Siirry pääsisältöön

Aila Ruoho - Vartiotornin varjossa


Aila Ruoho
Vartiotornin varjossa
Atena, 2015

"Elämä Jehovan todistajana on enemmän kuin uskontoa – se on elämäntapa, jota määrittelee vahva yhteisöllisyys. Tiivis yhteisö tuo monelle lohtua ja turvaa, mutta yhteisöllisyys myös rakentaa muuria muuta maailmaa vastaan. Liikkeen jäsenet eivät esimerkiksi saa olla poliittisesti tai yhteiskunnallisesti aktiivisia.
Jehovan todistajat toivottavat uudet jäsenet tervetulleiksi. Sen sijaan liikkeestä eroaminen voi merkitä eroa koko entisestä elämästä ja ihmissuhteista, sillä niin sanotun karttamisopin mukaan yhteisön jäsenet eivät saa olla tekemisissä Jehovan todistajista irtautuneiden kanssa. Osa eroamista harkitsevista jääkin yhteisöön vastoin tahtoaan ja omaatuntoaan, osa eronneista ei näe sukulaisiaan vuosiin – tai enää koskaan.
Vartiotornin varjossa antaa äänen Jehovan todistajista eronneille. Kirjasta hahmottuu kuva elämästä osana tiivistä yhteisöä. Kymmenien haastateltujen kertomuksista käy kiistattomasti ilmi, että vaiettu karttamisoppi on todellisuutta nyky-Suomessa. Kuinka yksilön käy, kun oma lauma hylkää?"

Aila Ruoho on kirjoittanut ja Atena kustantanut yhden tämän vuoden mielenkiintoisimmista tietokirjoista. Kirja on yksi parhaimmista tietokirjoista joita olen lukenut, ja se kertoo kaiken tarpeellisen mitä sinun pitäisi tietää oven takana lurkkivista Jehovan todistajista. Tähän asti olen itse kuullut kaikenlaista puhetta Jehovista, ja en ole tiennyt mikä on totta ja mikä ei. Joidenkin mukaan he merkitsevät käymiensä ovien taakse merkkejä toisille, jotta he tietävät että tämä ovi aukaistaan aina. Onko se sitten totta vai ei?

Kirja kertoo paljon surullisia tarinoita entisistä Jehovan todistajista. Mitä kaikkea he ovat joutuneet kokemaan eroamisen tai erottamisen jälkeen. Oli se kumpi tahansa se on häpeä niin eronneelle/erotetulle kuin myös yhteisölle joka heti eroamisen jälkeen alkaa karttamaan eronnutt.

Jehovat niin mainostavat itseään hyvinä mutta miltä kuulostaa se, että et saa pitää yhteyttä ei Jehoviin eli maailmallisiin kuten he heitä kutsuvat/haukkuvat. Et saa olla missään tekemisissä heidän kanssa, et ainakaan julkisesti. Et saa asettaa mitään Jehovuuden edelle, et mitään harrastusta. Jos jokin ajaa Jehovuuden edelle, sinua katsotaan kieroon. Sinun on suunniteltava kaikki lomat, vapaat, aivan kaikki Jehovien tapaamisten mukaan. Jos sinulla ei juuri sinä päivänä ole vapaata niin sinun on otettava jotta pääset kokoukseen.

Eräs kertoi tarinan, että hänet erotettiin Jehovista sen vuoksi, että hän lähetti tyttärelleen syntymäpäiväkortin. Näitä ihmisiäkö meidän pitää sitten päästää tupaamme, ei kiitos, ei enää. Meilläkin on avomielin aukaistu ovi kun ovat plimputtaneet ovikelloa ja otettu lehdet vastaan, mutta en usko että enää, tämä kirja aukaisi minun silmäni ja toivottavasti monen muun, ja ennenkaikkea toivottavasti myös Jehovat lukevat tämän ja huomaavat kuinka kiero järjestelmä ja yhteisö heillä on.

Mitä jos seuraavalla kerralla kun he ovat taas oven takana ja pyytävät lukemaan heidän kanssaan, niin otan tämän kirjan käteen ja lukisimme tätä :)

Kiitos Atena ja kiitos kirjailija Aila Ruoho!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…

Seppo Jokinen - Rottasankari

Seppo Jokinen Rottasankari Crime Time 2019

Yksi kesän lähestymisen merkki ja varma kevään saapumisen merkki on Seppo Jokisen uuden dekkarin ilmestyminen. Rottasankari on komisario Koskisesta kertovan kirjasarjan kahdeskymmenesneljäs osa. Tuttuun tapaan Seppo Jokinen on yhdistänyt laadukkaan jännityskertomuksen sekä suhteellisen leppoisan perhe-elämäkuvauksen kansien väliin. Vaikka Jokisen kirjojen tyyli on kautta-aikain ollut miltein samanlainen kirjasta kirjaan jaksaa se viihdyttää lukijaa. Jokinen ei mässäile kirjoissaan turhalla väkivallalla vaan tuo jännitteen kuvaamisen lähelle lukijaa tarkalla ja osaavalla kerronnalla, jossa myös lukijalle jätetään miettimistä.
Tampereella tapahtuu jälleen, tällä kerta osakseen luoteja saa myös poliisit ja vain tunteja tästä tulee pommiuhkaus. Lisäksi Koskisen päätä vaivaa se, kuka oli se salaperäinen elvyttäjä joka pelasti murhayrityksen kohteeksi joutuneen henkilön hengen. Ja kun sivu sivulta maltaa jännitykseltään odottaa loppua, loksahtavat…