Siirry pääsisältöön

Päivi Almgren ja Päivi Jokitalo - Tappavat tienoot

"Missä tapahtui murha? Miltä surmapaikalla näyttää tai haisee?
Mitä siellä kuuluu? Päivi Almgrenin ja Päivi Jokitalon Tappavat tienoot. Suomalaisen dekkarin maisemissa sukeltaa kirjallisten murhien maantieteeseen. Teos esittelee kiinnostavia ja kummallisia murhapaikkoja ja pohtii, miten tuttu paikka muuttuu kauhun näyttämöksi.  Kirja toimii myös matkaoppaana kotimaisen dekkarin murhapaikoille. Mukana on tappavia tienoita muun muassa Pirkko Arhipan, Kati Hiekkapellon, Seppo Jokisen, Leena Lehtolaisen, Ari Paulowin, Timo Sandbergin, Eeva Tenhusen, Antti Tuomaisen ja Mika Waltarin tuotannosta."

NYT LÖYTI DEKKARIYSTÄVÄLLE UPEA KIRJA! Avain kustannus on kustantanut kirjan nimeltään Tappavat tienoot, jossa esitellään hienosti muutamien tunnettujen kirjailijoiden dekkareiden tapahtumapaikat, tappotavat ja perehdytään tapahtumapaikkakuntiin.

Suomessa murha voi tapahtua aivan missä vain, yleisin on puisto, mutta kun lukee tämän kirjan saa sen käsityksen, että suomalaisilla dekkaristeilla on hyvä mielikuvitus niin tapahtumapaikan suhteen kuin tekotavan suhteen. Vaikka aina tapahtumapaikka ei olisikaan olemassa oleva kunta, kaupungi tai kylä niin dekkarikirjailija voi päässään luoda itselleen halutun miljöön johon tapahtumat sijoittaa. Moni kirjailijoista käyttää tapahtumapaikkana omaa kotikuntaansa, Seppo Jokinen Tamperetta ja Reijo Mäki Turkua (ei mukana kirjassa).

Tuttuus on se josta halutaan kirjoittaa ja se luo useimmiten kirjalle myös uskottavuutta kun lukija tietää, että kirjailija on kotoisin samalta paikkakunnalta niin hänellä on myös tietämystä ja tuntemusta miljöistä joita paikkakunnalla on. Toisaalta tuttujen miljöiden sekaan saatetaan keskiä omia asuinalueita, kyliä tai lähiöitä tai vaikkapa vain jokin rakennus. Tai sitten jollakin rakennuksella on erilainen historia kuin kirjassa väitetään, en katso sitä pahalla vaan se on kirjailijan hienoa mielikuvitusta. Vanhasta hylätystä kansakoulusta voi tulla nykypäivän hoitolaitos tai tehdasalueesta rikollisjengin päämaja.

Tappavat tienoot kirjalle soisi jatkoa, koska suomalaisessa dekkarigenressä on niin paljon paikkoja ja tapahtumia, että niistä riittää kerrottavaa monen kirjan edeksi. Itse luin mielenkiinnolla tämän kirjan läpi ja uskon, että palaan sen pariin vielä monta kertaa, aina kun tulee uutta dekkaria ja pitää esimerkiksi tarkistaa tästä kirjasta mitä täällä oli kerrottu tuosta kirjailijan tapahtumamiljööstä.

Tätä kirjaa varten tekijät ovat lukeneet laajan aineiston, liudan suomalaisia eturivin dekkaristien kirjoja, paljon tietokirjoja ym. materiaalia ja työstäneet siitä yhden tämän vuoden parhaimmista tietokirjoista.

Hieno kirja Avaimelta!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…