Siirry pääsisältöön

Dolores Redondo - Näkymätön vartija


Dolores Redondo
Näkymätön vartija
Baskimaan murhat sarjan ensimmäinen osa
Gummerus, 2015


Espanjalainen rikoskirjallisuus oli minulle vierasta ennen tätä Redondon loistavaa kirjaa. Yleensä dekkarinlukijat turvautuvat niihin turvallisiin dekkareihin, joiden alkuperäiskieli on Suomi, Ruotsi tai Englanti mutta tämän kirjan luettua aion hypätä muihinkin ei niin dekkareista tunnettujen maiden dekkari tarjontoihin, ehdottomasti.


Kirjassa nuori ylikonstaapeli Salazar määrätään etsimään sarjamurhaajaa pienestä kylästä Navarrasta, syy on se etä Salazarilla on koulutusta ja erittäin hyvä paikallistuntemus. Uhreiksi joutuvat nuoret naiset Amaian vuoristossa sijaitsevassa pikkukylässä, se on myös Salazarin lapsuudenkylä.

Redondolla on erittäin loistvaa miljöökuvausta ja myös henkilöihin paneudutaan kunnolla ja annetaan heti se vaikutus että tämä Baskimaan murhat sarja on harkittu ja suunniteltu alusta loppuun saakka. Vaikkakin lukija saattaa arvaa syyllisen jo aika varhaisessa vaiheessa niin se ei vähennä tämän dekkarin loistokkuutta. Itse toivon, että kun Baskimaan murhat sarjan toinen osa ilmestyy niin siinä vietäisiin dekkarigenreä hieman uuteen tyyliin. Odotin kirjalta jotain uutta näkemystä, mutta sitä se ei kuitenkaan ihan tarjonnut vaikka kirja olikin hyvää luettavaa ja dekkariahmijan peruskamaa. Kirja on loistava kuten alussa kirjoitin, mutta silti siitä puuttui se jokin espanjalainen twisti jota siihen olisi vielä mausteeksi kaivannut. Tokihan genre on aika puhki kaluttu ja siihen on vaikea keksiä mitään uutta, mutta jotai jonkun pitäisi keksiä ja pian jotta kirjat eivät alkaisi toistaa samaa tarinaa kokoajan.

Kuuluuhan toki dekkareihin murha tai rikos, mutta miten se tehdään, kuka sen tekee ja miten sitä tutkitaan, siihen voisi keskittyä enemmän. Tiivistämällä tästä kirjasta olisi ehkä saanut vieläkn loistokkaamman.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…

Vuosi 2018 parhaat kirjat

Vuoden parhaimmat kirjat top 10
Karl Ove Knausgård - Poissa päiväjärjestyksestä, Like
Ilkka Auer - Domowik, Haamu kustannus
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Katariina Vuori - Erään tapon tarina, Like
Hanna Velling - Kirjosieppo, Bazar
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Tapani Bagge - Miehet asialla, Aviador
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
JP Koskinen - Huhtikuun hiipuva rakkaus, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, AviadorParhaimmat dekkarit Top 5
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Marja Aarnipuro - Ikäneidon testamentti, Crime Time
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, Aviador


Parhain Scifi -kirja
Lars Wilderäng - Tähtikirkas, Jalava