Siirry pääsisältöön

Aila Ruoho - Vartiotornin varjossa


Aila Ruoho
Vartiotornin varjossa
Atena, 2015

"Elämä Jehovan todistajana on enemmän kuin uskontoa – se on elämäntapa, jota määrittelee vahva yhteisöllisyys. Tiivis yhteisö tuo monelle lohtua ja turvaa, mutta yhteisöllisyys myös rakentaa muuria muuta maailmaa vastaan. Liikkeen jäsenet eivät esimerkiksi saa olla poliittisesti tai yhteiskunnallisesti aktiivisia.
Jehovan todistajat toivottavat uudet jäsenet tervetulleiksi. Sen sijaan liikkeestä eroaminen voi merkitä eroa koko entisestä elämästä ja ihmissuhteista, sillä niin sanotun karttamisopin mukaan yhteisön jäsenet eivät saa olla tekemisissä Jehovan todistajista irtautuneiden kanssa. Osa eroamista harkitsevista jääkin yhteisöön vastoin tahtoaan ja omaatuntoaan, osa eronneista ei näe sukulaisiaan vuosiin – tai enää koskaan.
Vartiotornin varjossa antaa äänen Jehovan todistajista eronneille. Kirjasta hahmottuu kuva elämästä osana tiivistä yhteisöä. Kymmenien haastateltujen kertomuksista käy kiistattomasti ilmi, että vaiettu karttamisoppi on todellisuutta nyky-Suomessa. Kuinka yksilön käy, kun oma lauma hylkää?"

Aila Ruoho on kirjoittanut ja Atena kustantanut yhden tämän vuoden mielenkiintoisimmista tietokirjoista. Kirja on yksi parhaimmista tietokirjoista joita olen lukenut, ja se kertoo kaiken tarpeellisen mitä sinun pitäisi tietää oven takana lurkkivista Jehovan todistajista. Tähän asti olen itse kuullut kaikenlaista puhetta Jehovista, ja en ole tiennyt mikä on totta ja mikä ei. Joidenkin mukaan he merkitsevät käymiensä ovien taakse merkkejä toisille, jotta he tietävät että tämä ovi aukaistaan aina. Onko se sitten totta vai ei?

Kirja kertoo paljon surullisia tarinoita entisistä Jehovan todistajista. Mitä kaikkea he ovat joutuneet kokemaan eroamisen tai erottamisen jälkeen. Oli se kumpi tahansa se on häpeä niin eronneelle/erotetulle kuin myös yhteisölle joka heti eroamisen jälkeen alkaa karttamaan eronnutt.

Jehovat niin mainostavat itseään hyvinä mutta miltä kuulostaa se, että et saa pitää yhteyttä ei Jehoviin eli maailmallisiin kuten he heitä kutsuvat/haukkuvat. Et saa olla missään tekemisissä heidän kanssa, et ainakaan julkisesti. Et saa asettaa mitään Jehovuuden edelle, et mitään harrastusta. Jos jokin ajaa Jehovuuden edelle, sinua katsotaan kieroon. Sinun on suunniteltava kaikki lomat, vapaat, aivan kaikki Jehovien tapaamisten mukaan. Jos sinulla ei juuri sinä päivänä ole vapaata niin sinun on otettava jotta pääset kokoukseen.

Eräs kertoi tarinan, että hänet erotettiin Jehovista sen vuoksi, että hän lähetti tyttärelleen syntymäpäiväkortin. Näitä ihmisiäkö meidän pitää sitten päästää tupaamme, ei kiitos, ei enää. Meilläkin on avomielin aukaistu ovi kun ovat plimputtaneet ovikelloa ja otettu lehdet vastaan, mutta en usko että enää, tämä kirja aukaisi minun silmäni ja toivottavasti monen muun, ja ennenkaikkea toivottavasti myös Jehovat lukevat tämän ja huomaavat kuinka kiero järjestelmä ja yhteisö heillä on.

Mitä jos seuraavalla kerralla kun he ovat taas oven takana ja pyytävät lukemaan heidän kanssaan, niin otan tämän kirjan käteen ja lukisimme tätä :)

Kiitos Atena ja kiitos kirjailija Aila Ruoho!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…