Siirry pääsisältöön

Päivi Almgren ja Päivi Jokitalo - Tappavat tienoot

"Missä tapahtui murha? Miltä surmapaikalla näyttää tai haisee?
Mitä siellä kuuluu? Päivi Almgrenin ja Päivi Jokitalon Tappavat tienoot. Suomalaisen dekkarin maisemissa sukeltaa kirjallisten murhien maantieteeseen. Teos esittelee kiinnostavia ja kummallisia murhapaikkoja ja pohtii, miten tuttu paikka muuttuu kauhun näyttämöksi.  Kirja toimii myös matkaoppaana kotimaisen dekkarin murhapaikoille. Mukana on tappavia tienoita muun muassa Pirkko Arhipan, Kati Hiekkapellon, Seppo Jokisen, Leena Lehtolaisen, Ari Paulowin, Timo Sandbergin, Eeva Tenhusen, Antti Tuomaisen ja Mika Waltarin tuotannosta."

NYT LÖYTI DEKKARIYSTÄVÄLLE UPEA KIRJA! Avain kustannus on kustantanut kirjan nimeltään Tappavat tienoot, jossa esitellään hienosti muutamien tunnettujen kirjailijoiden dekkareiden tapahtumapaikat, tappotavat ja perehdytään tapahtumapaikkakuntiin.

Suomessa murha voi tapahtua aivan missä vain, yleisin on puisto, mutta kun lukee tämän kirjan saa sen käsityksen, että suomalaisilla dekkaristeilla on hyvä mielikuvitus niin tapahtumapaikan suhteen kuin tekotavan suhteen. Vaikka aina tapahtumapaikka ei olisikaan olemassa oleva kunta, kaupungi tai kylä niin dekkarikirjailija voi päässään luoda itselleen halutun miljöön johon tapahtumat sijoittaa. Moni kirjailijoista käyttää tapahtumapaikkana omaa kotikuntaansa, Seppo Jokinen Tamperetta ja Reijo Mäki Turkua (ei mukana kirjassa).

Tuttuus on se josta halutaan kirjoittaa ja se luo useimmiten kirjalle myös uskottavuutta kun lukija tietää, että kirjailija on kotoisin samalta paikkakunnalta niin hänellä on myös tietämystä ja tuntemusta miljöistä joita paikkakunnalla on. Toisaalta tuttujen miljöiden sekaan saatetaan keskiä omia asuinalueita, kyliä tai lähiöitä tai vaikkapa vain jokin rakennus. Tai sitten jollakin rakennuksella on erilainen historia kuin kirjassa väitetään, en katso sitä pahalla vaan se on kirjailijan hienoa mielikuvitusta. Vanhasta hylätystä kansakoulusta voi tulla nykypäivän hoitolaitos tai tehdasalueesta rikollisjengin päämaja.

Tappavat tienoot kirjalle soisi jatkoa, koska suomalaisessa dekkarigenressä on niin paljon paikkoja ja tapahtumia, että niistä riittää kerrottavaa monen kirjan edeksi. Itse luin mielenkiinnolla tämän kirjan läpi ja uskon, että palaan sen pariin vielä monta kertaa, aina kun tulee uutta dekkaria ja pitää esimerkiksi tarkistaa tästä kirjasta mitä täällä oli kerrottu tuosta kirjailijan tapahtumamiljööstä.

Tätä kirjaa varten tekijät ovat lukeneet laajan aineiston, liudan suomalaisia eturivin dekkaristien kirjoja, paljon tietokirjoja ym. materiaalia ja työstäneet siitä yhden tämän vuoden parhaimmista tietokirjoista.

Hieno kirja Avaimelta!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…

Vuosi 2018 parhaat kirjat

Vuoden parhaimmat kirjat top 10
Karl Ove Knausgård - Poissa päiväjärjestyksestä, Like
Ilkka Auer - Domowik, Haamu kustannus
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Katariina Vuori - Erään tapon tarina, Like
Hanna Velling - Kirjosieppo, Bazar
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Tapani Bagge - Miehet asialla, Aviador
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
JP Koskinen - Huhtikuun hiipuva rakkaus, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, AviadorParhaimmat dekkarit Top 5
Volker Kutscher - Babylon Berlin, Bazar
Marja Aarnipuro - Ikäneidon testamentti, Crime Time
JP Koskinen - Helppoa rahaa, Like
Seppo Jokinen - Lyödyn laki, Crime Time
Noël Balen ja Vaness Barrot - Kalmakääryleitä murhakastikkeessa, Aviador


Parhain Scifi -kirja
Lars Wilderäng - Tähtikirkas, Jalava