Siirry pääsisältöön

Tohtori John Watson - Sherlock Holmesin arvoitukset


Tohtori John Watson
Scherlock Holmesin arvoitukset
Paasilinna, 2015

150 mysteeriä ratkottavaksi 

Astu maailman arvostetuimman salapoliisin jalanjälkiin! Käytä omaa älyäsi ja päättelykykyäsi kirjan salaperäisten arvoitusten selvittämiseen. Tämä hämmästyttävä historiallinen kokoelma pitää sisällään erilaisia arvoituksia moneen makuun ja ne vaativat eriasteisia loogisia kykyjä - aina "alkeellisesta" "mahdottomaan". Sinä saat itse selvittää, kuinka mahdottomia ne ovat! 

Arvoitukset on sijoitettu Sherlock Holmesin omaan maailmaan aika aikakauteen, ja niiden tehtävä on testata sinun päättelykykyäsi. Jos olet rohkea, voit aloittaa vaikkapa "Hirtetyn miehen arvoituksesta"... 

Jokaiseen arvoitukseen löytyy kirjan lopusta ratkaisu, mutta älä luovuta! 

Hiekanmurut 
Eräänä aamuna Holmes hämmästytti minut heiluttelemalla tiimalasia nenäni edessä. 

"Kas tässä hiukan purtavaa sinun päättelykyvyllesi, Watson. Tämän tiimalasin hiekka on nyt valunut alas. Jos käännän tiimalasin ympäri, niin että hiekka alkaa taas valua alaspäin, onko se hetken aikaa kevyempi kuin aikaisemmin, koska osa lasin sisällä olevasta hiekasta on painotonta ja valuu parhaillaan alaspäin?"

Kirjan esittelytekstin arvoitus on vain yksi arvoitus lukuisien helppojen ja vaikeiden arvoitusten joukossa. Kirjan jokainen arvoitus on tavallan vaikea jos ei pääse sen sisään. Sinun on ajateltavat kuin Sherlock, ja käytettävä aivojasi kuin Scherlock Holmes. Kirjan arvoitukset on joeteltu neljään kategoriaan: Alkeistehtävät, helpot, visaiset ja pirullisen vaikeat.

Vaikka ensimmäise osan arvoitukset on nimetty helpoiksi, ne eivät ole kuitenkaan sellaisia että ne ratkeavat tuosta vaan. Niiden kanssa on vietettävä aikaa ja on todellakin käytettävä kaikki keinot jotta saa arvoituksen ratkaistuksi. Itse huomasin sen ensimmäisen tehtävän kohdalla, luulin tietäväni oikean vastauksen, joka tavallaan kyllä oli oikein, mutta kirjan ratkaisu väittikin muuta. Eli tehtävä kannattaa lukea tarkkaan ja sinun on asettauduttava Sherlockin housuihin ja ajateltava tehtäviä hänen kannaltaan. Se mitä Scherlock tietää tai tuntee arvoituksen henkilöitä johdattaa sinut oikeaan, mutta mistäpä sitä voisi tuntea henkilöt joita arvoisa etsijä tuntee. Eli ensimmäisessä tehtävässä scherlock ilmoitti tuntevansa kaksi naista jotka ovat saman näköiset kaikinpuolin ja väitti että he eivät ole kaksosia vaikka ovat syntyneet samana vuonna. Itse ratkaisin tehtävän niin että he olisivat syntyneet eri vuosina mutta samana päivänä, ovat samannäköisiä koska ovat sisaruksia. Oikea ratkaisu oli kuitenkin että he eivät olleet kaksosia vaan he olivatkin kolmosia. En tiedä sitten olisiko minun vastaukseni hyväksytty.

Kirja on kuitenkin ulkonäöltään erittäin hieno ja siihen on panostettu, yksi vuoden upeimmista kirjoista. Tehtävät on monipuolisia ja saavat aikaan varmaan monta riitaa siitä miten oikea ratkaisu muodostuu ja miten siihen päästään, eli ei kannata ihan tosissaan taistella kuka osaa ratkaista eniten tehäviä koska ne ovat pirun vaikeita vaikka olisi kuinka hyvä päättelemään loogisesti asioita, se ei aina kuitenkaan riitä vaan tarvitaan silkkaa maalaisjärjeä ja hyvä etu on että tuntee Scherlock Holmesin tapahtumapaikkoja ja Englantilaista kulttuuria, ne tarjoavat oivan lisän ratkaisun hakemiseen.

Tämä on kirja johon tarttuu uudestaan ja uudestaan koska ainakin minun on pakko saada ratkaistua nämä tehtävät vielä niin että en joudu katsomaan vastausta vaan saan päätellä mikä on oikea vastaus. Jos se ei onnistu ensimmäisellä kerralla niin ehkä toisella tai kolmannella.
Kommentit

  1. Tämä on mennyt ihan ohi minulta, vaikka tarkkaan on tullut katsottua tämän vuoden uutuuskirjat. Tosi mielenkiintoisen kuuloinen, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…