Siirry pääsisältöön

Robert Hilburn - Johnny Cash


"Robert Hilburnin kattava, ennen kuulematonta sisäpiiritietoa hyödyntävä elämäkerta kertoo kaunistelemattoman totuuden modernin popkulttuurin legendasta, jonka vaiheikas ura ulottui Elvis Presleyn ja Jerry Lee Lewisin kanssa Sun Recordsissa vietetyistä päivistä joutsenlauluksi tulkittavaan, rohkeaan ja liikuttavaan ”Hurt”-videoon. Se piirtää äärimmäisen kiehtovan muotokuvan ristiriitojen repimästä laulajasta, joka tunnetaan musiikkinsa ohella nöyryyttävistä päihderiippuvuuksistaan, värikkäästä rakkauselämästään, murskaavista menetyksistään, kahnauksistaan virkavallan kanssa ja halustaan asettua aina pienen ihmisen puolelle."

Johnny Cashin "Hurt" oli uusi alku minun Johnny Cash kaudelle, se tuli aikoinaan myös Levyraadissa ja sai siellä kovat pisteet ja täysin ansiosta. Se on varmaan yksi parhaimpia musiikkivideoita ja ne jotka eivät vielä silloin tiennyt kuka on Johnny Cash, tiesivät sen jälkeen. "Hurt" kappale löytyy Johnny Cashin Amerivan IV: The Man Comes Around levyltä, joka sisälsi monta hittiä ja "Hurt" oli yksi parhaimmista. Levy julkaistiin 2002, Cash menehtyi 2003, mutta hän sai nauttia vielä menestyksestä ja tämä levy olikin yksi parhaiten myyneitä levyjä sitten Cashin alkuaikoijen.


Robert Hilburnin Johnny Cash -elämän kerta on tyylikäs ja samalla karu kuvaus siitä millainen ura Cashillä oli. Alkuvuosina hän oli muiden varjossa ja näki kuinka Elvis Presley sai kaiken, ja hän joutui tyytymään rooliin jossa ei riittänyt mainostilaa tarpeeksi. Pikkuhiljaa Cash ponnisti pinnalle kaikkien vaikeuksien kautta. 

Kirja tuo esiin Cashista puolen jota moni ei tiedä. Vaikka hän oli rakastava perheen isä, oli hänen keikkamatkansa täynnä kuitenkin muuta kuin uskollisuutta vaimoaan kohtaan ja pitkien piinallisten vuosien jälkeen Cash sai sen mitä oli halunnut jo pitemmän aikaa, päästää silloinen vaimo pois avioliiton piinasta. Cash joutui urallaan nöyrtymään monesti levyjen alhaiseen myyntiin ja se loi osoittain myös vaikeudet uralla, ja huumeet tulivat liiankin usein kuvioihin. Levyjä tehtiin liukuhihnalla, mutta se suuri hitti usein puuttui ja vasta kun tultiin 2000 -luvulle ja moni luuli jo Cashin antaneen periksi niin hän teki sen mitä kukaan ei odottanut, yhden uransa hienoimmista levyistä ja musiikkivideon jota esimerkiksi Cashin vaimo ei olisi halunnut julkisuuteen, mutta Cash tuttuun tyyliinsä halusi ottaa riskin ja nykyään kaikki tietää kuka on Cash ja videon myötä myös levymyynti lähti huimaan nousuun.

Suosittelen ehdottomasti kirjaa kaikille, ei tarvitse olla Cash fani, mutta varoitus, sinusta voi tulla sellainen kun olet kirjan lukenut. Ja vaikka Cash ei olisi tuttu niin monet kappaleet joita kirjassa siteerataan ovat, ja huomaatkin että olet Cashia kuunnellut tai jos et itse niin vanhempasi.

Cash live forever, as well as Elvis!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Lars Wilderäng - Tähtikirkas

Lars Wilderäng Tähtikirkas Jalava, 2017

TÄMÄ KIRJA POMPPAA YHDEKSI VUODEN 2018 PARHAIMMAKSI KIRJAKSI, TÄHTIKIRKKAASTI!

Lars Wilderängin Tähtikirkas oli mahtava yllätys. Tartuin kirjaan sattumalta, ja nyt odotellaan innolla koska trilogian seuraavat osat ilmestyvät. Kirjahan kertoo sen mikä meidän aika monen päässä varmaan pyörii: Mitä jos kaikki sähkölaitteet lakkaisi toimimasta, ei olisi sähköä.


Kirjan tarina tarjoaa kaaosta kaaoksen perään. Wilderäng tarjoaa lukijalle lähes viisisataa sivua jännittävää luettavaa. Tarinaa seurataan useamman henkilön näkökulmasta ja se luo tarinalle uskottavan, mahtavan tunnelman. Wilderäng ei myöskään pelkää kertoa niitä kovinpia hetkiä joita tällainen katastrofi voi aiheuttaa perheessä.

Kirjan tarina sijoittuu mielenkiintoisesti Ruotsiin, eikä Amerikkaan josta on totuttu saamaan useampiakin tämänkaltaisia maailmanlopputarinoita, mutta ruotsalainen kirjailija vetää pitemmän korren ja tekee kirjasta tyylikkään kokonaisuuden.

Kirja on jaettu neljään osaan.…

Christian Rönnbacka - Tuonen korppi

Christian Rönnbacka Tuonen korppi Crime Time, 2017

Tuonen korppi on Christian Rönnbackan seitsemäs Hautalehto -sarjan kirja. Vuodesta  2012 lähtien Rönnbackalta on totuttu saamaan luettavaksi uusi dekkari. Itselleni Rönnbackan uuden kirjan ilmestyminen on aina kova juttu ja odotuksia täynnä.
Rönnbacka ei ole vielä onnistunut kirjoittaman hutilyöntiä vaan kirja kirjalta hän koventaa otetta ja on ollut ilo huomata, että kaksi viimeisintä Hautalehto -dekkaria on ollut varsin kovaa kamaa. Rönnbackan kielenkäyttö ei välttämättä saa kaikilta lukijoilta tyylipuhtaita pisteitä, mutta vittu jos kirjailijan tyyli kiinnosta niin jätä ihmeessä kirja väliin, mutta sitten se on oma häpeä nimittäin Rönnbacka on tämän hetken kuumin dekkarikirjailija.

Itse pidän hyvinkin paljon Rönnbackan tyylistä jossa juurikin tämä edelläkin mainittu sana on viljelty siellä täällä mutta ei liikaa. Liian moni on tosikko, joka ei suvaitse kirjassakaan kielenkäyttöä joka on halventavaa mutta nykynuoriso taitanee kuiten…