Siirry pääsisältöön

Anssi Mononen - 12 tuumaa - tarinoita suomalaisista levykaupoista


Anssi Mononen (toim.)
12 tuumaa - tarinoita suomalaisista levykaupoista
Oy Multiwheels ltd12 tuumaa on kokoelma teos suomalaisista levykaupoista, tai oikeastaan vain pieni murto-osa niistä joita Suomessa on ollut tai on yhä olemassa. Ennenkuin tämä 12 tuumaa kirja ilmestyi oli suomalaisista levykaupoita tehdy dokumentaarisia julkaisuja hyvi vähän ja jos oli tehty niin ne keskittyivät lähinnä alan merkittävimpiin liikkeisiin kuten Epes'siin tai Digeliukseen.

Ennen varmaan lähes jokaisessa suomalaisessa kaupungissa tai kunnassa oli oma levykauppansa, yksi tai useampi. Digitalisoituminen tappoi niide kukoistuksen ja varmaan lähes vuosittain kaatuu jossain päin härmää levykauppa joka ennen porskutti hyvillä myynneillä mutta nykyään kun kaikki ostetaan tai ladataan netistä ei kivijalkakauppoja juurikaan kannata pitää tai sitten niiden pitää erikoistua hyvinkin erikoisesti ja saada näin vankkumaton kävijäkunta.

Tarinat kirjassa ovat aitoja ja jos esimerkiksi haluaa perustaa levykaupan on tämä kirja myös hyvä materiaali siihen. Kirjassa on paljon tarinoita siitä mitä ei olisi kannattanut tehdä ja ilman näitä "virhe" päätöksiä liike saattaisi vielä olla pystyssä. Osa lähti mukaan leikkiin ja laajensivat hurjalla tahdilla ja perustivat ns. sivuliikkeitä, mutta useimmiten se osoittautui virheeksi koska ihminen haluaa ostaa levynsä tutusta paikasta eikä monesta paikasta ympäri kaupunkia.

Levykauppabisnes on nykyään niin hurjaa, että jos siihen haluaa ryhtyä on oltava ensin rahaa ja toiseksi kylmät hermot, koska voi olla edessä päiviä että kukaan ei astu liikkeeseen tai sitten jos joku tulee he tulevat katsomaan jotain levyä, ottavat käteensä kännykän ja etsivät vastaavan netistä ja vertailevat hintoja.

12 tuumaa on erittäin upea kirja suomalaisista levykaupoista, tälle kirjalle voisi jopa suoda erilaisia kirjallisuus palkintoja. Se on tyylikäs yksinkertaista kanttaan myöten sekä sisältö on jotain sellaista mitä on odottanut lukevansa siitä lähtien kun kuuli tällaisesta kirjasta.

Kirja on toteutettu mesenaatti yhteisörahoituksen kautta, toivon silti että kirja saa hyvän levikin ja sitä olisi saatavilla myös kivijalkakaupoista koska tämä kirja ansaitsee hyllytilaa. Nykyään myös kirjabisnes on raakaa ja kun isot omistaa kirjakauppaketjut, niin pienen on sinne vaikea päästä mutta uskon että 12 tuumaa kirja on kuitenkin niin paljon erilainen kuin muut, että se hyllyihin löytää ja sieltä koteihin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…