Siirry pääsisältöön

Harri István Mäki - Zombikirja


Harri István Mäki
Zombikirja
Haamu Kustannus, 2018
Millainen mielikuva sinulla on zombeista? Ovatko ne hitaita, öriseviä, nälkäisiä ja sotkuisia olentoja, joilta puuttuu raajoja? Pitää paikkansa. Mutta se ei ole koko totuus. Zombeja on monenlaisia.
On olemassa todella nopeita zombeja. He saattavat lainata kaverilta pään kolmanneksi jalaksi. Ihan kaikki zombit eivät pidä mökäämisestä vaan rakastavat hiljaisuutta. Eikä zombillekaan aina ruoka maistu.
Osa zombeista on hyvinkin siistejä ja järjestelmällisiä. Sellaiset pääsevät töihin zombipostiin, verikoirakenneliin tai Herkku-Hurmeen leipomoon. Ja mitä sitten, jos leuka putoaa matkan varrelle? Silloin voi vierailla jäsenkorjaajan luona.
Mutta jos aivoista on pudonnut palanen – ja monella zombilla on – voi seurauksena olla asioiden unohtelua ja kiukuttelua. Hajamielisyys, jukuripäisyys ja jyrnytys ovat yleisimpiä aivopuutoksen oireita.
Aina voi pyytää apua toiselta zombilta, jollei ole liian uppiniskainen. Tai nurinniskainen.
Zombikirjan kulkijoissa on monenlaisia laahustajia ja viipottajia. Ne kaikki etsivät omaa paikkaansa maailmassa. Riehuen tai jouten ollen.
Harri István Mäen kirjoittama ja kuvittama ”Zombikirja” jatkaa "Mörkökirjan" aloittamaa Hirviösatu-sarjaa marssittaa esiin hauskojen kertomusten myötä kokonaisen zombikavalkaadin kertomaan tarinansa.

Meillä luettiin Harri István Mäen edellinen Hirviösatu-sarjan Mörkökirja suurella innolla, eikä se pettänyt niin iskän, eli minun tai lastenkaan mielikuvitusta. Eikä sitä tehnyt tämä uusi Zombikirjakaan. Meillä rakastetaan Mäen tekstejä, ja hänen taitoa kuvata näitä Zombeja. Mäki ei tee niistä pelottavia hahmoja lainkaan, vaikka kuvien perusteella ne saattavat niitä olla. Mäen zombit on hellyyttäviä, omaperäisiä, uskomattoman fiksuja otuksia.

Olen joskus kuullut kun meillä aamulla lapset heräävät jo aikaisin kyselemään että onko lasten ohjelmat alkaneet ja kun ei ne jostain syystä ala vielä kello viisi aamulla niin ovat katselleet vanhoja nauhoituksia. Olen nauhoittanut The Walking Deadia, Huom! itselleni,  jotta voin sitten itse niitä katsella. Joskus on pienten sormet käyneet ahkeraa painelemassa päälle juurikin tätä aikuisten zombisarjaa ja on kuulunu kuiskauksia: "Tää ei oo lastenohjelma." Mutta voin sanoa, että tämä Mäen Zombikirja on lastenohjelma vaikka meillä jouduttiikin kertomaan suurinosa tarinoista niin, että Zombi sanan kohdalle piti sanoa otus. Ehkä lasten suuhun on jäänyt zombit "kummittelemaan" ja aika usein kun ajellaan pitkiä matkoja autolla kuuluu yhtäkkiä takapenkiltä: "Iskä, zombit jahtaa!".

Harri István Mäen kirjassa on paljon hahmoja, joista meillä nousi ylivoimaiseksi suosikiksi zombi nimeltään Nurin-Niska, joka tekee kaiken juuri toisella tavalla kuin muut. Kuulostaa jotenkin niin tutulta :)

Ihailen suuresti Mäen käyttämää kieltä, jolla hän kertoo tarinaa. Hän saa pelottavista asioista kilttiä. Mörkö- ja Zombikirjan jatkoksi odotan vielä jotain muuta, voisiko se olla jopa haamuista, kustantajan nimen mukaisesti.

Suomalainen lastenkirjallisuus voi hyvin ja sitä on onneksi tekemässä ammattitason kirjoittajat ja kuvittajat ja sitä julkaisee kustantajat, jotka osaavat työnsä niin hyvin, että eivät epäröi julkaista näin hyvää kirjaa kuin Mäen Zombikirja.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Rottasankari

Seppo Jokinen Rottasankari Crime Time 2019

Yksi kesän lähestymisen merkki ja varma kevään saapumisen merkki on Seppo Jokisen uuden dekkarin ilmestyminen. Rottasankari on komisario Koskisesta kertovan kirjasarjan kahdeskymmenesneljäs osa. Tuttuun tapaan Seppo Jokinen on yhdistänyt laadukkaan jännityskertomuksen sekä suhteellisen leppoisan perhe-elämäkuvauksen kansien väliin. Vaikka Jokisen kirjojen tyyli on kautta-aikain ollut miltein samanlainen kirjasta kirjaan jaksaa se viihdyttää lukijaa. Jokinen ei mässäile kirjoissaan turhalla väkivallalla vaan tuo jännitteen kuvaamisen lähelle lukijaa tarkalla ja osaavalla kerronnalla, jossa myös lukijalle jätetään miettimistä.
Tampereella tapahtuu jälleen, tällä kerta osakseen luoteja saa myös poliisit ja vain tunteja tästä tulee pommiuhkaus. Lisäksi Koskisen päätä vaivaa se, kuka oli se salaperäinen elvyttäjä joka pelasti murhayrityksen kohteeksi joutuneen henkilön hengen. Ja kun sivu sivulta maltaa jännitykseltään odottaa loppua, loksahtavat…

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…