Siirry pääsisältöön

Dolores Redondo - Näkymätön vartija


Dolores Redondo
Näkymätön vartija
Baskimaan murhat sarjan ensimmäinen osa
Gummerus, 2015


Espanjalainen rikoskirjallisuus oli minulle vierasta ennen tätä Redondon loistavaa kirjaa. Yleensä dekkarinlukijat turvautuvat niihin turvallisiin dekkareihin, joiden alkuperäiskieli on Suomi, Ruotsi tai Englanti mutta tämän kirjan luettua aion hypätä muihinkin ei niin dekkareista tunnettujen maiden dekkari tarjontoihin, ehdottomasti.


Kirjassa nuori ylikonstaapeli Salazar määrätään etsimään sarjamurhaajaa pienestä kylästä Navarrasta, syy on se etä Salazarilla on koulutusta ja erittäin hyvä paikallistuntemus. Uhreiksi joutuvat nuoret naiset Amaian vuoristossa sijaitsevassa pikkukylässä, se on myös Salazarin lapsuudenkylä.

Redondolla on erittäin loistvaa miljöökuvausta ja myös henkilöihin paneudutaan kunnolla ja annetaan heti se vaikutus että tämä Baskimaan murhat sarja on harkittu ja suunniteltu alusta loppuun saakka. Vaikkakin lukija saattaa arvaa syyllisen jo aika varhaisessa vaiheessa niin se ei vähennä tämän dekkarin loistokkuutta. Itse toivon, että kun Baskimaan murhat sarjan toinen osa ilmestyy niin siinä vietäisiin dekkarigenreä hieman uuteen tyyliin. Odotin kirjalta jotain uutta näkemystä, mutta sitä se ei kuitenkaan ihan tarjonnut vaikka kirja olikin hyvää luettavaa ja dekkariahmijan peruskamaa. Kirja on loistava kuten alussa kirjoitin, mutta silti siitä puuttui se jokin espanjalainen twisti jota siihen olisi vielä mausteeksi kaivannut. Tokihan genre on aika puhki kaluttu ja siihen on vaikea keksiä mitään uutta, mutta jotai jonkun pitäisi keksiä ja pian jotta kirjat eivät alkaisi toistaa samaa tarinaa kokoajan.

Kuuluuhan toki dekkareihin murha tai rikos, mutta miten se tehdään, kuka sen tekee ja miten sitä tutkitaan, siihen voisi keskittyä enemmän. Tiivistämällä tästä kirjasta olisi ehkä saanut vieläkn loistokkaamman.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Seppo Jokinen - Rottasankari

Seppo Jokinen Rottasankari Crime Time 2019

Yksi kesän lähestymisen merkki ja varma kevään saapumisen merkki on Seppo Jokisen uuden dekkarin ilmestyminen. Rottasankari on komisario Koskisesta kertovan kirjasarjan kahdeskymmenesneljäs osa. Tuttuun tapaan Seppo Jokinen on yhdistänyt laadukkaan jännityskertomuksen sekä suhteellisen leppoisan perhe-elämäkuvauksen kansien väliin. Vaikka Jokisen kirjojen tyyli on kautta-aikain ollut miltein samanlainen kirjasta kirjaan jaksaa se viihdyttää lukijaa. Jokinen ei mässäile kirjoissaan turhalla väkivallalla vaan tuo jännitteen kuvaamisen lähelle lukijaa tarkalla ja osaavalla kerronnalla, jossa myös lukijalle jätetään miettimistä.
Tampereella tapahtuu jälleen, tällä kerta osakseen luoteja saa myös poliisit ja vain tunteja tästä tulee pommiuhkaus. Lisäksi Koskisen päätä vaivaa se, kuka oli se salaperäinen elvyttäjä joka pelasti murhayrityksen kohteeksi joutuneen henkilön hengen. Ja kun sivu sivulta maltaa jännitykseltään odottaa loppua, loksahtavat…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…