Siirry pääsisältöön

Fred Vargas - Neptunuksen sauva


Fred Vargas
Neptunuksen sauva
Gummerus, 2017

Komisario Adamsbergin -mysteeri sarjan uusin suomennos on sarjan neljäs osa, mutta jostain syystä kustantamo on päättänyt tuoda sen suomennettuna vasta nyt kahdeksantena suomennettuna sarjan kirjana. En ymmärrä miksi kustantamot eivät suomenna kirjoja jäjesteyksessä, jos kyseessä on kirjasarja mikä idea on suomentaa ne väärässä järjestyksessä?
Alla Adamsberg -mysteerisarjan kirjat, ensin suomenkielinen nimi, suluissa alkuperäinen nimi sekä ilmestymisvuosi ja lopussa Suomessa ilmestymis vuosi.

Sinisten ympyröiden mies. (L'homme aux cercles bleus, 1991). 2007
Kuriton mies nurin. (L´homme à l'envers, 1999). 2006.
Painu tiehesi ja pysy poissa. (Pars vite et reviens tard, 2001). 2005
Ikimetsän sydän. (Dans les bois éternels, 2006). 2008.
Jalattomat, elottomat. (Un lie incertain, 2008). 2010.
Normandialainen tapaus. (L'armée furieuse, 2011). 2013.
Hyisiä aikoja. (Temps glaciaires, 2015). 2016.
Neptunuksen sauva (Sous les vents de Neptune, 2004). 2017

Tokikaan lukemista tämä väärässä järjestyksessä ilmestynyt kirja ei haitannut, mutta joitakin edellisissä osissa ilmenneitä asioita se kummasti valotti.Fred Vargas (oik. Frédérique Audoin-Rouzeau, s. 7. kesäkuuta 1957 Pariisi) on ranskalainen rikoskirjailija ja tutkija.
Vargas asuu Pariisissa, minne myös hänen teoksensa sijoittuvat. Hän ammentaa kirjoihinsa aineksia historiallisista legendoista ja uskomuksista. Vargasin esikositeos Les jeux de l'amour et de la mort ilmestyi vuonna 1986. Hänen teoksiaan on käännetty 40 kielelle. Vargas on voittanut CWA International Dagger -rikoskirjallisuuspalkinnon vuosina 2006, 2007, 2009 ja 2013. Vuonna 2008 hän sai Suomen dekkariseuran ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan.
Koulutukseltaan Vargas on arkeologi, erikoisalueenaan keskiaikaiset eläinten luut ja kulkutaudit. Hän on työskennellyt Ranskan kansallisessa tutkimuskeskuksessa (CNRS) ja Pasteur-instituutissa.
Vargasin taiteilijasukunimi tulee Paljasjalkakreivitär-elokuvan Ava Gardnerin esittämältä hahmolta. Hänen kirjallisia esikuviaan ovat Agatha Christie ja Arthur Conan Doyle. 

Vargas on eittämättä yksi dekkarimaailman kirkkaimmista tähdistä ja hänen luoma Adamsberg kiinnostavin ja kiehtovin hahmo pitkiin aikoihin. Sarjan neljännessä osassa Adamsberg saa kimppuuns vanhan "ystävän" vuosien takaan, sarjamurhaaja Talikon joka muinoin pilasi komisarion veljen elämän. Jahdista Talikkoa vastaan on siitä lähtien tullut komisariolle henkilökohtainen tapaus, tapaus jonka hän haluaa saada mahdollisimman pian loppuun. Hän jopa on niin uskoutunut tapaukselle, että omat työtoverit eivät meinaa uskoa kaikkia selityksiä ja tosiasioita joita komisario kertoo vaarallisesta Talikosta vaan hänen uskotaan jopa valehtelevan ja kuka ties olettaa, että komisario on itse tämä Talikko. Yksi syy tähän on se, että niin Adamsberg kuin muutkin tietävät, että kyseinen murhaaja on kuollut ja kuopattu monia vuosia sitten, vai onko?

Adamsberg on omalaatuinen komisario, joka ratkaisee rikoksia osittain jopa intuition avulla, mutu-tuntumalla. Hän leijailee välillä ylimmissä pilvikerroksissa maalailemassa tapahtumia ja selvittää niitä ajatuksissaan. Kun Adamsberg joutuu itse syylliseksi erääseen murhaan, hän joutuu "pakenemaan" Kanadaan ja todistamaan oman syyttömyytensä.

Vargasin luoman Adamsbergin seurassa viihtyy, vaikka tällä kertaa seurassa liikkuu erittäin vaarallinen murhaaja, kädessään Talikko. Ja mikä hienointa uutta Adamsbergiä on tulossa, kirjan alkuperäinen nimi on Quand sort la recluse.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…