Siirry pääsisältöön

Fred Vargas - Neptunuksen sauva


Fred Vargas
Neptunuksen sauva
Gummerus, 2017

Komisario Adamsbergin -mysteeri sarjan uusin suomennos on sarjan neljäs osa, mutta jostain syystä kustantamo on päättänyt tuoda sen suomennettuna vasta nyt kahdeksantena suomennettuna sarjan kirjana. En ymmärrä miksi kustantamot eivät suomenna kirjoja jäjesteyksessä, jos kyseessä on kirjasarja mikä idea on suomentaa ne väärässä järjestyksessä?
Alla Adamsberg -mysteerisarjan kirjat, ensin suomenkielinen nimi, suluissa alkuperäinen nimi sekä ilmestymisvuosi ja lopussa Suomessa ilmestymis vuosi.

Sinisten ympyröiden mies. (L'homme aux cercles bleus, 1991). 2007
Kuriton mies nurin. (L´homme à l'envers, 1999). 2006.
Painu tiehesi ja pysy poissa. (Pars vite et reviens tard, 2001). 2005
Ikimetsän sydän. (Dans les bois éternels, 2006). 2008.
Jalattomat, elottomat. (Un lie incertain, 2008). 2010.
Normandialainen tapaus. (L'armée furieuse, 2011). 2013.
Hyisiä aikoja. (Temps glaciaires, 2015). 2016.
Neptunuksen sauva (Sous les vents de Neptune, 2004). 2017

Tokikaan lukemista tämä väärässä järjestyksessä ilmestynyt kirja ei haitannut, mutta joitakin edellisissä osissa ilmenneitä asioita se kummasti valotti.Fred Vargas (oik. Frédérique Audoin-Rouzeau, s. 7. kesäkuuta 1957 Pariisi) on ranskalainen rikoskirjailija ja tutkija.
Vargas asuu Pariisissa, minne myös hänen teoksensa sijoittuvat. Hän ammentaa kirjoihinsa aineksia historiallisista legendoista ja uskomuksista. Vargasin esikositeos Les jeux de l'amour et de la mort ilmestyi vuonna 1986. Hänen teoksiaan on käännetty 40 kielelle. Vargas on voittanut CWA International Dagger -rikoskirjallisuuspalkinnon vuosina 2006, 2007, 2009 ja 2013. Vuonna 2008 hän sai Suomen dekkariseuran ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan.
Koulutukseltaan Vargas on arkeologi, erikoisalueenaan keskiaikaiset eläinten luut ja kulkutaudit. Hän on työskennellyt Ranskan kansallisessa tutkimuskeskuksessa (CNRS) ja Pasteur-instituutissa.
Vargasin taiteilijasukunimi tulee Paljasjalkakreivitär-elokuvan Ava Gardnerin esittämältä hahmolta. Hänen kirjallisia esikuviaan ovat Agatha Christie ja Arthur Conan Doyle. 

Vargas on eittämättä yksi dekkarimaailman kirkkaimmista tähdistä ja hänen luoma Adamsberg kiinnostavin ja kiehtovin hahmo pitkiin aikoihin. Sarjan neljännessä osassa Adamsberg saa kimppuuns vanhan "ystävän" vuosien takaan, sarjamurhaaja Talikon joka muinoin pilasi komisarion veljen elämän. Jahdista Talikkoa vastaan on siitä lähtien tullut komisariolle henkilökohtainen tapaus, tapaus jonka hän haluaa saada mahdollisimman pian loppuun. Hän jopa on niin uskoutunut tapaukselle, että omat työtoverit eivät meinaa uskoa kaikkia selityksiä ja tosiasioita joita komisario kertoo vaarallisesta Talikosta vaan hänen uskotaan jopa valehtelevan ja kuka ties olettaa, että komisario on itse tämä Talikko. Yksi syy tähän on se, että niin Adamsberg kuin muutkin tietävät, että kyseinen murhaaja on kuollut ja kuopattu monia vuosia sitten, vai onko?

Adamsberg on omalaatuinen komisario, joka ratkaisee rikoksia osittain jopa intuition avulla, mutu-tuntumalla. Hän leijailee välillä ylimmissä pilvikerroksissa maalailemassa tapahtumia ja selvittää niitä ajatuksissaan. Kun Adamsberg joutuu itse syylliseksi erääseen murhaan, hän joutuu "pakenemaan" Kanadaan ja todistamaan oman syyttömyytensä.

Vargasin luoman Adamsbergin seurassa viihtyy, vaikka tällä kertaa seurassa liikkuu erittäin vaarallinen murhaaja, kädessään Talikko. Ja mikä hienointa uutta Adamsbergiä on tulossa, kirjan alkuperäinen nimi on Quand sort la recluse.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Rottasankari

Seppo Jokinen Rottasankari Crime Time 2019

Yksi kesän lähestymisen merkki ja varma kevään saapumisen merkki on Seppo Jokisen uuden dekkarin ilmestyminen. Rottasankari on komisario Koskisesta kertovan kirjasarjan kahdeskymmenesneljäs osa. Tuttuun tapaan Seppo Jokinen on yhdistänyt laadukkaan jännityskertomuksen sekä suhteellisen leppoisan perhe-elämäkuvauksen kansien väliin. Vaikka Jokisen kirjojen tyyli on kautta-aikain ollut miltein samanlainen kirjasta kirjaan jaksaa se viihdyttää lukijaa. Jokinen ei mässäile kirjoissaan turhalla väkivallalla vaan tuo jännitteen kuvaamisen lähelle lukijaa tarkalla ja osaavalla kerronnalla, jossa myös lukijalle jätetään miettimistä.
Tampereella tapahtuu jälleen, tällä kerta osakseen luoteja saa myös poliisit ja vain tunteja tästä tulee pommiuhkaus. Lisäksi Koskisen päätä vaivaa se, kuka oli se salaperäinen elvyttäjä joka pelasti murhayrityksen kohteeksi joutuneen henkilön hengen. Ja kun sivu sivulta maltaa jännitykseltään odottaa loppua, loksahtavat…

Marko Lönnqvist - Elämäni gangsterina

Marko Lönnqvist Elämäni gangsterina toim. Jarkko Sipilä Crime Time, 2016
"Rikostoimittaja Jarkko Sipilä on toimittanut moottoripyöräjengin jäsenen muistelmat. Ennenäkemätön kuvaus liivijengien tiukasti salatusta, huumehöyryisestä ja väkivaltaisesta maailmasta."

En yleensä lue paljoakaan elämänkerta kirjallisuutta, mutta Marko Lönnqvistin tarina tuntui kiinnostavalta ja se sai tarttumaan kiinni kirjaan. Tämä on elämänkerta jollaista en ainakaan muista että olisi ennen julkaistu tai ne ei ainakaan ole saanut niin suurta mediahuomiota. Yksi syy lienee siinä, että kirjan kirjoittaja on yksi Suomen vaarallisemmaksikin rikolliseksi tituleerattu entinen Cannonball jengin jäsen. Yleensä nämä jengin jäsenet mielletään rikollisiksi mutta jokaisen miehen taustalla on kuitenkin yleensä normali perhe-elämä ja moottoripyörä touhu on heidän harrastus, työ tai ainoa vapaa-ajantoimi kotona odottavasta perhe-elämätä.
Äskettäin Arman Alizad vieraili Arman Pohjatähden alla ohjelmassaan samaisen…

Christian Rönnbacka - Irina Tundra K18

Christian Rönnbacka Irina Tundra K18 Docendo, 2019

Christian Rönnbacka on heittäytynyt varsin villiksi kirjailijaksi. Aluksi hän oli vain dekkaristi, joka kirjoitti äijämeininkiä sisältävää jännitystä. Hän julkasi myös kirjan oman siviiliammatin päivärutiineista, eli meidän "tavallisten" tallaajien yrityksistä petkuttaa vakuutusetsivää. Hän on kirjoittanut myös kirjan viskeistä ja nyt Rönnbacka julkaisee kirjan suomalaisesta stripparista Irina Tundrasta ja kirjalle onkin annettu lisä nimeksi K18, ehkä kirjassa esiintyvien kuvien perusteella, jotka kuitenkin ovat hyvin kaunista taidekuvia Irina Tundrasta.
Irina Tundra K18 kirja kertoo stripparin työstä, elämästä ja asiakkaista joilla välillä on mitä merkillisimpiä toiveita, joita kaikkia ei voi toteuttaa eikä halua toteuttaa. Asiakkaina Irinalla on ollut niin menestyviä lakimiehiä, opiskelijoita, jopa laitapuolen kulkijoita ja erilaisia polttari- ja hääporukoita.
Kirja sisältää paljon Photolies,com:in ottamia kuvia, joista o…