Ville Hänninen
Kirjan kasvot
SKS, 2017
Kirjankansi jokaiselle itsenäisyysvuodelle
Yksi tärkeä markkinointikeino on luoda kirjalle näyttävä ulkoasu, kansi. Välttämättä kirjankannen ei tarvitse olla värikäs vaan yksinkertainen, hyvin vähäeleinen kansi voi olla jopa parempi myyjä kuin moninainen, täyteen tupattu kansi.
Ville Hännisen koostama kirja Kirjan kasvot sata vuotta suomalaisia kirjankansia esittelee yhden kirjankannen jokaiselta itsenäisyysvuodelta. Kirjan aloittaa vuodelta 1917 oleva Kondrar Lehtimäen kirjoittama kirja Ylös helvetistä. Ja viimeisenä on vuodelta 2017 oleva Lenita Airiston kirja Elämäni ja isänmaani. Jo pelkästään näiden kansien eroavaisuus on huima. Ennen suosittiin hyvin taiteellisia yksinkertaisiakin kansia, ja nykyään kansiin yritetään tupata paljon tietoutta, jotta ostaja saa selville mitä kirjassa on ja useimmiten kannessa on tekijän kuva kuten Airiston kirjassa.
Kirjan kasvot on läpileikkaus satavuotisesta kansi taiteesta suomalaisessa kirjahistoriassa. Se ei esittele parhaimmistoa vaan pyrkii tuomaan esille erilaisia kansia, tekijöitä niiden takana sekä kirjailijoita jotka ovat nämä teokset kirjoittaneet.
Kirjan kanteen on lainattu hyvin tuttu kuva, kirjan Sinuhe Egyptiläinen, jonka Mika Waltari kirjoitti vuonna 1945, kirjasta ilmestyi vuonna 1974 sen tunnetuin kansikuva, jonka on tehnyt Björn Landström. Tästäkin kirjasta on paljon erilaisia kansikuvia olemassa, niin onnistuneita kuin hyvin epäonnistuneita.
Parhaimmillaan lukija muistaa kirjan kannen. Monelle on varmaan tuttu tilanne, että olet nähnyt kirjankannen jossain mutta et muista nimeä. Haluat ostaa kirjan itsellesi ja kun menet kauppaan muistat vain miltä kansi näyttää ja kun oikea kansi osuu silmiin, otat kirjan mukaan.
Onnistunut kansi kestää vuosikymmeniä ja kun jonkun kirjasarjan kansi on mietitty alusta loppuu saakka rauhassa ei sitä tarvitse muutella vuosien aikana, kuten esimerkiksi suositun Mitä, missä, milloin kirja sarjan kohdalla on käynyt. Tosin viime vuosina tämänkin kirjasarjan ulkoista olemusta on hieman muuteltu, mutta perusidea on pysynyt taustalla.
Kirjan kasvot on hyvää knoppitietoutta niille jotka haluavat saada selville kuka esimerkiksi on ikonisen Tuntematon sotilas kirjan kannen tekijä.
Kommentit
Lähetä kommentti