Siirry pääsisältöön

Stephen Hawking - Mustat aukot


Stephen Hawking
Mustat aukot - BBC:n Reith-luennot
WSOY, 2017

"Mustat aukot ovat avain maailmankaikkeuden salaisuuksiin.Maailman kuuluisin fyysikko Stephen Hawking kertoo kansantajuisesti salaperäisistä mustista aukoista.Stephen Hawking on tutkinut avaruuden kenties salaperäisimpiä kohteita, mustia aukkoja, koko aikuisikänsä. Tässä kansantajuisessa kirjassa hän kertoo mitä me näistä normaaleja luonnonlakeja rikkovista ilmiöistä tiedämme. (Kyllä, mustan aukon kautta voi olla mahdollista matkustaa toiseen maailmankaikkeuteen). Kirja perustuu Hawkingin BBC 4:lle pitämiin luentoihin."

Stephen Hawking

Stephen Hawking (s. 1942) on brittiläinen tiedemies, jonka teoriat ajan ja aineen perimmäisestä luonteesta ovat mullistaneet modernia maailmankuvaamme. Suuren yleisön tietoisuuteen Hawking nousi vuonna 1988 suomeksi julkaistulla kirjallaan Ajan lyhyt historia, joka esittelee kosmologian peruskäsitteitä ja Hawkingin omaa ajattelua. Sittemmin monet Hawkingin teorioista ovat saaneet empiiristä vahvistusta, kuten hänen ennustuksensa mustien aukkojen olemassaolosta.



Hawkingin mukaan mustat aukot eivät nielaise kaikkea kuten luullaan, vaan sinne joutuva vieras esine saattaa päättyäkin mustan aukon kautta toiseen universumiin, toiseen ulottovuuteen, toiseen maailmaan, mitä versiota siitä kukin haluaakin käyttää. Stephen Hawking on tutkinut mustia aukkoja pitkään ja häneltä on kysytty voiko mustasta aukosta palata jos sinnek katoaa. Hawkingin vastaus on simppeli ja yksinkertainen: Kyllä. Hän myös kertoo, että jos satut joutumaan jostain syystä vangiksi mustaan aukkoon, ei saa antaa periksi koska sieltä voi päästä pois, sieltä on olemassa tie ulos, se pitää vain löytää. Takaisin paluussa on vain yksi mutta, et välttämättä takaisin siihen maailmaan josta lähdit vaan saatat palata maailmaan joka on sinulle ja meille muille täysin tuntematon.

Hawking puhuu mm. karvoista joita mustalla aukolla on, eli aiemmin on luultu että tieto joka joutuu mustaan aukkoon katoaa, näinkään ei ole vaan se tieto saattaa joutua vain unohduksiin. Musta aukko kykenee säilyttämään informaatiota, tiedon muruset ja informaatio jäävät juurikin näihin karvoihin ja jossain olosuhteissa voivat purkautua takaisin päin.

Hawkingin kirja Mustat aukot on lyhyt, ytimekäs tietokirja Mustista aukoista, jotka kiehtovat niin meitä normaaleita kadun tallaajia kuin myös tiedemiehiä ympärimaailmaa. Stephen Hawkings on tehnyt valtavan elämäntyön tutkiessaan näitä salaperäisiä aukkoja tuolla jossain ja jättää tuleville sukupolville ja tutkijoille valtavan helpotuksen jatkaa töitään koska uskoakseni Mustat aukat eivät ole kuitenkaan niin helppo tutkimuskohde, että niiden lopullinen arvoitus selviäisi vielä oman sukupolven tai seuraavien sukupolvien aikana.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru