Siirry pääsisältöön

Karl Ove Knausgård - Syksy


Karl Ove Knausgård
Syksy
Like, 2016
suom. Jonna Joskitt-Pöyry

Kuva: Thomas Wagström
"Karl Ove Knausgård (s. 1968 Norjassa) asuu Ruotsissa vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa. Hän on yksi Pohjoismaiden tunnetuimmista ja ylistetyimmistä nykykirjailijoista. Norjassa monta kertaa palkittu Knausgård on ollut kahdesti ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Taisteluni-sarja on ollut Pohjoismaissa huima arvostelumenestys ja bestseller-listojen kärkinimi, ja sarjan käännösoikeudet on myyty kymmeniin maihin."


Knausgårdin Syksy aloittaa uuden neliosaisen kirjasarjan ja kuten päätellä saattaa seuraavien kirjojen nimet ovat Talvi, Kevät ja Kesä. Kustantajan sivuilla kirja esitellään näin:
"Lapsi on syntymässä. Ja isä istuutuu kirjoittamaan hänelle. Isä, kirjailija, haluaa kertoa lapselle, mikä häntä odottaa, millaiset miljardit ilmiöt ja aineet, eläimet ja ihmiset, joita kutsumme maailmaksi. Hän kirjoittaa auringosta ja mäyrästä, termoksesta ja pissasta, sängystä ja yksinäisyydestä, samalla kun lapsi kasvaa pimeydessä. Syksy ja Talvi ovat kaksi ensimmäistä kirjaa neljäosaisesta henkilökohtaisesta ensyklopediasta. Sen lyhyet tarinat, yksi vuoden jokaiselle päivälle, paljastavat fantastisen maailman ympärillämme uudella, yllättävällä tavalla"


Knausgård tunnetaan hänen mestarillisesta teossarjasta Taisteluni, johon on ilmestynyt kuusi osaa, viimeisin tänä vuonna. Myönnän etten ole lukenut ainuttakaan kyseistä sarjaa, mikä lienee pienimuotoinen häpeä koska kun tutustuin tähän Syksy -kirjaan pidin Knausgårdin tyylistä kirjoittaa: hän kirjoittaa suoraa, kiertelemättä asioita. Hän pystyy esittämään asian, jonkin yksinkertaisen asian, hyvin selvästi tai jos hän haluaa hän voi kirjoittaa sen niin epämääräisesti että lukijalle tulee paha olo, mutta senkin hän tekee kuitenkin niin että lukijan pitää ahmia tekstiä kokoajan eteenpäin.

Tarinat ovat syvällisiä, hauskoja, nykyaikaisia, ajatuksia herättäviä.

Syksy sisältää lyhyitä tarinoita, niitä kirjoittaa mies josta on tulossa jälleen isä. Hän haluaa kirjoittaa lapselle mikä maailmassa on niin ihanaa ja mikä on niin ärsyttävää, kaiken hän kirjoittaa pilke silmäkulmassa ja hän saa ihan arkisenkin asian tuntumaan ihan normaalilta.

Knausgårdin lyhyitä tarinoita on mukava lukea, vaikka jossain välissä tuntuikin toiston tuntua, mutta kun otat esiin seuraavan tarina on se jälleen erilainen kuin aiempi. Odotan mielenkiinnolla seuraavaa osaa ja myös koko kirjasarjan valmistumista suomeksi.

Kansitekstissä kerrotaan, että on lyhyt tarina vuoden jokaiselle päivälle, mutta Syksy kirja sisältää kolme kuukautta ja jokaisessa niissä on 20 tarinaa, eli ei aivan yhtä jokaiselle päivälle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru

Jaakko Melentjeff - Hukkuneet

Jaakko Melentjeff Hukkuneet Atena, 2017 Vahva esikoisdekkari Jaakko Melentjeff edustaa uutta, nousevaa suomalaista dekkaripolvea. Hänen esikoidekkarinsa Hukkuneet tapahtumat sijoittuvat laajalle alueelle Pohjoimaissa, eli viitteitä kansainväliseen hakuisuuteen on havaittavissa. Olen monesti kaivannut kirjoittaessani suomalaisista dekkareista, että miksi niissä ei ole yritystä kansainvälisyyteen, mutta nyt on. Melentjeffin dekkari Hukkuneet on juuri sellainen, jolta voi odottaa jonkinmoinsta läpimurtoa ainakin Pohjoismaissa. Melentjeff on onnistunut kirjoittamaan kansainväliselläkin tasolla mitattuna kelpo trillerin, hänen tyylinsä kirjoittaa tarjoaa sellaisen koukun johon jää kiinni, ja vaikka osittain kirjan juoni osoittautuu erittäin monisäikeiseksi ja henkilögalleria monipäiseksi pysyy Melentjeffin dekkari kuosissa erittäin hyvin, eikä sen vetovoima päästä otteestaan. Onko sitten jatkoa luvassa Hukkuneille? Toivottavasti on, koska kirjailijan luoma henkilöga