Siirry pääsisältöön

Arman Alizad & Kauko Röyhkä
Armanin maailma
Docendo, 2014


Arman Alizad on tuttu kasvo nykyään vuosittain televisiosta. Hänen suuri läpimurto oli Kill Arman sarja, jonka jälkeen ilmestyi vieläkin parempi sarja Viimeinen ristiretki. Kirja keskittyy pääsääntöisesti näihin kahteen sarjaan, joiden levityoikeudet on myyty jo kymmeniin maihin ja Alzad on pokannut sarjoistaan kaikenlaisia pystejä, eikä suotta. Tarinoinnin ohessa kerrotaan myös miehestä nimeltä Arman Alizad, kuka hän oikein on ja miten hän tuli Suomeen ja miten päätyi televisioon.

Kirjaa koristavat huimien tekstien ohessa suuret, mahtavat tilannekuvat. Kirjasta tekee helppolukuisen se että tekstit on kirjoitettu puhekielessä, juuri niinkuin Arman ne on sanonut. Kirjassa kuin myös TV -sarjassa Arman tutustui mm. Manilan vaarallisiin jengeihin slummeissa, hän on toiminut sarjan vuoksi jopa huumediilerinä ja vaarantanut hengensä vain sen vuoksi, että me katsojat ja lukijat saamme nähdä mitä ihminen on valmis tekemän selviytyäkseen maailmassa. Kun jossain suuressa kaupugissa korkean pilvenpiirtäjän huipulla joku yritysjohtaja joka tienaa joka tunti miljoonia dollareita syö kalliita kaviaareja on toissaalla maailmassa nälänhätä. Ihmiset oikeassa elämässä tienaavat kolikkonsa keräämällä pulloja, keräämällä metallia. Kaivamalla paljain käsin kaatopaikkoja vaarantaen joka minuutti henkensä, koskaan ei voi tietää mihin käsi osaa ja mihin se kaikki johtaa, mutta suurta yritysjohtajaa tämä ei hetkauta, hän istuu tuolissaan, syö kaviaaria ja käärii rahat jotka on kerätty näiden köyhien ihmisten tekemästä työstä.


Kill Arman sarja oli tututumista maailman erilaisiin taistelulajeihin joissa myös Arman sai huomata, että jotkut aloittavat harrastuksen aivan lapsena, ollakseen vanhempana parhaita, mutta näihin vuosiin mahtuu paljon. Lapset eivät käy koulua koska heidän pitää harjoitella. Toisessa sarjassa Viimeinen ristiretki Arman vie katsojat paikkoihin joissa ihminen on omillaan. Hän vie meidät paikkoihin joita vielä on olemassa mutta ei kauaa. Kohta paikalla on yritysjohtaja joka tuhoaa tuhansia vuosia vanhoja kulttuureja ja heimoja, vaikka niin ei saisi tehdä, yritysjohtaja tekee koska siitä saa lisää kaviaarirahaa.

Arman on mies joka kertoo sen mitä myös yritysjohtajan pitäisi nähdä ja kuulla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Christian Rönnbacka - Tuonen korppi

Christian Rönnbacka Tuonen korppi Crime Time, 2017

Tuonen korppi on Christian Rönnbackan seitsemäs Hautalehto -sarjan kirja. Vuodesta  2012 lähtien Rönnbackalta on totuttu saamaan luettavaksi uusi dekkari. Itselleni Rönnbackan uuden kirjan ilmestyminen on aina kova juttu ja odotuksia täynnä.
Rönnbacka ei ole vielä onnistunut kirjoittaman hutilyöntiä vaan kirja kirjalta hän koventaa otetta ja on ollut ilo huomata, että kaksi viimeisintä Hautalehto -dekkaria on ollut varsin kovaa kamaa. Rönnbackan kielenkäyttö ei välttämättä saa kaikilta lukijoilta tyylipuhtaita pisteitä, mutta vittu jos kirjailijan tyyli kiinnosta niin jätä ihmeessä kirja väliin, mutta sitten se on oma häpeä nimittäin Rönnbacka on tämän hetken kuumin dekkarikirjailija.

Itse pidän hyvinkin paljon Rönnbackan tyylistä jossa juurikin tämä edelläkin mainittu sana on viljelty siellä täällä mutta ei liikaa. Liian moni on tosikko, joka ei suvaitse kirjassakaan kielenkäyttöä joka on halventavaa mutta nykynuoriso taitanee kuiten…

Marja Aarnipuro - Maakellarin salaisuus

Marja Aarnipuro Maakellarin salaisuus Crime Time, 2017

Marja Aarnipuro on helsinkiläinen toimittaja, Apu-lehden päätoimittaja. Tietojen mukaan hän on myös avovaimo, aikuisten lasten äiti ja Osku-koian emäntä. Hän tykkää rentoutua maalaismaisemissa, juoksee, nyrkkeilee ja vietää liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa. Aiemmin Aarnipuro on kirjoittanut kiiteltyjä teoksia, jotka käsittelevät rintasyöpää, mutta nyt Aarnipuro tekee loikkauksen dekkarimaailmaan ja toivottavasti hän pysyy siellä kauan, unohtamatta kuitenkaan kirjoittaa kirjoja asioista jotka koskettavat montaa suomalaista naista.
Aarnipuro aloittaa Maakellarin salaisuus kirjallaan dekkarisarjan Kaarina Riikonen ratkaisee. Ja aloitaakin sen täydellisesti. Aarnipuro marssittaa dekkarigenreen uuden hahmon, Kaarinan, joka kirjailijan tapaan toimii toimittajana. Eräänä päivänä Viikko-lehden toimittaja Kaarina löytää oman kesäpaikkansa maakellarista surmatun miehen. Mikä voisikaan olla toimittajalle parempi jutun paikka kun ruumis j…