Siirry pääsisältöön

Reijo Mäki - Tulivuori


Reijo Mäki
Tulivuori
Otava, 2015

"Jussi Vares lentää Kanarialle ja joutuu hengenvaaralliselle keihäsmatkalle lomaparatiisin pimeään ytimeen. Jussin ex-heila on murhattu hämärissä olosuhteissa. Vareksen henkilökohtaisin työkeikka vie sumuisille rinteille ja riehakkaille terasseille."

Jussi Varekselle ei riitä enää kotimaa, vaan toimeksianto vie aina Kanarialle asti. Tämä tuntuu olevan tälä hetkellä trendi, että suomalainen dekkaristi laittaa päähenkilönsä ulkomaille. Seppo Jokinen vei hahmonsa Australiaan ja muutenkin suomalainen dekkari on kovasti yrittänyt kansainvälistyä viime vuosien aikana. Myös Reijo Mäki on ottanut useita askelia kansainvälisyyteen, mutta se on jäänyt harmittavasti vielä tekemättä, se läpimurto. Piakkoin ilmestyy Reijo Mäen Sheriffi -dekkari englanniksi ja toivon että se ottaa tulta siipiensä alle. Mäkihän palkittiin tästä kirjasta mm. vuoden johtolanka palkinnolla.

Reijo Mäen uusin Vares -tarina tarjoaa sitä taattua Varesta johon on saatu tottua lähes jokaisessa kirjassa. Mäen huumori on pistävää ja osuvaa, mutta luulen, että jotkut hienohelmat voivat siitä ottaa nokkiinsa, nimittäin Mäki ei säästele sanoja vaan termit sanotaan juuri niin kuin ne on. Ei turhia hienosteluita.

Tätä kirjaa on mainostettu kovimmaksi Vares tarinaksi ikinä, onhan se sitä osittain mutta juonellisesti tämä kirja menee sinne hyvään Reijo Mäkeen, ja viime vuosien kirjoihin verratuna tämä on parasta Mäkeä moneen vuoteen. Eli seuravalle Vares -tarinalle laitetaan kovat odotukset, ja toivotaan että se näkee päivänvalonsa ensi vuonna. Yksi Vares vuodessa on hyvä, mutta kovana fanina voisin lukea useammankin uuden Vareksen vuodessa.

Tässä kirjassa oli mukava päästä myös hieman kovaksi keitetyn Vareksen "sisäpuolelle". Tapaus on hyvin henklökohtainen Varekselle ja sen myötä Vareksesta tulee esiin myös puolia joita aiemmat kirjat eivät ole tarjonneet. Alkaako Vares pikkuhiljaa pehmentymään ja asettumaan paikoilleen? Tuskinpa vaan, mutta jonkinlaista seesteisyyttä on havaittavissa.






Kommentit

  1. Tämä oli ensimmäinen lukemani Vares, elokuvia olen katsonut useampia. Viihdyin hyvin Teneriffalla Vareksen seurassa, mutta mitään Vares-kuumetta en tästä itselleni napannut. Kiva välipala.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru