Siirry pääsisältöön

Indrek Hargla - Apteekkari Melchior ja Tallinnan kronikka


Indrek Hargla
Apteekkari Melchior ja Tallinnan kronikka
Moreeni, 2015

Eletään vuotta 1432. Koko Tallinnan kaupunki on valmistautumassa uskonnolliseen Pyhän Ruumiin juhlaan. Hiukan ennen juhlapäivää dominikaaniluostarista löytyy vanha, keskeneräiseksi jäänyt kronikka, jonka Melchiorin hyvä ystävä munkki Hinric tuo apteekkarin luettavaksi. Kronikkaan on kirjattu arkaluontoisia asioita, jotka voisivat todeksi osoittautuessaan koitua monelle kohtalokkaiksi.

Juhlapäivän huipennuksena esitetyn uskonnollisen kuvaelman jälkeen tapahtuu raakoja murhia, joita henkirikosten selvittäjänä kunnostautunut apteekkari Melchior alkaa tutkia. Kun salaperäinen kronikka löydetään tuhottuna, Melchior alkaa epäillä sen liittyvän jollain lailla murhiin. Murhaajalla tuntuu olevan jonkinlainen yhteys myös Pyhän Ruumiin kiltaan, johon apteekkarikin kuuluu. Ja mitä tekemistä kaiken tämän kanssa on Pyhän Johanneksen vaivaistalon suojissa elävällä nuorella Carstine-neidolla?

Samaan aikaan Lyypekissä apteekkarin poika, nuori Melchior, etsii onneaan ja ratkoo sen tiellä olevan Wakensteden suvun kirouksen salaisuutta.

2015 Suomen dekkariseura ry. myönsi ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan tallinnalaiselle Indrek Hargalle. Hargla on kotimaassaan Virossa maan suosituimpiin kirjailijoihin lukeutuva mies, joka julkaisee niin tieteiskirjallisuuta kuin myös historiallisia rikosromaaneja. Suomessa Hargla tunetaan nimenomaan näistä historiallisista romanaaneista joiden päähenkilönä on apteekkari Melchior.

Tallinnan kronikka on järjestyksessään jo viides suomennettu Melchior -romaani ja tuttuun tapaan päähenkilö, joka on erittäin helposti lähestyttävä mies, ja juuri ehkä siksi saanut kaupunkilaisten keskuudessa suuren suosion niin siviilielämässä kuin myös rikostenratkojana.
Hargla tuo juurikin näissä apteekkari Melchior kirjoissa hyvin esille vanhaa Tallinnaa ja sen historiaa, keskellä tallinnalaista "gootti"miljöötä. Kirjat sijoittuvat 1400 -luvulle. Onko kaikki sitten mitä romaaneissaan Hargla kirjoittaa tapahtunut ja paikat olleet olemassa, uskon että suurimmalta osalta ovat vaikka mukana on varmaan paljon myös kirjailijan itse keksimää koska noin kaukaa menneisyydestä ei ole paljoa säilynyt kirjallista materiaalia. Hargla kuitenkin kirjoittaa uskottavasti ja jos Tallinnaan menee vierailulle löytää varmasti paljon tuttuja paikkoja ja katuja joita kirjassa esiintyy.

Se hyvä puoli näissä Melchior kirjoissa on että ne voi lukea itsenäisenä kirjoina/tarinoina, ei tarvitse aloittaa ensimmäisestä vaan voi hyvin lukea epäjärjestyksessä, mutta koska taustalla kuitenkin kulkee tarina mm. Melchiorin oman suvun salaisuuden selvittäminen, suosittelen että kirjat luettaisiin ilmestymisjärjestyksessä. Toinen syy on myös se, että henkilöt kirjassa oikeasti vanhenevat, mm. tässä uusimmassa Melchiorin perhesuhteet saavat paljonkin muutoksia jotka omalta osaltaan vievät tarinaa etenpäin hyvässä ja pahassa.

Tällä kirjasarjalle soisi suuremman lukijakunnan kuin mitä se on. Näistä Melhior -kirjoista ei oikeastaan missään kirjoiteta koskaan, nämä ovat myös opettavia kirjoja, niissä oppii historiaa, oppii tuntemaan naapurimaan kaupunkia, oppii vanhoja historiallisia titteleitä ja paljon muuta. Indrek Hargla on tehnyt omalta osaltaan hienoa työtä, koska historiallisten kirjojen kirjoittaminen vaatii paljon taustatyötä. Myös suomentajaa pitää kiittää, koska myös hän on joutunut paneutumaan historiallisiin tietteleihin ja miettiä tarkkaan mitä esim paljon kirjassa esiintyvät latinan kieliset ilmaistu tarkoittavat ja mitä niistä pitää suomentaa jotta tarina pysyy eheenä.

Kiitoksia kirjailija, suomentaja ja kustantaja joka on tuonut markkinoille hienon dekkarisarjan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…

Vuosi 2018 parhaat kirjat

Vuoden parhaimmat kirjat top 10
Karl Ove Knausgård - Poissa päiväjärjestyksestä, Like
Ilkka Auer - Domowik, Haamu kustannus
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Katariina Vuori - Erään tapon tarina, Like
Hanna Velling - Kirjosieppo, Bazar
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Tapani Bagge - Miehet asialla, Aviador
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
JP Koskinen - Huhtikuun hiipuva rakkaus, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, AviadorParhaimmat dekkarit Top 5
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Marja Aarnipuro - Ikäneidon testamentti, Crime Time
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, Aviador


Parhain Scifi -kirja
Lars Wilderäng - Tähtikirkas, Jalava