Siirry pääsisältöön

Antti Holma - Kauheimmat runot


Antti Holma
Kauheimmat runot
Otava, 2015


Antti Holman runokirja marssittaa runoilijat Reino Leinon, Sirsi Sunnaksen, Karin Toisiks-Parasken ja Edith Södermalmin runot ihmisten tajuntaan tässä Otavan julkaisemassa runokirjassa, jonka kansitekstien mukaan kirjailija Antti Holma on toimittanut kokoelmaksi.

Kirjan runoilia Reino Leino on hyvin paljon kirosanoja käyttävä runoilija joka viljelee joka paikkaan enimmäkseen vittu sanaa ja sen ympärille kansallisromantiikkaa tuutin täydeltä. Karin Toisiks-Parasken runot ovat keksittyä lounaismurretta, jotka omasta mielestäni ovat kirjan ehkä surkeinta antia koska runojen ymmärtäminen vie liikaa aikaa. Kirjassa käytetty murre on omituista, ei todenmukaista joka luo niistä outoja. Edith Södermalmin runot tarjoavat kaksikielisyyttä, moderneja runoja joissa iskostuvat niin suomen kuin ruotsin kieli hyvin yhteen. Naisrunoilija, alkoholisti Sirsi Sunnas tuo esiin Reino Leinon tapaan rivoja runoja.

Reino Leino ja Sirsi Sunnas ovat kirjan helmiä, muut tulevat perässä ihan ok vauhdilla, mutta niin Karinin kuin myös Edithin runoihin olisi voinut perehtyä kirjailijankin enemmän ja luoda niistä parempia. Myös kirja nimi Kauheimmat runot, olisi voinut olla mielummin Härskeimmät runot koska niitä ne ovat. Runoissa vittu on vittu ja pillu on pillu, ei keksitä kiertoilmaisuja, ja hyvä niin.


Kirja on kuitenkin lukemisen arvoinen näiden kahden runoilijan vuoksi, mutta olisiko tätä kirjaa julkaistu jos sen tekijä olisi Matti Meikäläinen, eikä Antti Holma. Epäilen että kustantamo olisi tarttunut runoihin suuremmalla veitsellä jos sen olisi kirjoittanut Matti eikä Antti.

Mukiinmenevä kirja, ajanvietettä joka tarjoaa hyvää tekstiä osittain. Onneksi runot olivat sikinsokin "runoilijoilta" jos jokaisella runoilijalla olisi ollut oma osuutensa niin olisin lukenut vain Sunnaksen ja Leinon runot läpi ja jättänyt muut lukematta, mutta kun kirjassa runoilijat olivat sekaisin luin kokokirjan ja kokonaisuus ratkaisi kirjan kuitenkin plussan puolelle vahvasti.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…