Siirry pääsisältöön

Anssi Mononen - 12 tuumaa - tarinoita suomalaisista levykaupoista


Anssi Mononen (toim.)
12 tuumaa - tarinoita suomalaisista levykaupoista
Oy Multiwheels ltd12 tuumaa on kokoelma teos suomalaisista levykaupoista, tai oikeastaan vain pieni murto-osa niistä joita Suomessa on ollut tai on yhä olemassa. Ennenkuin tämä 12 tuumaa kirja ilmestyi oli suomalaisista levykaupoita tehdy dokumentaarisia julkaisuja hyvi vähän ja jos oli tehty niin ne keskittyivät lähinnä alan merkittävimpiin liikkeisiin kuten Epes'siin tai Digeliukseen.

Ennen varmaan lähes jokaisessa suomalaisessa kaupungissa tai kunnassa oli oma levykauppansa, yksi tai useampi. Digitalisoituminen tappoi niide kukoistuksen ja varmaan lähes vuosittain kaatuu jossain päin härmää levykauppa joka ennen porskutti hyvillä myynneillä mutta nykyään kun kaikki ostetaan tai ladataan netistä ei kivijalkakauppoja juurikaan kannata pitää tai sitten niiden pitää erikoistua hyvinkin erikoisesti ja saada näin vankkumaton kävijäkunta.

Tarinat kirjassa ovat aitoja ja jos esimerkiksi haluaa perustaa levykaupan on tämä kirja myös hyvä materiaali siihen. Kirjassa on paljon tarinoita siitä mitä ei olisi kannattanut tehdä ja ilman näitä "virhe" päätöksiä liike saattaisi vielä olla pystyssä. Osa lähti mukaan leikkiin ja laajensivat hurjalla tahdilla ja perustivat ns. sivuliikkeitä, mutta useimmiten se osoittautui virheeksi koska ihminen haluaa ostaa levynsä tutusta paikasta eikä monesta paikasta ympäri kaupunkia.

Levykauppabisnes on nykyään niin hurjaa, että jos siihen haluaa ryhtyä on oltava ensin rahaa ja toiseksi kylmät hermot, koska voi olla edessä päiviä että kukaan ei astu liikkeeseen tai sitten jos joku tulee he tulevat katsomaan jotain levyä, ottavat käteensä kännykän ja etsivät vastaavan netistä ja vertailevat hintoja.

12 tuumaa on erittäin upea kirja suomalaisista levykaupoista, tälle kirjalle voisi jopa suoda erilaisia kirjallisuus palkintoja. Se on tyylikäs yksinkertaista kanttaan myöten sekä sisältö on jotain sellaista mitä on odottanut lukevansa siitä lähtien kun kuuli tällaisesta kirjasta.

Kirja on toteutettu mesenaatti yhteisörahoituksen kautta, toivon silti että kirja saa hyvän levikin ja sitä olisi saatavilla myös kivijalkakaupoista koska tämä kirja ansaitsee hyllytilaa. Nykyään myös kirjabisnes on raakaa ja kun isot omistaa kirjakauppaketjut, niin pienen on sinne vaikea päästä mutta uskon että 12 tuumaa kirja on kuitenkin niin paljon erilainen kuin muut, että se hyllyihin löytää ja sieltä koteihin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Christian Rönnbacka - Tuonen korppi

Christian Rönnbacka Tuonen korppi Crime Time, 2017

Tuonen korppi on Christian Rönnbackan seitsemäs Hautalehto -sarjan kirja. Vuodesta  2012 lähtien Rönnbackalta on totuttu saamaan luettavaksi uusi dekkari. Itselleni Rönnbackan uuden kirjan ilmestyminen on aina kova juttu ja odotuksia täynnä.
Rönnbacka ei ole vielä onnistunut kirjoittaman hutilyöntiä vaan kirja kirjalta hän koventaa otetta ja on ollut ilo huomata, että kaksi viimeisintä Hautalehto -dekkaria on ollut varsin kovaa kamaa. Rönnbackan kielenkäyttö ei välttämättä saa kaikilta lukijoilta tyylipuhtaita pisteitä, mutta vittu jos kirjailijan tyyli kiinnosta niin jätä ihmeessä kirja väliin, mutta sitten se on oma häpeä nimittäin Rönnbacka on tämän hetken kuumin dekkarikirjailija.

Itse pidän hyvinkin paljon Rönnbackan tyylistä jossa juurikin tämä edelläkin mainittu sana on viljelty siellä täällä mutta ei liikaa. Liian moni on tosikko, joka ei suvaitse kirjassakaan kielenkäyttöä joka on halventavaa mutta nykynuoriso taitanee kuiten…

Marja Aarnipuro - Maakellarin salaisuus

Marja Aarnipuro Maakellarin salaisuus Crime Time, 2017

Marja Aarnipuro on helsinkiläinen toimittaja, Apu-lehden päätoimittaja. Tietojen mukaan hän on myös avovaimo, aikuisten lasten äiti ja Osku-koian emäntä. Hän tykkää rentoutua maalaismaisemissa, juoksee, nyrkkeilee ja vietää liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa. Aiemmin Aarnipuro on kirjoittanut kiiteltyjä teoksia, jotka käsittelevät rintasyöpää, mutta nyt Aarnipuro tekee loikkauksen dekkarimaailmaan ja toivottavasti hän pysyy siellä kauan, unohtamatta kuitenkaan kirjoittaa kirjoja asioista jotka koskettavat montaa suomalaista naista.
Aarnipuro aloittaa Maakellarin salaisuus kirjallaan dekkarisarjan Kaarina Riikonen ratkaisee. Ja aloitaakin sen täydellisesti. Aarnipuro marssittaa dekkarigenreen uuden hahmon, Kaarinan, joka kirjailijan tapaan toimii toimittajana. Eräänä päivänä Viikko-lehden toimittaja Kaarina löytää oman kesäpaikkansa maakellarista surmatun miehen. Mikä voisikaan olla toimittajalle parempi jutun paikka kun ruumis j…