Siirry pääsisältöön

Eero Pasanen - Kononen dekkarit


Eero PasanenKunnes tuli Kononen, Like 1994 
Kononen vaihtaa kapakkaa, Like 1997 
Kononen käy kuumana, Like 1999 
Kolmen Koon Kononen, Like 2001 
Kononen ja contract killer, Like 2002 
Kononen ja kiväärimurhaaja, Like 2003 
Kononen ja kolmen kopla, Like 2005 
Kononen ja naulamurhaaja, Like 2007 
Kononen ja kidnappajat, Like 2007 
Kononen ja keltainen ruusu, Like 2008 
Kononen ja yövieraat, Like 2009 
Kononen käyttää järkeä, Like 2011 
Kononen ja kunniavelka, Like 2013

SUOMALAISEN DEKKARIN OUTOLINTU

Kirjailija Eero Pasanen on ollut tuntematon suuruus monelle suomalaiselle dekkarifanille, vaikka hän on kirjoittanut toistakymmentä Martti Konosesta kertovaa dekkaria. Itse taisin tutusta Pasasen tuotantoon ensimmäisen kerran kun hänen kirjansa Kolmen Koon Kononen ilmestyi vuonna 2001, ja sen jälkeen on tullut luettua kaikki hänen kirjansa, useampaan kertaan ja nyt kun on kesäloma lopuillaan, tai sen ensimmäinen osa, otin urakaksi lukea viikon aikana jokaisen Pasasen kirjan. Tehtävää pidin hyvin mahdollisena koska kirjat ovat korkeintaan noin 150 sivun pituisia, eli mahdollinen tehtävä jokaiselle.

Eero Pasanen (23. lokakuuta 1947 Helsinki – 8. lokakuuta 2013 Helsinki) oli suomalainen rikoskirjailija. Hän kirjoitti 13 romaania, joiden päähenkilö oli rikostarkastaja Martti Kononen. Pasanen oli koulutukseltaan tekniikan tohtori ja siviiliammatiltaan ennen eläkkeelle jäämistään 2011 Helsingin kaupungin liikenneviraston tutkija.
Teoksessaan Kononen ja kiväärimurhaaja Pasanen ottaa kantaa Helsingin Munkkiniemessä tapahtuneeseen lapsen yliajoon. Kirjojen ydin on oikeamielisyys, eivätkä rikostarkastajaa vauhdittaneet muut motiivit, kuten henkilökohtaiset edut. Kirjojen tapahtumapaikat olivat hänelle tuttuja Helsinkiä ja Kruununhakaa, ja henkilöihin hän sijoitti työtovereitaan. (wikipedia)

Eero Pasanen jätti maalliset kirjoituskentät lokakuussa 2013 ja hänen viimeisin dekkarinsa Kononen ja kunniavelka jossa päähahmo Kononen on jättänyt poliisivoimat ja siirtynyt palvelemaan kansalaisia toiminimen takaa. Pasanen oli juuri avaamassa ehkäp tuleviin Konos -dekkareihin jopa uutta näkemystä karskin Konosen sielunmaisemista ja tavoista mutta luoja päätti viedä kirjailijan pois.

Pasasen Konos -dekkarit sisältävät lähes jokainen hyvin vauhdikasta jopa yliampuvaa toimintaa, josta liian kukkahattupäinen kriitikko ei tykkää ja kirjoittaa pitkästi kuinka juoni oli töksivää, dialogi huonoa ja tapahtumat yliampuvia. Näin varmaan onkin, mutta se tekee juuri Pasasesta kirjailijan jonka kirjoja jokainen jaksaa lukea. Niissä ei turhia jaaritella, vaan annetaan tarinan kulkea eteenpäin, vauhdilla ja mitä sen väliä jos on virheitä tai kaikki ei ole niinkuin pitäisi. Pääasia tarinassa on se tarina ja miten sen kertoo ja Pasanen kertoo ne hyvin.

Jokaisen pitäisi tarttua näihin dekkareihin ja lukea ne läpi. Matkasta ei tule puuduttava ja ehkä saatat lukiessasi tuntea kylläisyyttä iänikuisista puujaloista, mutta se on kirjailijan tyyli. Ehkä saatat oppia karskia kieltä ja se kolahtaa korvaasi, mutta se kuuluu asiaa, sillä onhan Kononen yksi poliisikentän vittumaisista poliiseista.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hanna Velling - Kirjosieppo

Hanna Velling Kirjosieppo Bazar, 2018


Make tarjoaa Annalle heidän yhteisessä keittiössään tomaattikeittoa, ranskalaisia perunoita ja lauseen, joka muuttaa Annan koko elämän: ”Mä muutan tästä pois.”
Jäljelle jäävät Anna, taaperoikäinen lapsi, koira, vuokra-asunto, putkiremppa, hyvää tarkoittavat ystävät, työpaikka Sirkun kauneushoitolassa, yt-neuvottelut ja äiti, joka vaihtaa huulipunan sävyä vuodenaikojen mukaan. Ruhjoutunut sydän, eikä minkäänlaista varasuunnitelmaa. Silmänräpäyksessä Annan on kasvettava elämän moniottelijaksi, jonka on selätettävä tuhat vastustajaa sisäisistä demoneista besserwisserneuvojiin. Hanna Vellingin esikoisromaani Kirjosieppo ilmestyy kauppoihin 07.08.2018. Noin kahden kuukauden odotus on odottamisen arvoinen, voin luvata sen. Hanna Velling tuo uuden raikkaan tuulahduksen suomalaiseen kirjallisuuteen vaikka aihe ja teema jota hän käsittelee kirjassaan on monesti kirjoitettu. Vellingin tapa kertoa tämä hyvin traaginen kertomus siitä mitä käy kun tulee yhtäkk…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…

Seppo Jokinen - Lyödyn laki

Seppo Jokinen Lyödyn laki Crime Time, 2018


Lyödyn laki on jo 23. Seppo Jokisen dekkari. Maailmanlaajuisellakin mittakaavalla ajateltuna se on suuri määrä sarjaan, joka kertoo yhdestä ja samasta sankarista. Seppo Jokinen on myös palkittu kirjailija, joka on saanut neljä kertaa Tampereen kaupungin kirjalisuuspalkinnon, kerran Suuren Suomalaisen Kirjakerhon tunnustuspalkinnon sekä toistaiseksi vain kerran Johtolanka palkinnon, vuonna 2002 vuoden parhaasta dekkarista.
Itsestäni tuli Seppo Jokisen dekkareiden fani luettuani 2001 vuonna ilmestyneen Hukan enkelit. Sen jälkeen vuosittain on ollut suuri odotus uudesta kirjasta. Jokinen kirjoittaa varmalla tyylillä jota kotimaisten dekkarien fani voi vain ihastella. Hän on luonut kirjoihinsa miljööt ja henkilöt jotka elävät kirja kirjalta omaa elämäänsä. He kasvavat ja heidän ympäristönsä muuttuu.
Lyödyn laki kuuluu Jokisen dekkareista TOP vitoseen. Sen hallitut juonen käänteet niin rikollisessa kuin päähenkilöiden yksityiselämässä luovat aidon…