Siirry pääsisältöön

Indrek Hargla - Apteekkari Melchior ja Tallinnan kronikka


Indrek Hargla
Apteekkari Melchior ja Tallinnan kronikka
Moreeni, 2015

Eletään vuotta 1432. Koko Tallinnan kaupunki on valmistautumassa uskonnolliseen Pyhän Ruumiin juhlaan. Hiukan ennen juhlapäivää dominikaaniluostarista löytyy vanha, keskeneräiseksi jäänyt kronikka, jonka Melchiorin hyvä ystävä munkki Hinric tuo apteekkarin luettavaksi. Kronikkaan on kirjattu arkaluontoisia asioita, jotka voisivat todeksi osoittautuessaan koitua monelle kohtalokkaiksi.

Juhlapäivän huipennuksena esitetyn uskonnollisen kuvaelman jälkeen tapahtuu raakoja murhia, joita henkirikosten selvittäjänä kunnostautunut apteekkari Melchior alkaa tutkia. Kun salaperäinen kronikka löydetään tuhottuna, Melchior alkaa epäillä sen liittyvän jollain lailla murhiin. Murhaajalla tuntuu olevan jonkinlainen yhteys myös Pyhän Ruumiin kiltaan, johon apteekkarikin kuuluu. Ja mitä tekemistä kaiken tämän kanssa on Pyhän Johanneksen vaivaistalon suojissa elävällä nuorella Carstine-neidolla?

Samaan aikaan Lyypekissä apteekkarin poika, nuori Melchior, etsii onneaan ja ratkoo sen tiellä olevan Wakensteden suvun kirouksen salaisuutta.

2015 Suomen dekkariseura ry. myönsi ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan tallinnalaiselle Indrek Hargalle. Hargla on kotimaassaan Virossa maan suosituimpiin kirjailijoihin lukeutuva mies, joka julkaisee niin tieteiskirjallisuuta kuin myös historiallisia rikosromaaneja. Suomessa Hargla tunetaan nimenomaan näistä historiallisista romanaaneista joiden päähenkilönä on apteekkari Melchior.

Tallinnan kronikka on järjestyksessään jo viides suomennettu Melchior -romaani ja tuttuun tapaan päähenkilö, joka on erittäin helposti lähestyttävä mies, ja juuri ehkä siksi saanut kaupunkilaisten keskuudessa suuren suosion niin siviilielämässä kuin myös rikostenratkojana.
Hargla tuo juurikin näissä apteekkari Melchior kirjoissa hyvin esille vanhaa Tallinnaa ja sen historiaa, keskellä tallinnalaista "gootti"miljöötä. Kirjat sijoittuvat 1400 -luvulle. Onko kaikki sitten mitä romaaneissaan Hargla kirjoittaa tapahtunut ja paikat olleet olemassa, uskon että suurimmalta osalta ovat vaikka mukana on varmaan paljon myös kirjailijan itse keksimää koska noin kaukaa menneisyydestä ei ole paljoa säilynyt kirjallista materiaalia. Hargla kuitenkin kirjoittaa uskottavasti ja jos Tallinnaan menee vierailulle löytää varmasti paljon tuttuja paikkoja ja katuja joita kirjassa esiintyy.

Se hyvä puoli näissä Melchior kirjoissa on että ne voi lukea itsenäisenä kirjoina/tarinoina, ei tarvitse aloittaa ensimmäisestä vaan voi hyvin lukea epäjärjestyksessä, mutta koska taustalla kuitenkin kulkee tarina mm. Melchiorin oman suvun salaisuuden selvittäminen, suosittelen että kirjat luettaisiin ilmestymisjärjestyksessä. Toinen syy on myös se, että henkilöt kirjassa oikeasti vanhenevat, mm. tässä uusimmassa Melchiorin perhesuhteet saavat paljonkin muutoksia jotka omalta osaltaan vievät tarinaa etenpäin hyvässä ja pahassa.

Tällä kirjasarjalle soisi suuremman lukijakunnan kuin mitä se on. Näistä Melhior -kirjoista ei oikeastaan missään kirjoiteta koskaan, nämä ovat myös opettavia kirjoja, niissä oppii historiaa, oppii tuntemaan naapurimaan kaupunkia, oppii vanhoja historiallisia titteleitä ja paljon muuta. Indrek Hargla on tehnyt omalta osaltaan hienoa työtä, koska historiallisten kirjojen kirjoittaminen vaatii paljon taustatyötä. Myös suomentajaa pitää kiittää, koska myös hän on joutunut paneutumaan historiallisiin tietteleihin ja miettiä tarkkaan mitä esim paljon kirjassa esiintyvät latinan kieliset ilmaistu tarkoittavat ja mitä niistä pitää suomentaa jotta tarina pysyy eheenä.

Kiitoksia kirjailija, suomentaja ja kustantaja joka on tuonut markkinoille hienon dekkarisarjan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Lars Wilderäng - Tähtikirkas

Lars Wilderäng Tähtikirkas Jalava, 2017

TÄMÄ KIRJA POMPPAA YHDEKSI VUODEN 2018 PARHAIMMAKSI KIRJAKSI, TÄHTIKIRKKAASTI!

Lars Wilderängin Tähtikirkas oli mahtava yllätys. Tartuin kirjaan sattumalta, ja nyt odotellaan innolla koska trilogian seuraavat osat ilmestyvät. Kirjahan kertoo sen mikä meidän aika monen päässä varmaan pyörii: Mitä jos kaikki sähkölaitteet lakkaisi toimimasta, ei olisi sähköä.


Kirjan tarina tarjoaa kaaosta kaaoksen perään. Wilderäng tarjoaa lukijalle lähes viisisataa sivua jännittävää luettavaa. Tarinaa seurataan useamman henkilön näkökulmasta ja se luo tarinalle uskottavan, mahtavan tunnelman. Wilderäng ei myöskään pelkää kertoa niitä kovinpia hetkiä joita tällainen katastrofi voi aiheuttaa perheessä.

Kirjan tarina sijoittuu mielenkiintoisesti Ruotsiin, eikä Amerikkaan josta on totuttu saamaan useampiakin tämänkaltaisia maailmanlopputarinoita, mutta ruotsalainen kirjailija vetää pitemmän korren ja tekee kirjasta tyylikkään kokonaisuuden.

Kirja on jaettu neljään osaan.…

Christian Rönnbacka - Tuonen korppi

Christian Rönnbacka Tuonen korppi Crime Time, 2017

Tuonen korppi on Christian Rönnbackan seitsemäs Hautalehto -sarjan kirja. Vuodesta  2012 lähtien Rönnbackalta on totuttu saamaan luettavaksi uusi dekkari. Itselleni Rönnbackan uuden kirjan ilmestyminen on aina kova juttu ja odotuksia täynnä.
Rönnbacka ei ole vielä onnistunut kirjoittaman hutilyöntiä vaan kirja kirjalta hän koventaa otetta ja on ollut ilo huomata, että kaksi viimeisintä Hautalehto -dekkaria on ollut varsin kovaa kamaa. Rönnbackan kielenkäyttö ei välttämättä saa kaikilta lukijoilta tyylipuhtaita pisteitä, mutta vittu jos kirjailijan tyyli kiinnosta niin jätä ihmeessä kirja väliin, mutta sitten se on oma häpeä nimittäin Rönnbacka on tämän hetken kuumin dekkarikirjailija.

Itse pidän hyvinkin paljon Rönnbackan tyylistä jossa juurikin tämä edelläkin mainittu sana on viljelty siellä täällä mutta ei liikaa. Liian moni on tosikko, joka ei suvaitse kirjassakaan kielenkäyttöä joka on halventavaa mutta nykynuoriso taitanee kuiten…