William Faulkner
New Orleansin tarinoita
Aviador, 2015
Mitä minulle tulee ensin mieleen kun kuulen sanan New Orleans?
.
.
.
JAZZ!
"Nobelisti William Faulkner (1897–1962) ruoppasi aikanaan uusia uomia romaanitaiteelle. Aiemmin suomentamaton nuoruudenteos NewOrleansin tarinoita sijoittuu 1920-luvulle, iloisen jazzin ja tylyn rotusorron Syvään Etelään. Kirjan sivuilla lähes sadan vuoden takainen satamakaupunki sykkii ja hengittää värikkäiden ihmistensä tahtiin.
New Orleansin tarinoiden ihmiset ja aiheet ovat kuin alkupuroja kirjailijan myöhemmälle ”Mississippin- vuolaalle” kerronnalle, Faulknerin taiteen tunnusmerkille, josta Nobel-komitea Faulknerin palkitsi; kirjailija itse toivoi palkintoa työstään maanviljelijänä.
Kristiina Drewsin maukas, oivaltava suomennos tekee täyttä oikeutta Faulknerin rehevälle kielelle."
Faulknerin kirja ei ole jazzia, vaikka se sijoittuu musiikin syntysijoille, kauas 1920 -luvulle saakka. Jotain yhteistä kuitenkin tästä Faulknerin kirjasta ja jazzista voi löytää, molemmat ovat taidokasta, ammattimaista osaamista. Jazzissa käytetään paljon improvisaatiota ja sitä voi löytää myös tästä kirjasta. Jazz mielletään usein vaikeaksi hallita, niin on myös tämä kirja.
Ensimmäiset pisteet menevät kirjan suomentajalle Kristiina Drewsille jolla on varmaan ollut vaikea tehtävä saada kirjansynty ajankohdan amerikkalainen kieli kääntymään suojavaksi suomennokseksi, se ei ole ollut helppoa. Seuraavat pisteet voisi jakaa kirjailijalle itselleen joka on tarinoissa, novelleissa, tuonut lukijoille luettavaksi tarinoita jotka ovat yksinkertaisia ja helppoja mutta silti niiden sisältö on ihastuttavan hienosti kirjoitettua. Ei ole ihme, että Faulkner on saanut arvostetun Nobel -palkinnon 1949, nämä kirjan tarinat olivat yksi alkusysäys tuolle palkinnolle.
New Orleansin tarinoissa päähenkilöinä on niin rikollisia kuin ihan tavallisia rehellisiä ihmisiä. En aiemmin ollut tutustunut Faulknerin tuotantoon mutta tätä kirjaa lukiessa ja taustoja tutkiessa törmäsin "kirjasarjaan" joka kertoo Yoknapatawphan piirikunnan elämästä jossa taasen hahmot ovat paljon raaempia ja elämä tässä piirikunnassa erittäin hektistä. Nämä tulevat olemaan seuraavat tutustumisen arvoiset kirjat ja tarinat joita aion Faulknerilta lukea, kunhan ne jostain löydän.
Kustantajana Aviador tekee hienoa työtä tuodessaan esiin tarinoita jotka on kirjoitettu lähes sata vuotta sitten ja näin olleen tuo myös esiin kirjailijoita jotka ovat jo saattaneet unohtua mutta joiden ei pitäisi unohtua.
Kirjan tarinat jäävät elämään ja niihin palaa aina uudelleen, ne ovat sopivan mittaisia ja viihdyttäviä, Faulknerin maailma herää henkiin näissä tarinoissa ja se tuo esiin myös hänen runoilijapuolensa, joka monessa tarinassa uhkuu läpi.
Kommentit
Lähetä kommentti