Siirry pääsisältöön

Robert Hilburn - Johnny Cash


"Robert Hilburnin kattava, ennen kuulematonta sisäpiiritietoa hyödyntävä elämäkerta kertoo kaunistelemattoman totuuden modernin popkulttuurin legendasta, jonka vaiheikas ura ulottui Elvis Presleyn ja Jerry Lee Lewisin kanssa Sun Recordsissa vietetyistä päivistä joutsenlauluksi tulkittavaan, rohkeaan ja liikuttavaan ”Hurt”-videoon. Se piirtää äärimmäisen kiehtovan muotokuvan ristiriitojen repimästä laulajasta, joka tunnetaan musiikkinsa ohella nöyryyttävistä päihderiippuvuuksistaan, värikkäästä rakkauselämästään, murskaavista menetyksistään, kahnauksistaan virkavallan kanssa ja halustaan asettua aina pienen ihmisen puolelle."

Johnny Cashin "Hurt" oli uusi alku minun Johnny Cash kaudelle, se tuli aikoinaan myös Levyraadissa ja sai siellä kovat pisteet ja täysin ansiosta. Se on varmaan yksi parhaimpia musiikkivideoita ja ne jotka eivät vielä silloin tiennyt kuka on Johnny Cash, tiesivät sen jälkeen. "Hurt" kappale löytyy Johnny Cashin Amerivan IV: The Man Comes Around levyltä, joka sisälsi monta hittiä ja "Hurt" oli yksi parhaimmista. Levy julkaistiin 2002, Cash menehtyi 2003, mutta hän sai nauttia vielä menestyksestä ja tämä levy olikin yksi parhaiten myyneitä levyjä sitten Cashin alkuaikoijen.


Robert Hilburnin Johnny Cash -elämän kerta on tyylikäs ja samalla karu kuvaus siitä millainen ura Cashillä oli. Alkuvuosina hän oli muiden varjossa ja näki kuinka Elvis Presley sai kaiken, ja hän joutui tyytymään rooliin jossa ei riittänyt mainostilaa tarpeeksi. Pikkuhiljaa Cash ponnisti pinnalle kaikkien vaikeuksien kautta. 

Kirja tuo esiin Cashista puolen jota moni ei tiedä. Vaikka hän oli rakastava perheen isä, oli hänen keikkamatkansa täynnä kuitenkin muuta kuin uskollisuutta vaimoaan kohtaan ja pitkien piinallisten vuosien jälkeen Cash sai sen mitä oli halunnut jo pitemmän aikaa, päästää silloinen vaimo pois avioliiton piinasta. Cash joutui urallaan nöyrtymään monesti levyjen alhaiseen myyntiin ja se loi osoittain myös vaikeudet uralla, ja huumeet tulivat liiankin usein kuvioihin. Levyjä tehtiin liukuhihnalla, mutta se suuri hitti usein puuttui ja vasta kun tultiin 2000 -luvulle ja moni luuli jo Cashin antaneen periksi niin hän teki sen mitä kukaan ei odottanut, yhden uransa hienoimmista levyistä ja musiikkivideon jota esimerkiksi Cashin vaimo ei olisi halunnut julkisuuteen, mutta Cash tuttuun tyyliinsä halusi ottaa riskin ja nykyään kaikki tietää kuka on Cash ja videon myötä myös levymyynti lähti huimaan nousuun.

Suosittelen ehdottomasti kirjaa kaikille, ei tarvitse olla Cash fani, mutta varoitus, sinusta voi tulla sellainen kun olet kirjan lukenut. Ja vaikka Cash ei olisi tuttu niin monet kappaleet joita kirjassa siteerataan ovat, ja huomaatkin että olet Cashia kuunnellut tai jos et itse niin vanhempasi.

Cash live forever, as well as Elvis!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Rottasankari

Seppo Jokinen Rottasankari Crime Time 2019

Yksi kesän lähestymisen merkki ja varma kevään saapumisen merkki on Seppo Jokisen uuden dekkarin ilmestyminen. Rottasankari on komisario Koskisesta kertovan kirjasarjan kahdeskymmenesneljäs osa. Tuttuun tapaan Seppo Jokinen on yhdistänyt laadukkaan jännityskertomuksen sekä suhteellisen leppoisan perhe-elämäkuvauksen kansien väliin. Vaikka Jokisen kirjojen tyyli on kautta-aikain ollut miltein samanlainen kirjasta kirjaan jaksaa se viihdyttää lukijaa. Jokinen ei mässäile kirjoissaan turhalla väkivallalla vaan tuo jännitteen kuvaamisen lähelle lukijaa tarkalla ja osaavalla kerronnalla, jossa myös lukijalle jätetään miettimistä.
Tampereella tapahtuu jälleen, tällä kerta osakseen luoteja saa myös poliisit ja vain tunteja tästä tulee pommiuhkaus. Lisäksi Koskisen päätä vaivaa se, kuka oli se salaperäinen elvyttäjä joka pelasti murhayrityksen kohteeksi joutuneen henkilön hengen. Ja kun sivu sivulta maltaa jännitykseltään odottaa loppua, loksahtavat…

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…