Siirry pääsisältöön

John Green & David Levithan - Will Grayson, Will Grayson


John Green & David Levithan
Will Grayson, Will Grayson
WSOY, 2017

Will Grayson - saanko esitellä - Will Grayson John Greenin ja David Levithanin yhdessä kirjoittama hauska, röyhkeä ja omaperäinen nuortenromaani. Eräänä kylmänä yönä Will Grayson kohtaa Will Graysonin Chicagon laitamilla. Kahden erilaisen nuoren miehen tiet risteytyvät ja heidän elämänsä lähtevät odottamattomiin suuntiin. Edessä on ihastumista tahoillaan, sydänsuruja sekä eeppinen uusi musikaali, jonka on säveltänyt ja tuottanut toisen Willin paras kaveri ja toisen Willin uusi poikaystävä Tiny Cooper. Will Grayson, Will Grayson piirtää mestarillisen tarkan kuvan nuorista ihmisistä kaikessa voimassaan ja hauraudessaan, ja se on Yhdysvalloissa moninkertaisesti palkitun David Levithanin tuotannosta ensimmäinen suomennos. John Green on koukuttanut suomalaislukijoitaan jo viidellä kirjalla.

Will Grayson, Will Grayson on John Greenin ja John Davidlevithanin yhteisvoima näytös nuortenkirjallisuudesta. Kirja on ilmestynyt alunperin 2010 ja sai suomennoksen vasta nyt, syynä varmaankin John Greenin nousu yhdeksi suosituimmaksi nuortenkirjailijaksi myös Suomessa. John  Green on tehnyt loistavaa työtä niin kirjallisessa mielessä kuin myös myynnillisesti halliten kirja kirjan jälkeen nuorten listoja. 

Englanniksi ilmestyy kohta puoliin John Greenin uusin kirja Turtles All teh Way Down. Uskoisin suomennoksen tästä ilmestyvän viimeistään ensi syksynä, koska John Green on nimi jota kannattaa odotta ja suomentaa. Tosin kaikki hänen kirjansa on nyt suomennettu ja fanien odotus käynee pitkäksi jos uutta kirjaa ei vuosittain tule.

Tämä kirja kertoo kahdesta samannimisestä teinipojasta, eli Will Graysoneista. Heitä ei yhdistä mikään muu kuin nimi ja kuten Greenin kirjoissa on tuttua, sattuma yhdistää ja niin käy myös tässä. Tarina kertoo kahden samannimisen pojan elämästä, heidän erilaisista rakkauksista, vaikeuksista ja ennenkaikkea itsensä etsimisestä eli kaikesta mitä nuortenkirjat muutenkin tarjoavat, jokaiselle hieman jotain.

Green ja Levithan kertovat tarinan huumorilla, ja vauhdikkaasti. Kirja ei jätä ketään kylmäksi, vaan jopa surullisimmatkin asiat saavat lopulta iloisen otteen. Molemmat kuvaavat oman Will Graysonin elämää ja lopulta tuovat heidät yhteen tarinaan. Tyylit tarinoiden keskiössä huomaa, ja vaikka aluksi saattaa olla vaikeutta pysyä kärryllä kumpi on tarinan keskiössä saa juonesta nopeasti kiinni ja tarinat ovat kuin yhtä tarinaa erilaisuuksista huolimatta. Eli toisen Willin tarinan Will on Will ja toinen on will. Samoin luvut on kirjoitettu pienellä alkukirjaimella kun kerrotaan willistä.

Kaksi suosittua ja palkittua kirjailijaa ovat luoneet tarinan joka täyttää hyvin loistavan kirjan kriteerit.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…