Siirry pääsisältöön

Elaine N. Aron - Erityisherkkä ihminen


Elaine N. Aron
Erityisherkkä ihminen
Nemo, 2014

Erityisherkällä ihmisellä on rikas sisäinen maailma ja voimakas eläytymiskyky, mutta hän saa helposti liiallisen latauksen ympäristöstään, hälystä ja kiireestä sekä muista ihmisistä.Viime viikkoina ja kuukausina on ollut medioissa paljon puhetta erityisherkistä ihmisistä. Olen käsitteen kuullut, mutta en sen tarkemmin tiennyt mistä tässä on kyse. Kirjassa kerrotaan, että suurimmalla osalla ihmisitä on väärä kuva erityisherkistä ihmisistä. Heitä luullaan ujoiksi ja taka-alalle vetäytyviksi. Erityisherkkä ihminen on useimmiten luovia, oivaltavia ja työskentelevätkin aloilla joissa tälläisia ominaisuuksia arvostetaan.

Erityisherkkäihminen saa ympäröivästä maailmasta enemmän ärsykkeitä kuin ns. normaali ihminen jolla ei ole tätä ominaisuutta. He aistivat esimerkiksi oppitunnilla enemmän vaikkapa opettajan käyttäytymisestä, miten opettaja esittää jonkin asian. Jollekin opettajan kertoma asia on ihan normaalia mutta eritysherkälle ihmiselle sanomasta löytyy paljon muuta, äänensävy ja tapa jolla se esitetään.

Kirja sisältää testejä joilla voi testata omaa erityisherkkyyttä. Pitää kuitenkin varauksella tehdä nämä testit. Jos testi osoittaa että olet erityisherkkä ihminen, niin älä heti alistu siihen vaihtoehtoon, vaan jos asia kiinnostaa sinua enemmän niin tutkiasiaa. Eihän se paha asia oli jos on erityisherkkä mutta ihmismieli on sellainen, että joku voi ottaa sen pahana asiana, eikä käsitä että erityisherkkyys on toisaalta hyvästä, sinä olet luova ja syvällinen.


Kirjan tietopuolista tekstiä elävöitetään hyvin tarinoilla joissa kerrotaan erityisherkkien ihmisten omia ajatuksia, miten heitä on kohdeltu ja miten heidän erityisherkkyys on otettu huomioon jokapäiväiväisessä elämässä.

Kirja vaatii paneutumista ja rauhaa jossa sitä voi lukea. Se ei välttämättä aukea ensimmäisellä kerralla ja tekijä kehottaakin varaamaan mukaan muistiinpanovälineitä kirjaa lukiessa. Niistä on apua kun teet testejä ja sinun pitää tulkita omaa tulostasi.

Mielenkiintoinen kirja joka omalta osaltaan on tuonut mediassa esille erityisherkkyyden ja varmaan tämän kirjan myötä tämä ominaisuus tulee olemaan enemmän esillä. Odotetaan koska ensimmäinen ns. julkkis kertoo olevansa erityisherkkä ihminen, ja hänestä tehdään isot jutut lehtiin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ilkka Auer - Domowik

Ilkka Auer Domowik Haamu kustannus, 2018

Kun loppuvuodesta taas pähkäilen mikä olikaan vuoden 2018 parhain kirja on ehdottomasti Ilkka Auerin uutuus Domowik taistelemassa tästä tittelistä. 2018 on tarjonnut kirjojen suurkuluttajalle paljon nautintoja draaman, romantiikan, jännityksen, scifin ja fantasian muodoissa. Tätä kaikkea on myös Domowik, se on lumoava tarina, se on satu, se on jännittävä mysteeri.
Kirjan päähenkilö on nuori tyttö Wilhelmiina, joka yhdessä vanhempiensa kanssa saa perinnäksi Raaseporin linnan lähettyvillä sijaitsevan "pelottavan" kartanon, Hästebäckin kartanon. Se ei ole tuikitavallinen kartano, vaan se kätkee sisäänsä mysteerejä jotka lankeaa Wilhelmiinan selvitettäväksi, aivan kuten testamentissa määriteltiin. Isosedän jättämät vihjeet johdattavat nuoren tytön nopeasti kohtaamaan kartanon todelliset asukkaat ja vähitellen koko suuri mysteeri ratkeaa. Wilhelmiinan tukena on Domowik joka on ystävällinen kotihenki, jonka avuliaisuudella myös ylimääräise…

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…