Siirry pääsisältöön

Roberto Casati & Achille C. Varzi - Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia


Roberto Casati & Archille C. Varzi
Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia
Niin & Näin, 2014

"Filosofisen huumorin nykyklassikko osoittaa, että joskus yksinkertainen herättää ylivertaisesti ajatuksia.
Ajatus filosofisesta huumorista ei ehkä hymyilytä. Tällä kertaa muhoiluun on kuitenkin aihetta. Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia on kansainvälinen myyntimenestys, jonka filosofisissa kompakertomuksissa pakistaan ajattelun paradoksaalisista pattitilanteista. Kun yksinkertaisten pulmien ratkaiseminen osoittautuu yllättävän hankalaksi, ilmenee esiin nousseiden kysymysten elävyys, mutta päänvaivat osoittavat myös vitsikkyytensä, kun filosofit johdattavat niiden pariin leikin varjolla.
Roberto Casatin (s. 1961) ja Achille C. Varzin (s. 1958) kysymykset on helppo ymmärtää, mutta niihin on vähemmän helppo vastata.Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia on poskettoman filosofisen huumorin lähde, joka sekä aprikoittaa että hauskuttaa lukijaansa."

Jos pitää etsiä kirjan paras tarina niin se on ehdottomasti kirjan avaava huone 88. Tarinassa on onnistuttu erittäin hyvin luomaan se tunnelma mitä oma mielikuvitus voi saada aikaan kun on yksin, yksinäinen ja kaipaa toista henkilöä jota ei tavoita. Kaikki ympärillä voi olla yksinkertaista, mutta silti se on niin selittämättömän vaikeaa. Ihminen ei voi nähdä kaikkea sitä mitä ympärillään tapahtuu tai jos näkeekin niin ei ymmärrä sitä.
Kirja on jaettu kahdeksaan eri osioon jossa jokaisessa mennään yhä syvemmälle yksinkertaisuuksiin. Ensin aloitetaan ihan perustasosta, josta edetään vaihe vaiheelta eteenpäin. Omat hoksottimet pitää olla kunnossa tai ainakin tämän kirjan avulla niitä on myös hyvä treenata. Jotkut tarinat aukeavat heti, mutta mitä pidemmälle edetään kirjassa sitä haastavampia ne ovat aivoille ymmärtää, vaikka kaikki tapahtuukin omien silmien edessä ja sitä mukaan kun luet tekstiä.
Kirjassa on 39 ns. filosofista kompatarinaa. Kirjan tarinoiden juoni on yksinkertainen. Niissä yleensä kahdesta kolmeen henkilöä pohtii ihan yksinkertaiselta kuulostavaa probleemaa, mutta mitä enemmän sitä pohtii niin sitä hankalammaksi kaikki menee ja enää ei mikään ole niin yksinkertaista.
Toinen mielenkiintoien tarina ja itseasissa mielenkiintoisin on syntymäajat niminen tarina jossa kaksi henkilöä pohtii syntymäaikoja. Tarinan henkilö on syntynyt 16.1.2001 New yorkissa, ja hän on menossa katsomaan dinosaurusnäyttelyä joka on ilmainen alle kolmevuotiaille. Poika ojentaa henkilöllisyystodistuksen johon lipunmyyjä pahoittelee, että pojan syntymäpäivät ovat tänään joten hän ei ole enää alle kolme vuotias. Tapahtumapaikkana on Pariisi joten poika vetoaa siihen, että Pariisi ja New Yorkin välissä on kuuden tunnin aikaero. Joten pojan mukaan hän on syntynyt Pariisissa 17. tammikuuta, eli hän täyttäisi vasta huomenna kolme ja olisi oikeutettu ilmaiseen sisäänpääsyyn. Kun tarinaan sotketaan mukaan vielä tyttö joka myös osaa kikkailla syntymäajoilla on soppa valmis ja jokainen voi päässään laskeskella onko poika oikeasti oikeasa ja ansaistsee ilmaisen sisäänpääsyn.

Kirja on hyvä lahja henkilölle joka rakasaa pähkinöitä (ei syötäviä) ja tykkää pureskelle huuliaan pähkäilessään elämän ihmeellisyyksiä jotka ovat totta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Marja Aarnipuro - Maakellarin salaisuus

Marja Aarnipuro Maakellarin salaisuus Crime Time, 2017

Marja Aarnipuro on helsinkiläinen toimittaja, Apu-lehden päätoimittaja. Tietojen mukaan hän on myös avovaimo, aikuisten lasten äiti ja Osku-koian emäntä. Hän tykkää rentoutua maalaismaisemissa, juoksee, nyrkkeilee ja vietää liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa. Aiemmin Aarnipuro on kirjoittanut kiiteltyjä teoksia, jotka käsittelevät rintasyöpää, mutta nyt Aarnipuro tekee loikkauksen dekkarimaailmaan ja toivottavasti hän pysyy siellä kauan, unohtamatta kuitenkaan kirjoittaa kirjoja asioista jotka koskettavat montaa suomalaista naista.
Aarnipuro aloittaa Maakellarin salaisuus kirjallaan dekkarisarjan Kaarina Riikonen ratkaisee. Ja aloitaakin sen täydellisesti. Aarnipuro marssittaa dekkarigenreen uuden hahmon, Kaarinan, joka kirjailijan tapaan toimii toimittajana. Eräänä päivänä Viikko-lehden toimittaja Kaarina löytää oman kesäpaikkansa maakellarista surmatun miehen. Mikä voisikaan olla toimittajalle parempi jutun paikka kun ruumis j…