Siirry pääsisältöön

Robert Hilburn - Johnny Cash


"Robert Hilburnin kattava, ennen kuulematonta sisäpiiritietoa hyödyntävä elämäkerta kertoo kaunistelemattoman totuuden modernin popkulttuurin legendasta, jonka vaiheikas ura ulottui Elvis Presleyn ja Jerry Lee Lewisin kanssa Sun Recordsissa vietetyistä päivistä joutsenlauluksi tulkittavaan, rohkeaan ja liikuttavaan ”Hurt”-videoon. Se piirtää äärimmäisen kiehtovan muotokuvan ristiriitojen repimästä laulajasta, joka tunnetaan musiikkinsa ohella nöyryyttävistä päihderiippuvuuksistaan, värikkäästä rakkauselämästään, murskaavista menetyksistään, kahnauksistaan virkavallan kanssa ja halustaan asettua aina pienen ihmisen puolelle."

Johnny Cashin "Hurt" oli uusi alku minun Johnny Cash kaudelle, se tuli aikoinaan myös Levyraadissa ja sai siellä kovat pisteet ja täysin ansiosta. Se on varmaan yksi parhaimpia musiikkivideoita ja ne jotka eivät vielä silloin tiennyt kuka on Johnny Cash, tiesivät sen jälkeen. "Hurt" kappale löytyy Johnny Cashin Amerivan IV: The Man Comes Around levyltä, joka sisälsi monta hittiä ja "Hurt" oli yksi parhaimmista. Levy julkaistiin 2002, Cash menehtyi 2003, mutta hän sai nauttia vielä menestyksestä ja tämä levy olikin yksi parhaiten myyneitä levyjä sitten Cashin alkuaikoijen.


Robert Hilburnin Johnny Cash -elämän kerta on tyylikäs ja samalla karu kuvaus siitä millainen ura Cashillä oli. Alkuvuosina hän oli muiden varjossa ja näki kuinka Elvis Presley sai kaiken, ja hän joutui tyytymään rooliin jossa ei riittänyt mainostilaa tarpeeksi. Pikkuhiljaa Cash ponnisti pinnalle kaikkien vaikeuksien kautta. 

Kirja tuo esiin Cashista puolen jota moni ei tiedä. Vaikka hän oli rakastava perheen isä, oli hänen keikkamatkansa täynnä kuitenkin muuta kuin uskollisuutta vaimoaan kohtaan ja pitkien piinallisten vuosien jälkeen Cash sai sen mitä oli halunnut jo pitemmän aikaa, päästää silloinen vaimo pois avioliiton piinasta. Cash joutui urallaan nöyrtymään monesti levyjen alhaiseen myyntiin ja se loi osoittain myös vaikeudet uralla, ja huumeet tulivat liiankin usein kuvioihin. Levyjä tehtiin liukuhihnalla, mutta se suuri hitti usein puuttui ja vasta kun tultiin 2000 -luvulle ja moni luuli jo Cashin antaneen periksi niin hän teki sen mitä kukaan ei odottanut, yhden uransa hienoimmista levyistä ja musiikkivideon jota esimerkiksi Cashin vaimo ei olisi halunnut julkisuuteen, mutta Cash tuttuun tyyliinsä halusi ottaa riskin ja nykyään kaikki tietää kuka on Cash ja videon myötä myös levymyynti lähti huimaan nousuun.

Suosittelen ehdottomasti kirjaa kaikille, ei tarvitse olla Cash fani, mutta varoitus, sinusta voi tulla sellainen kun olet kirjan lukenut. Ja vaikka Cash ei olisi tuttu niin monet kappaleet joita kirjassa siteerataan ovat, ja huomaatkin että olet Cashia kuunnellut tai jos et itse niin vanhempasi.

Cash live forever, as well as Elvis!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…