Siirry pääsisältöön

William Faulkner - New Orleansin tarinoita


William Faulkner
New Orleansin tarinoita
Aviador, 2015


Mitä minulle tulee ensin mieleen kun kuulen sanan New Orleans?
.
.
.
JAZZ!

"Nobelisti William Faulkner (1897–1962) ruoppasi aikanaan uusia uomia romaanitaiteelle. Aiemmin suomentamaton nuoruudenteos NewOrleansin tarinoita sijoittuu 1920-luvulle, iloisen jazzin ja tylyn rotusorron Syvään Etelään. Kirjan sivuilla lähes sadan vuoden takainen satamakaupunki sykkii ja hengittää värikkäiden ihmistensä tahtiin.
New Orleansin tarinoiden ihmiset ja aiheet ovat kuin alkupuroja kirjailijan myöhemmälle ”Mississippin- vuolaalle” kerronnalle, Faulknerin taiteen tunnusmerkille, josta Nobel-komitea Faulknerin palkitsi; kirjailija itse toivoi palkintoa työstään maanviljelijänä.
Kristiina Drewsin maukas, oivaltava suomennos tekee täyttä oikeutta Faulknerin rehevälle kielelle."

Faulknerin kirja ei ole jazzia, vaikka se sijoittuu musiikin syntysijoille, kauas 1920 -luvulle saakka. Jotain yhteistä kuitenkin tästä Faulknerin kirjasta ja jazzista voi löytää, molemmat ovat taidokasta, ammattimaista osaamista. Jazzissa käytetään paljon improvisaatiota ja sitä voi löytää myös tästä kirjasta. Jazz mielletään usein vaikeaksi hallita, niin on myös tämä kirja.
Ensimmäiset pisteet menevät kirjan suomentajalle Kristiina Drewsille jolla on varmaan ollut vaikea tehtävä saada kirjansynty ajankohdan amerikkalainen kieli kääntymään suojavaksi suomennokseksi, se ei ole ollut helppoa. Seuraavat pisteet voisi jakaa kirjailijalle itselleen joka on tarinoissa, novelleissa, tuonut lukijoille luettavaksi tarinoita jotka ovat yksinkertaisia ja helppoja mutta silti niiden sisältö on ihastuttavan hienosti kirjoitettua. Ei ole ihme, että Faulkner on saanut arvostetun Nobel -palkinnon 1949, nämä kirjan tarinat olivat yksi alkusysäys tuolle palkinnolle.
New Orleansin tarinoissa päähenkilöinä on niin rikollisia kuin ihan tavallisia rehellisiä ihmisiä. En aiemmin ollut tutustunut Faulknerin tuotantoon mutta tätä kirjaa lukiessa ja taustoja tutkiessa törmäsin "kirjasarjaan" joka kertoo Yoknapatawphan piirikunnan elämästä jossa taasen hahmot ovat paljon raaempia ja elämä tässä piirikunnassa erittäin hektistä. Nämä tulevat olemaan seuraavat tutustumisen arvoiset kirjat ja tarinat joita aion Faulknerilta lukea, kunhan ne jostain löydän.
Kustantajana Aviador tekee hienoa työtä tuodessaan esiin tarinoita jotka on kirjoitettu lähes sata vuotta sitten ja näin olleen tuo myös esiin kirjailijoita jotka ovat jo saattaneet unohtua mutta joiden ei pitäisi unohtua.
Kirjan tarinat jäävät elämään ja niihin palaa aina uudelleen, ne ovat sopivan mittaisia ja viihdyttäviä, Faulknerin maailma herää henkiin näissä tarinoissa ja se tuo esiin myös hänen runoilijapuolensa, joka monessa tarinassa uhkuu läpi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Lars Wilderäng - Tähtikirkas

Lars Wilderäng Tähtikirkas Jalava, 2017

TÄMÄ KIRJA POMPPAA YHDEKSI VUODEN 2018 PARHAIMMAKSI KIRJAKSI, TÄHTIKIRKKAASTI!

Lars Wilderängin Tähtikirkas oli mahtava yllätys. Tartuin kirjaan sattumalta, ja nyt odotellaan innolla koska trilogian seuraavat osat ilmestyvät. Kirjahan kertoo sen mikä meidän aika monen päässä varmaan pyörii: Mitä jos kaikki sähkölaitteet lakkaisi toimimasta, ei olisi sähköä.


Kirjan tarina tarjoaa kaaosta kaaoksen perään. Wilderäng tarjoaa lukijalle lähes viisisataa sivua jännittävää luettavaa. Tarinaa seurataan useamman henkilön näkökulmasta ja se luo tarinalle uskottavan, mahtavan tunnelman. Wilderäng ei myöskään pelkää kertoa niitä kovinpia hetkiä joita tällainen katastrofi voi aiheuttaa perheessä.

Kirjan tarina sijoittuu mielenkiintoisesti Ruotsiin, eikä Amerikkaan josta on totuttu saamaan useampiakin tämänkaltaisia maailmanlopputarinoita, mutta ruotsalainen kirjailija vetää pitemmän korren ja tekee kirjasta tyylikkään kokonaisuuden.

Kirja on jaettu neljään osaan.…

Marko Kilpi - Undertaker -Kuolemanenkeli

Marko Kilpi Undertaker - Kuolemanenkeli Crime Time, 2018

Marko Kilpi on tullut tunnetuksi TV:n leppoisana poliisina, mutta ennenkaikkea hän on tuttu raudankovana kirjailijana ja armottomana dekkaristina. Voin hyvin väittää, että Marko Kilpi on tällähetkellä yksi Suomen parhaimpia dekkarikirjailijoita. Hänen luoma Undertaker -sarjaa taasen voi pitää parhaimpana uutena kirjasarjana joka on aloitettu viime vuosina. Löyty tietenkin useita pitkänlinjan kirjailijoita, joiden jokaisessa dekkarissa päähenkilö on sama ja näin ollen muodostaa sarjan, esimerkiksi Mäen Vares, Jokisen Koskinen tai sitten Koskisen aloittama Murhan vuosi -sarja, jotka kaikki ovat laadukkaita sarjoja. Mutta jos puhutaan aivan tuoreista niin Marko Kilpi on onnistunut murtamaan erilaisuudellaan ja voisi jopa puhua että hieman kansainvälisillä otteilla kirjoitetun sarjan kanssa paikan dekkarikärkeen.
Kilven päähahmo Kivi on hautausurakoitsija, joka sinänsä on mielenkiintoinen uutuus dekkareissa. Ja hänen voiko jopa sano…