Siirry pääsisältöön

Arman Alizad & Kauko Röyhkä
Armanin maailma
Docendo, 2014


Arman Alizad on tuttu kasvo nykyään vuosittain televisiosta. Hänen suuri läpimurto oli Kill Arman sarja, jonka jälkeen ilmestyi vieläkin parempi sarja Viimeinen ristiretki. Kirja keskittyy pääsääntöisesti näihin kahteen sarjaan, joiden levityoikeudet on myyty jo kymmeniin maihin ja Alzad on pokannut sarjoistaan kaikenlaisia pystejä, eikä suotta. Tarinoinnin ohessa kerrotaan myös miehestä nimeltä Arman Alizad, kuka hän oikein on ja miten hän tuli Suomeen ja miten päätyi televisioon.

Kirjaa koristavat huimien tekstien ohessa suuret, mahtavat tilannekuvat. Kirjasta tekee helppolukuisen se että tekstit on kirjoitettu puhekielessä, juuri niinkuin Arman ne on sanonut. Kirjassa kuin myös TV -sarjassa Arman tutustui mm. Manilan vaarallisiin jengeihin slummeissa, hän on toiminut sarjan vuoksi jopa huumediilerinä ja vaarantanut hengensä vain sen vuoksi, että me katsojat ja lukijat saamme nähdä mitä ihminen on valmis tekemän selviytyäkseen maailmassa. Kun jossain suuressa kaupugissa korkean pilvenpiirtäjän huipulla joku yritysjohtaja joka tienaa joka tunti miljoonia dollareita syö kalliita kaviaareja on toissaalla maailmassa nälänhätä. Ihmiset oikeassa elämässä tienaavat kolikkonsa keräämällä pulloja, keräämällä metallia. Kaivamalla paljain käsin kaatopaikkoja vaarantaen joka minuutti henkensä, koskaan ei voi tietää mihin käsi osaa ja mihin se kaikki johtaa, mutta suurta yritysjohtajaa tämä ei hetkauta, hän istuu tuolissaan, syö kaviaaria ja käärii rahat jotka on kerätty näiden köyhien ihmisten tekemästä työstä.


Kill Arman sarja oli tututumista maailman erilaisiin taistelulajeihin joissa myös Arman sai huomata, että jotkut aloittavat harrastuksen aivan lapsena, ollakseen vanhempana parhaita, mutta näihin vuosiin mahtuu paljon. Lapset eivät käy koulua koska heidän pitää harjoitella. Toisessa sarjassa Viimeinen ristiretki Arman vie katsojat paikkoihin joissa ihminen on omillaan. Hän vie meidät paikkoihin joita vielä on olemassa mutta ei kauaa. Kohta paikalla on yritysjohtaja joka tuhoaa tuhansia vuosia vanhoja kulttuureja ja heimoja, vaikka niin ei saisi tehdä, yritysjohtaja tekee koska siitä saa lisää kaviaarirahaa.

Arman on mies joka kertoo sen mitä myös yritysjohtajan pitäisi nähdä ja kuulla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…