Siirry pääsisältöön

Aila Ruoho - Vartiotornin varjossa


Aila Ruoho
Vartiotornin varjossa
Atena, 2015

"Elämä Jehovan todistajana on enemmän kuin uskontoa – se on elämäntapa, jota määrittelee vahva yhteisöllisyys. Tiivis yhteisö tuo monelle lohtua ja turvaa, mutta yhteisöllisyys myös rakentaa muuria muuta maailmaa vastaan. Liikkeen jäsenet eivät esimerkiksi saa olla poliittisesti tai yhteiskunnallisesti aktiivisia.
Jehovan todistajat toivottavat uudet jäsenet tervetulleiksi. Sen sijaan liikkeestä eroaminen voi merkitä eroa koko entisestä elämästä ja ihmissuhteista, sillä niin sanotun karttamisopin mukaan yhteisön jäsenet eivät saa olla tekemisissä Jehovan todistajista irtautuneiden kanssa. Osa eroamista harkitsevista jääkin yhteisöön vastoin tahtoaan ja omaatuntoaan, osa eronneista ei näe sukulaisiaan vuosiin – tai enää koskaan.
Vartiotornin varjossa antaa äänen Jehovan todistajista eronneille. Kirjasta hahmottuu kuva elämästä osana tiivistä yhteisöä. Kymmenien haastateltujen kertomuksista käy kiistattomasti ilmi, että vaiettu karttamisoppi on todellisuutta nyky-Suomessa. Kuinka yksilön käy, kun oma lauma hylkää?"

Aila Ruoho on kirjoittanut ja Atena kustantanut yhden tämän vuoden mielenkiintoisimmista tietokirjoista. Kirja on yksi parhaimmista tietokirjoista joita olen lukenut, ja se kertoo kaiken tarpeellisen mitä sinun pitäisi tietää oven takana lurkkivista Jehovan todistajista. Tähän asti olen itse kuullut kaikenlaista puhetta Jehovista, ja en ole tiennyt mikä on totta ja mikä ei. Joidenkin mukaan he merkitsevät käymiensä ovien taakse merkkejä toisille, jotta he tietävät että tämä ovi aukaistaan aina. Onko se sitten totta vai ei?

Kirja kertoo paljon surullisia tarinoita entisistä Jehovan todistajista. Mitä kaikkea he ovat joutuneet kokemaan eroamisen tai erottamisen jälkeen. Oli se kumpi tahansa se on häpeä niin eronneelle/erotetulle kuin myös yhteisölle joka heti eroamisen jälkeen alkaa karttamaan eronnutt.

Jehovat niin mainostavat itseään hyvinä mutta miltä kuulostaa se, että et saa pitää yhteyttä ei Jehoviin eli maailmallisiin kuten he heitä kutsuvat/haukkuvat. Et saa olla missään tekemisissä heidän kanssa, et ainakaan julkisesti. Et saa asettaa mitään Jehovuuden edelle, et mitään harrastusta. Jos jokin ajaa Jehovuuden edelle, sinua katsotaan kieroon. Sinun on suunniteltava kaikki lomat, vapaat, aivan kaikki Jehovien tapaamisten mukaan. Jos sinulla ei juuri sinä päivänä ole vapaata niin sinun on otettava jotta pääset kokoukseen.

Eräs kertoi tarinan, että hänet erotettiin Jehovista sen vuoksi, että hän lähetti tyttärelleen syntymäpäiväkortin. Näitä ihmisiäkö meidän pitää sitten päästää tupaamme, ei kiitos, ei enää. Meilläkin on avomielin aukaistu ovi kun ovat plimputtaneet ovikelloa ja otettu lehdet vastaan, mutta en usko että enää, tämä kirja aukaisi minun silmäni ja toivottavasti monen muun, ja ennenkaikkea toivottavasti myös Jehovat lukevat tämän ja huomaavat kuinka kiero järjestelmä ja yhteisö heillä on.

Mitä jos seuraavalla kerralla kun he ovat taas oven takana ja pyytävät lukemaan heidän kanssaan, niin otan tämän kirjan käteen ja lukisimme tätä :)

Kiitos Atena ja kiitos kirjailija Aila Ruoho!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Christian Rönnbacka - Tuonen korppi

Christian Rönnbacka Tuonen korppi Crime Time, 2017

Tuonen korppi on Christian Rönnbackan seitsemäs Hautalehto -sarjan kirja. Vuodesta  2012 lähtien Rönnbackalta on totuttu saamaan luettavaksi uusi dekkari. Itselleni Rönnbackan uuden kirjan ilmestyminen on aina kova juttu ja odotuksia täynnä.
Rönnbacka ei ole vielä onnistunut kirjoittaman hutilyöntiä vaan kirja kirjalta hän koventaa otetta ja on ollut ilo huomata, että kaksi viimeisintä Hautalehto -dekkaria on ollut varsin kovaa kamaa. Rönnbackan kielenkäyttö ei välttämättä saa kaikilta lukijoilta tyylipuhtaita pisteitä, mutta vittu jos kirjailijan tyyli kiinnosta niin jätä ihmeessä kirja väliin, mutta sitten se on oma häpeä nimittäin Rönnbacka on tämän hetken kuumin dekkarikirjailija.

Itse pidän hyvinkin paljon Rönnbackan tyylistä jossa juurikin tämä edelläkin mainittu sana on viljelty siellä täällä mutta ei liikaa. Liian moni on tosikko, joka ei suvaitse kirjassakaan kielenkäyttöä joka on halventavaa mutta nykynuoriso taitanee kuiten…

Marja Aarnipuro - Maakellarin salaisuus

Marja Aarnipuro Maakellarin salaisuus Crime Time, 2017

Marja Aarnipuro on helsinkiläinen toimittaja, Apu-lehden päätoimittaja. Tietojen mukaan hän on myös avovaimo, aikuisten lasten äiti ja Osku-koian emäntä. Hän tykkää rentoutua maalaismaisemissa, juoksee, nyrkkeilee ja vietää liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa. Aiemmin Aarnipuro on kirjoittanut kiiteltyjä teoksia, jotka käsittelevät rintasyöpää, mutta nyt Aarnipuro tekee loikkauksen dekkarimaailmaan ja toivottavasti hän pysyy siellä kauan, unohtamatta kuitenkaan kirjoittaa kirjoja asioista jotka koskettavat montaa suomalaista naista.
Aarnipuro aloittaa Maakellarin salaisuus kirjallaan dekkarisarjan Kaarina Riikonen ratkaisee. Ja aloitaakin sen täydellisesti. Aarnipuro marssittaa dekkarigenreen uuden hahmon, Kaarinan, joka kirjailijan tapaan toimii toimittajana. Eräänä päivänä Viikko-lehden toimittaja Kaarina löytää oman kesäpaikkansa maakellarista surmatun miehen. Mikä voisikaan olla toimittajalle parempi jutun paikka kun ruumis j…