Siirry pääsisältöön

William Faulkner - New Orleansin tarinoita


William Faulkner
New Orleansin tarinoita
Aviador, 2015


Mitä minulle tulee ensin mieleen kun kuulen sanan New Orleans?
.
.
.
JAZZ!

"Nobelisti William Faulkner (1897–1962) ruoppasi aikanaan uusia uomia romaanitaiteelle. Aiemmin suomentamaton nuoruudenteos NewOrleansin tarinoita sijoittuu 1920-luvulle, iloisen jazzin ja tylyn rotusorron Syvään Etelään. Kirjan sivuilla lähes sadan vuoden takainen satamakaupunki sykkii ja hengittää värikkäiden ihmistensä tahtiin.
New Orleansin tarinoiden ihmiset ja aiheet ovat kuin alkupuroja kirjailijan myöhemmälle ”Mississippin- vuolaalle” kerronnalle, Faulknerin taiteen tunnusmerkille, josta Nobel-komitea Faulknerin palkitsi; kirjailija itse toivoi palkintoa työstään maanviljelijänä.
Kristiina Drewsin maukas, oivaltava suomennos tekee täyttä oikeutta Faulknerin rehevälle kielelle."

Faulknerin kirja ei ole jazzia, vaikka se sijoittuu musiikin syntysijoille, kauas 1920 -luvulle saakka. Jotain yhteistä kuitenkin tästä Faulknerin kirjasta ja jazzista voi löytää, molemmat ovat taidokasta, ammattimaista osaamista. Jazzissa käytetään paljon improvisaatiota ja sitä voi löytää myös tästä kirjasta. Jazz mielletään usein vaikeaksi hallita, niin on myös tämä kirja.
Ensimmäiset pisteet menevät kirjan suomentajalle Kristiina Drewsille jolla on varmaan ollut vaikea tehtävä saada kirjansynty ajankohdan amerikkalainen kieli kääntymään suojavaksi suomennokseksi, se ei ole ollut helppoa. Seuraavat pisteet voisi jakaa kirjailijalle itselleen joka on tarinoissa, novelleissa, tuonut lukijoille luettavaksi tarinoita jotka ovat yksinkertaisia ja helppoja mutta silti niiden sisältö on ihastuttavan hienosti kirjoitettua. Ei ole ihme, että Faulkner on saanut arvostetun Nobel -palkinnon 1949, nämä kirjan tarinat olivat yksi alkusysäys tuolle palkinnolle.
New Orleansin tarinoissa päähenkilöinä on niin rikollisia kuin ihan tavallisia rehellisiä ihmisiä. En aiemmin ollut tutustunut Faulknerin tuotantoon mutta tätä kirjaa lukiessa ja taustoja tutkiessa törmäsin "kirjasarjaan" joka kertoo Yoknapatawphan piirikunnan elämästä jossa taasen hahmot ovat paljon raaempia ja elämä tässä piirikunnassa erittäin hektistä. Nämä tulevat olemaan seuraavat tutustumisen arvoiset kirjat ja tarinat joita aion Faulknerilta lukea, kunhan ne jostain löydän.
Kustantajana Aviador tekee hienoa työtä tuodessaan esiin tarinoita jotka on kirjoitettu lähes sata vuotta sitten ja näin olleen tuo myös esiin kirjailijoita jotka ovat jo saattaneet unohtua mutta joiden ei pitäisi unohtua.
Kirjan tarinat jäävät elämään ja niihin palaa aina uudelleen, ne ovat sopivan mittaisia ja viihdyttäviä, Faulknerin maailma herää henkiin näissä tarinoissa ja se tuo esiin myös hänen runoilijapuolensa, joka monessa tarinassa uhkuu läpi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seppo Jokinen - Vakaasti harkiten

Seppo Jokinen Vakaasti harkiten CrimeTime, 2017
Yhden sivulaukauksen jälkeen Jokinen tekee taas selvää jälkeä
Otsikossa viittaa Jokisen edelliseen dekkariin, Rahtari, joka oli (huom! omasta mielestäni) yksi Jokisen epäonnistuneimpia dekkareita. Onneksi Jokinen teki paluun ja uusin dekkari Vakaasti harkiten, taasen on Jokisen parhaimistoon kuuluvia teoksia.
Joku on iskenyt naskalin uhrin niskaan uimarannalla, tästä alkaa tarina joka pitää lujassa otteessa loppuun saakka. Jännäksi tarinan osoittain tekee, se että lukijalle kerrotaan murhaaja heti kättelyssä ja lukija onkin asemassa jossa se tietää murhaajan mutta rikosta tutkivat poliisit eivät. Mutta kun löytyykin toinen uhri, jolla törröttää myös naskali niskassa, ja ensimmäisesta syytetty istuukin vankilassa? Kuinkas näin kävi? Jokinen on punonut naskalinterävän juonen niin rikoksista, kuin myös tuttuun tapaan Koskisen omasta henkilökohtaisesta elämästä.
Kotimainen laatudekkari voi hyvin ja paljolti siitä on kiittäminen Seppo Jokista…

Christian Rönnbacka - Tuonen korppi

Christian Rönnbacka Tuonen korppi Crime Time, 2017

Tuonen korppi on Christian Rönnbackan seitsemäs Hautalehto -sarjan kirja. Vuodesta  2012 lähtien Rönnbackalta on totuttu saamaan luettavaksi uusi dekkari. Itselleni Rönnbackan uuden kirjan ilmestyminen on aina kova juttu ja odotuksia täynnä.
Rönnbacka ei ole vielä onnistunut kirjoittaman hutilyöntiä vaan kirja kirjalta hän koventaa otetta ja on ollut ilo huomata, että kaksi viimeisintä Hautalehto -dekkaria on ollut varsin kovaa kamaa. Rönnbackan kielenkäyttö ei välttämättä saa kaikilta lukijoilta tyylipuhtaita pisteitä, mutta vittu jos kirjailijan tyyli kiinnosta niin jätä ihmeessä kirja väliin, mutta sitten se on oma häpeä nimittäin Rönnbacka on tämän hetken kuumin dekkarikirjailija.

Itse pidän hyvinkin paljon Rönnbackan tyylistä jossa juurikin tämä edelläkin mainittu sana on viljelty siellä täällä mutta ei liikaa. Liian moni on tosikko, joka ei suvaitse kirjassakaan kielenkäyttöä joka on halventavaa mutta nykynuoriso taitanee kuiten…

Marja Aarnipuro - Maakellarin salaisuus

Marja Aarnipuro Maakellarin salaisuus Crime Time, 2017

Marja Aarnipuro on helsinkiläinen toimittaja, Apu-lehden päätoimittaja. Tietojen mukaan hän on myös avovaimo, aikuisten lasten äiti ja Osku-koian emäntä. Hän tykkää rentoutua maalaismaisemissa, juoksee, nyrkkeilee ja vietää liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa. Aiemmin Aarnipuro on kirjoittanut kiiteltyjä teoksia, jotka käsittelevät rintasyöpää, mutta nyt Aarnipuro tekee loikkauksen dekkarimaailmaan ja toivottavasti hän pysyy siellä kauan, unohtamatta kuitenkaan kirjoittaa kirjoja asioista jotka koskettavat montaa suomalaista naista.
Aarnipuro aloittaa Maakellarin salaisuus kirjallaan dekkarisarjan Kaarina Riikonen ratkaisee. Ja aloitaakin sen täydellisesti. Aarnipuro marssittaa dekkarigenreen uuden hahmon, Kaarinan, joka kirjailijan tapaan toimii toimittajana. Eräänä päivänä Viikko-lehden toimittaja Kaarina löytää oman kesäpaikkansa maakellarista surmatun miehen. Mikä voisikaan olla toimittajalle parempi jutun paikka kun ruumis j…