Siirry pääsisältöön

Anna-Leena Härkönen - Ihana nähä!


Anna-Leena Härkönen
Ihana nähä! ja muita kirjoituksia
Otava, 2015


Anna-Leena Härkösen uusin kokoelma teos Ihana nähä! sisältää 31 tarinaa/kirjoitusta, jotka on alunperin julkaistu vuosien 2003 ja 2011 välisenä aikana Anna-lehdessä, sekä yksi kirjan tarinoista Helsingin Sanomissa. Kirjasta löytyy mm. tämän nimisiä tarinoita: Pornoulinaa, Rampe ja Naukkis, City-puutarhuri, Kreetalainen aasi, Ihana nähä! ja Pari tavista. Nimistä voi päätellä tarinoiden sisällön, mutta ne ei suoraan ole sitä mitä otsikko antaa ymmärtää. 

Tarinat ovat lyhyitä, keskimäärin viiden sivun pituisia, joten nämä ovat erittäin hyviä pieniä lukuhetkiä, mutta varoituksena voin sanoa, että kun tämän kirjan nappaat käteen niin voit sanoa vieressä olevalle, olipa ihana nähä! minä luen nyt tämän kirjan loppuun. Tarinat ahmaisee hetkessä ja se ei ole huonoasia. Tarinat/kirjoitukset on hyvällä huumorilla höystettyjä tosielämän tilanteita. En tiedä paljonko näistä on kirjailijan keksimää, vai ovatko kaikki tosiperäisiä tarinoita.

Kirja on näppärän kokoinen, ei ihan tyypillinen kirjakoko, ja sivuja 173. Vaikka tarinat ovat lyhyitä, niin niihin on saatu juuri se haluttu sisältö, eivätkä ne välttämättä toimisi niin nasevasti pidempinä. Kirja on piristävä "välipala" taas odotellessa Anna-Leena Härkösen seuraavaa koko pitkää romaania.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…