Siirry pääsisältöön

Charles Dickens - Saiturin joulu


Charles Dickens
Saiturin joulu
2018, Basam Books


Charles Dickensin kirja Saiturin joulu (ilm. alk.per. 1843) on yksi kirjallisuushistorian klassikoista. Basam Books julkaisi kirjasta uuden painoksen 2018. Tätä edellinen suomennos on niin ikään Basam Booksin julkaisemana vuodelta 2012. Kaksituhatta luvulla tämä klassikko kirja on julkaistu neljä kertaa kolmen eri suomentajan toimesta. Ensimmäisen kerran kirja ilmestyi 1843 ja Suomeksi vuonna 1878 nimellä Joulun-aatto. Tämän jälkeen kirja on ilmestynyt nimillä Joulu-ilta (1893), Jouluaatto (1932), Joululaulu (1984), Saiturin jouluyö (1986), Joululaulu (2001) ja Saiturin joulu nimellä vuosina 2007, 2012 ja nyt 2018.

***

Kirjan päähenkilö on rahankuva silmissä kulkeva Ebenezer Scrooge, jolle vain raha on tärkeää. Hän ei välitä ihmisistä saati heidän tunteistaan, hän välittää vain itsestään ja eritoten hän ei välitä joulusta. Ja kuten jokaiseen tällaiseen tarinaan kuuluu on hänen palveluksessa hyvin alipalkattu ja ylityöllistetty alainen.

Ensimmäisenä Scroogen työpaikalle saapuu kaksi herraa, jotka keräävät rahaa köyhille. Seuraavaksi sukulaispoika pyytää Scroogea jouluaterialle ja päivä ennen joulua hänen entinen kollegansa saapuu haamuna ja varoitaa Scroogea. "Ellet paranna tapojasi, sinun kohtalosi on kantaa painavia kahleita kuisesti!"

Kun Scrooge nukahtaa hänen luokseen saapuu menneiden joulujen henki, joka vie hänet nuoruus aikoihin. Seuraavaksi saapuu Nykyisen joulun henki ja viimeiseksi Tulevien joulujen henki näyttää Scroogelle sen totuuden minkä tulevaisuus tuo. Yksi tuuppaus auttaa korjaamaan vääryydet.


Kirja on klassikko ja sen tuleekin olla saatavilla kaupoista jokaisena jouluna, jokaiselle uudelle ja tulevalle sukupolvelle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru

Jaakko Melentjeff - Hukkuneet

Jaakko Melentjeff Hukkuneet Atena, 2017 Vahva esikoisdekkari Jaakko Melentjeff edustaa uutta, nousevaa suomalaista dekkaripolvea. Hänen esikoidekkarinsa Hukkuneet tapahtumat sijoittuvat laajalle alueelle Pohjoimaissa, eli viitteitä kansainväliseen hakuisuuteen on havaittavissa. Olen monesti kaivannut kirjoittaessani suomalaisista dekkareista, että miksi niissä ei ole yritystä kansainvälisyyteen, mutta nyt on. Melentjeffin dekkari Hukkuneet on juuri sellainen, jolta voi odottaa jonkinmoinsta läpimurtoa ainakin Pohjoismaissa. Melentjeff on onnistunut kirjoittamaan kansainväliselläkin tasolla mitattuna kelpo trillerin, hänen tyylinsä kirjoittaa tarjoaa sellaisen koukun johon jää kiinni, ja vaikka osittain kirjan juoni osoittautuu erittäin monisäikeiseksi ja henkilögalleria monipäiseksi pysyy Melentjeffin dekkari kuosissa erittäin hyvin, eikä sen vetovoima päästä otteestaan. Onko sitten jatkoa luvassa Hukkuneille? Toivottavasti on, koska kirjailijan luoma henkilöga