Siirry pääsisältöön

Päivi Almgren ja Päivi Jokitalo - Tappavat tienoot

"Missä tapahtui murha? Miltä surmapaikalla näyttää tai haisee?
Mitä siellä kuuluu? Päivi Almgrenin ja Päivi Jokitalon Tappavat tienoot. Suomalaisen dekkarin maisemissa sukeltaa kirjallisten murhien maantieteeseen. Teos esittelee kiinnostavia ja kummallisia murhapaikkoja ja pohtii, miten tuttu paikka muuttuu kauhun näyttämöksi.  Kirja toimii myös matkaoppaana kotimaisen dekkarin murhapaikoille. Mukana on tappavia tienoita muun muassa Pirkko Arhipan, Kati Hiekkapellon, Seppo Jokisen, Leena Lehtolaisen, Ari Paulowin, Timo Sandbergin, Eeva Tenhusen, Antti Tuomaisen ja Mika Waltarin tuotannosta."

NYT LÖYTI DEKKARIYSTÄVÄLLE UPEA KIRJA! Avain kustannus on kustantanut kirjan nimeltään Tappavat tienoot, jossa esitellään hienosti muutamien tunnettujen kirjailijoiden dekkareiden tapahtumapaikat, tappotavat ja perehdytään tapahtumapaikkakuntiin.

Suomessa murha voi tapahtua aivan missä vain, yleisin on puisto, mutta kun lukee tämän kirjan saa sen käsityksen, että suomalaisilla dekkaristeilla on hyvä mielikuvitus niin tapahtumapaikan suhteen kuin tekotavan suhteen. Vaikka aina tapahtumapaikka ei olisikaan olemassa oleva kunta, kaupungi tai kylä niin dekkarikirjailija voi päässään luoda itselleen halutun miljöön johon tapahtumat sijoittaa. Moni kirjailijoista käyttää tapahtumapaikkana omaa kotikuntaansa, Seppo Jokinen Tamperetta ja Reijo Mäki Turkua (ei mukana kirjassa).

Tuttuus on se josta halutaan kirjoittaa ja se luo useimmiten kirjalle myös uskottavuutta kun lukija tietää, että kirjailija on kotoisin samalta paikkakunnalta niin hänellä on myös tietämystä ja tuntemusta miljöistä joita paikkakunnalla on. Toisaalta tuttujen miljöiden sekaan saatetaan keskiä omia asuinalueita, kyliä tai lähiöitä tai vaikkapa vain jokin rakennus. Tai sitten jollakin rakennuksella on erilainen historia kuin kirjassa väitetään, en katso sitä pahalla vaan se on kirjailijan hienoa mielikuvitusta. Vanhasta hylätystä kansakoulusta voi tulla nykypäivän hoitolaitos tai tehdasalueesta rikollisjengin päämaja.

Tappavat tienoot kirjalle soisi jatkoa, koska suomalaisessa dekkarigenressä on niin paljon paikkoja ja tapahtumia, että niistä riittää kerrottavaa monen kirjan edeksi. Itse luin mielenkiinnolla tämän kirjan läpi ja uskon, että palaan sen pariin vielä monta kertaa, aina kun tulee uutta dekkaria ja pitää esimerkiksi tarkistaa tästä kirjasta mitä täällä oli kerrottu tuosta kirjailijan tapahtumamiljööstä.

Tätä kirjaa varten tekijät ovat lukeneet laajan aineiston, liudan suomalaisia eturivin dekkaristien kirjoja, paljon tietokirjoja ym. materiaalia ja työstäneet siitä yhden tämän vuoden parhaimmista tietokirjoista.

Hieno kirja Avaimelta!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Rottasankari

Seppo Jokinen Rottasankari Crime Time 2019

Yksi kesän lähestymisen merkki ja varma kevään saapumisen merkki on Seppo Jokisen uuden dekkarin ilmestyminen. Rottasankari on komisario Koskisesta kertovan kirjasarjan kahdeskymmenesneljäs osa. Tuttuun tapaan Seppo Jokinen on yhdistänyt laadukkaan jännityskertomuksen sekä suhteellisen leppoisan perhe-elämäkuvauksen kansien väliin. Vaikka Jokisen kirjojen tyyli on kautta-aikain ollut miltein samanlainen kirjasta kirjaan jaksaa se viihdyttää lukijaa. Jokinen ei mässäile kirjoissaan turhalla väkivallalla vaan tuo jännitteen kuvaamisen lähelle lukijaa tarkalla ja osaavalla kerronnalla, jossa myös lukijalle jätetään miettimistä.
Tampereella tapahtuu jälleen, tällä kerta osakseen luoteja saa myös poliisit ja vain tunteja tästä tulee pommiuhkaus. Lisäksi Koskisen päätä vaivaa se, kuka oli se salaperäinen elvyttäjä joka pelasti murhayrityksen kohteeksi joutuneen henkilön hengen. Ja kun sivu sivulta maltaa jännitykseltään odottaa loppua, loksahtavat…

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…