Siirry pääsisältöön

Antti Holma - Kauheimmat runot


Antti Holma
Kauheimmat runot
Otava, 2015


Antti Holman runokirja marssittaa runoilijat Reino Leinon, Sirsi Sunnaksen, Karin Toisiks-Parasken ja Edith Södermalmin runot ihmisten tajuntaan tässä Otavan julkaisemassa runokirjassa, jonka kansitekstien mukaan kirjailija Antti Holma on toimittanut kokoelmaksi.

Kirjan runoilia Reino Leino on hyvin paljon kirosanoja käyttävä runoilija joka viljelee joka paikkaan enimmäkseen vittu sanaa ja sen ympärille kansallisromantiikkaa tuutin täydeltä. Karin Toisiks-Parasken runot ovat keksittyä lounaismurretta, jotka omasta mielestäni ovat kirjan ehkä surkeinta antia koska runojen ymmärtäminen vie liikaa aikaa. Kirjassa käytetty murre on omituista, ei todenmukaista joka luo niistä outoja. Edith Södermalmin runot tarjoavat kaksikielisyyttä, moderneja runoja joissa iskostuvat niin suomen kuin ruotsin kieli hyvin yhteen. Naisrunoilija, alkoholisti Sirsi Sunnas tuo esiin Reino Leinon tapaan rivoja runoja.

Reino Leino ja Sirsi Sunnas ovat kirjan helmiä, muut tulevat perässä ihan ok vauhdilla, mutta niin Karinin kuin myös Edithin runoihin olisi voinut perehtyä kirjailijankin enemmän ja luoda niistä parempia. Myös kirja nimi Kauheimmat runot, olisi voinut olla mielummin Härskeimmät runot koska niitä ne ovat. Runoissa vittu on vittu ja pillu on pillu, ei keksitä kiertoilmaisuja, ja hyvä niin.


Kirja on kuitenkin lukemisen arvoinen näiden kahden runoilijan vuoksi, mutta olisiko tätä kirjaa julkaistu jos sen tekijä olisi Matti Meikäläinen, eikä Antti Holma. Epäilen että kustantamo olisi tarttunut runoihin suuremmalla veitsellä jos sen olisi kirjoittanut Matti eikä Antti.

Mukiinmenevä kirja, ajanvietettä joka tarjoaa hyvää tekstiä osittain. Onneksi runot olivat sikinsokin "runoilijoilta" jos jokaisella runoilijalla olisi ollut oma osuutensa niin olisin lukenut vain Sunnaksen ja Leinon runot läpi ja jättänyt muut lukematta, mutta kun kirjassa runoilijat olivat sekaisin luin kokokirjan ja kokonaisuus ratkaisi kirjan kuitenkin plussan puolelle vahvasti.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Marja Aarnipuro - Maakellarin salaisuus

Marja Aarnipuro Maakellarin salaisuus Crime Time, 2017

Marja Aarnipuro on helsinkiläinen toimittaja, Apu-lehden päätoimittaja. Tietojen mukaan hän on myös avovaimo, aikuisten lasten äiti ja Osku-koian emäntä. Hän tykkää rentoutua maalaismaisemissa, juoksee, nyrkkeilee ja vietää liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa. Aiemmin Aarnipuro on kirjoittanut kiiteltyjä teoksia, jotka käsittelevät rintasyöpää, mutta nyt Aarnipuro tekee loikkauksen dekkarimaailmaan ja toivottavasti hän pysyy siellä kauan, unohtamatta kuitenkaan kirjoittaa kirjoja asioista jotka koskettavat montaa suomalaista naista.
Aarnipuro aloittaa Maakellarin salaisuus kirjallaan dekkarisarjan Kaarina Riikonen ratkaisee. Ja aloitaakin sen täydellisesti. Aarnipuro marssittaa dekkarigenreen uuden hahmon, Kaarinan, joka kirjailijan tapaan toimii toimittajana. Eräänä päivänä Viikko-lehden toimittaja Kaarina löytää oman kesäpaikkansa maakellarista surmatun miehen. Mikä voisikaan olla toimittajalle parempi jutun paikka kun ruumis j…