Siirry pääsisältöön

Elaine N. Aron - Erityisherkkä ihminen


Elaine N. Aron
Erityisherkkä ihminen
Nemo, 2014

Erityisherkällä ihmisellä on rikas sisäinen maailma ja voimakas eläytymiskyky, mutta hän saa helposti liiallisen latauksen ympäristöstään, hälystä ja kiireestä sekä muista ihmisistä.Viime viikkoina ja kuukausina on ollut medioissa paljon puhetta erityisherkistä ihmisistä. Olen käsitteen kuullut, mutta en sen tarkemmin tiennyt mistä tässä on kyse. Kirjassa kerrotaan, että suurimmalla osalla ihmisitä on väärä kuva erityisherkistä ihmisistä. Heitä luullaan ujoiksi ja taka-alalle vetäytyviksi. Erityisherkkä ihminen on useimmiten luovia, oivaltavia ja työskentelevätkin aloilla joissa tälläisia ominaisuuksia arvostetaan.

Erityisherkkäihminen saa ympäröivästä maailmasta enemmän ärsykkeitä kuin ns. normaali ihminen jolla ei ole tätä ominaisuutta. He aistivat esimerkiksi oppitunnilla enemmän vaikkapa opettajan käyttäytymisestä, miten opettaja esittää jonkin asian. Jollekin opettajan kertoma asia on ihan normaalia mutta eritysherkälle ihmiselle sanomasta löytyy paljon muuta, äänensävy ja tapa jolla se esitetään.

Kirja sisältää testejä joilla voi testata omaa erityisherkkyyttä. Pitää kuitenkin varauksella tehdä nämä testit. Jos testi osoittaa että olet erityisherkkä ihminen, niin älä heti alistu siihen vaihtoehtoon, vaan jos asia kiinnostaa sinua enemmän niin tutkiasiaa. Eihän se paha asia oli jos on erityisherkkä mutta ihmismieli on sellainen, että joku voi ottaa sen pahana asiana, eikä käsitä että erityisherkkyys on toisaalta hyvästä, sinä olet luova ja syvällinen.


Kirjan tietopuolista tekstiä elävöitetään hyvin tarinoilla joissa kerrotaan erityisherkkien ihmisten omia ajatuksia, miten heitä on kohdeltu ja miten heidän erityisherkkyys on otettu huomioon jokapäiväiväisessä elämässä.

Kirja vaatii paneutumista ja rauhaa jossa sitä voi lukea. Se ei välttämättä aukea ensimmäisellä kerralla ja tekijä kehottaakin varaamaan mukaan muistiinpanovälineitä kirjaa lukiessa. Niistä on apua kun teet testejä ja sinun pitää tulkita omaa tulostasi.

Mielenkiintoinen kirja joka omalta osaltaan on tuonut mediassa esille erityisherkkyyden ja varmaan tämän kirjan myötä tämä ominaisuus tulee olemaan enemmän esillä. Odotetaan koska ensimmäinen ns. julkkis kertoo olevansa erityisherkkä ihminen, ja hänestä tehdään isot jutut lehtiin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…