Siirry pääsisältöön

Roberto Casati & Achille C. Varzi - Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia


Roberto Casati & Archille C. Varzi
Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia
Niin & Näin, 2014

"Filosofisen huumorin nykyklassikko osoittaa, että joskus yksinkertainen herättää ylivertaisesti ajatuksia.
Ajatus filosofisesta huumorista ei ehkä hymyilytä. Tällä kertaa muhoiluun on kuitenkin aihetta. Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia on kansainvälinen myyntimenestys, jonka filosofisissa kompakertomuksissa pakistaan ajattelun paradoksaalisista pattitilanteista. Kun yksinkertaisten pulmien ratkaiseminen osoittautuu yllättävän hankalaksi, ilmenee esiin nousseiden kysymysten elävyys, mutta päänvaivat osoittavat myös vitsikkyytensä, kun filosofit johdattavat niiden pariin leikin varjolla.
Roberto Casatin (s. 1961) ja Achille C. Varzin (s. 1958) kysymykset on helppo ymmärtää, mutta niihin on vähemmän helppo vastata.Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia on poskettoman filosofisen huumorin lähde, joka sekä aprikoittaa että hauskuttaa lukijaansa."

Jos pitää etsiä kirjan paras tarina niin se on ehdottomasti kirjan avaava huone 88. Tarinassa on onnistuttu erittäin hyvin luomaan se tunnelma mitä oma mielikuvitus voi saada aikaan kun on yksin, yksinäinen ja kaipaa toista henkilöä jota ei tavoita. Kaikki ympärillä voi olla yksinkertaista, mutta silti se on niin selittämättömän vaikeaa. Ihminen ei voi nähdä kaikkea sitä mitä ympärillään tapahtuu tai jos näkeekin niin ei ymmärrä sitä.
Kirja on jaettu kahdeksaan eri osioon jossa jokaisessa mennään yhä syvemmälle yksinkertaisuuksiin. Ensin aloitetaan ihan perustasosta, josta edetään vaihe vaiheelta eteenpäin. Omat hoksottimet pitää olla kunnossa tai ainakin tämän kirjan avulla niitä on myös hyvä treenata. Jotkut tarinat aukeavat heti, mutta mitä pidemmälle edetään kirjassa sitä haastavampia ne ovat aivoille ymmärtää, vaikka kaikki tapahtuukin omien silmien edessä ja sitä mukaan kun luet tekstiä.
Kirjassa on 39 ns. filosofista kompatarinaa. Kirjan tarinoiden juoni on yksinkertainen. Niissä yleensä kahdesta kolmeen henkilöä pohtii ihan yksinkertaiselta kuulostavaa probleemaa, mutta mitä enemmän sitä pohtii niin sitä hankalammaksi kaikki menee ja enää ei mikään ole niin yksinkertaista.
Toinen mielenkiintoien tarina ja itseasissa mielenkiintoisin on syntymäajat niminen tarina jossa kaksi henkilöä pohtii syntymäaikoja. Tarinan henkilö on syntynyt 16.1.2001 New yorkissa, ja hän on menossa katsomaan dinosaurusnäyttelyä joka on ilmainen alle kolmevuotiaille. Poika ojentaa henkilöllisyystodistuksen johon lipunmyyjä pahoittelee, että pojan syntymäpäivät ovat tänään joten hän ei ole enää alle kolme vuotias. Tapahtumapaikkana on Pariisi joten poika vetoaa siihen, että Pariisi ja New Yorkin välissä on kuuden tunnin aikaero. Joten pojan mukaan hän on syntynyt Pariisissa 17. tammikuuta, eli hän täyttäisi vasta huomenna kolme ja olisi oikeutettu ilmaiseen sisäänpääsyyn. Kun tarinaan sotketaan mukaan vielä tyttö joka myös osaa kikkailla syntymäajoilla on soppa valmis ja jokainen voi päässään laskeskella onko poika oikeasti oikeasa ja ansaistsee ilmaisen sisäänpääsyn.

Kirja on hyvä lahja henkilölle joka rakasaa pähkinöitä (ei syötäviä) ja tykkää pureskelle huuliaan pähkäilessään elämän ihmeellisyyksiä jotka ovat totta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…