Siirry pääsisältöön

Robert Hilburn - Johnny Cash


"Robert Hilburnin kattava, ennen kuulematonta sisäpiiritietoa hyödyntävä elämäkerta kertoo kaunistelemattoman totuuden modernin popkulttuurin legendasta, jonka vaiheikas ura ulottui Elvis Presleyn ja Jerry Lee Lewisin kanssa Sun Recordsissa vietetyistä päivistä joutsenlauluksi tulkittavaan, rohkeaan ja liikuttavaan ”Hurt”-videoon. Se piirtää äärimmäisen kiehtovan muotokuvan ristiriitojen repimästä laulajasta, joka tunnetaan musiikkinsa ohella nöyryyttävistä päihderiippuvuuksistaan, värikkäästä rakkauselämästään, murskaavista menetyksistään, kahnauksistaan virkavallan kanssa ja halustaan asettua aina pienen ihmisen puolelle."

Johnny Cashin "Hurt" oli uusi alku minun Johnny Cash kaudelle, se tuli aikoinaan myös Levyraadissa ja sai siellä kovat pisteet ja täysin ansiosta. Se on varmaan yksi parhaimpia musiikkivideoita ja ne jotka eivät vielä silloin tiennyt kuka on Johnny Cash, tiesivät sen jälkeen. "Hurt" kappale löytyy Johnny Cashin Amerivan IV: The Man Comes Around levyltä, joka sisälsi monta hittiä ja "Hurt" oli yksi parhaimmista. Levy julkaistiin 2002, Cash menehtyi 2003, mutta hän sai nauttia vielä menestyksestä ja tämä levy olikin yksi parhaiten myyneitä levyjä sitten Cashin alkuaikoijen.


Robert Hilburnin Johnny Cash -elämän kerta on tyylikäs ja samalla karu kuvaus siitä millainen ura Cashillä oli. Alkuvuosina hän oli muiden varjossa ja näki kuinka Elvis Presley sai kaiken, ja hän joutui tyytymään rooliin jossa ei riittänyt mainostilaa tarpeeksi. Pikkuhiljaa Cash ponnisti pinnalle kaikkien vaikeuksien kautta. 

Kirja tuo esiin Cashista puolen jota moni ei tiedä. Vaikka hän oli rakastava perheen isä, oli hänen keikkamatkansa täynnä kuitenkin muuta kuin uskollisuutta vaimoaan kohtaan ja pitkien piinallisten vuosien jälkeen Cash sai sen mitä oli halunnut jo pitemmän aikaa, päästää silloinen vaimo pois avioliiton piinasta. Cash joutui urallaan nöyrtymään monesti levyjen alhaiseen myyntiin ja se loi osoittain myös vaikeudet uralla, ja huumeet tulivat liiankin usein kuvioihin. Levyjä tehtiin liukuhihnalla, mutta se suuri hitti usein puuttui ja vasta kun tultiin 2000 -luvulle ja moni luuli jo Cashin antaneen periksi niin hän teki sen mitä kukaan ei odottanut, yhden uransa hienoimmista levyistä ja musiikkivideon jota esimerkiksi Cashin vaimo ei olisi halunnut julkisuuteen, mutta Cash tuttuun tyyliinsä halusi ottaa riskin ja nykyään kaikki tietää kuka on Cash ja videon myötä myös levymyynti lähti huimaan nousuun.

Suosittelen ehdottomasti kirjaa kaikille, ei tarvitse olla Cash fani, mutta varoitus, sinusta voi tulla sellainen kun olet kirjan lukenut. Ja vaikka Cash ei olisi tuttu niin monet kappaleet joita kirjassa siteerataan ovat, ja huomaatkin että olet Cashia kuunnellut tai jos et itse niin vanhempasi.

Cash live forever, as well as Elvis!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…

Vuosi 2018 parhaat kirjat

Vuoden parhaimmat kirjat top 10
Karl Ove Knausgård - Poissa päiväjärjestyksestä, Like
Ilkka Auer - Domowik, Haamu kustannus
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Katariina Vuori - Erään tapon tarina, Like
Hanna Velling - Kirjosieppo, Bazar
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Tapani Bagge - Miehet asialla, Aviador
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
JP Koskinen - Huhtikuun hiipuva rakkaus, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, AviadorParhaimmat dekkarit Top 5
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Marja Aarnipuro - Ikäneidon testamentti, Crime Time
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, Aviador


Parhain Scifi -kirja
Lars Wilderäng - Tähtikirkas, Jalava