Siirry pääsisältöön

Dolores Redondo - Näkymätön vartija


Dolores Redondo
Näkymätön vartija
Baskimaan murhat sarjan ensimmäinen osa
Gummerus, 2015


Espanjalainen rikoskirjallisuus oli minulle vierasta ennen tätä Redondon loistavaa kirjaa. Yleensä dekkarinlukijat turvautuvat niihin turvallisiin dekkareihin, joiden alkuperäiskieli on Suomi, Ruotsi tai Englanti mutta tämän kirjan luettua aion hypätä muihinkin ei niin dekkareista tunnettujen maiden dekkari tarjontoihin, ehdottomasti.


Kirjassa nuori ylikonstaapeli Salazar määrätään etsimään sarjamurhaajaa pienestä kylästä Navarrasta, syy on se etä Salazarilla on koulutusta ja erittäin hyvä paikallistuntemus. Uhreiksi joutuvat nuoret naiset Amaian vuoristossa sijaitsevassa pikkukylässä, se on myös Salazarin lapsuudenkylä.

Redondolla on erittäin loistvaa miljöökuvausta ja myös henkilöihin paneudutaan kunnolla ja annetaan heti se vaikutus että tämä Baskimaan murhat sarja on harkittu ja suunniteltu alusta loppuun saakka. Vaikkakin lukija saattaa arvaa syyllisen jo aika varhaisessa vaiheessa niin se ei vähennä tämän dekkarin loistokkuutta. Itse toivon, että kun Baskimaan murhat sarjan toinen osa ilmestyy niin siinä vietäisiin dekkarigenreä hieman uuteen tyyliin. Odotin kirjalta jotain uutta näkemystä, mutta sitä se ei kuitenkaan ihan tarjonnut vaikka kirja olikin hyvää luettavaa ja dekkariahmijan peruskamaa. Kirja on loistava kuten alussa kirjoitin, mutta silti siitä puuttui se jokin espanjalainen twisti jota siihen olisi vielä mausteeksi kaivannut. Tokihan genre on aika puhki kaluttu ja siihen on vaikea keksiä mitään uutta, mutta jotai jonkun pitäisi keksiä ja pian jotta kirjat eivät alkaisi toistaa samaa tarinaa kokoajan.

Kuuluuhan toki dekkareihin murha tai rikos, mutta miten se tehdään, kuka sen tekee ja miten sitä tutkitaan, siihen voisi keskittyä enemmän. Tiivistämällä tästä kirjasta olisi ehkä saanut vieläkn loistokkaamman.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…