Siirry pääsisältöön

Elaine N. Aron - Erityisherkkä ihminen


Elaine N. Aron
Erityisherkkä ihminen
Nemo, 2014

Erityisherkällä ihmisellä on rikas sisäinen maailma ja voimakas eläytymiskyky, mutta hän saa helposti liiallisen latauksen ympäristöstään, hälystä ja kiireestä sekä muista ihmisistä.Viime viikkoina ja kuukausina on ollut medioissa paljon puhetta erityisherkistä ihmisistä. Olen käsitteen kuullut, mutta en sen tarkemmin tiennyt mistä tässä on kyse. Kirjassa kerrotaan, että suurimmalla osalla ihmisitä on väärä kuva erityisherkistä ihmisistä. Heitä luullaan ujoiksi ja taka-alalle vetäytyviksi. Erityisherkkä ihminen on useimmiten luovia, oivaltavia ja työskentelevätkin aloilla joissa tälläisia ominaisuuksia arvostetaan.

Erityisherkkäihminen saa ympäröivästä maailmasta enemmän ärsykkeitä kuin ns. normaali ihminen jolla ei ole tätä ominaisuutta. He aistivat esimerkiksi oppitunnilla enemmän vaikkapa opettajan käyttäytymisestä, miten opettaja esittää jonkin asian. Jollekin opettajan kertoma asia on ihan normaalia mutta eritysherkälle ihmiselle sanomasta löytyy paljon muuta, äänensävy ja tapa jolla se esitetään.

Kirja sisältää testejä joilla voi testata omaa erityisherkkyyttä. Pitää kuitenkin varauksella tehdä nämä testit. Jos testi osoittaa että olet erityisherkkä ihminen, niin älä heti alistu siihen vaihtoehtoon, vaan jos asia kiinnostaa sinua enemmän niin tutkiasiaa. Eihän se paha asia oli jos on erityisherkkä mutta ihmismieli on sellainen, että joku voi ottaa sen pahana asiana, eikä käsitä että erityisherkkyys on toisaalta hyvästä, sinä olet luova ja syvällinen.


Kirjan tietopuolista tekstiä elävöitetään hyvin tarinoilla joissa kerrotaan erityisherkkien ihmisten omia ajatuksia, miten heitä on kohdeltu ja miten heidän erityisherkkyys on otettu huomioon jokapäiväiväisessä elämässä.

Kirja vaatii paneutumista ja rauhaa jossa sitä voi lukea. Se ei välttämättä aukea ensimmäisellä kerralla ja tekijä kehottaakin varaamaan mukaan muistiinpanovälineitä kirjaa lukiessa. Niistä on apua kun teet testejä ja sinun pitää tulkita omaa tulostasi.

Mielenkiintoinen kirja joka omalta osaltaan on tuonut mediassa esille erityisherkkyyden ja varmaan tämän kirjan myötä tämä ominaisuus tulee olemaan enemmän esillä. Odotetaan koska ensimmäinen ns. julkkis kertoo olevansa erityisherkkä ihminen, ja hänestä tehdään isot jutut lehtiin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Lars Wilderäng - Tähtikirkas

Lars Wilderäng Tähtikirkas Jalava, 2017

TÄMÄ KIRJA POMPPAA YHDEKSI VUODEN 2018 PARHAIMMAKSI KIRJAKSI, TÄHTIKIRKKAASTI!

Lars Wilderängin Tähtikirkas oli mahtava yllätys. Tartuin kirjaan sattumalta, ja nyt odotellaan innolla koska trilogian seuraavat osat ilmestyvät. Kirjahan kertoo sen mikä meidän aika monen päässä varmaan pyörii: Mitä jos kaikki sähkölaitteet lakkaisi toimimasta, ei olisi sähköä.


Kirjan tarina tarjoaa kaaosta kaaoksen perään. Wilderäng tarjoaa lukijalle lähes viisisataa sivua jännittävää luettavaa. Tarinaa seurataan useamman henkilön näkökulmasta ja se luo tarinalle uskottavan, mahtavan tunnelman. Wilderäng ei myöskään pelkää kertoa niitä kovinpia hetkiä joita tällainen katastrofi voi aiheuttaa perheessä.

Kirjan tarina sijoittuu mielenkiintoisesti Ruotsiin, eikä Amerikkaan josta on totuttu saamaan useampiakin tämänkaltaisia maailmanlopputarinoita, mutta ruotsalainen kirjailija vetää pitemmän korren ja tekee kirjasta tyylikkään kokonaisuuden.

Kirja on jaettu neljään osaan.…

Christian Rönnbacka - Tuonen korppi

Christian Rönnbacka Tuonen korppi Crime Time, 2017

Tuonen korppi on Christian Rönnbackan seitsemäs Hautalehto -sarjan kirja. Vuodesta  2012 lähtien Rönnbackalta on totuttu saamaan luettavaksi uusi dekkari. Itselleni Rönnbackan uuden kirjan ilmestyminen on aina kova juttu ja odotuksia täynnä.
Rönnbacka ei ole vielä onnistunut kirjoittaman hutilyöntiä vaan kirja kirjalta hän koventaa otetta ja on ollut ilo huomata, että kaksi viimeisintä Hautalehto -dekkaria on ollut varsin kovaa kamaa. Rönnbackan kielenkäyttö ei välttämättä saa kaikilta lukijoilta tyylipuhtaita pisteitä, mutta vittu jos kirjailijan tyyli kiinnosta niin jätä ihmeessä kirja väliin, mutta sitten se on oma häpeä nimittäin Rönnbacka on tämän hetken kuumin dekkarikirjailija.

Itse pidän hyvinkin paljon Rönnbackan tyylistä jossa juurikin tämä edelläkin mainittu sana on viljelty siellä täällä mutta ei liikaa. Liian moni on tosikko, joka ei suvaitse kirjassakaan kielenkäyttöä joka on halventavaa mutta nykynuoriso taitanee kuiten…