Siirry pääsisältöön

Tohtori John Watson - Sherlock Holmesin arvoitukset


Tohtori John Watson
Scherlock Holmesin arvoitukset
Paasilinna, 2015

150 mysteeriä ratkottavaksi 

Astu maailman arvostetuimman salapoliisin jalanjälkiin! Käytä omaa älyäsi ja päättelykykyäsi kirjan salaperäisten arvoitusten selvittämiseen. Tämä hämmästyttävä historiallinen kokoelma pitää sisällään erilaisia arvoituksia moneen makuun ja ne vaativat eriasteisia loogisia kykyjä - aina "alkeellisesta" "mahdottomaan". Sinä saat itse selvittää, kuinka mahdottomia ne ovat! 

Arvoitukset on sijoitettu Sherlock Holmesin omaan maailmaan aika aikakauteen, ja niiden tehtävä on testata sinun päättelykykyäsi. Jos olet rohkea, voit aloittaa vaikkapa "Hirtetyn miehen arvoituksesta"... 

Jokaiseen arvoitukseen löytyy kirjan lopusta ratkaisu, mutta älä luovuta! 

Hiekanmurut 
Eräänä aamuna Holmes hämmästytti minut heiluttelemalla tiimalasia nenäni edessä. 

"Kas tässä hiukan purtavaa sinun päättelykyvyllesi, Watson. Tämän tiimalasin hiekka on nyt valunut alas. Jos käännän tiimalasin ympäri, niin että hiekka alkaa taas valua alaspäin, onko se hetken aikaa kevyempi kuin aikaisemmin, koska osa lasin sisällä olevasta hiekasta on painotonta ja valuu parhaillaan alaspäin?"

Kirjan esittelytekstin arvoitus on vain yksi arvoitus lukuisien helppojen ja vaikeiden arvoitusten joukossa. Kirjan jokainen arvoitus on tavallan vaikea jos ei pääse sen sisään. Sinun on ajateltavat kuin Sherlock, ja käytettävä aivojasi kuin Scherlock Holmes. Kirjan arvoitukset on joeteltu neljään kategoriaan: Alkeistehtävät, helpot, visaiset ja pirullisen vaikeat.

Vaikka ensimmäise osan arvoitukset on nimetty helpoiksi, ne eivät ole kuitenkaan sellaisia että ne ratkeavat tuosta vaan. Niiden kanssa on vietettävä aikaa ja on todellakin käytettävä kaikki keinot jotta saa arvoituksen ratkaistuksi. Itse huomasin sen ensimmäisen tehtävän kohdalla, luulin tietäväni oikean vastauksen, joka tavallaan kyllä oli oikein, mutta kirjan ratkaisu väittikin muuta. Eli tehtävä kannattaa lukea tarkkaan ja sinun on asettauduttava Sherlockin housuihin ja ajateltava tehtäviä hänen kannaltaan. Se mitä Scherlock tietää tai tuntee arvoituksen henkilöitä johdattaa sinut oikeaan, mutta mistäpä sitä voisi tuntea henkilöt joita arvoisa etsijä tuntee. Eli ensimmäisessä tehtävässä scherlock ilmoitti tuntevansa kaksi naista jotka ovat saman näköiset kaikinpuolin ja väitti että he eivät ole kaksosia vaikka ovat syntyneet samana vuonna. Itse ratkaisin tehtävän niin että he olisivat syntyneet eri vuosina mutta samana päivänä, ovat samannäköisiä koska ovat sisaruksia. Oikea ratkaisu oli kuitenkin että he eivät olleet kaksosia vaan he olivatkin kolmosia. En tiedä sitten olisiko minun vastaukseni hyväksytty.

Kirja on kuitenkin ulkonäöltään erittäin hieno ja siihen on panostettu, yksi vuoden upeimmista kirjoista. Tehtävät on monipuolisia ja saavat aikaan varmaan monta riitaa siitä miten oikea ratkaisu muodostuu ja miten siihen päästään, eli ei kannata ihan tosissaan taistella kuka osaa ratkaista eniten tehäviä koska ne ovat pirun vaikeita vaikka olisi kuinka hyvä päättelemään loogisesti asioita, se ei aina kuitenkaan riitä vaan tarvitaan silkkaa maalaisjärjeä ja hyvä etu on että tuntee Scherlock Holmesin tapahtumapaikkoja ja Englantilaista kulttuuria, ne tarjoavat oivan lisän ratkaisun hakemiseen.

Tämä on kirja johon tarttuu uudestaan ja uudestaan koska ainakin minun on pakko saada ratkaistua nämä tehtävät vielä niin että en joudu katsomaan vastausta vaan saan päätellä mikä on oikea vastaus. Jos se ei onnistu ensimmäisellä kerralla niin ehkä toisella tai kolmannella.
Kommentit

  1. Tämä on mennyt ihan ohi minulta, vaikka tarkkaan on tullut katsottua tämän vuoden uutuuskirjat. Tosi mielenkiintoisen kuuloinen, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Seppo Jokinen - Rottasankari

Seppo Jokinen Rottasankari Crime Time 2019

Yksi kesän lähestymisen merkki ja varma kevään saapumisen merkki on Seppo Jokisen uuden dekkarin ilmestyminen. Rottasankari on komisario Koskisesta kertovan kirjasarjan kahdeskymmenesneljäs osa. Tuttuun tapaan Seppo Jokinen on yhdistänyt laadukkaan jännityskertomuksen sekä suhteellisen leppoisan perhe-elämäkuvauksen kansien väliin. Vaikka Jokisen kirjojen tyyli on kautta-aikain ollut miltein samanlainen kirjasta kirjaan jaksaa se viihdyttää lukijaa. Jokinen ei mässäile kirjoissaan turhalla väkivallalla vaan tuo jännitteen kuvaamisen lähelle lukijaa tarkalla ja osaavalla kerronnalla, jossa myös lukijalle jätetään miettimistä.
Tampereella tapahtuu jälleen, tällä kerta osakseen luoteja saa myös poliisit ja vain tunteja tästä tulee pommiuhkaus. Lisäksi Koskisen päätä vaivaa se, kuka oli se salaperäinen elvyttäjä joka pelasti murhayrityksen kohteeksi joutuneen henkilön hengen. Ja kun sivu sivulta maltaa jännitykseltään odottaa loppua, loksahtavat…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…