Jokinen Rottasankari Crime Time 2019

Yksi kesän lähestymisen merkki ja varma kevään saapumisen merkki on Seppo Jokisen uuden dekkarin ilmestyminen. Rottasankari on komisario Koskisesta kertovan kirjasarjan kahdeskymmenesneljäs osa. Tuttuun tapaan Seppo Jokinen on yhdistänyt laadukkaan jännityskertomuksen sekä suhteellisen leppoisan perhe-elämäkuvauksen kansien väliin. Vaikka Jokisen kirjojen tyyli on kautta-aikain ollut miltein samanlainen kirjasta kirjaan jaksaa se viihdyttää lukijaa. Jokinen ei mässäile kirjoissaan turhalla väkivallalla vaan tuo jännitteen kuvaamisen lähelle lukijaa tarkalla ja osaavalla kerronnalla, jossa myös lukijalle jätetään miettimistä.
Tampereella tapahtuu jälleen, tällä kerta osakseen luoteja saa myös poliisit ja vain tunteja tästä tulee pommiuhkaus. Lisäksi Koskisen päätä vaivaa se, kuka oli se salaperäinen elvyttäjä joka pelasti murhayrityksen kohteeksi joutuneen henkilön hengen. Ja kun sivu sivulta maltaa jännitykseltään odottaa loppua, loksahtavat…