Siirry pääsisältöön

Harri István Mäki - Zombikirja


Harri István Mäki
Zombikirja
Haamu Kustannus, 2018
Millainen mielikuva sinulla on zombeista? Ovatko ne hitaita, öriseviä, nälkäisiä ja sotkuisia olentoja, joilta puuttuu raajoja? Pitää paikkansa. Mutta se ei ole koko totuus. Zombeja on monenlaisia.
On olemassa todella nopeita zombeja. He saattavat lainata kaverilta pään kolmanneksi jalaksi. Ihan kaikki zombit eivät pidä mökäämisestä vaan rakastavat hiljaisuutta. Eikä zombillekaan aina ruoka maistu.
Osa zombeista on hyvinkin siistejä ja järjestelmällisiä. Sellaiset pääsevät töihin zombipostiin, verikoirakenneliin tai Herkku-Hurmeen leipomoon. Ja mitä sitten, jos leuka putoaa matkan varrelle? Silloin voi vierailla jäsenkorjaajan luona.
Mutta jos aivoista on pudonnut palanen – ja monella zombilla on – voi seurauksena olla asioiden unohtelua ja kiukuttelua. Hajamielisyys, jukuripäisyys ja jyrnytys ovat yleisimpiä aivopuutoksen oireita.
Aina voi pyytää apua toiselta zombilta, jollei ole liian uppiniskainen. Tai nurinniskainen.
Zombikirjan kulkijoissa on monenlaisia laahustajia ja viipottajia. Ne kaikki etsivät omaa paikkaansa maailmassa. Riehuen tai jouten ollen.
Harri István Mäen kirjoittama ja kuvittama ”Zombikirja” jatkaa "Mörkökirjan" aloittamaa Hirviösatu-sarjaa marssittaa esiin hauskojen kertomusten myötä kokonaisen zombikavalkaadin kertomaan tarinansa.

Meillä luettiin Harri István Mäen edellinen Hirviösatu-sarjan Mörkökirja suurella innolla, eikä se pettänyt niin iskän, eli minun tai lastenkaan mielikuvitusta. Eikä sitä tehnyt tämä uusi Zombikirjakaan. Meillä rakastetaan Mäen tekstejä, ja hänen taitoa kuvata näitä Zombeja. Mäki ei tee niistä pelottavia hahmoja lainkaan, vaikka kuvien perusteella ne saattavat niitä olla. Mäen zombit on hellyyttäviä, omaperäisiä, uskomattoman fiksuja otuksia.

Olen joskus kuullut kun meillä aamulla lapset heräävät jo aikaisin kyselemään että onko lasten ohjelmat alkaneet ja kun ei ne jostain syystä ala vielä kello viisi aamulla niin ovat katselleet vanhoja nauhoituksia. Olen nauhoittanut The Walking Deadia, Huom! itselleni,  jotta voin sitten itse niitä katsella. Joskus on pienten sormet käyneet ahkeraa painelemassa päälle juurikin tätä aikuisten zombisarjaa ja on kuulunu kuiskauksia: "Tää ei oo lastenohjelma." Mutta voin sanoa, että tämä Mäen Zombikirja on lastenohjelma vaikka meillä jouduttiikin kertomaan suurinosa tarinoista niin, että Zombi sanan kohdalle piti sanoa otus. Ehkä lasten suuhun on jäänyt zombit "kummittelemaan" ja aika usein kun ajellaan pitkiä matkoja autolla kuuluu yhtäkkiä takapenkiltä: "Iskä, zombit jahtaa!".

Harri István Mäen kirjassa on paljon hahmoja, joista meillä nousi ylivoimaiseksi suosikiksi zombi nimeltään Nurin-Niska, joka tekee kaiken juuri toisella tavalla kuin muut. Kuulostaa jotenkin niin tutulta :)

Ihailen suuresti Mäen käyttämää kieltä, jolla hän kertoo tarinaa. Hän saa pelottavista asioista kilttiä. Mörkö- ja Zombikirjan jatkoksi odotan vielä jotain muuta, voisiko se olla jopa haamuista, kustantajan nimen mukaisesti.

Suomalainen lastenkirjallisuus voi hyvin ja sitä on onneksi tekemässä ammattitason kirjoittajat ja kuvittajat ja sitä julkaisee kustantajat, jotka osaavat työnsä niin hyvin, että eivät epäröi julkaista näin hyvää kirjaa kuin Mäen Zombikirja.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…