Siirry pääsisältöön

Anja Snellman - Antautuminen


Anja Snellman
Antautuminen
Wsoy, 2015

En ollu aiemmin lukenut Anja Snellmanin kirjoja, joten oli hyvä syy aloittaa tutustuminen myös Snellmannin jonka esikoisteos Sonja O. kävi täällä ilmestyi 1981. Anja Snellman on kirjoittanut lähemmäksi kolmekymmentä romaania joten neitsyyden menettäminn Snellmannin teksteille oli nyt ajankohtista. Yksi syy siihen oli myös kirjan aihe miksi tartuin siihen. Kirja kertaa tarinan erityisherkästä tytöstä. Jotenkin viime aikoina juurikin tuo erityiherkkä termi on tullut yhä enevissä määrin esille eri medioissa, ja nyt myös Snellman tarttuu aiheeseen, hän kiittääkin kirjan alussa tämän asian esiintuojaa Elaine E. Aronia, jolta on suomennettu jo kolme aihettä käsittelevää kirjaa.

Kirja on mielenkiintoinen jo sen vuoksi, että siinä on kappaleiden nimet omintakaisia, kuten: Vaihtolämpöinen EristäytyjäHautojaOutolempiHeittelehtijä. Samanlaisia kappaleiden otsikoita löytyy kirjasta kymmeniä, koska jokainen kappale on vain parin kolmen sivun pituinen ja sivuja kirjassa 324. Lisäksi kirja pitää sisällään listoja mm. Oleellisten lista. Kolmas mielenkiintoinen havainto kirjassa on mustalle sivuille kirjoitetut runot, jotka elävöittävät tekstiä.

Snellman kirjoittaa erittäin lyhyitä lauseita, hän tiivistää otsikoissa mainitut adjektiivit lyhyiksi tarinoiksi. Kappaleet ovat irrallisia tarinoita päähenkilö elämästä (onko se Snellman) mutta silti kirjailija on saanut koottua näistä irrallisista tarinoista ehjän kokonaisuuden, hienon romaanin joka käsittelee erityisherkkyyttä herkällä tavalla. Snellman tuo lähelle sen mitä erityisherkät ihmiset pitävät piilossa. Snellman kertoo tarinoita siitä mitä nämä henkilöt kokevat sisällään.

Tämä oli ensimmäinen Snellmannin kirja jonka luin mutta luulenpa että ei todellakaan viimeinen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…