Siirry pääsisältöön

Taina Haahti - Kolumnisti


Taina Haahti
Kolumnisti
CrimeTime, 2017

Ilmiannettuaan pomonsa korruptiosta ja saatuaan potkut Mara Nuutinen yrittää elättää itsensä senttailemalla lehtiin. Hän kirjoittaa suopean kolumnin uusiutuvasta energiasta ja saa tuulivoiman vastustajien vihat päälleen. Eräs heistä kutsuu Nuutisen kokemaan, kuinka kurjaa on elää Joppilan Pahavuoressa tuulivoimaloiden läheisyydessä. Kun tuulivoimapuistosta löytyy kuollut nainen, Nuutinen päättää ottaa haasteen vastaan. Perillä häntä odottaa tuulivoimaan sijoittava kunnanjohto lobbareineen, petettyjen asukkaiden yhteisö sekä lisää kuolleita naisia. Mitä syvemmälle Nuutinen kaivaa, sitä selvemmin kaiken alta tuntuu kuultavan hänen oma menneisyytensä. Pian Nuutinen huomaa joutuvansa itse epäilyjen alaiseksi. Kuolemantapauksia tutkiva rikosylikonstaapeli uskoo, että pahoilla teoilla on haaraiset juuret ja myrkyllinen kasvusto. Kun yksi asia johtaa toiseen, syntyy ikävyyksiä ruokkiva rihmasto. Sitä jotkut kasvattavat tyhmyyttään, toiset ahneuttaan, kolmannet silkkaa julmuuttaan.

Taina Haahti on kirjailija, jonka esikoisteos näki päivänvalon vuonna 1996. Kolumnisti on hänen neljästoista romaaninsa, ja hänen omien sanojensa mukaan ensimmäinen rikosromaani. Tokihan jos on lukenut Haahdin aiempia teoksia voi väittää toisin koska kyllä hänen kirjoissaan on aiemminkin esiintynyt jännityskirjallisuudelle ominaisia piirteitä. Olkoon Kolumnisti sitten ensimmäinen puhdas rikosromaani.


Haahdin kirjan teemana on tuulivoima. Viimeisen parin vuoden aikana on tuulivoimaloita noussut pilvinpimein joka puolelle. Muistan hyvin ajaessani täältä Pohjanmaalta kotiseudulle Satakuntaan, ei sillä välillä näkynyt yhtään voimalaa, nyt niitä on vajaan parinsadan kilometrin matkalla lähes joka kunnassa. Nykyiseen kotikuntaani on viime vuoden aikana noussut muutama voimala ja syntymäkuntani naapuriin niitä tuli muutamia ja niistä syntyi suuri kohu. Jotkut väittivät niiden häiritsevän niin paljon että joutuivat muuttamaan pois. Samoin kotiseutuni lehdessä kirjoitetaan jatkuvasta tuulivoimalan haitoista. Sinänsä outoa että täällä missä nyt asun ei paikallislehdissä juurikaan kirjoiteta niistä mitään vaikka asutusta on paljon enemmän lähistöllä.


Kuten Haahti kirjassaan kirjoittaa ja tuo esille fiktiivisen tarinan voimin on tuulivoimalan tuleminen paikkakunnalle suuriasia, ja osa on sen puolesta, osa vastaan ja jotkut eivät sano mielipidettään. Kuitenkin tuulivoima on bisnestä johon sekoittuu niin poliittiset kuviot kuin myös rikollisuus, jokainen haluaisi hyödyntää näiden korkeiden vipperöiden tuomaa mahdollisuutta tai tuhota se mahdollisuus jota muut havittelevat.


Kirjan päähenkilö on Mara Nuutinen, toimittaja joutuu pienen Joppila nimisen pikkupitäjän vauhtiin mukaan puolivahingossa. Kylän oma poika on juoninut oman kaverinsa Ilpo Kirvesahon tämän pienen pitäjän kunnanjohtajaksi. Ilpo osaa kyllä hommansa ja osittain tuulivoimabisneksen myötä kunta alkaa elämään nousukautta mutta kaikella on varjopuolensa. Mutta miksi naisia alkaa löytymään kuolleena. Kenellä loppujenlopuksi on puhtaat jauhot enää pussissa.


Haahdin tarina voi olla hyvinkin mahdollista ja totta. Suomessa on paljon kuoleman korvilla kärvisteleviä kuntia ja pikkukyliä, joista jokaisesta löytyy oma salainen seurueensa joka tarpeentullen laittaa tuulemaan ja kunnan/kylän asiat päälaelleen.


Taina Haahti tekee kelvollisen avauksen dekkarimaailmaan. Hänen käyttämä kielensä on vahvaa ja kirjailijan ammattitaito näkyy vahvasti tarinan taustalla. Samoin hänen paneutuminen tuulivoimala-asioihin tekee tarinasa hyvin aidon tuntuisen.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru