Siirry pääsisältöön

Roberto Casati & Achille C. Varzi - Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia


Roberto Casati & Archille C. Varzi
Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia
Niin & Näin, 2014

"Filosofisen huumorin nykyklassikko osoittaa, että joskus yksinkertainen herättää ylivertaisesti ajatuksia.
Ajatus filosofisesta huumorista ei ehkä hymyilytä. Tällä kertaa muhoiluun on kuitenkin aihetta. Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia on kansainvälinen myyntimenestys, jonka filosofisissa kompakertomuksissa pakistaan ajattelun paradoksaalisista pattitilanteista. Kun yksinkertaisten pulmien ratkaiseminen osoittautuu yllättävän hankalaksi, ilmenee esiin nousseiden kysymysten elävyys, mutta päänvaivat osoittavat myös vitsikkyytensä, kun filosofit johdattavat niiden pariin leikin varjolla.
Roberto Casatin (s. 1961) ja Achille C. Varzin (s. 1958) kysymykset on helppo ymmärtää, mutta niihin on vähemmän helppo vastata.Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia on poskettoman filosofisen huumorin lähde, joka sekä aprikoittaa että hauskuttaa lukijaansa."

Jos pitää etsiä kirjan paras tarina niin se on ehdottomasti kirjan avaava huone 88. Tarinassa on onnistuttu erittäin hyvin luomaan se tunnelma mitä oma mielikuvitus voi saada aikaan kun on yksin, yksinäinen ja kaipaa toista henkilöä jota ei tavoita. Kaikki ympärillä voi olla yksinkertaista, mutta silti se on niin selittämättömän vaikeaa. Ihminen ei voi nähdä kaikkea sitä mitä ympärillään tapahtuu tai jos näkeekin niin ei ymmärrä sitä.
Kirja on jaettu kahdeksaan eri osioon jossa jokaisessa mennään yhä syvemmälle yksinkertaisuuksiin. Ensin aloitetaan ihan perustasosta, josta edetään vaihe vaiheelta eteenpäin. Omat hoksottimet pitää olla kunnossa tai ainakin tämän kirjan avulla niitä on myös hyvä treenata. Jotkut tarinat aukeavat heti, mutta mitä pidemmälle edetään kirjassa sitä haastavampia ne ovat aivoille ymmärtää, vaikka kaikki tapahtuukin omien silmien edessä ja sitä mukaan kun luet tekstiä.
Kirjassa on 39 ns. filosofista kompatarinaa. Kirjan tarinoiden juoni on yksinkertainen. Niissä yleensä kahdesta kolmeen henkilöä pohtii ihan yksinkertaiselta kuulostavaa probleemaa, mutta mitä enemmän sitä pohtii niin sitä hankalammaksi kaikki menee ja enää ei mikään ole niin yksinkertaista.
Toinen mielenkiintoien tarina ja itseasissa mielenkiintoisin on syntymäajat niminen tarina jossa kaksi henkilöä pohtii syntymäaikoja. Tarinan henkilö on syntynyt 16.1.2001 New yorkissa, ja hän on menossa katsomaan dinosaurusnäyttelyä joka on ilmainen alle kolmevuotiaille. Poika ojentaa henkilöllisyystodistuksen johon lipunmyyjä pahoittelee, että pojan syntymäpäivät ovat tänään joten hän ei ole enää alle kolme vuotias. Tapahtumapaikkana on Pariisi joten poika vetoaa siihen, että Pariisi ja New Yorkin välissä on kuuden tunnin aikaero. Joten pojan mukaan hän on syntynyt Pariisissa 17. tammikuuta, eli hän täyttäisi vasta huomenna kolme ja olisi oikeutettu ilmaiseen sisäänpääsyyn. Kun tarinaan sotketaan mukaan vielä tyttö joka myös osaa kikkailla syntymäajoilla on soppa valmis ja jokainen voi päässään laskeskella onko poika oikeasti oikeasa ja ansaistsee ilmaisen sisäänpääsyn.

Kirja on hyvä lahja henkilölle joka rakasaa pähkinöitä (ei syötäviä) ja tykkää pureskelle huuliaan pähkäilessään elämän ihmeellisyyksiä jotka ovat totta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Seppo Jokinen - Rottasankari

Seppo Jokinen Rottasankari Crime Time 2019

Yksi kesän lähestymisen merkki ja varma kevään saapumisen merkki on Seppo Jokisen uuden dekkarin ilmestyminen. Rottasankari on komisario Koskisesta kertovan kirjasarjan kahdeskymmenesneljäs osa. Tuttuun tapaan Seppo Jokinen on yhdistänyt laadukkaan jännityskertomuksen sekä suhteellisen leppoisan perhe-elämäkuvauksen kansien väliin. Vaikka Jokisen kirjojen tyyli on kautta-aikain ollut miltein samanlainen kirjasta kirjaan jaksaa se viihdyttää lukijaa. Jokinen ei mässäile kirjoissaan turhalla väkivallalla vaan tuo jännitteen kuvaamisen lähelle lukijaa tarkalla ja osaavalla kerronnalla, jossa myös lukijalle jätetään miettimistä.
Tampereella tapahtuu jälleen, tällä kerta osakseen luoteja saa myös poliisit ja vain tunteja tästä tulee pommiuhkaus. Lisäksi Koskisen päätä vaivaa se, kuka oli se salaperäinen elvyttäjä joka pelasti murhayrityksen kohteeksi joutuneen henkilön hengen. Ja kun sivu sivulta maltaa jännitykseltään odottaa loppua, loksahtavat…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…