Siirry pääsisältöön

Harri Nykänen - Likainen Harri


Harri Nykänen
Likainen Harri
Docendo, 2015


Kun Harri Nykänen erosi Helsingin Sanomista hän sai kortin jossa kuvapuolella luki isolla ONNEA, kuvana kortissa oli skeittaava pieni koiranpentu. Kun kortin kääntää, on teksti: "Heipä hei! Paljon onnea vain suurelle mulkulle irtisanoutumisen johdosta. Haista pitkä vittu saatanan ahdistelija." Kortti oli osoitettu Ahdistelija Harri Nykäselle.

Harri Nykänen oli kaksikymmentä vuotta Helsingin Sanomien rikostoimittajana, hän kirjoitti armottomasti niin presidenteistä, muista valtaa pitävistä ja myös oman lehden pomoista. Kirja sisältää tarinoita Nykäsen toimittajan ajoilta, kaikki ne oleelliset ja kuuluisat rikokset joita Suomessa on kohdattu, kaikki ne kerrotaan Harri Nykäsen omin silmin, juuri niin kuin hän ne näki ja kirjoitti. Nykänen aloitti kesätoimittajana, ja kun työvuosia tuli lisää hän erikoistui rikoksiin, ja oppi tuntemaan henkilökohtaisella tasolla poliiseja, mutta ennenkaikka rikollisia joille hän myös maksoi saadakseen mehevän jutun ja joskus jopa rikolliset kääntyivät Nykäsen puoleen jos oli rahahuolia, he antoivat Nykäselle jutuntynkää ja Nykänen maksoi heidän laskunsa.

Nykäsen ura katkeaan Matti Ahteen tapaukseen, joka oli huulilla jokaisella muutamia vuosia sitten. Matti Ahdetta epäillään alaisten seksuaalisesta häirinnästä. Nykänen kirjoittaa tapauksesta jutun ja Helsingin Sanomat julkaisee sen erittäin varovaisena ja muokattuna versiona, niin ettei ahdistelijan nimi paljastu. Kuinkas käykään, televisiossa pyörii ohjelma nimeltään Palaneen käryä, ja koska tässä jutussa sellaista on menee Nykänen ohjelmaan haastateltavaksi ja tulee paljastamaan suorassa lähetyksessä Matti Ahteen nimen. Palaneen käryä ohjelma lopetetaan tämän lähetyksen jälkeen ja niin Nykänen kuin Ahde, kumpikin saavat potkut viroistaan.

Mediamaailma on julmaa ja sen on saanut Nykänen todeta, ja uskon että moni muukin toimittaja tehdessään juttua vääristä henkilöistä, tai henkilöt ovat oikeita mutta jutun lähestymistapa väärä, jos henkilö paljastuu niin se on uran loppu, ainakin jos henkilö sattuu olemaan tunnettu ja  vieläpä jossain määrin vaikkapa lehteen sidoksissa oleva.

Harri Nykänen (s. 1953) työskenteli kaksikymmentä vuotta Helsingin Sanomien rikostoimittajana. Kirjassa Likainen Harri Nykänen kertoo työstään, joka oli parhaimmillaan kuin suoraan elokuvasta. Nykänen esittelee monien kohu-uutisten taustoja ja kuvaa suhteitaan rikollisiin ja poliiseihin. Hän kertoo avoimesti myös ”likaisista” tempuista, joita käytti saadakseen uutisensa julki.
Kirjaa varten Nykänen läpi valtavan määrän rikostoimittajana keräämäänsä aineistoa. Haastatteluja ja puhelinnauhoituksiakin oli satoja C-kasetillisia, joista parhaita paloja on purettu kirjaan. Niihin kuuluvat esimerkiksi Supon johtajan Seppo Tiitinen haastattelu, jossa Tiitinen syyttää Nykästä kiristyksestä, ja haastattelu, jossa Nykänen kertoo Kelan pääjohtajalle Jaakko Pajulalle tietävänsä, mitä todella tapahtui Hotelli Marskin kabinetissa joulukuussa 1977. Virallisen totuuden mukaan Pajulan ja ministeri Olavi J. Mattilan kimppuun kävi joukko rikollisia. Yhdellä nauhoista on Veikkauksen pääjohtajan Matti Ahteen soitto ahdistelemalleen naiselle. Nykäsen toimittajanura päättyi Matti Ahteen ahdistelujutun paljastamiseen. Ahde sai lähteä, mutta niin sai Nykänenkin.
Tämän kirjan lukeminen muuttaa lopullisesti käsityksesi mediasta.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…