Siirry pääsisältöön

Tiina Hautala - Hotellien henget


Tiina Hautala
Hotellien henget
Haamu kustannus, 2017

Tervetuloa tutustumaan hotellien henkiin! toivottaa Tiina Hautala uudessa kirjassaan Hotellien henget. Kirjassa esitellään kymmenen suomalaisen hotellin henget. Mukaan kirjaan on päässyt kymmenen paikkakunnan hotellin tarinat. Jokaisessa niissä on henki, joka yleensä on hyväntahtoinen, pieniä jäyniä tekevä jostain syystä hotelliin "asumaan" jäänyt joko entinen työntekijä tai "hahmo" jolla on jokin vahva side kohteeseen.

Henkiin ja haamuihin pitänee suhtautua skeptisesti, mutta niiden olemassa oloa omasta mielestäni on turha kiistää. On olemassa todistettuja tapauksia joissa jokin selittämätön asia esiintyy aivan silmien edessä, mutta jostain kummasta syystä ihmismieli alkaa etsimään erilaista selitystä asiaan, ei voi vain myöntää että juuri omien silmien edessä tapahtui jotain ihmeellistä.

Kirjassaan Hautala esittelee jokaisen kohteen taustatietoja joista jo monen paikan henki on lähtöisin, se voi olla juurikin entinen työntekijä tai henkilö joka viihtyi paikassa ja jäi ikuisiksi ajoiksi viettämään aikaansa hotellin käytävillä. Monella suomalaisella hotellilla on sotien aikaan ollut kohtalona olla sotilaallisessa käytössä tai sitä on käytetty parantolana tai sairaalana. Mikä onkaan oivallisempi kohde tavata vanhoja henkiä kuin juuri tällainen kohde.

Moni hotelli on ylpeä omasta hengestään. Ja asiakkaat jotka tuntevat hotellin taustoja ja tietävät, että siellä saattaa huoneessa esiintyä heidän lisäksi joku ulkopuolinen haluavat tietää näistä hengistä enemmän. Hotellien henkilökuntaa jopa perehdytetään koulutuksessa hotellin historiasta ja hengistä joita siellä asuu, se on normaalia asiakaspalvelua, sillä koska tahansa saattaa ovesta tulla asiakas joka on tullut hotelliin juuri sen tiedon turvin, että siellä saattaa nähdä tai kokea jotain yliluonnollista.

Hotellin henget -kirjassa on tuotu esille hotellit Oulusta, Kokkolasta, Vaasasta, Turusta, Tampereelta, Hämeenlinnasta, Lahdesta, Helsingistä, Imatralta ja Punkaharjulta. Itse en ole yhdessäkään esitellyssä hotellissa yöpynyt mutta mikäli kun tulee lähdettyä esimerkiksi Turkuun niin mahdollisuuksien mukaan valitsen kohteeksi yöpymiselle juurikin Park Hotellin. Sen verran mielenkiintoinen tämä kirja on, että jos kesälomalla on aikaa riittävästi niin mikä ettei lähtisi vierailemaan kirjan hotelleissa ja katsomaan olisiko esimerkiksi Kokkolan Seurahuoneella tavattavissa sievä piikatyttö Elsi tai Imatran Valtionhotellissa nähtävillä vihreä rouva.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…