Siirry pääsisältöön

Anja Snellman - Antautuminen


Anja Snellman
Antautuminen
Wsoy, 2015

En ollu aiemmin lukenut Anja Snellmanin kirjoja, joten oli hyvä syy aloittaa tutustuminen myös Snellmannin jonka esikoisteos Sonja O. kävi täällä ilmestyi 1981. Anja Snellman on kirjoittanut lähemmäksi kolmekymmentä romaania joten neitsyyden menettäminn Snellmannin teksteille oli nyt ajankohtista. Yksi syy siihen oli myös kirjan aihe miksi tartuin siihen. Kirja kertaa tarinan erityisherkästä tytöstä. Jotenkin viime aikoina juurikin tuo erityiherkkä termi on tullut yhä enevissä määrin esille eri medioissa, ja nyt myös Snellman tarttuu aiheeseen, hän kiittääkin kirjan alussa tämän asian esiintuojaa Elaine E. Aronia, jolta on suomennettu jo kolme aihettä käsittelevää kirjaa.

Kirja on mielenkiintoinen jo sen vuoksi, että siinä on kappaleiden nimet omintakaisia, kuten: Vaihtolämpöinen EristäytyjäHautojaOutolempiHeittelehtijä. Samanlaisia kappaleiden otsikoita löytyy kirjasta kymmeniä, koska jokainen kappale on vain parin kolmen sivun pituinen ja sivuja kirjassa 324. Lisäksi kirja pitää sisällään listoja mm. Oleellisten lista. Kolmas mielenkiintoinen havainto kirjassa on mustalle sivuille kirjoitetut runot, jotka elävöittävät tekstiä.

Snellman kirjoittaa erittäin lyhyitä lauseita, hän tiivistää otsikoissa mainitut adjektiivit lyhyiksi tarinoiksi. Kappaleet ovat irrallisia tarinoita päähenkilö elämästä (onko se Snellman) mutta silti kirjailija on saanut koottua näistä irrallisista tarinoista ehjän kokonaisuuden, hienon romaanin joka käsittelee erityisherkkyyttä herkällä tavalla. Snellman tuo lähelle sen mitä erityisherkät ihmiset pitävät piilossa. Snellman kertoo tarinoita siitä mitä nämä henkilöt kokevat sisällään.

Tämä oli ensimmäinen Snellmannin kirja jonka luin mutta luulenpa että ei todellakaan viimeinen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…

Ilkka Auer - Domowik

Ilkka Auer Domowik Haamu kustannus, 2018

Kun loppuvuodesta taas pähkäilen mikä olikaan vuoden 2018 parhain kirja on ehdottomasti Ilkka Auerin uutuus Domowik taistelemassa tästä tittelistä. 2018 on tarjonnut kirjojen suurkuluttajalle paljon nautintoja draaman, romantiikan, jännityksen, scifin ja fantasian muodoissa. Tätä kaikkea on myös Domowik, se on lumoava tarina, se on satu, se on jännittävä mysteeri.
Kirjan päähenkilö on nuori tyttö Wilhelmiina, joka yhdessä vanhempiensa kanssa saa perinnäksi Raaseporin linnan lähettyvillä sijaitsevan "pelottavan" kartanon, Hästebäckin kartanon. Se ei ole tuikitavallinen kartano, vaan se kätkee sisäänsä mysteerejä jotka lankeaa Wilhelmiinan selvitettäväksi, aivan kuten testamentissa määriteltiin. Isosedän jättämät vihjeet johdattavat nuoren tytön nopeasti kohtaamaan kartanon todelliset asukkaat ja vähitellen koko suuri mysteeri ratkeaa. Wilhelmiinan tukena on Domowik joka on ystävällinen kotihenki, jonka avuliaisuudella myös ylimääräise…

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…