Siirry pääsisältöön

Tohtori John Watson - Sherlock Holmesin arvoitukset


Tohtori John Watson
Scherlock Holmesin arvoitukset
Paasilinna, 2015

150 mysteeriä ratkottavaksi 

Astu maailman arvostetuimman salapoliisin jalanjälkiin! Käytä omaa älyäsi ja päättelykykyäsi kirjan salaperäisten arvoitusten selvittämiseen. Tämä hämmästyttävä historiallinen kokoelma pitää sisällään erilaisia arvoituksia moneen makuun ja ne vaativat eriasteisia loogisia kykyjä - aina "alkeellisesta" "mahdottomaan". Sinä saat itse selvittää, kuinka mahdottomia ne ovat! 

Arvoitukset on sijoitettu Sherlock Holmesin omaan maailmaan aika aikakauteen, ja niiden tehtävä on testata sinun päättelykykyäsi. Jos olet rohkea, voit aloittaa vaikkapa "Hirtetyn miehen arvoituksesta"... 

Jokaiseen arvoitukseen löytyy kirjan lopusta ratkaisu, mutta älä luovuta! 

Hiekanmurut 
Eräänä aamuna Holmes hämmästytti minut heiluttelemalla tiimalasia nenäni edessä. 

"Kas tässä hiukan purtavaa sinun päättelykyvyllesi, Watson. Tämän tiimalasin hiekka on nyt valunut alas. Jos käännän tiimalasin ympäri, niin että hiekka alkaa taas valua alaspäin, onko se hetken aikaa kevyempi kuin aikaisemmin, koska osa lasin sisällä olevasta hiekasta on painotonta ja valuu parhaillaan alaspäin?"

Kirjan esittelytekstin arvoitus on vain yksi arvoitus lukuisien helppojen ja vaikeiden arvoitusten joukossa. Kirjan jokainen arvoitus on tavallan vaikea jos ei pääse sen sisään. Sinun on ajateltavat kuin Sherlock, ja käytettävä aivojasi kuin Scherlock Holmes. Kirjan arvoitukset on joeteltu neljään kategoriaan: Alkeistehtävät, helpot, visaiset ja pirullisen vaikeat.

Vaikka ensimmäise osan arvoitukset on nimetty helpoiksi, ne eivät ole kuitenkaan sellaisia että ne ratkeavat tuosta vaan. Niiden kanssa on vietettävä aikaa ja on todellakin käytettävä kaikki keinot jotta saa arvoituksen ratkaistuksi. Itse huomasin sen ensimmäisen tehtävän kohdalla, luulin tietäväni oikean vastauksen, joka tavallaan kyllä oli oikein, mutta kirjan ratkaisu väittikin muuta. Eli tehtävä kannattaa lukea tarkkaan ja sinun on asettauduttava Sherlockin housuihin ja ajateltava tehtäviä hänen kannaltaan. Se mitä Scherlock tietää tai tuntee arvoituksen henkilöitä johdattaa sinut oikeaan, mutta mistäpä sitä voisi tuntea henkilöt joita arvoisa etsijä tuntee. Eli ensimmäisessä tehtävässä scherlock ilmoitti tuntevansa kaksi naista jotka ovat saman näköiset kaikinpuolin ja väitti että he eivät ole kaksosia vaikka ovat syntyneet samana vuonna. Itse ratkaisin tehtävän niin että he olisivat syntyneet eri vuosina mutta samana päivänä, ovat samannäköisiä koska ovat sisaruksia. Oikea ratkaisu oli kuitenkin että he eivät olleet kaksosia vaan he olivatkin kolmosia. En tiedä sitten olisiko minun vastaukseni hyväksytty.

Kirja on kuitenkin ulkonäöltään erittäin hieno ja siihen on panostettu, yksi vuoden upeimmista kirjoista. Tehtävät on monipuolisia ja saavat aikaan varmaan monta riitaa siitä miten oikea ratkaisu muodostuu ja miten siihen päästään, eli ei kannata ihan tosissaan taistella kuka osaa ratkaista eniten tehäviä koska ne ovat pirun vaikeita vaikka olisi kuinka hyvä päättelemään loogisesti asioita, se ei aina kuitenkaan riitä vaan tarvitaan silkkaa maalaisjärjeä ja hyvä etu on että tuntee Scherlock Holmesin tapahtumapaikkoja ja Englantilaista kulttuuria, ne tarjoavat oivan lisän ratkaisun hakemiseen.

Tämä on kirja johon tarttuu uudestaan ja uudestaan koska ainakin minun on pakko saada ratkaistua nämä tehtävät vielä niin että en joudu katsomaan vastausta vaan saan päätellä mikä on oikea vastaus. Jos se ei onnistu ensimmäisellä kerralla niin ehkä toisella tai kolmannella.
Kommentit

  1. Tämä on mennyt ihan ohi minulta, vaikka tarkkaan on tullut katsottua tämän vuoden uutuuskirjat. Tosi mielenkiintoisen kuuloinen, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Lars Wilderäng - Tähtikirkas

Lars Wilderäng Tähtikirkas Jalava, 2017

TÄMÄ KIRJA POMPPAA YHDEKSI VUODEN 2018 PARHAIMMAKSI KIRJAKSI, TÄHTIKIRKKAASTI!

Lars Wilderängin Tähtikirkas oli mahtava yllätys. Tartuin kirjaan sattumalta, ja nyt odotellaan innolla koska trilogian seuraavat osat ilmestyvät. Kirjahan kertoo sen mikä meidän aika monen päässä varmaan pyörii: Mitä jos kaikki sähkölaitteet lakkaisi toimimasta, ei olisi sähköä.


Kirjan tarina tarjoaa kaaosta kaaoksen perään. Wilderäng tarjoaa lukijalle lähes viisisataa sivua jännittävää luettavaa. Tarinaa seurataan useamman henkilön näkökulmasta ja se luo tarinalle uskottavan, mahtavan tunnelman. Wilderäng ei myöskään pelkää kertoa niitä kovinpia hetkiä joita tällainen katastrofi voi aiheuttaa perheessä.

Kirjan tarina sijoittuu mielenkiintoisesti Ruotsiin, eikä Amerikkaan josta on totuttu saamaan useampiakin tämänkaltaisia maailmanlopputarinoita, mutta ruotsalainen kirjailija vetää pitemmän korren ja tekee kirjasta tyylikkään kokonaisuuden.

Kirja on jaettu neljään osaan.…

Christian Rönnbacka - Tuonen korppi

Christian Rönnbacka Tuonen korppi Crime Time, 2017

Tuonen korppi on Christian Rönnbackan seitsemäs Hautalehto -sarjan kirja. Vuodesta  2012 lähtien Rönnbackalta on totuttu saamaan luettavaksi uusi dekkari. Itselleni Rönnbackan uuden kirjan ilmestyminen on aina kova juttu ja odotuksia täynnä.
Rönnbacka ei ole vielä onnistunut kirjoittaman hutilyöntiä vaan kirja kirjalta hän koventaa otetta ja on ollut ilo huomata, että kaksi viimeisintä Hautalehto -dekkaria on ollut varsin kovaa kamaa. Rönnbackan kielenkäyttö ei välttämättä saa kaikilta lukijoilta tyylipuhtaita pisteitä, mutta vittu jos kirjailijan tyyli kiinnosta niin jätä ihmeessä kirja väliin, mutta sitten se on oma häpeä nimittäin Rönnbacka on tämän hetken kuumin dekkarikirjailija.

Itse pidän hyvinkin paljon Rönnbackan tyylistä jossa juurikin tämä edelläkin mainittu sana on viljelty siellä täällä mutta ei liikaa. Liian moni on tosikko, joka ei suvaitse kirjassakaan kielenkäyttöä joka on halventavaa mutta nykynuoriso taitanee kuiten…