Siirry pääsisältöön

Harri István Mäki - Zombikirja


Harri István Mäki
Zombikirja
Haamu Kustannus, 2018
Millainen mielikuva sinulla on zombeista? Ovatko ne hitaita, öriseviä, nälkäisiä ja sotkuisia olentoja, joilta puuttuu raajoja? Pitää paikkansa. Mutta se ei ole koko totuus. Zombeja on monenlaisia.
On olemassa todella nopeita zombeja. He saattavat lainata kaverilta pään kolmanneksi jalaksi. Ihan kaikki zombit eivät pidä mökäämisestä vaan rakastavat hiljaisuutta. Eikä zombillekaan aina ruoka maistu.
Osa zombeista on hyvinkin siistejä ja järjestelmällisiä. Sellaiset pääsevät töihin zombipostiin, verikoirakenneliin tai Herkku-Hurmeen leipomoon. Ja mitä sitten, jos leuka putoaa matkan varrelle? Silloin voi vierailla jäsenkorjaajan luona.
Mutta jos aivoista on pudonnut palanen – ja monella zombilla on – voi seurauksena olla asioiden unohtelua ja kiukuttelua. Hajamielisyys, jukuripäisyys ja jyrnytys ovat yleisimpiä aivopuutoksen oireita.
Aina voi pyytää apua toiselta zombilta, jollei ole liian uppiniskainen. Tai nurinniskainen.
Zombikirjan kulkijoissa on monenlaisia laahustajia ja viipottajia. Ne kaikki etsivät omaa paikkaansa maailmassa. Riehuen tai jouten ollen.
Harri István Mäen kirjoittama ja kuvittama ”Zombikirja” jatkaa "Mörkökirjan" aloittamaa Hirviösatu-sarjaa marssittaa esiin hauskojen kertomusten myötä kokonaisen zombikavalkaadin kertomaan tarinansa.

Meillä luettiin Harri István Mäen edellinen Hirviösatu-sarjan Mörkökirja suurella innolla, eikä se pettänyt niin iskän, eli minun tai lastenkaan mielikuvitusta. Eikä sitä tehnyt tämä uusi Zombikirjakaan. Meillä rakastetaan Mäen tekstejä, ja hänen taitoa kuvata näitä Zombeja. Mäki ei tee niistä pelottavia hahmoja lainkaan, vaikka kuvien perusteella ne saattavat niitä olla. Mäen zombit on hellyyttäviä, omaperäisiä, uskomattoman fiksuja otuksia.

Olen joskus kuullut kun meillä aamulla lapset heräävät jo aikaisin kyselemään että onko lasten ohjelmat alkaneet ja kun ei ne jostain syystä ala vielä kello viisi aamulla niin ovat katselleet vanhoja nauhoituksia. Olen nauhoittanut The Walking Deadia, Huom! itselleni,  jotta voin sitten itse niitä katsella. Joskus on pienten sormet käyneet ahkeraa painelemassa päälle juurikin tätä aikuisten zombisarjaa ja on kuulunu kuiskauksia: "Tää ei oo lastenohjelma." Mutta voin sanoa, että tämä Mäen Zombikirja on lastenohjelma vaikka meillä jouduttiikin kertomaan suurinosa tarinoista niin, että Zombi sanan kohdalle piti sanoa otus. Ehkä lasten suuhun on jäänyt zombit "kummittelemaan" ja aika usein kun ajellaan pitkiä matkoja autolla kuuluu yhtäkkiä takapenkiltä: "Iskä, zombit jahtaa!".

Harri István Mäen kirjassa on paljon hahmoja, joista meillä nousi ylivoimaiseksi suosikiksi zombi nimeltään Nurin-Niska, joka tekee kaiken juuri toisella tavalla kuin muut. Kuulostaa jotenkin niin tutulta :)

Ihailen suuresti Mäen käyttämää kieltä, jolla hän kertoo tarinaa. Hän saa pelottavista asioista kilttiä. Mörkö- ja Zombikirjan jatkoksi odotan vielä jotain muuta, voisiko se olla jopa haamuista, kustantajan nimen mukaisesti.

Suomalainen lastenkirjallisuus voi hyvin ja sitä on onneksi tekemässä ammattitason kirjoittajat ja kuvittajat ja sitä julkaisee kustantajat, jotka osaavat työnsä niin hyvin, että eivät epäröi julkaista näin hyvää kirjaa kuin Mäen Zombikirja.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…

Marja Aarnipuro - Ikäneidon testamentti

Marja Aarnipuro Ikäneiden testamentti Crime Time, 2018

Kesän mukavin dekkari
Ikäneidon testamentti jatkaa Kaarina Riikonen -dekkarisarjaa. Kaarina ajautuu jälleen kaikkien sattumusten kautta murhajutun pariin. Samassa kerrostalossa asuva vanha rouva kuolee yllättäin. Hän oli hetkeä aiemmin saanut pahan vatsataudin ja jopa Kaarina syyttä itseään, että oli tartuttanut käynnillään vanhan rouvan.
Käy kuitenkin selväksi, että niin sanottu ikäneito on kuollut, häneen on pumpattu insuliinia. Murhan tekijä oletti, että hän on tehnyt täydellisen rikoksen ja että insuliini jäljet olisi haihtunut vainajan kehosta mutta kävi päinvastoin. Mahdollisia syyllisiä on monia, ja jopa Kaarina itse joutuu ehdokaslistalle kun käy selville, että aiemmin rouvalta saatu ikoni paljastuu tuhansien eurojen arvoiseksi. Mutta onko Kaarinalla sormet pelissä kuoleman kanssa vai onko kuoleman takana sittenkin uskonnolisen järjestön lipevä ihminen, vai joku muu naapureista, vai oliko kuolema sittekin vain onnettomuus …