Siirry pääsisältöön

Romain Puértolas - Tyttö joka nielaisi Eiffel-tornin kokoisen pilven


Romain Puértolas
Tyttö joka nielaisi Eiffel-tornin kokoisen pilven
Otava, 2016

Romain Puértolas jatkaa humoristisella linjalla uusimma kirjassaan, joka on tyylikkäästi hyvin pitkästi suomennettu nimelle Tyttö joka nielaisi Eiffel-tornin kokoisen pilven. Samoin edellinen kirja Fakiiri joka juuttui IKEA -kaappiin oli alkujaan omituisesti nimetty mutta piristäviä poikkeuksia kummatkin kirjat. Nämä kaksi kirjaa on kirjoitettu pilke silmäkulmassa, ei mitenkään tosimielessä vaikka kirjailija ne tosissaan on kirjoittanut, mutta ne on täynnä omituisuuksia ja huumoria.

Uusin Puértolasin kirja kertoo tarinan äidin ja tyttären välisestä ystävyydestä ja rakkaudesta. Tarina alkaa sillä kun ranskalainen postinjakaja Providence lähtee matkustamaan Marokkoo Pariisista. Hänen on päämärä hakea sairas adoptiotyttärensä kotiin. Ongelmia tulee kuitenkin heti, sillä juuri tuolloin Islannista leviää tulivuorenpurkauksen vuoksi sankka samea pilvi taivalle ja lentokoneet joutuvat pysymään kentillään. On vain yksi keino päästä Marokkoo, lentää itse, ei tietenkään koneella vaan räpyttelemällä omia käsiään ja nousta lentoon. Tämän keinon opittuaan pyytää Province nousu lupaa suljetulta lähikentältä ja koska hänen tarinansa koskettaa lennonjohtoa hän saa lupan eräältä työntekijältä, vastoin sääntöjä.

Kun Pariisissa taistellaan lentoo lähdön kanssa ja matkan verrella Province tapaa kaikenlaista ihmeellistä jota ilman lentoon lähtöä ei olisi tavannut mm. Amerikan presidentin lentokoneen ja saa siinä samassa presidentiltä mitalin...Marokossa taasen Zahera, tyttö jota Provincr hakee opiskelee maailmaa, hän on kiinnostunut kaikesta ja haluaa oppia kaikkea. Tämä tarina on satu, niin aikuisille kuin myös nuoremmille lukijoille. Se on lyhyt kirja, mutta kiinnostava ja tarjoaa varmaan jokaiselle jotain, niin fantasiaa, epärealisuutta ja huumoria.

Kirjan loppu yllätti, ja oikeastaan se oli hyvä, koska puolessa väliä kirjaa alkoi menemään usko tähän kirjaan, pieni notkahdun tuli tarinassa eikä se jaksanut kantaa aivan loppuun asti mutta se miten Puértolas tarinan päätti ansaitsee kiitoksen ja puhtaat paperti tällä pienoisromaanilleKommentit

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Valitsin tämän kirjan lukumaratonin kirjaksi. Valitsin tällä kerralla suhteellisen kepeitä kirjoja. Tämä aikuisten satu sopi hyvin tähän tilanteeseen. En ole lukenut kirjailijan aiempaa kirjaa.

    VastaaPoista
  3. Ehdottomasti kannattaa lukea myös kirja Fakiiri joka juuttui IKEA-kaappiin :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Christian Rönnbacka - Tuonen korppi

Christian Rönnbacka Tuonen korppi Crime Time, 2017

Tuonen korppi on Christian Rönnbackan seitsemäs Hautalehto -sarjan kirja. Vuodesta  2012 lähtien Rönnbackalta on totuttu saamaan luettavaksi uusi dekkari. Itselleni Rönnbackan uuden kirjan ilmestyminen on aina kova juttu ja odotuksia täynnä.
Rönnbacka ei ole vielä onnistunut kirjoittaman hutilyöntiä vaan kirja kirjalta hän koventaa otetta ja on ollut ilo huomata, että kaksi viimeisintä Hautalehto -dekkaria on ollut varsin kovaa kamaa. Rönnbackan kielenkäyttö ei välttämättä saa kaikilta lukijoilta tyylipuhtaita pisteitä, mutta vittu jos kirjailijan tyyli kiinnosta niin jätä ihmeessä kirja väliin, mutta sitten se on oma häpeä nimittäin Rönnbacka on tämän hetken kuumin dekkarikirjailija.

Itse pidän hyvinkin paljon Rönnbackan tyylistä jossa juurikin tämä edelläkin mainittu sana on viljelty siellä täällä mutta ei liikaa. Liian moni on tosikko, joka ei suvaitse kirjassakaan kielenkäyttöä joka on halventavaa mutta nykynuoriso taitanee kuiten…

Marja Aarnipuro - Maakellarin salaisuus

Marja Aarnipuro Maakellarin salaisuus Crime Time, 2017

Marja Aarnipuro on helsinkiläinen toimittaja, Apu-lehden päätoimittaja. Tietojen mukaan hän on myös avovaimo, aikuisten lasten äiti ja Osku-koian emäntä. Hän tykkää rentoutua maalaismaisemissa, juoksee, nyrkkeilee ja vietää liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa. Aiemmin Aarnipuro on kirjoittanut kiiteltyjä teoksia, jotka käsittelevät rintasyöpää, mutta nyt Aarnipuro tekee loikkauksen dekkarimaailmaan ja toivottavasti hän pysyy siellä kauan, unohtamatta kuitenkaan kirjoittaa kirjoja asioista jotka koskettavat montaa suomalaista naista.
Aarnipuro aloittaa Maakellarin salaisuus kirjallaan dekkarisarjan Kaarina Riikonen ratkaisee. Ja aloitaakin sen täydellisesti. Aarnipuro marssittaa dekkarigenreen uuden hahmon, Kaarinan, joka kirjailijan tapaan toimii toimittajana. Eräänä päivänä Viikko-lehden toimittaja Kaarina löytää oman kesäpaikkansa maakellarista surmatun miehen. Mikä voisikaan olla toimittajalle parempi jutun paikka kun ruumis j…