Siirry pääsisältöön

Fred Vargas - Neptunuksen sauva


Fred Vargas
Neptunuksen sauva
Gummerus, 2017

Komisario Adamsbergin -mysteeri sarjan uusin suomennos on sarjan neljäs osa, mutta jostain syystä kustantamo on päättänyt tuoda sen suomennettuna vasta nyt kahdeksantena suomennettuna sarjan kirjana. En ymmärrä miksi kustantamot eivät suomenna kirjoja jäjesteyksessä, jos kyseessä on kirjasarja mikä idea on suomentaa ne väärässä järjestyksessä?
Alla Adamsberg -mysteerisarjan kirjat, ensin suomenkielinen nimi, suluissa alkuperäinen nimi sekä ilmestymisvuosi ja lopussa Suomessa ilmestymis vuosi.

Sinisten ympyröiden mies. (L'homme aux cercles bleus, 1991). 2007
Kuriton mies nurin. (L´homme à l'envers, 1999). 2006.
Painu tiehesi ja pysy poissa. (Pars vite et reviens tard, 2001). 2005
Ikimetsän sydän. (Dans les bois éternels, 2006). 2008.
Jalattomat, elottomat. (Un lie incertain, 2008). 2010.
Normandialainen tapaus. (L'armée furieuse, 2011). 2013.
Hyisiä aikoja. (Temps glaciaires, 2015). 2016.
Neptunuksen sauva (Sous les vents de Neptune, 2004). 2017

Tokikaan lukemista tämä väärässä järjestyksessä ilmestynyt kirja ei haitannut, mutta joitakin edellisissä osissa ilmenneitä asioita se kummasti valotti.Fred Vargas (oik. Frédérique Audoin-Rouzeau, s. 7. kesäkuuta 1957 Pariisi) on ranskalainen rikoskirjailija ja tutkija.
Vargas asuu Pariisissa, minne myös hänen teoksensa sijoittuvat. Hän ammentaa kirjoihinsa aineksia historiallisista legendoista ja uskomuksista. Vargasin esikositeos Les jeux de l'amour et de la mort ilmestyi vuonna 1986. Hänen teoksiaan on käännetty 40 kielelle. Vargas on voittanut CWA International Dagger -rikoskirjallisuuspalkinnon vuosina 2006, 2007, 2009 ja 2013. Vuonna 2008 hän sai Suomen dekkariseuran ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan.
Koulutukseltaan Vargas on arkeologi, erikoisalueenaan keskiaikaiset eläinten luut ja kulkutaudit. Hän on työskennellyt Ranskan kansallisessa tutkimuskeskuksessa (CNRS) ja Pasteur-instituutissa.
Vargasin taiteilijasukunimi tulee Paljasjalkakreivitär-elokuvan Ava Gardnerin esittämältä hahmolta. Hänen kirjallisia esikuviaan ovat Agatha Christie ja Arthur Conan Doyle. 

Vargas on eittämättä yksi dekkarimaailman kirkkaimmista tähdistä ja hänen luoma Adamsberg kiinnostavin ja kiehtovin hahmo pitkiin aikoihin. Sarjan neljännessä osassa Adamsberg saa kimppuuns vanhan "ystävän" vuosien takaan, sarjamurhaaja Talikon joka muinoin pilasi komisarion veljen elämän. Jahdista Talikkoa vastaan on siitä lähtien tullut komisariolle henkilökohtainen tapaus, tapaus jonka hän haluaa saada mahdollisimman pian loppuun. Hän jopa on niin uskoutunut tapaukselle, että omat työtoverit eivät meinaa uskoa kaikkia selityksiä ja tosiasioita joita komisario kertoo vaarallisesta Talikosta vaan hänen uskotaan jopa valehtelevan ja kuka ties olettaa, että komisario on itse tämä Talikko. Yksi syy tähän on se, että niin Adamsberg kuin muutkin tietävät, että kyseinen murhaaja on kuollut ja kuopattu monia vuosia sitten, vai onko?

Adamsberg on omalaatuinen komisario, joka ratkaisee rikoksia osittain jopa intuition avulla, mutu-tuntumalla. Hän leijailee välillä ylimmissä pilvikerroksissa maalailemassa tapahtumia ja selvittää niitä ajatuksissaan. Kun Adamsberg joutuu itse syylliseksi erääseen murhaan, hän joutuu "pakenemaan" Kanadaan ja todistamaan oman syyttömyytensä.

Vargasin luoman Adamsbergin seurassa viihtyy, vaikka tällä kertaa seurassa liikkuu erittäin vaarallinen murhaaja, kädessään Talikko. Ja mikä hienointa uutta Adamsbergiä on tulossa, kirjan alkuperäinen nimi on Quand sort la recluse.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kati Routa - Vihanpitäjät

Kati Routa Vihanpitäjät Crime Time, 2018

Kirjailija Kati Routa saattaa olla outo nimi kirjallisuuspiireissä, ainakin vielä. Mutta kun tämän kirjailijanimen takaa paljastuukin kirjailija Katariina Romppainen alkaa jo monen hälytyskellot soimaan ja osaavuus paljastua. Romppainen on tunnettu erityisesti nuorille suunnatuista kirjoista, joista hän on saanut kolmasti Arvid Lydecken -palkintoehdokkuuden, tämän lisäksi Romppainen on palkittu kahdesti Tampereen kaupungin kirjallisuupalkinnolla.
Nyt, 2018, Romppainen muuntautuu ja ottaa nimekseen Kati Routa. Hän kirjoittaa ensimmäisen dekkarin ja tekeekin sen vakuuttavasti tuoden dekkarigenreen sekaan hieman henkimaailman juttuja. Tarina alkaa kun neljätoista vuotias poika, Joel Ketovuori, katoaa ja poliisit aavistelevat vain pojan karanneen mutta onneksi yksi poliisiharjoitelijoista, Rosi Tikkuri, haistaa tapauksessa paljon muuta kuin pelkän katoamisen. Tikkuri tekee kuitenkin virheen ja hänen mukavasti alkanut ura poliisilaitoksessa on lopp…

Ilkka Auer - Domowik

Ilkka Auer Domowik Haamu kustannus, 2018

Kun loppuvuodesta taas pähkäilen mikä olikaan vuoden 2018 parhain kirja on ehdottomasti Ilkka Auerin uutuus Domowik taistelemassa tästä tittelistä. 2018 on tarjonnut kirjojen suurkuluttajalle paljon nautintoja draaman, romantiikan, jännityksen, scifin ja fantasian muodoissa. Tätä kaikkea on myös Domowik, se on lumoava tarina, se on satu, se on jännittävä mysteeri.
Kirjan päähenkilö on nuori tyttö Wilhelmiina, joka yhdessä vanhempiensa kanssa saa perinnäksi Raaseporin linnan lähettyvillä sijaitsevan "pelottavan" kartanon, Hästebäckin kartanon. Se ei ole tuikitavallinen kartano, vaan se kätkee sisäänsä mysteerejä jotka lankeaa Wilhelmiinan selvitettäväksi, aivan kuten testamentissa määriteltiin. Isosedän jättämät vihjeet johdattavat nuoren tytön nopeasti kohtaamaan kartanon todelliset asukkaat ja vähitellen koko suuri mysteeri ratkeaa. Wilhelmiinan tukena on Domowik joka on ystävällinen kotihenki, jonka avuliaisuudella myös ylimääräise…

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…