Siirry pääsisältöön

Dolores Redondo - Näkymätön vartija


Dolores Redondo
Näkymätön vartija
Baskimaan murhat sarjan ensimmäinen osa
Gummerus, 2015


Espanjalainen rikoskirjallisuus oli minulle vierasta ennen tätä Redondon loistavaa kirjaa. Yleensä dekkarinlukijat turvautuvat niihin turvallisiin dekkareihin, joiden alkuperäiskieli on Suomi, Ruotsi tai Englanti mutta tämän kirjan luettua aion hypätä muihinkin ei niin dekkareista tunnettujen maiden dekkari tarjontoihin, ehdottomasti.


Kirjassa nuori ylikonstaapeli Salazar määrätään etsimään sarjamurhaajaa pienestä kylästä Navarrasta, syy on se etä Salazarilla on koulutusta ja erittäin hyvä paikallistuntemus. Uhreiksi joutuvat nuoret naiset Amaian vuoristossa sijaitsevassa pikkukylässä, se on myös Salazarin lapsuudenkylä.

Redondolla on erittäin loistvaa miljöökuvausta ja myös henkilöihin paneudutaan kunnolla ja annetaan heti se vaikutus että tämä Baskimaan murhat sarja on harkittu ja suunniteltu alusta loppuun saakka. Vaikkakin lukija saattaa arvaa syyllisen jo aika varhaisessa vaiheessa niin se ei vähennä tämän dekkarin loistokkuutta. Itse toivon, että kun Baskimaan murhat sarjan toinen osa ilmestyy niin siinä vietäisiin dekkarigenreä hieman uuteen tyyliin. Odotin kirjalta jotain uutta näkemystä, mutta sitä se ei kuitenkaan ihan tarjonnut vaikka kirja olikin hyvää luettavaa ja dekkariahmijan peruskamaa. Kirja on loistava kuten alussa kirjoitin, mutta silti siitä puuttui se jokin espanjalainen twisti jota siihen olisi vielä mausteeksi kaivannut. Tokihan genre on aika puhki kaluttu ja siihen on vaikea keksiä mitään uutta, mutta jotai jonkun pitäisi keksiä ja pian jotta kirjat eivät alkaisi toistaa samaa tarinaa kokoajan.

Kuuluuhan toki dekkareihin murha tai rikos, mutta miten se tehdään, kuka sen tekee ja miten sitä tutkitaan, siihen voisi keskittyä enemmän. Tiivistämällä tästä kirjasta olisi ehkä saanut vieläkn loistokkaamman.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Christian Rönnbacka - Tuonen korppi

Christian Rönnbacka Tuonen korppi Crime Time, 2017

Tuonen korppi on Christian Rönnbackan seitsemäs Hautalehto -sarjan kirja. Vuodesta  2012 lähtien Rönnbackalta on totuttu saamaan luettavaksi uusi dekkari. Itselleni Rönnbackan uuden kirjan ilmestyminen on aina kova juttu ja odotuksia täynnä.
Rönnbacka ei ole vielä onnistunut kirjoittaman hutilyöntiä vaan kirja kirjalta hän koventaa otetta ja on ollut ilo huomata, että kaksi viimeisintä Hautalehto -dekkaria on ollut varsin kovaa kamaa. Rönnbackan kielenkäyttö ei välttämättä saa kaikilta lukijoilta tyylipuhtaita pisteitä, mutta vittu jos kirjailijan tyyli kiinnosta niin jätä ihmeessä kirja väliin, mutta sitten se on oma häpeä nimittäin Rönnbacka on tämän hetken kuumin dekkarikirjailija.

Itse pidän hyvinkin paljon Rönnbackan tyylistä jossa juurikin tämä edelläkin mainittu sana on viljelty siellä täällä mutta ei liikaa. Liian moni on tosikko, joka ei suvaitse kirjassakaan kielenkäyttöä joka on halventavaa mutta nykynuoriso taitanee kuiten…

Marja Aarnipuro - Maakellarin salaisuus

Marja Aarnipuro Maakellarin salaisuus Crime Time, 2017

Marja Aarnipuro on helsinkiläinen toimittaja, Apu-lehden päätoimittaja. Tietojen mukaan hän on myös avovaimo, aikuisten lasten äiti ja Osku-koian emäntä. Hän tykkää rentoutua maalaismaisemissa, juoksee, nyrkkeilee ja vietää liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa. Aiemmin Aarnipuro on kirjoittanut kiiteltyjä teoksia, jotka käsittelevät rintasyöpää, mutta nyt Aarnipuro tekee loikkauksen dekkarimaailmaan ja toivottavasti hän pysyy siellä kauan, unohtamatta kuitenkaan kirjoittaa kirjoja asioista jotka koskettavat montaa suomalaista naista.
Aarnipuro aloittaa Maakellarin salaisuus kirjallaan dekkarisarjan Kaarina Riikonen ratkaisee. Ja aloitaakin sen täydellisesti. Aarnipuro marssittaa dekkarigenreen uuden hahmon, Kaarinan, joka kirjailijan tapaan toimii toimittajana. Eräänä päivänä Viikko-lehden toimittaja Kaarina löytää oman kesäpaikkansa maakellarista surmatun miehen. Mikä voisikaan olla toimittajalle parempi jutun paikka kun ruumis j…