Siirry pääsisältöön

Robert Hilburn - Johnny Cash


"Robert Hilburnin kattava, ennen kuulematonta sisäpiiritietoa hyödyntävä elämäkerta kertoo kaunistelemattoman totuuden modernin popkulttuurin legendasta, jonka vaiheikas ura ulottui Elvis Presleyn ja Jerry Lee Lewisin kanssa Sun Recordsissa vietetyistä päivistä joutsenlauluksi tulkittavaan, rohkeaan ja liikuttavaan ”Hurt”-videoon. Se piirtää äärimmäisen kiehtovan muotokuvan ristiriitojen repimästä laulajasta, joka tunnetaan musiikkinsa ohella nöyryyttävistä päihderiippuvuuksistaan, värikkäästä rakkauselämästään, murskaavista menetyksistään, kahnauksistaan virkavallan kanssa ja halustaan asettua aina pienen ihmisen puolelle."

Johnny Cashin "Hurt" oli uusi alku minun Johnny Cash kaudelle, se tuli aikoinaan myös Levyraadissa ja sai siellä kovat pisteet ja täysin ansiosta. Se on varmaan yksi parhaimpia musiikkivideoita ja ne jotka eivät vielä silloin tiennyt kuka on Johnny Cash, tiesivät sen jälkeen. "Hurt" kappale löytyy Johnny Cashin Amerivan IV: The Man Comes Around levyltä, joka sisälsi monta hittiä ja "Hurt" oli yksi parhaimmista. Levy julkaistiin 2002, Cash menehtyi 2003, mutta hän sai nauttia vielä menestyksestä ja tämä levy olikin yksi parhaiten myyneitä levyjä sitten Cashin alkuaikoijen.


Robert Hilburnin Johnny Cash -elämän kerta on tyylikäs ja samalla karu kuvaus siitä millainen ura Cashillä oli. Alkuvuosina hän oli muiden varjossa ja näki kuinka Elvis Presley sai kaiken, ja hän joutui tyytymään rooliin jossa ei riittänyt mainostilaa tarpeeksi. Pikkuhiljaa Cash ponnisti pinnalle kaikkien vaikeuksien kautta. 

Kirja tuo esiin Cashista puolen jota moni ei tiedä. Vaikka hän oli rakastava perheen isä, oli hänen keikkamatkansa täynnä kuitenkin muuta kuin uskollisuutta vaimoaan kohtaan ja pitkien piinallisten vuosien jälkeen Cash sai sen mitä oli halunnut jo pitemmän aikaa, päästää silloinen vaimo pois avioliiton piinasta. Cash joutui urallaan nöyrtymään monesti levyjen alhaiseen myyntiin ja se loi osoittain myös vaikeudet uralla, ja huumeet tulivat liiankin usein kuvioihin. Levyjä tehtiin liukuhihnalla, mutta se suuri hitti usein puuttui ja vasta kun tultiin 2000 -luvulle ja moni luuli jo Cashin antaneen periksi niin hän teki sen mitä kukaan ei odottanut, yhden uransa hienoimmista levyistä ja musiikkivideon jota esimerkiksi Cashin vaimo ei olisi halunnut julkisuuteen, mutta Cash tuttuun tyyliinsä halusi ottaa riskin ja nykyään kaikki tietää kuka on Cash ja videon myötä myös levymyynti lähti huimaan nousuun.

Suosittelen ehdottomasti kirjaa kaikille, ei tarvitse olla Cash fani, mutta varoitus, sinusta voi tulla sellainen kun olet kirjan lukenut. Ja vaikka Cash ei olisi tuttu niin monet kappaleet joita kirjassa siteerataan ovat, ja huomaatkin että olet Cashia kuunnellut tai jos et itse niin vanhempasi.

Cash live forever, as well as Elvis!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Marja Aarnipuro - Maakellarin salaisuus

Marja Aarnipuro Maakellarin salaisuus Crime Time, 2017

Marja Aarnipuro on helsinkiläinen toimittaja, Apu-lehden päätoimittaja. Tietojen mukaan hän on myös avovaimo, aikuisten lasten äiti ja Osku-koian emäntä. Hän tykkää rentoutua maalaismaisemissa, juoksee, nyrkkeilee ja vietää liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa. Aiemmin Aarnipuro on kirjoittanut kiiteltyjä teoksia, jotka käsittelevät rintasyöpää, mutta nyt Aarnipuro tekee loikkauksen dekkarimaailmaan ja toivottavasti hän pysyy siellä kauan, unohtamatta kuitenkaan kirjoittaa kirjoja asioista jotka koskettavat montaa suomalaista naista.
Aarnipuro aloittaa Maakellarin salaisuus kirjallaan dekkarisarjan Kaarina Riikonen ratkaisee. Ja aloitaakin sen täydellisesti. Aarnipuro marssittaa dekkarigenreen uuden hahmon, Kaarinan, joka kirjailijan tapaan toimii toimittajana. Eräänä päivänä Viikko-lehden toimittaja Kaarina löytää oman kesäpaikkansa maakellarista surmatun miehen. Mikä voisikaan olla toimittajalle parempi jutun paikka kun ruumis j…