Siirry pääsisältöön

Fred Vargas - Neptunuksen sauva


Fred Vargas
Neptunuksen sauva
Gummerus, 2017

Komisario Adamsbergin -mysteeri sarjan uusin suomennos on sarjan neljäs osa, mutta jostain syystä kustantamo on päättänyt tuoda sen suomennettuna vasta nyt kahdeksantena suomennettuna sarjan kirjana. En ymmärrä miksi kustantamot eivät suomenna kirjoja jäjesteyksessä, jos kyseessä on kirjasarja mikä idea on suomentaa ne väärässä järjestyksessä?
Alla Adamsberg -mysteerisarjan kirjat, ensin suomenkielinen nimi, suluissa alkuperäinen nimi sekä ilmestymisvuosi ja lopussa Suomessa ilmestymis vuosi.

Sinisten ympyröiden mies. (L'homme aux cercles bleus, 1991). 2007
Kuriton mies nurin. (L´homme à l'envers, 1999). 2006.
Painu tiehesi ja pysy poissa. (Pars vite et reviens tard, 2001). 2005
Ikimetsän sydän. (Dans les bois éternels, 2006). 2008.
Jalattomat, elottomat. (Un lie incertain, 2008). 2010.
Normandialainen tapaus. (L'armée furieuse, 2011). 2013.
Hyisiä aikoja. (Temps glaciaires, 2015). 2016.
Neptunuksen sauva (Sous les vents de Neptune, 2004). 2017

Tokikaan lukemista tämä väärässä järjestyksessä ilmestynyt kirja ei haitannut, mutta joitakin edellisissä osissa ilmenneitä asioita se kummasti valotti.Fred Vargas (oik. Frédérique Audoin-Rouzeau, s. 7. kesäkuuta 1957 Pariisi) on ranskalainen rikoskirjailija ja tutkija.
Vargas asuu Pariisissa, minne myös hänen teoksensa sijoittuvat. Hän ammentaa kirjoihinsa aineksia historiallisista legendoista ja uskomuksista. Vargasin esikositeos Les jeux de l'amour et de la mort ilmestyi vuonna 1986. Hänen teoksiaan on käännetty 40 kielelle. Vargas on voittanut CWA International Dagger -rikoskirjallisuuspalkinnon vuosina 2006, 2007, 2009 ja 2013. Vuonna 2008 hän sai Suomen dekkariseuran ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan.
Koulutukseltaan Vargas on arkeologi, erikoisalueenaan keskiaikaiset eläinten luut ja kulkutaudit. Hän on työskennellyt Ranskan kansallisessa tutkimuskeskuksessa (CNRS) ja Pasteur-instituutissa.
Vargasin taiteilijasukunimi tulee Paljasjalkakreivitär-elokuvan Ava Gardnerin esittämältä hahmolta. Hänen kirjallisia esikuviaan ovat Agatha Christie ja Arthur Conan Doyle. 

Vargas on eittämättä yksi dekkarimaailman kirkkaimmista tähdistä ja hänen luoma Adamsberg kiinnostavin ja kiehtovin hahmo pitkiin aikoihin. Sarjan neljännessä osassa Adamsberg saa kimppuuns vanhan "ystävän" vuosien takaan, sarjamurhaaja Talikon joka muinoin pilasi komisarion veljen elämän. Jahdista Talikkoa vastaan on siitä lähtien tullut komisariolle henkilökohtainen tapaus, tapaus jonka hän haluaa saada mahdollisimman pian loppuun. Hän jopa on niin uskoutunut tapaukselle, että omat työtoverit eivät meinaa uskoa kaikkia selityksiä ja tosiasioita joita komisario kertoo vaarallisesta Talikosta vaan hänen uskotaan jopa valehtelevan ja kuka ties olettaa, että komisario on itse tämä Talikko. Yksi syy tähän on se, että niin Adamsberg kuin muutkin tietävät, että kyseinen murhaaja on kuollut ja kuopattu monia vuosia sitten, vai onko?

Adamsberg on omalaatuinen komisario, joka ratkaisee rikoksia osittain jopa intuition avulla, mutu-tuntumalla. Hän leijailee välillä ylimmissä pilvikerroksissa maalailemassa tapahtumia ja selvittää niitä ajatuksissaan. Kun Adamsberg joutuu itse syylliseksi erääseen murhaan, hän joutuu "pakenemaan" Kanadaan ja todistamaan oman syyttömyytensä.

Vargasin luoman Adamsbergin seurassa viihtyy, vaikka tällä kertaa seurassa liikkuu erittäin vaarallinen murhaaja, kädessään Talikko. Ja mikä hienointa uutta Adamsbergiä on tulossa, kirjan alkuperäinen nimi on Quand sort la recluse.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Lars Wilderäng - Tähtikirkas

Lars Wilderäng Tähtikirkas Jalava, 2017

TÄMÄ KIRJA POMPPAA YHDEKSI VUODEN 2018 PARHAIMMAKSI KIRJAKSI, TÄHTIKIRKKAASTI!

Lars Wilderängin Tähtikirkas oli mahtava yllätys. Tartuin kirjaan sattumalta, ja nyt odotellaan innolla koska trilogian seuraavat osat ilmestyvät. Kirjahan kertoo sen mikä meidän aika monen päässä varmaan pyörii: Mitä jos kaikki sähkölaitteet lakkaisi toimimasta, ei olisi sähköä.


Kirjan tarina tarjoaa kaaosta kaaoksen perään. Wilderäng tarjoaa lukijalle lähes viisisataa sivua jännittävää luettavaa. Tarinaa seurataan useamman henkilön näkökulmasta ja se luo tarinalle uskottavan, mahtavan tunnelman. Wilderäng ei myöskään pelkää kertoa niitä kovinpia hetkiä joita tällainen katastrofi voi aiheuttaa perheessä.

Kirjan tarina sijoittuu mielenkiintoisesti Ruotsiin, eikä Amerikkaan josta on totuttu saamaan useampiakin tämänkaltaisia maailmanlopputarinoita, mutta ruotsalainen kirjailija vetää pitemmän korren ja tekee kirjasta tyylikkään kokonaisuuden.

Kirja on jaettu neljään osaan.…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…