Siirry pääsisältöön

John Green & David Levithan - Will Grayson, Will Grayson


John Green & David Levithan
Will Grayson, Will Grayson
WSOY, 2017

Will Grayson - saanko esitellä - Will Grayson John Greenin ja David Levithanin yhdessä kirjoittama hauska, röyhkeä ja omaperäinen nuortenromaani. Eräänä kylmänä yönä Will Grayson kohtaa Will Graysonin Chicagon laitamilla. Kahden erilaisen nuoren miehen tiet risteytyvät ja heidän elämänsä lähtevät odottamattomiin suuntiin. Edessä on ihastumista tahoillaan, sydänsuruja sekä eeppinen uusi musikaali, jonka on säveltänyt ja tuottanut toisen Willin paras kaveri ja toisen Willin uusi poikaystävä Tiny Cooper. Will Grayson, Will Grayson piirtää mestarillisen tarkan kuvan nuorista ihmisistä kaikessa voimassaan ja hauraudessaan, ja se on Yhdysvalloissa moninkertaisesti palkitun David Levithanin tuotannosta ensimmäinen suomennos. John Green on koukuttanut suomalaislukijoitaan jo viidellä kirjalla.

Will Grayson, Will Grayson on John Greenin ja John Davidlevithanin yhteisvoima näytös nuortenkirjallisuudesta. Kirja on ilmestynyt alunperin 2010 ja sai suomennoksen vasta nyt, syynä varmaankin John Greenin nousu yhdeksi suosituimmaksi nuortenkirjailijaksi myös Suomessa. John  Green on tehnyt loistavaa työtä niin kirjallisessa mielessä kuin myös myynnillisesti halliten kirja kirjan jälkeen nuorten listoja. 

Englanniksi ilmestyy kohta puoliin John Greenin uusin kirja Turtles All teh Way Down. Uskoisin suomennoksen tästä ilmestyvän viimeistään ensi syksynä, koska John Green on nimi jota kannattaa odotta ja suomentaa. Tosin kaikki hänen kirjansa on nyt suomennettu ja fanien odotus käynee pitkäksi jos uutta kirjaa ei vuosittain tule.

Tämä kirja kertoo kahdesta samannimisestä teinipojasta, eli Will Graysoneista. Heitä ei yhdistä mikään muu kuin nimi ja kuten Greenin kirjoissa on tuttua, sattuma yhdistää ja niin käy myös tässä. Tarina kertoo kahden samannimisen pojan elämästä, heidän erilaisista rakkauksista, vaikeuksista ja ennenkaikkea itsensä etsimisestä eli kaikesta mitä nuortenkirjat muutenkin tarjoavat, jokaiselle hieman jotain.

Green ja Levithan kertovat tarinan huumorilla, ja vauhdikkaasti. Kirja ei jätä ketään kylmäksi, vaan jopa surullisimmatkin asiat saavat lopulta iloisen otteen. Molemmat kuvaavat oman Will Graysonin elämää ja lopulta tuovat heidät yhteen tarinaan. Tyylit tarinoiden keskiössä huomaa, ja vaikka aluksi saattaa olla vaikeutta pysyä kärryllä kumpi on tarinan keskiössä saa juonesta nopeasti kiinni ja tarinat ovat kuin yhtä tarinaa erilaisuuksista huolimatta. Eli toisen Willin tarinan Will on Will ja toinen on will. Samoin luvut on kirjoitettu pienellä alkukirjaimella kun kerrotaan willistä.

Kaksi suosittua ja palkittua kirjailijaa ovat luoneet tarinan joka täyttää hyvin loistavan kirjan kriteerit.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Lars Wilderäng - Tähtikirkas

Lars Wilderäng Tähtikirkas Jalava, 2017

TÄMÄ KIRJA POMPPAA YHDEKSI VUODEN 2018 PARHAIMMAKSI KIRJAKSI, TÄHTIKIRKKAASTI!

Lars Wilderängin Tähtikirkas oli mahtava yllätys. Tartuin kirjaan sattumalta, ja nyt odotellaan innolla koska trilogian seuraavat osat ilmestyvät. Kirjahan kertoo sen mikä meidän aika monen päässä varmaan pyörii: Mitä jos kaikki sähkölaitteet lakkaisi toimimasta, ei olisi sähköä.


Kirjan tarina tarjoaa kaaosta kaaoksen perään. Wilderäng tarjoaa lukijalle lähes viisisataa sivua jännittävää luettavaa. Tarinaa seurataan useamman henkilön näkökulmasta ja se luo tarinalle uskottavan, mahtavan tunnelman. Wilderäng ei myöskään pelkää kertoa niitä kovinpia hetkiä joita tällainen katastrofi voi aiheuttaa perheessä.

Kirjan tarina sijoittuu mielenkiintoisesti Ruotsiin, eikä Amerikkaan josta on totuttu saamaan useampiakin tämänkaltaisia maailmanlopputarinoita, mutta ruotsalainen kirjailija vetää pitemmän korren ja tekee kirjasta tyylikkään kokonaisuuden.

Kirja on jaettu neljään osaan.…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…