Siirry pääsisältöön

Maaretta Tukiainen & Markus Frey - Pohjolan voimaeläimet


Marketta Tukiainen & Markus Frey
Pohjolan voimaeläimet
Tuuma-kustannus, 2018


Mitä yhteistä on mm. seuraavilla eläimillä?

Kuikka, lohi, sammakko, sisilisko, jänis, käki, kurki, lepakko, naali, poro

Vastaus on se, että ne on kaikki luokiteltu tavalla tai toisella voimaeläimiksi. Tukiaisen ja Freyn tekemässä kirjassa Pohjolan voimaeläimet, on jaettu voimalliset ja voimaannuttavat eläimet viiteen eri ryhmään: Veden eläimet, maan eläimet, metsän eläimet, ilman eläimet sekä lumen ja jään eläimet. Jokaisen ryhmän alussa on myytti, sekä ryhmän toteemieläin.

Kirjassa on uudelleen tulkittu muinaisten suomalaisten uskomuksia eläimistä. Kirjassa on tuotu esille niin eläimen kuin ihmisen näkökulma. Ja kun pohdin mikä voisi olla yksi kirjan hyvä tarkoitus, se voisi olla hyvä opetuskirja alaluokille. Kirja on nimittäin täynnä eläintietoutta, jota ei välttämättä kouluissa opeteta ja samalla koululainen oppii jotain suomalaisesta vanhasta uskomuksesta ja eläimiin kohdistuvista voimista.

Ota kirja mukaan vaikka metsäretkelle, ja kun näet esimerkiksi sammakon. Pysähdy lukemaan kirjaa ja tutkimaan sammakkoa, joka merkitsee potentiaalia, mitä kykyjä sinulla on piilossa. Kuten kirjassa kerrotaan sammakko on hyvin mystinen eläin: ensin se on muna, sitten kala, ja sitten saa jalat alleen ja hyppää maalle eli se äy läpi eläinkunnan vaiheet alkumerestä maanpinnalle.

Kirjassa myös jokaisen eläin -esittelyn jälkeen pyydetään lukijaa pohtiman muutama kysymyksen voimin mitä hän itsessään huomaa sellaista kuin kyseisessä eläimessä. Sammakon kohdalla esim. mitä kykyjä ottaisit itse käyttöön ja mikä on omasta mielestäsi Sammakon viesti juuri sinulle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…

Seppo Jokinen - Rottasankari

Seppo Jokinen Rottasankari Crime Time 2019

Yksi kesän lähestymisen merkki ja varma kevään saapumisen merkki on Seppo Jokisen uuden dekkarin ilmestyminen. Rottasankari on komisario Koskisesta kertovan kirjasarjan kahdeskymmenesneljäs osa. Tuttuun tapaan Seppo Jokinen on yhdistänyt laadukkaan jännityskertomuksen sekä suhteellisen leppoisan perhe-elämäkuvauksen kansien väliin. Vaikka Jokisen kirjojen tyyli on kautta-aikain ollut miltein samanlainen kirjasta kirjaan jaksaa se viihdyttää lukijaa. Jokinen ei mässäile kirjoissaan turhalla väkivallalla vaan tuo jännitteen kuvaamisen lähelle lukijaa tarkalla ja osaavalla kerronnalla, jossa myös lukijalle jätetään miettimistä.
Tampereella tapahtuu jälleen, tällä kerta osakseen luoteja saa myös poliisit ja vain tunteja tästä tulee pommiuhkaus. Lisäksi Koskisen päätä vaivaa se, kuka oli se salaperäinen elvyttäjä joka pelasti murhayrityksen kohteeksi joutuneen henkilön hengen. Ja kun sivu sivulta maltaa jännitykseltään odottaa loppua, loksahtavat…