Siirry pääsisältöön

Roberto Casati & Achille C. Varzi - Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia


Roberto Casati & Archille C. Varzi
Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia
Niin & Näin, 2014

"Filosofisen huumorin nykyklassikko osoittaa, että joskus yksinkertainen herättää ylivertaisesti ajatuksia.
Ajatus filosofisesta huumorista ei ehkä hymyilytä. Tällä kertaa muhoiluun on kuitenkin aihetta. Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia on kansainvälinen myyntimenestys, jonka filosofisissa kompakertomuksissa pakistaan ajattelun paradoksaalisista pattitilanteista. Kun yksinkertaisten pulmien ratkaiseminen osoittautuu yllättävän hankalaksi, ilmenee esiin nousseiden kysymysten elävyys, mutta päänvaivat osoittavat myös vitsikkyytensä, kun filosofit johdattavat niiden pariin leikin varjolla.
Roberto Casatin (s. 1961) ja Achille C. Varzin (s. 1958) kysymykset on helppo ymmärtää, mutta niihin on vähemmän helppo vastata.Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia on poskettoman filosofisen huumorin lähde, joka sekä aprikoittaa että hauskuttaa lukijaansa."

Jos pitää etsiä kirjan paras tarina niin se on ehdottomasti kirjan avaava huone 88. Tarinassa on onnistuttu erittäin hyvin luomaan se tunnelma mitä oma mielikuvitus voi saada aikaan kun on yksin, yksinäinen ja kaipaa toista henkilöä jota ei tavoita. Kaikki ympärillä voi olla yksinkertaista, mutta silti se on niin selittämättömän vaikeaa. Ihminen ei voi nähdä kaikkea sitä mitä ympärillään tapahtuu tai jos näkeekin niin ei ymmärrä sitä.
Kirja on jaettu kahdeksaan eri osioon jossa jokaisessa mennään yhä syvemmälle yksinkertaisuuksiin. Ensin aloitetaan ihan perustasosta, josta edetään vaihe vaiheelta eteenpäin. Omat hoksottimet pitää olla kunnossa tai ainakin tämän kirjan avulla niitä on myös hyvä treenata. Jotkut tarinat aukeavat heti, mutta mitä pidemmälle edetään kirjassa sitä haastavampia ne ovat aivoille ymmärtää, vaikka kaikki tapahtuukin omien silmien edessä ja sitä mukaan kun luet tekstiä.
Kirjassa on 39 ns. filosofista kompatarinaa. Kirjan tarinoiden juoni on yksinkertainen. Niissä yleensä kahdesta kolmeen henkilöä pohtii ihan yksinkertaiselta kuulostavaa probleemaa, mutta mitä enemmän sitä pohtii niin sitä hankalammaksi kaikki menee ja enää ei mikään ole niin yksinkertaista.
Toinen mielenkiintoien tarina ja itseasissa mielenkiintoisin on syntymäajat niminen tarina jossa kaksi henkilöä pohtii syntymäaikoja. Tarinan henkilö on syntynyt 16.1.2001 New yorkissa, ja hän on menossa katsomaan dinosaurusnäyttelyä joka on ilmainen alle kolmevuotiaille. Poika ojentaa henkilöllisyystodistuksen johon lipunmyyjä pahoittelee, että pojan syntymäpäivät ovat tänään joten hän ei ole enää alle kolme vuotias. Tapahtumapaikkana on Pariisi joten poika vetoaa siihen, että Pariisi ja New Yorkin välissä on kuuden tunnin aikaero. Joten pojan mukaan hän on syntynyt Pariisissa 17. tammikuuta, eli hän täyttäisi vasta huomenna kolme ja olisi oikeutettu ilmaiseen sisäänpääsyyn. Kun tarinaan sotketaan mukaan vielä tyttö joka myös osaa kikkailla syntymäajoilla on soppa valmis ja jokainen voi päässään laskeskella onko poika oikeasti oikeasa ja ansaistsee ilmaisen sisäänpääsyn.

Kirja on hyvä lahja henkilölle joka rakasaa pähkinöitä (ei syötäviä) ja tykkää pureskelle huuliaan pähkäilessään elämän ihmeellisyyksiä jotka ovat totta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…

Vuosi 2018 parhaat kirjat

Vuoden parhaimmat kirjat top 10
Karl Ove Knausgård - Poissa päiväjärjestyksestä, Like
Ilkka Auer - Domowik, Haamu kustannus
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Katariina Vuori - Erään tapon tarina, Like
Hanna Velling - Kirjosieppo, Bazar
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Tapani Bagge - Miehet asialla, Aviador
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
JP Koskinen - Huhtikuun hiipuva rakkaus, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, AviadorParhaimmat dekkarit Top 5
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Marja Aarnipuro - Ikäneidon testamentti, Crime Time
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, Aviador


Parhain Scifi -kirja
Lars Wilderäng - Tähtikirkas, Jalava