Siirry pääsisältöön

Ville Hytönen & Marjo Nygård - Professori Pistrihin hullu maailmanjärjestys


Ville Hytönen & Marjo Nygård
Professori Pistrihin hullu maailmajärjestys
Haamu kustannus, 2019


Musta-valko-harmaat kuvat höystettynä keltaisella efektillä tekevät kirjasta yhden tyylikkäimmin toteutetun lapsille suunnatun hullunhauskan teoksen. Ville Hytösen taidokas, ylilennokkaisiin kuvauksiin yltävä teksti pursua lukijan mieliin ja saa nojatuolissa hiljaa istuvan, kirjaa kädessä pitävän, lukijan tirskumaan jopa itsekseen.

Hytönen on luonut tarinaansa rosvoilevia roibereita, kosmonautti Viiksi-Vitalin ja rälläkkäkarhuja. Nygårdin kuvitus lisää Hytösen tekstin arvoituksellisuutta ja sen hyvin mielikuvitusrikasta maailmaa, juuri sellaista jossa jokainen pikkupoika viihtyisi. Itse luin tämän kirjan salaa lapsilta, mutta aion ottaa sen myös heidän kanssa luettavaksi, ehdottomasti, ja uskon, että saan osakseni paljon kysymyksiä näistä hahmoista ja niihin ilmeisesti on pakko vastata: "Iskä ei tiiä." Onneksi Hytösen teksti on kuitenkin kera Nygårdin kuvituksen sellaista, että se antaa myös lukijalle sen mahdollisuuden, että hän saa käyttää omaa päätään ja jopa antaa luvan sepittää lapsille tarinaa erilaisita hahmoista.

Professori Pistrihin hullu maailmanjärjestys on yksi viime vuosien hienommin toteutetuista lastenkirjoista. Vaikka sen kuvat eivät ole värikylläisiä, ne ovat silti sitä. Kuvituksessa tulee esiin tekstin voima ja tekstissä kuvituksen voima, ja yhdessä on saatu aikaan maailma, johon toivottavasti tämä lukija pääsee vielä uudelleen matkustamaan, koska aineksia on paljon ja ideoita luoda uusia hahmoja ja paikkoja vaikka kuinka paljon.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…

Seppo Jokinen - Rottasankari

Seppo Jokinen Rottasankari Crime Time 2019

Yksi kesän lähestymisen merkki ja varma kevään saapumisen merkki on Seppo Jokisen uuden dekkarin ilmestyminen. Rottasankari on komisario Koskisesta kertovan kirjasarjan kahdeskymmenesneljäs osa. Tuttuun tapaan Seppo Jokinen on yhdistänyt laadukkaan jännityskertomuksen sekä suhteellisen leppoisan perhe-elämäkuvauksen kansien väliin. Vaikka Jokisen kirjojen tyyli on kautta-aikain ollut miltein samanlainen kirjasta kirjaan jaksaa se viihdyttää lukijaa. Jokinen ei mässäile kirjoissaan turhalla väkivallalla vaan tuo jännitteen kuvaamisen lähelle lukijaa tarkalla ja osaavalla kerronnalla, jossa myös lukijalle jätetään miettimistä.
Tampereella tapahtuu jälleen, tällä kerta osakseen luoteja saa myös poliisit ja vain tunteja tästä tulee pommiuhkaus. Lisäksi Koskisen päätä vaivaa se, kuka oli se salaperäinen elvyttäjä joka pelasti murhayrityksen kohteeksi joutuneen henkilön hengen. Ja kun sivu sivulta maltaa jännitykseltään odottaa loppua, loksahtavat…