Tuomas Kyrö
Mielensäpahoittajan keittiössä
WSOY, 2016
Kyllä syntyy paras ruoka perunasta, voista ja leivinuunista. Tässä lättähatuillekin soveltuvassa keittokirjassa Mielensäpahoittaja neuvoo, kuinka kala savustetaan ja kinkku paistetaan. Kirja sisältää Mielensäpahoittajan ainutlaatuisia näkemyksiä ruoasta, noin 100 herkullista reseptiä, valmistusohjeet ja ruokahalua nostattavia kuvia.
Tuomas Kyrö, tai WSOY, jatkaa Mielensäpahoittaja teosten sarjaa nyt uudella keittiökirjalla. Se tuo lukijan eteen perinteiset ruuat joita voit kuvitella pappasi ja mummusi syövän ja puhuvan niistä vaikka itse et aina ole kärryillä mistä on kyse. Kirja on jaettu seitsemään osaan: Karjasta, järvestä, perunamaasta, pellosta, sokurista, vierailta ja kellarista.
Itseni yllätti lukea kirjasta reseptit jotka ovat lähtöisin aivan muualta kuin Suomesta, jotenkin omaa päähäni ei iskostuisi ensimmäisenä istumassa Mielensäpahoittajan kanssa samassa ruokapöydässä syömässä vaikkapa Chili con carnea. Olen pitänyt hahmoa peri suomalaisena äijänä, miehenä joka ei tikullakaan koskisi mihinkään vieraaseen.
Mutta näköjään maailma muuttuu ja muuttuu Mielensäpahoittajakin. Tokikin nämä vieraat reseptit ovat nykyaikana tuikitavallisia reseptejä mutta raaka-aineiden hankinta voi jostain pienestä maalaiskunnasta teettää ongelmia kuten kaffirlimenlehti. Kyseessä on Kaakkois-Aasiassa kasvavan pienen sitrushedelmäpuun lehti joka on tärkeä osa thaimaalaista ja indonesialaista keittiötä.
Läskisoosi, karjalanpaisti, kaalikääryleet, erilaset laatikot ja muut tutut ruuat kuuluvat tähän keittokirjaan. Reseptien lisäksi kirjan ns. välijuonnot on tuttua Mielensäpahoittaja tyyliä, joten kirja on erittäin sopiva lahja tulevalle Isänpäivälle tai jouluksi niin miehille kuin myös naisillekin, miksi ei.
Kauaa ei tarvitse odottaa kun tulee seuraava Mielensäpahoittaja -kirja ja se on Hiihtokirja.
"Kyllä koittaa jokaisen juhlan jälkeen tavallinen tiistai. Silloinkin on syötävä. Hyvin ja riittävästi."
Kommentit
Lähetä kommentti